Zielona herbata jest najstarszą ze wszystkich herbat, liczy sobie ponad 5000 lat. To najpopularniejszy napój w krajach azjatyckich, głównie w Chinach i Japonii. Choć jej słomkowy kolor i słodko – gorzki smak nie wzbudza we wszystkich zachwytu, właściwości zdrowotne ma niekwestionowane. Herbata, którą przygotowałam świetnie gasi pragnienie w letnie, upalne dni. Jest o wiele zdrowsza od mrożonych herbat dostępnych na sklepowych półkach.
Porcje: 10
Składniki
- 2 cytryny
- 3 łyżki zielonej herbaty liściastej
- 2-3 pałki trawy cytrynowej
- 2 litry wody mineralnej
- cukier brązowy
Dodatkowo
- 1 cytryna
Przygotowanie
- Do kubka wsypujemy herbatę, dodajemy trawę cytrynową i zalewamy gorącą wodą o temperaturze 80-90'C. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, aby herbata się zaparzyła. Herbatę cedzimy przez sitko i przelewamy do dużego dzbanka. Uzupełniamy wodą, dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru i chłodzimy w lodówce. Podajemy dobrze schłodzone z kostkami lodu i plasterkami cytryny.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Nigdy nie robiłam zielonej herbaty, ta propozycja bardzo mnie zainteresowała.
właśnie czegoś takiego szukałam, idealnie orzeźwia i ma świetny skład <3
Od jakiegoś czasu uwielbiam zieloną herbatę 🙂 Piję na rózne sposoby, ale mrożona dopiero przede mną 🙂