Marchew jest jednym z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. To wspaniałe warzywo o którego właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze. W kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie. Jest składnikiem wielu zup, surówek czy słodkich wypieków. Jest też świetnym dodatkiem do dań głównych. Do niedzielnego obiadu przygotowałam młodą i chrupiącą marchew, aromatyzowaną tymiankiem i czosnkiem. Taka marchewka na ciepło idealnie komponuje się z każdym daniem i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie.
Porcje: 3
Składniki
- 1 pęczek młodej marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- świeży tymianek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- cukier
- pieprz biały
- sól morska
Przygotowanie
- Marchewkę dokładnie myjemy. Odcinamy zieloną nać, pozostawiając około 1,5 cm zielonej części. Zalewamy wodą, dodajemy szczyptę cukru, szczyptę soli i łyżkę soku z cytryny. Gotujemy do momentu, aż marchew będzie miękka,ale wciąż chrupka.
- Na patelni do duszenia rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Chwilę smażymy, dodajemy miód i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Następnie dodajemy marchew i kilka gałązek tymianku. Dusimy na małym ogniu przez 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec marchewkę doprawiamy sokiem z cytryny.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
A round of applause for your post.Much thanks again.