• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Życiem pisane  /  19 marca, 2020

Mój pierwszy wywiad

Wędrówki po kuchni

Kochani! Jakiś czas temu, miałam niesamowitą przyjemność udzielić wywiadu dla Blog from Heart. Czuję się wyróżniona, że ktoś zechciał ze mną porozmawiać o tym, co sprawia mi ogromną przyjemność, o mojej pasji. W wywiadzie odpowiedziałam na kilka pytań dotyczących początków pasji, powstania bloga, czy też przyszłości z nią związaną. Zapraszam

Czytałam, że pomysł na bloga wziął się z potrzeb dnia codziennego- konieczność karmienia rodzinki. Proszę powiedzieć, od jakich dań Pani zaczynała te kilka lat temu? I jak zmieniło się to na przestrzeni lat? W czym widzi Pani u siebie największy progres?

Dokładnie tak. Wychowałam się w otwartym i ciepłym domu, pełnym wspaniałych zapachów i miłości. Domu, w którym celebrowanie wspólnych posiłków było ważnym elementem dnia codziennego. Miłością do kuchni i tradycji zaraziła mnie mama, której niedzielny kurczak z rożna i barszcz z uszkami ukształtowały we mnie potrzebę smaku na całe życie. To dzięki niej zrozumiałam, że wspólne posiłki mają taką magiczną moc więziotwórczą, że dom pachnący domowym obiadem i szarlotką to szczęśliwy dom. Kuchnia mojej mamy raczej nie wybiegała poza granice kuchni polskiej, ale jak wiemy, gotowanie w czasach PRL-u nie było łatwe. Wszechobecny niedobór wszystkiego w tamtych czasach, zmuszał do ogromnej kulinarnej inwencji.  Nie oznacza to jednak, że nie było pysznie. Mama zawsze dbała o każdy posiłek, aby był zdrowy, wartościowy i smaczny. Początkowo właśnie bazowałam na smakach wyniesionych z domu rodzinnego, olfaktorycznych wspomnieniach dzieciństwa, prostych daniach naszej rodzimej kuchni polskiej. Z biegiem czasu poszerzyłam horyzonty. Zaczęłam poszukiwać nowych przypraw, smaków i zapachów.

Progres chyba najbardziej jest widoczny na blogu i oczywiście mowa tu o moich autorskich przepisach. Temat ten bardziej zgłębiłam w odpowiedzi na kolejne pytanie.

Na Pani blogu można znaleźć całe mnóstwo zakładek z propozycjami przeróżnych przepisów na dania. Skąd czerpie Pani inspiracje, nowe pomysły na gotowanie?

Początkowo, kiedy powstał blog, oglądałam dużo programów kulinarnych, czytałam książki, podglądałam pracę najlepszych kucharzy. Wzorując się na nich, próbowałam odtworzyć różne, ciekawe dania. Poznawałam w ten sposób nowe smaki, przyprawy i ciekawe połączenia. W pewnym momencie nastąpił przełom w moim codziennym gotowaniu. Zaczęłam tworzyć swoje dania, nietuzinkowe kompozycje smakowe, które niejednokrotnie pozytywnie zaskakiwały nie tylko nas, ale i osoby, które miały przyjemność degustować moje dania. Inspiracje potrafię czerpać choćby podczas codziennych zakupów w sklepie. Wystarczy, że popatrzę na dynię, leżące obok bataty i danie gotowe! Dziś większość przepisów znajdujących się na blogu jest moimi autorskimi przepisami. Jestem z nich bardzo dumna, gdyż na stałe zagościły w naszej kuchni i nie tylko w naszej.

Czytanie Pani postów to przyjemność. Nienaganna polszczyzna i profesjonalne fotografie. Czy sama tworzyła Pani szatę graficzną bloga?

Dziękuję za tak miłe słowa. Dużą wagę przywiązuję do tego, aby treści na moim blogu były przejrzyste i czytelne, przepisy dokładne i zrozumiałe, a fotografie estetyczne i przyciągające wzrok. W końcu jemy oczami! Na co dzień również staram się, aby wszystko, co znajduje się na moim stole również było pięknie podane – to zdecydowanie zaostrza apetyt. Szatę graficzną bloga, małymi kroczkami tworzyłam sama.

Fotografie Pani potraw wyglądają jak z książki kucharskiej. Czy długo zajęło Pani osiągniecie wprawy czy urodziła się Pani z takim talentem?

Moja fotografia absolutnie nie ma nic wspólnego z talentem. Szczerze przyznam, że to moja najsłabsza strona i poświęcam sporo czasu na to, aby potrawy prezentowały się dobrze. Zdjęcia robię zwykłym aparatem cyfrowym, bowiem pomimo wielu prób, lustrzanka jak na razie nie chce ze mną współpracować. Na początku nie przywiązywałam większej uwagi do zdjęć i kompozycji. Po tylu latach jednak sporo się nauczyłam. Wystarczy spojrzeć na jedne z pierwszych zdjęć na blogu i porównać z obecnymi – różnica jest ogromna. Jednak wciąż pracuję nad tym, aby moje fotografie były jeszcze lepsze.

Niektóre z Pani postów mają powyżej 50 komentarzy, to już dużo. Jak udaje się Pani pozyskiwać gości na blogu? Jak wyglądały początki w 2012 r.?

Kiedy zaczynałam blogowanie, nie myślałam o szerszej publiczności. Z początku miał to być rodzaj nowoczesnego notesu na miarę XXI wieku, który miał na celu zgromadzenie wszystkich przepisów i moich pomysłów w jednym miejscu. Nie spodziewałam się, że z każdym miesiącem, blog będzie coraz bardziej popularny i z czasem zdobędzie tak szerokie grono czytelników.  To tylko zmotywowało mnie do dalszego działania. Jestem w stałym kontakcie z czytelnikami, odpowiadam na ich komentarze i pytania. Myślę, że dzięki temu lubią do mnie wracać.

Serdecznie gratuluję dwukrotnie zajętego 1. miejsca w konkursie Blogs from the Heart. Jak dowiedziała się Pani o konkursie? Dlaczego zdecydowała się Pani wziąć w nim udział po raz trzeci?

Dziękuję serdecznie! To wyróżnienie wiele dla mnie znaczy.  Przyznam, że nie pamiętam już, jak dowiedziałam się o tym konkursie, ale podejrzewam, że były to media społecznościowe. Do trzeciej edycji konkursu jest jeszcze sporo czasu. Należę jednak do grupy osób, które nie wybiegają aż tak daleko w przyszłość i nie robią tak dalekosiężnych planów. Czas pokaże, czy zdecyduję się na udział w konkursie.

Co najbardziej lubi Pani gotować?

Chyba nie jestem w stanie precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie. Gotowanie, jak i tworzenie nowych dań sprawia mi ogromną przyjemność i nieważne czy robię kotlet schabowy, tajskie danie czy urodzinowy tort. Uwielbiam karmić ludzi, rozpieszczać ich wspaniałymi smakami i ciekawymi daniami. Niezmiernie cieszy mnie widok pustych talerzy, zadowolonych i najedzonych gości. To chyba największa nagroda!

Czy ma Pani jakieś plany na rozwój bloga, by miał jeszcze większy zasięg?

Jeszcze niespełna dwa miesiące temu ze względu na swoją sytuację zdrowotną, myślałam o przerwaniu blogowania. Na przemyślenie tej decyzji dałam sobie czas do końca roku. Jednak na mojej drodze stanął człowiek, który skutecznie odwiódł mnie od tej decyzji i jestem mu za to bardzo wdzięczna. W chwili obecnej pracuję nad rozwojem bloga, ale jak na razie nie mogę zdradzić więcej szczegółów.

Czy łączy Pani kuchnię polską z irlandzką? Czy zastanawiała się Pani nad dwujęzycznym blogiem kulinarnym?

Tak, oczywiście. Kuchnia fusion jest mi dobrze znana i jak już wcześniej pisałam, bardzo lubię oryginalne mieszanki smaków. Możliwość łączenia różnych tradycji kulinarnych i nurtów otwiera nieograniczone możliwości! Przy odrobinie wyobraźni, można wyczarować danie, które swą oryginalnością zadowoli każde podniebienie. Obecna kuchnia irlandzka na przestrzeni lat bardzo się zmieniła i nie wiele ma wspólnego z dawną kuchnią irlandzką. Choć wciąż to prosta, wiejska, wręcz przaśna kuchnia, to jednocześnie niesamowicie kaloryczna i sycąca. Z uwagi na to, iż odżywiamy się zdrowo, mocno ją modyfikuję.  O dwujęzycznym blogu nigdy nie myślałam. Na blogu jest dostępna opcja tłumaczenia w różnych językach, więc myślę, że każdy czytelnik z powodzeniem może skorzystać z przepisu.

Wywiad dostępny jest na stronie Blog from Hearts

5 1 vote
Article Rating

Zobacz wpisy

Zdrowe gotowanie w garnkach emaliowanych
Weganizm, a wegetarianizm – różnice i podobieństwa
Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
42 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna
Katarzyna
8 miesięcy temu

Wspaniale! Gratuluję wywiadu Kochana. Cieszę się, że jesteś zauważana. To ważne przy prowadzeniu bloga.:)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Katarzyna

Dziękuję pięknie 🙂

0
Odpowiedz
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
9 miesięcy temu

Doskonale rozumiem ten fragment z karmieniem ludzi. Myślę, że to jest takie bardzo…czułe:) Uważam, że takie właśnie osoby powinny prowadzić restauracje, miejsce gdzie się właśnie karmi ludzi. Bo jest to coś wyjątkowego…

0
Odpowiedz
Weronika Ska
Weronika Ska
9 miesięcy temu

Genialnie przeprowadzony wywiad, Gratuluje!

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
9 miesięcy temu

Świetny wywiad. Odpowiada na pytanie, które i ja chciałam zadać, bo uwielbiam Twoje zdjęcia.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Akacja

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
paulina
paulina
9 miesięcy temu

Bardzo ciekawy wywiad 🙂 Gratulację 🙂 Miło dowiedzieć się więcej o Tobie i Twoim blogowaniu oraz miłości do gotowania 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  paulina

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Kinga | Blondynkanaswoim
Kinga | Blondynkanaswoim
9 miesięcy temu

Bardzo dobrze się to czytało 🙂 Chcę też powiedzieć, że zdjęcia w ogóle nie wyglądają, jak robione zwykłą cyfrówką, a kadry są bardzo dobrze przemyślane 🙂 Życzę dalszych sukcesów!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Kinga | Blondynkanaswoim

Dziękuję ślicznie za miłe słowa 🙂

0
Odpowiedz
Karolina Kosek
Karolina Kosek
9 miesięcy temu

bardzo lubię tę akcję Blog from heart. Gratuluję pierwszego, bo na pewno nie ostatniego 😉 wywiadu 🙂

0
Odpowiedz
Grzesiek
Grzesiek
9 miesięcy temu

Bardzo przyjemny wywiad. Oby więcej takich i ciągłego rozwoju!

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
9 miesięcy temu

Gratuluję bycia “przesłuchiwanym” oby to nie był jedyny raz 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Bielecki.es

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka Szczygieł
Agnieszka Szczygieł
9 miesięcy temu

I jeszcze gratuluję i ja tego 1 miejsca i to na dodatek dwukrotnie zajętego!

0
Odpowiedz
Ania
Ania
9 miesięcy temu

świetny wywiad, super się go czyta

0
Odpowiedz
Aagnieszkaa1
Aagnieszkaa1
9 miesięcy temu

Życzę dalszego powodzenia w blogowaniu, przepsznych inspiracji kuchennych. Pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Aagnieszkaa1

Dziękuję i pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
Instytut Designu
Instytut Designu
9 miesięcy temu

Bardzo się cieszę i gratuluję wygranej w konkursie.

0
Odpowiedz
Ola z Muzycznej Listy
Ola z Muzycznej Listy
9 miesięcy temu

Gratuluję, świetny wywiad! I gratuluję sukcesów. Trzymaj tak dalej!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Ola z Muzycznej Listy

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
aHa
aHa
9 miesięcy temu

Strasznie zazdroszczę blogerom kulinarnym robienia tych pięknych zdjęć jedzenia – u mnie niestety nawet najpiękniejsza szakszuka w najpiękniejszym talerzu wygląda na zdjęciu jak obraz nędzy i rozpaczy 😉

0
Odpowiedz
justyna
justyna
9 miesięcy temu

Wyczerpujący wywiad, ciekawy i prosto spisany 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
9 miesięcy temu

Super że był wywiad mogę się dziwić tylko co tak późno hahah

0
Odpowiedz
Ania
Ania
9 miesięcy temu

Gratuluję, bardzo przyjemnie się go czytało

0
Odpowiedz
Donna
Donna
9 miesięcy temu

Takie wywiady są super, można się więcej czegoś dowiedzieć i poszukać nowych inspiracji 🙂 Ja sama kiedyś udzieliłam już dwóch wywiadów. Niesamowite uczucie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Donna

Dokładnie tak. Również gratuluje wywiadów 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
9 miesięcy temu
Reply to  Donna

Pamiętam, jak bardzo przeżywałam pierwszy wywiad, ileż to było emocji, później zawsze była lekka trema, ale ona tylko pomagała, okazało się to moim żywiołem. 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka Szczygieł
Agnieszka Szczygieł
9 miesięcy temu

Świetny wywiad. Gratuluję i życzę dalszych sukcesów!

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
9 miesięcy temu

Gratuluję wywiadu! Bardzo się się Ciebie czyta! 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
9 miesięcy temu

Jak bardzo cieszy, kiedy inni dostrzegają żar w naszej pasji, to uskrzydla do dalszych działań. 🙂 Gratulacje. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Bookendorfina

Dokładnie tak, dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
9 miesięcy temu

Gratulacje, bardzo ciekawy pomysł 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
9 miesięcy temu

gratuluje wywiadu 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
9 miesięcy temu

Rzeczywiście, fajny blog, podoba mi się połączenie kuchni z lifestylem i paroma innymi tematami – cieszę się, że tu trafiłam, i oczywiście gratuluję sukcesów i wywiadu 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Joanna

Dziękuję bardzo!

0
Odpowiedz
Marta
Marta
9 miesięcy temu

A ja się wcale nie dziwię, że przeprowadza się z Tobą wywiad 🙂 Bardzo lubię tu zaglądać i szukać inspiracji kulinarnych 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Marta

Dziękuję, jest mi niezmiernie miło 🙂

0
Odpowiedz
AgaMan
AgaMan
9 miesięcy temu

Dobrze czasem preczytac taki wywiad, mozna kogos ciut lepiej poznać 🙂 Gratuluję tak w ogole, skoro juz są wywiady z Tobą to jeszcze chhwila i będziesz pełnoprawna celebrytką 🙂 <3

0
Odpowiedz
Toksycznakosmetyczka
Toksycznakosmetyczka
9 miesięcy temu

Bardzo lubię czytać takie wartościowe wywiady.

0
Odpowiedz
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
9 miesięcy temu

Gratuluję! To miłe, kiedy ktoś docenia nasza prace i jest nas ciekawy:) Powodzenia!!

0
Odpowiedz
Marina
Marina
9 miesięcy temu

Gratulacje 🙂 Zawsze warto mieć pod ręką dobry blog kulinarny.

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
42
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply