W sezonie wiosenno-letnim co najmniej raz na dwa tygodnie jadamy klasyczny bigos z młodej kapusty. Od dawna jednak myślałam o połączeniu młodej kapusty z aromatyczną, hiszpańską kiełbasą chorizo. To dość nietypowe połączenie okazało się świetnym daniem, które pokochaliśmy od pierwszego widelca. Dodatek chorizo sprawia, że nasza Polska, młoda kapusta nabiera charakteru, a danie jest bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku.
Porcje: 4
Składniki
- 1 duża główka młodej kapusty
- 400 g chorizo
- 1 papryczka chili
- 1 duża cebula
- 150 ml wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżki świeżego koperku
- 2 szczypty cukru
- pieprz cayenne
- pieprz czarny
- oliwa
- sól
Przygotowanie
- Do garnka wlewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, papryczkę chili i smażymy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w półplasterki chorizo i chwilę smażymy. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę (woda powinna przykryć dno garnka).
- Gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy dalej przez 10-15 minut. Na koniec dodajemy świeżo posiekany koperek. Danie podajemy z młodymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Ciekawy przepis, chętnie z niego skorzystam 😉
Bardzo lubię młodą kapustę, więc z przepisu z chęcią skorzystam! 🙂
Pyszności, w zeszłym tygodniu zrobiłam, z mnóstwem koperku, tak jak lubimy najbardziej. 🙂
ale pychotka 🙂
No wygląda przepysznie, sama chetnie bym teraz takiej zjadła!
A my niedawno jedliśmy młodą kapustę z polską kiełbasą i boczkiem ? Super ? Coraz bardziej zbliżamy się do lata, skoro takie potrawy zaczynają pojawiać się na stołach ? Pozdrawiam
Lubię kapustę w każdym wydaniu, ale chorizo nie dla mnie:p
Jak jest już młoda kapusta , to znaczy ,że wiosna jest w pełni, lubię ten okres czasu…:-)
Pycha lubię taką wiosenną kapustkę z kiełbaską, obojętnie jaką, co wiosna to wiosna 😉
Musze koniecznie wypróbować. Nie myślałam nigdy o takim połączeniu. Pozdrawiam.
Uwielbiam chorizo. Nie może zabraknąć jej u mnie w lodówce. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu bo potrawa wydaje się być bardzo smaczna. 🙂