Kocham lato! Za gorące promienie słońca i spacery nad oceanem. Za długie dni i ciepłe noce, Za wschody i zachody słońca, na które mogę patrzeć bez końca. I mój mały ogród, pachnący latem, w którym przesiaduję godzinami rozkoszując się urokami tej pięknej pory roku. Wszystko, czego wtedy potrzebuję, aby poczuć się dobrze i rześko to filiżanka dobrej kawy. Kawa Mojito to moje letnie odkrycie roku, a w zasadzie nasze! Wszystko zaczęło się od jednego popołudnia, kiedy z moją przyjaciółką, która prowadzi bloga ''Pieprzyć z fantazją'' podbijałyśmy Ostrowiecki rynek na festiwalu food trucków. Fantastyczna zabawa, genialne jedzenie w jakże doborowym towarzystwie. Do pełni szczęścia brakowało nam tylko kawy. W Ostrowieckim Browarze Kultury znalazłyśmy ten kawałek szczęścia i to w jakim wydaniu! Kawa była dla nas zaskoczeniem. Kto by pomyślał, że z dwóch składników (nie wliczając cukru) może powstać kawa z efektem WOW. Dla miłośników kawy to wspaniały, kofeinowy zastrzyk energii z efektem orzeźwienia!
Porcje: 2
Składniki
- 2 kawy espresso
- 400 ml Mojito Tonic*
- 1½ łyżki cukru **
Dodatkowo
- dwa plasterki limonki
- listki mięty
- kostki lodu
Przygotowanie
- Do przygotowania kawy Moito potrzebujemy wysokich szklanek, w których kawa będzie się ładnie prezentowała i dobrze widoczne będą dwie warstwy, które tworzą się podczas odpowiedniego nalewania.
- Przygotowujemy dwie, podwójne porcje kawy espresso. Dodajemy cukier, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i przelewamy do małego dzbanuszka, co ułatwi nam potem kontrolę nad nalewaniem. Kawę odstawiamy do wystudzenia.
- Do szklanek wsypujemy kostki lodu do 1/3 wysokości szklanek. Uzupełniamy schłodzonym tonikiem tak, aby tonik był nie co poniżej kostek lodu. Następnie bardzo powoli, z niewielkiej wysokości wlewamy espresso, bezpośrednio na kostki lodu (nie na tonik). W ten sposób kawa nie zmiesza się całkowicie z tonikiem i będą widoczne dwie warstwy. Tak przygotowaną kawę dekorujemy plasterkami limonki i miętą. Prawda, że proste?
Odnośniki
- * użyłam Tonic Kindley Virgin Mojito ** można pominąć cukier lub użyć dowolnego słodziku
Uwagi dodatkowe
- proporcje składników należy dostosować do pojemności szklanek
- jeśli preferujecie mocniejszą kawę, można przygotować ją z podwójnego espresso
Dla mnie to zupełna nowość, do wypróbowania!
Kawa była pyszna! Będzie powtórka!
Przygotowałam wg. Twojego przepisu, jest pyszna
Słyszałam, że to fajnie orzezwia 🙂
Ale bym się takiego drinka napił 🙂
Okej, takiej wersji mrożonej kawy nie znałam! Ciekawe! Spróbuję!
Bardzo polecam, jest pyszna
Dopiero od niedawna przekonałam się do kawy i jak już to piję czarną albo z odrobiną mleka roślinnego 😀 Innych wersji jeszcze nie próbowałam 😉
W tym sezonie jeszcze nie piłam mrożonej kawy, a zatem czas jakaś zrobić
Bardzo lubię kawę z limonką i kawę z cytryną. Tą drugą na ciepło, natomiast z limonką na zimno
Czasem im mniej tym lepiej. Jak widać, nie trzeba wiele, by wyszła pyszna mrożona kawa.
Liczba składników faktycznie robi wrażenie. Tak niewiele, a może powstać coś tak smacznego.
mi do mojito pasuje brązowy cukier i taki pewnie dodałabym do tej kawy 🙂 sam pzrepis genialny, jestem ciekawa jak smakuje 🙂
Cukier oczywiście można dać jaki się chce 🙂
Ciekawe, czy nam by smakowało? Muszę sprawdzić. Food Tracków zazdroszczę. Miałam nadzieję, że będą w Lubaniu na świecie minerałów i się zawiodłam.
Kawa jest świetna, więc polecam 🙂
Na pewno to pyszna propozycja na upalne dni, która znajdzie swoich zwolenników.
Na pewno wypróbuje, kawe z tonikiem juz pilam,ale mojito to juz xo innego:)
Bardzo oryginalny i niespotykany przepis.
Wszystko tu jest na swoim miejscu. Jak wrócę do domu to se chyba walnę, bo mam akurat wszystkie składniki.
Dobry pomysł, kawa jest świetna 🙂
BOŻE!!! Dziękuję za ten przepis! Połączenie kawy z tym drinkiem brzmi dla mnie jak napój bogów 😀
Lubię mrożoną kawę, ale z taką propozycją się jeszcze nie spotkałam.
Warto spróbować, jest pyszna 🙂
Nie piłam tak przygotowanej kawy, chętnie skosztuję:)
Chętnie spróbowałabym takiej kawy! Uwielbiam kawę, kawę mrożona i mojito – więc połączenie tego musi być pyszne!