Zabawna, choć nie co myląca nazwa, bowiem trudno nazwać ją małpim masłem. To raczej pyszne smarowidło o tropikalnym smaku. Wykonane jest z czterech prostych, łatwo dostępnych składników o każdej porze roku. Małpie smarowidło to nic innego jak słodkie banany, ananasy i wiórki kokosowe. Koniecznie musicie spróbować tego oryginalnego dżemu prosto z dżungli. Jest bardzo proste w przygotowaniu i na prawdę bardzo smaczne.
Składniki
- 800 g ananasów w syropie
- 6 bananów średniej wielkości
- 30 g wiórków kokosowych
- 165 g cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
- Ananasy miksujemy w blenderze na gładkie purée. Wiórki kokosowe mielimy tak, aby uzyskać konsystencję mąki. Do rondelka przekładamy ananasy, dodajemy pokrojone w plasterki banany, mączkę kokosową i sok z cytryny.
- Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż nadmiar wody odparuje. Masa powinna być gładka, a swoją konsystencją powinna przypominać dżem. Przekładamy do umytych, wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do 4 tygodni.Smacznego!
Uwagi dodatkowe
- w oryginalnym przepisie jest 3 szklanki cukru. Dla mnie to stanowczo za dużo
- smarowidło można zapasteryzować, aby przedłużyć termin przydatności
- smarowidło świetnie nadaje się do naleśników, pankaces’ów, gofrów, tostów i innych deserów
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Nie jadłam jeszcze nic podobnego i mam ochotę na więcej.
ostatnio mam wielką ochotę na takie przetwory, a że akurat banany się u mnie marnują to na pewno wypróbuję 🙂
Muszę wypróbować koniecznie . Dziękuję za ciekawą inspirację 🙂
Polecam 🙂
Many thanks a whole lot for sharing!
This is one awesome blog.Thanks Again.