• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Koktajle, kawy, kompoty, Przepisy  /  11 lipca, 2021

Mrożona kawa Mojito

Wędrówki po kuchni
Kocham lato! Za gorące promienie słońca i spacery nad oceanem. Za długie dni i ciepłe noce, Za wschody i zachody słońca, na które mogę patrzeć bez końca. I mój mały ogród, pachnący latem, w którym przesiaduję godzinami rozkoszując się urokami tej pięknej pory roku. Wszystko, czego wtedy potrzebuję, aby poczuć się dobrze i rześko to filiżanka dobrej kawy. Kawa Mojito to moje letnie odkrycie roku, a w zasadzie nasze! Wszystko zaczęło się od jednego popołudnia, kiedy z moją przyjaciółką, która prowadzi bloga ''Pieprzyć z fantazją'' podbijałyśmy Ostrowiecki rynek na festiwalu food trucków. Fantastyczna zabawa, genialne jedzenie w jakże doborowym towarzystwie. Do pełni szczęścia brakowało nam tylko kawy. W Ostrowieckim Browarze Kultury znalazłyśmy ten kawałek szczęścia i to w jakim wydaniu! Kawa była dla nas zaskoczeniem. Kto by pomyślał, że z dwóch składników (nie wliczając cukru) może powstać kawa z efektem WOW. Dla miłośników kawy to wspaniały, kofeinowy zastrzyk energii z efektem orzeźwienia!
Przygotowanie15 min.
Czas całkowity15 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 2
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 kawy espresso
  • 400 ml Mojito Tonic*
  • 1½ łyżki cukru **

Dodatkowo

  • dwa plasterki limonki
  • listki mięty
  • kostki lodu

Przygotowanie

  • Do przygotowania kawy Moito potrzebujemy wysokich szklanek, w których kawa będzie się ładnie prezentowała i dobrze widoczne będą dwie warstwy, które tworzą się podczas odpowiedniego nalewania.
  • Przygotowujemy dwie, podwójne porcje kawy espresso. Dodajemy cukier, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i przelewamy do małego dzbanuszka, co ułatwi nam potem kontrolę nad nalewaniem. Kawę odstawiamy do wystudzenia.
  • Do szklanek wsypujemy kostki lodu do 1/3 wysokości szklanek. Uzupełniamy schłodzonym tonikiem tak, aby tonik był nie co poniżej kostek lodu. Następnie bardzo powoli, z niewielkiej wysokości wlewamy espresso, bezpośrednio na kostki lodu (nie na tonik). W ten sposób kawa nie zmiesza się całkowicie z tonikiem i będą widoczne dwie warstwy. Tak przygotowaną kawę dekorujemy plasterkami limonki i miętą. Prawda, że proste?

Odnośniki

  • * użyłam Tonic Kindley Virgin Mojito
    ** można pominąć cukier lub użyć dowolnego słodziku

Uwagi dodatkowe

  • proporcje składników należy dostosować do pojemności szklanek
  • jeśli preferujecie mocniejszą kawę, można przygotować ją z podwójnego espresso

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Napoje i koktajle

Nawigacja wpisu

Jakie dania jeść latem?
Tanie zakupy na obiad przez internet

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 73

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
26 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina
Karolina
9 miesięcy temu

Dla mnie to zupełna nowość, do wypróbowania!

0
Odpowiedz
Artur
Artur
9 miesięcy temu

Kawa była pyszna! Będzie powtórka!

0
Odpowiedz
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
9 miesięcy temu

Przygotowałam wg. Twojego przepisu, jest pyszna

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
9 miesięcy temu

Słyszałam, że to fajnie orzezwia 🙂

0
Odpowiedz
Spirulina
Spirulina
9 miesięcy temu

Ale bym się takiego drinka napił 🙂

0
Odpowiedz
koza domowa
koza domowa
9 miesięcy temu

Okej, takiej wersji mrożonej kawy nie znałam! Ciekawe! Spróbuję!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  koza domowa

Bardzo polecam, jest pyszna

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
9 miesięcy temu

Dopiero od niedawna przekonałam się do kawy i jak już to piję czarną albo z odrobiną mleka roślinnego 😀 Innych wersji jeszcze nie próbowałam 😉

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
9 miesięcy temu

W tym sezonie jeszcze nie piłam mrożonej kawy, a zatem czas jakaś zrobić

0
Odpowiedz
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
10 miesięcy temu

Bardzo lubię kawę z limonką i kawę z cytryną. Tą drugą na ciepło, natomiast z limonką na zimno

0
Odpowiedz
Martyna i Paulina
Martyna i Paulina
10 miesięcy temu

Czasem im mniej tym lepiej. Jak widać, nie trzeba wiele, by wyszła pyszna mrożona kawa.

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
10 miesięcy temu

Liczba składników faktycznie robi wrażenie. Tak niewiele, a może powstać coś tak smacznego.

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
10 miesięcy temu

5 stars
mi do mojito pasuje brązowy cukier i taki pewnie dodałabym do tej kawy 🙂 sam pzrepis genialny, jestem ciekawa jak smakuje 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Koralina

Cukier oczywiście można dać jaki się chce 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
10 miesięcy temu

5 stars
Ciekawe, czy nam by smakowało? Muszę sprawdzić. Food Tracków zazdroszczę. Miałam nadzieję, że będą w Lubaniu na świecie minerałów i się zawiodłam.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Akacja

Kawa jest świetna, więc polecam 🙂

0
Odpowiedz
P. Kwiatkowska
P. Kwiatkowska
10 miesięcy temu

Na pewno to pyszna propozycja na upalne dni, która znajdzie swoich zwolenników.

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
10 miesięcy temu

Na pewno wypróbuje, kawe z tonikiem juz pilam,ale mojito to juz xo innego:)

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
10 miesięcy temu

Bardzo oryginalny i niespotykany przepis.

0
Odpowiedz
Czarny
Czarny
10 miesięcy temu

Wszystko tu jest na swoim miejscu. Jak wrócę do domu to se chyba walnę, bo mam akurat wszystkie składniki.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Czarny

Dobry pomysł, kawa jest świetna 🙂

0
Odpowiedz
Ziemowit
Ziemowit
10 miesięcy temu

BOŻE!!! Dziękuję za ten przepis! Połączenie kawy z tym drinkiem brzmi dla mnie jak napój bogów 😀

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
10 miesięcy temu

Lubię mrożoną kawę, ale z taką propozycją się jeszcze nie spotkałam.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Paulina

Warto spróbować, jest pyszna 🙂

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
10 miesięcy temu

Nie piłam tak przygotowanej kawy, chętnie skosztuję:)

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
10 miesięcy temu

Chętnie spróbowałabym takiej kawy! Uwielbiam kawę, kawę mrożona i mojito – więc połączenie tego musi być pyszne!

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Chorizo
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
26
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply