W naszej rodzinie miodownik jest tradycyjnym, bożonarodzeniowym wypiekiem. Gości na naszym świątecznym stole od lat i chyba nigdy nam się nie znudzi. Ciasto składa się z kilku kruchych, miodowych blatów, przełożonych masą grysikową. Wzbogacony o chrupiący wierzch orzechowy smakuje na prawdę wyśmienicie. Receptur na miodownik jest wiele - przeważnie różnią się masą i dodatkami. Nam zdecydowanie smakuje ta wersja i pozostajemy jej wierni.
Składniki
Ciasto miodowe
- 500 g mąki pszennej
- 90 g cukru pudru
- 100 g masła
- 5 łyżek miodu płynnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
Krem grysikowy
- 500 ml mleka
- 200 g masła
- 110 g cukru
- 6 łyżek grysiku pszennego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa
- 300 g masy kajmakowej
- 60 g orzechów włoskich
- 40 g płatków migdałów
Przygotowanie
Ciasto miodowe
- W rondelku rozpuszczamy masło, cukier puder i miód. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną do miski, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Zagniatamy jednolite ciasto. Przy pomocy wagi kuchennej dzielimy ciasto na cztery części. Jedną część ciasta wałkujemy na cienki blat o wymiarach 24x24 i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15 minut. Tak postępujemy z każdą częścią ciasta.
Krem grysikowy
- W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i ekstraktem waniliowym. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy grysik i energicznie mieszając podgrzewamy, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Krem odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo po łyżce budyń grysikowy i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Krem dzielimy na trzy części i przekładamy blaty, lekko dociskając. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia. Na wierzchu kładziemy deskę do krojenia i obciążamy ciasto np. garnkiem. Tak pozostawiamy najlepiej na całą noc.
Polewa
- Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzana patelnię wrzucamy orzechy i migdały i chwilę prażymy. Masę kajmakową rozpuszczamy. Wierzch ciasta lekko smarujemy masą kajmakową, posypujemy przygotowaną mieszanką orzechowo - migdałową i dekorujemy pozostałą masą kajmakową.
Uwagi dodatkowe
- ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Pychota
Przepis właśnie odpisałam, będę działać w kuchni, bo takiego ciasta jeszcze nie miałam okazji jeść. 🙂
Co to jest grysik?kasza manna zwykła czy błyskawiczna?
Kasza manna 🙂
Jakie pyszności <33 Szczęśliwego Nowego Roku Kochana!