Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania jednogarnkowe, Kuchnia polska, Obiady, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  22 sierpnia, 2015

Młoda kapusta

Wędrówki po kuchni

 

Klasyka polskiego stołu, królowa sezonowych dań — młoda kapusta. Prosta, niewyszukana, a jednocześnie wyjątkowa w swojej prostocie. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na to danie i każdy z przekonaniem nazwie go najlepszym. Mój przepis to klasyczna wersja młodej kapusty — bez zbędnych dodatków i wymyślnych przypraw, za to z dużą ilością świeżego, pachnącego koperku. Uważam, że właśnie takie potrawy, wywodzące się z wiejskiej, domowej kuchni, są najsmaczniejsze. Prosty skład, sezonowe składniki i odrobina serca — czasem tylko tyle potrzeba, by stworzyć coś naprawdę pysznego.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas całkowity40 min., min.
Drukuj
Porcje: 6
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2 główki młodej kapusty
  • 120 g wędzonego podgardla *
  • 2-3 szklanki wody
  • 1 duży pęczek koperku
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy. Do dużego garnka wlewamy wodę tak, aby dno było przykryte. Dodajemy kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu mieszając. Kapusta stopniowo zacznie zmniejszać objętość. W tym czasie słoninę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na patelni, do wytopienia się tłuszczu. Dodajemy do gotującej się kapusty pozostawiając na patelni tłuszcz.
  • Cebulę obieramy, kroimy w drobna kostkę i wrzucamy na patelnię z tłuszczem. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli i dodajemy do gotującej się kapusty również pozostawiając tłuszcz na patelni. Pozostawiony tłuszcz na patelni podgrzewamy, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jasnej zasmażki. Zasmażkę dodajemy do kapusty i mieszamy. Doprawiamy do smaku czarnym pierzem i solą. Pod koniec gotowania dodajemy sporą ilość posiekanego koperku i mieszamy. Podajemy z chlebem lub młodymi ziemniaczkami.

Odnośniki

  • * można użyć wędzonej słoniny lub boczku

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

0 0 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Dania jednogarnkowe
  • Kapusta
  • Kuchnia polska

Nawigacja wpisu

Sos teriyaki
Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Pierogi ruskie
Dania bezmięsne, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  3 marca, 2013
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Pierogi ruskie

Łazanki z kapustą i pieczarkami
Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia polska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne  /  14 stycznia, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Łazanki z kapustą i pieczarkami

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
34 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Miki
Miki
2 lata temu

Młoda kapusta jest super, szkoda że na własną trzeba będzie jeszcze trochę poczekać

0
Odpowiedz
Aleks
Aleks
5 lata temu

Lecę do przepisu kapusty z chorizo:) to dopiero musi być eksplozja smaków:) omom

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Aleks

Zapraszam 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

Idealna do ziemniaczków. Chętnie bym zjadła taki obiad. 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
5 lata temu

Dawno nie robiłam, ale chyba zaczął się sezon na kapustę- zgadza się?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  blogierka

Oczywiście, że tak 🙂

0
Odpowiedz
Magda
Magda
5 lata temu

Kocham młodą kapustę! Idę właśnie po nią do warzywniaka i będzie dziś z młodymi ziemniaczkami!

0
Odpowiedz
Miłość mamy
Miłość mamy
5 lata temu

Prosta pyszna klasyka. Mniam!

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
6 lata temu

Jak nasza mama zrobi taką młodą kapustkę to można jeść i jeść 😀 Właściwie z tego mógłby się składać nasz obiad 😀

0
Odpowiedz
TosiMama
TosiMama
6 lata temu

Oj jak ja taką kapustę lubię!!!

0
Odpowiedz
Travel Bug
Travel Bug
6 lata temu

Uwielbiam młodą zasmażaną kapustę i przyrządzałam ją właśnie wczoraj także po pracy czeka na mnie pyszny obiad:)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Travel Bug

No to będzie pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Patrycja Sobolewska
Patrycja Sobolewska
6 lata temu

A ja cię zaskoczę i napiszę Ci, że nie jadłam jeszcze młodej kapusty, ale z chęcią wypróbuję 😉

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
6 lata temu

Ja dodaje jeszcze śmietanę do młodej kapusty. Bardzo lubię taki dodatek do obiadu

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
6 lata temu

Uwielbiam młodą kapustę z ziemniakami.

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
6 lata temu

Oj,jak dawno nie jadłam, a lubię. Sama nigdy nie robiłam.

0
Odpowiedz
Gocha
Gocha
6 lata temu

Zrobię na niedzielę jutro w planach fasolka córka uwielbia.

0
Odpowiedz
Honorata
Honorata
6 lata temu

Ja mam akurat tutaj wieczny problem żeby dobrze doprawić

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
6 lata temu

Pyszne, taka młoda kapusta i prosty stary przepis, przypomniały mi się smaki dzieciństwa 🙂

0
Odpowiedz
Monika
Monika
6 lata temu

Uwielbiam i nie będę tutaj oryginalna. Najbardziej smakuje mi z młodymi ziemniaczkami.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Monika

Tak, to idealne połączenie 🙂

0
Odpowiedz
Anna Lena
Anna Lena
6 lata temu

Uwielbiam to danie i zycze Ci smacznego ☺

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Anna Lena

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Karolina / Nasze Bąbelkowo
6 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Bardzo lubię kapustę – zarówno młodą, jak i kiszoną. Kojarzy mi się z dobrą, tradycyjną kuchnią polską 🙂

0
Odpowiedz
Anna Lena
Anna Lena
6 lata temu

Bardzo lubie, musze zrobic w najblizszym czasie. A Tobie zycze smacznego ☺

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Anna Lena

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Gosia Blue
Gosia Blue
7 lata temu

Kapusta i młode ziemniaczki to jest to.

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
7 lata temu

Uwielbiam młodą kapustę, jeszcze czekam na nasze polskie ziemniaki 🙂

0
Odpowiedz
cours de theatre
cours de theatre
8 lata temu

I cannot thank you enough for the article post.Really looking forward to read more. Really Great.

0
Odpowiedz
Agnieszka Dec
Agnieszka Dec
8 lata temu

Prawdziwie swojskie, pyszne danie! Może mimo wszystko trochę ciężkostrawne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić. 🙂

0
Odpowiedz
Pau Elegancka
Pau Elegancka
8 lata temu

Uwielbiam! Dość często robię w sezonie do młodych ziemniaczków

0
Odpowiedz
Marta Jadzia
Marta Jadzia
8 lata temu

Pycha, uwielbiam młoda kapustę. Robię podobnie tylko nie daję mąki 🙂

0
Odpowiedz
Szkatułka Wyobraźni
Szkatułka Wyobraźni
8 lata temu

Mmm na pewno jest pycha! Muszę wypróbować!:)

0
Odpowiedz
AnnaS
AnnaS
8 lata temu

Bardzo lubię młodą kapustę, szczególnie tą zrobioną przez moją mamę 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
34
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz