Klasyka polskiego stołu, królowa sezonowych dań czyli młoda kapusta. Danie proste i niewyszukane. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na to danie i każdy zapewne nazwie go najlepszym. Mój przepis jest klasycznym przepisem na młodą kapustę, takim jak robiła moja mama. Bez zbędnych dodatków i przypraw z dużą ilością świeżego, pachnącego koperku. Myślę, że takie dania rodem z wielskiej kuchni są najlepsze.
Porcje: 6
Składniki
- 2 główki młodej kapusty
- 120 g wędzonego podgardla *
- 2-3 szklanki wody
- 1 duży pęczek koperku
- 2 średnie cebule
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy. Do dużego garnka wlewamy wodę tak, aby dno było przykryte. Dodajemy kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu mieszając. Kapusta stopniowo zacznie zmniejszać objętość. W tym czasie słoninę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na patelni, do wytopienia się tłuszczu. Dodajemy do gotującej się kapusty pozostawiając na patelni tłuszcz.
- Cebulę obieramy, kroimy w drobna kostkę i wrzucamy na patelnię z tłuszczem. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli i dodajemy do gotującej się kapusty również pozostawiając tłuszcz na patelni. Pozostawiony tłuszcz na patelni podgrzewamy, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jasnej zasmażki. Zasmażkę dodajemy do kapusty i mieszamy. Doprawiamy do smaku czarnym pierzem i solą. Pod koniec gotowania dodajemy sporą ilość posiekanego koperku i mieszamy. Podajemy z chlebem lub młodymi ziemniaczkami.
Odnośniki
- * można użyć wędzonej słoniny lub boczku
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Młoda kapusta jest super, szkoda że na własną trzeba będzie jeszcze trochę poczekać
Lecę do przepisu kapusty z chorizo:) to dopiero musi być eksplozja smaków:) omom
Zapraszam 🙂
Idealna do ziemniaczków. Chętnie bym zjadła taki obiad. 🙂
Dawno nie robiłam, ale chyba zaczął się sezon na kapustę- zgadza się?
Oczywiście, że tak 🙂
Kocham młodą kapustę! Idę właśnie po nią do warzywniaka i będzie dziś z młodymi ziemniaczkami!
Prosta pyszna klasyka. Mniam!
Jak nasza mama zrobi taką młodą kapustkę to można jeść i jeść 😀 Właściwie z tego mógłby się składać nasz obiad 😀
Oj jak ja taką kapustę lubię!!!
Uwielbiam młodą zasmażaną kapustę i przyrządzałam ją właśnie wczoraj także po pracy czeka na mnie pyszny obiad:)
No to będzie pysznie 🙂
A ja cię zaskoczę i napiszę Ci, że nie jadłam jeszcze młodej kapusty, ale z chęcią wypróbuję 😉
Ja dodaje jeszcze śmietanę do młodej kapusty. Bardzo lubię taki dodatek do obiadu
Uwielbiam młodą kapustę z ziemniakami.
Oj,jak dawno nie jadłam, a lubię. Sama nigdy nie robiłam.
Zrobię na niedzielę jutro w planach fasolka córka uwielbia.
Ja mam akurat tutaj wieczny problem żeby dobrze doprawić
Pyszne, taka młoda kapusta i prosty stary przepis, przypomniały mi się smaki dzieciństwa 🙂
Uwielbiam i nie będę tutaj oryginalna. Najbardziej smakuje mi z młodymi ziemniaczkami.
Tak, to idealne połączenie 🙂
Uwielbiam to danie i zycze Ci smacznego ☺
Dziękuję 🙂
Bardzo lubię kapustę – zarówno młodą, jak i kiszoną. Kojarzy mi się z dobrą, tradycyjną kuchnią polską 🙂
Bardzo lubie, musze zrobic w najblizszym czasie. A Tobie zycze smacznego ☺
Dziękuję 🙂
Kapusta i młode ziemniaczki to jest to.
Uwielbiam młodą kapustę, jeszcze czekam na nasze polskie ziemniaki 🙂
I cannot thank you enough for the article post.Really looking forward to read more. Really Great.
Prawdziwie swojskie, pyszne danie! Może mimo wszystko trochę ciężkostrawne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić. 🙂
Uwielbiam! Dość często robię w sezonie do młodych ziemniaczków
Pycha, uwielbiam młoda kapustę. Robię podobnie tylko nie daję mąki 🙂
Mmm na pewno jest pycha! Muszę wypróbować!:)
Bardzo lubię młodą kapustę, szczególnie tą zrobioną przez moją mamę 🙂