Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kulinarne ciekawostki i porady  /  24 lutego, 2020

Mrożone warzywa a utrata witamin

Materiał zewnętrzny

Owoce i warzywa są niezbędne w dobrze zbilansowanej diecie. Zawierają cenny błonnik, witaminy, składniki mineralne i odżywcze. Nie ma problemu z ich dostarczaniem organizmowi w okresie wiosenno-letnim. Kończą się truskawki, zaczynają się maliny, potem pojawiają się śliwki, agrest, porzeczki, borówki i jesienią jabłka. Podobnie jest z warzywami. Od wczesnej wiosny do późnej jesieni mamy świeże pomidory, ogórki, kalafiory, brokuły i sałaty najróżniejszych odmian.

Woman picks up a package of frozen vegetables in a supermarket, family shopping. Female customer buys products in shop, buyer in market

Chociaż nowoczesne sposoby uprawy roślin umożliwiają ich uprawę w okresie zimowym, to jednak brak naturalnych promieni słonecznych sprawia, że są one bez smaku i zapachu. Zawierają także mniej substancji odżywczych i witamin. Jak więc zapewnić sobie naturalne witaminy i mikroelementy w okresie zimowym? Dzięki naszemu poradnikowi zapewnisz swojej rodzinie niezapomniane smaki lata.

mieszanka mrożonych warzyw

Domowe metody utrwalania żywności

Od zarania swojego istnienia człowiek konserwował żywność, by zgromadzić jej zapas do następnego polowania lub na daleką wyprawę wojenną. Mięso, ryby suszono lub wędzono zabezpieczając je przed psuciem się. W średniowieczu powszechnie stosowano sól i kopano głębokie piwniczki w celu uzyskania niższej temperatury, do konserwacji stosowano także kiszenie.

W XVII i XVIII w. na dworach królewskich używano brył lodu sprowadzanych z Norwegii i Szwecji, którymi wypełniano piwniczki z żywnością.

Wszystkie te metody przetrwały do czasów współczesnych, ale używane są znacznie nowocześniejsze technologie. Piwniczki zostały zastąpione przez lodówki, a bryły lodowe przez zamrażarki.

Solenie

Najczęściej za pomocą soli konserwuje się mięso, ryby, sery i masło. Najczęściej stosuje się solanki o stężeniu 15-25%, które skutecznie zabijają drobnoustroje i uniemożliwiają ich dalszy rozwój. Stosowanie tej metody zapewnia zachowanie wszystkich walorów odżywczych, ale zdecydowanym minusem jest słony smak. Przed wykorzystaniem produktów do dalszej obróbki trzeba je dokładnie umyć i kilkakrotnie moczyć w wodzie. W przypadku masła i serów nie jest to konieczne.

Suszenie

Suszenie pozbawia produkty wody, zmniejsza ich objętość i uniemożliwia rozwój drobnoustrojów. Produkty suszone zachowują swoje walory smakowe, zapachowe i odżywcze. Szczególnie aromatyczne i smaczne są owoce i warzywa suszone w naturalnym słońcu. Niestety jest to możliwe tylko w krajach o wyjątkowo ciepłym klimacie.

W warunkach domowych do suszenia wykorzystywane są piekarniki lub specjalne suszarki elektryczne. Te drugie są lepsze, ponieważ wiatrak powodujący ruch powietrza odprowadza nadmiar wilgoci, co skraca czas suszenia. Nigdy nie należy suszyć owoców i warzyw w zbyt wysokich temperaturach, proces ten musi przebiegać powoli, by produkty się nie spaliły.

Kiszenie

Kiszenie polega na poddaniu produktów procesowi fermentacji, wytwarzający się kwas mlekowy zatrzymuje rozwój drobnoustrojów, a wyroby otrzymują zupełnie inny smak. Kisić można kapustę, ogórki, paprykę, buraki, ale także grzyby, cytrynę. Kiszenie rozpowszechnione jest przede wszystkim w kuchni Europy Środkowo-Wschodniej, na Zachodzie te smaki są dopiero odkrywane.

Pasteryzacja

Polega na poddawaniu warzyw i owoców wysokiej temperaturze, niestety ta metoda konserwacji powoduje największą stratę witamin i innych składników odżywczych, walory smakowe zostają zachowane.

Mrożenie

To bardzo popularna metoda utrwalania letnich smaków, ale w warunkach domowych może być stosowana w ograniczonym zakresie ze względu na pojemność zamrażarek i osiągane przez nie temperatury.

Zalety mrożonek

Mimo stosowania nowoczesnych metod utrwalania żywności, mrożenie nadal pozostaje jedną z najlepszych. Decyduje o tym kilka czynników. Najważniejszym z nich jest fakt, że mrożone warzywa i owoce tracą najmniej wartości odżywczych. Utrata białka i błonnika jest prawie zerowa, nie zmienia się także ilość soli mineralnych, kwasów organicznych i cukrów prostych.

mrożone warzywa

 Najwięcej dyskusji wywołuje kwestia spadku zawartości witamin w mrożonych warzywach i owocach. Powszechnie uważa się, że mrożone warzywa i owoce są ich całkowicie pozbawione w wyniku obróbki. Tymczasem prawda jest zupełnie inna.

W wyniku zamrażania warzywa i owoce tracą odpowiednio:

  • witaminy A – 5-10% (w warzywach do 20%),
  • witaminy C – 10-20%
  • witaminy B1 – 10-20%,
  • witaminy B2 – 10%,
  • karoten – 5-30%.

W rzeczywistości to bardzo niewiele biorąc pod uwagę fakt, że świeże owoce i warzywa przechowywane w temperaturze pokojowej tracą dziennie 15% swoich wartości odżywczych. Przechowywanie ich w niższych temperaturach powoduje 3-krotne spowolnienie procesu utleniania i rozwoju bakterii gnilnych niszczących witaminy i składniki odżywcze.

Zwłaszcza w okresie zimowym mrożonki są lepszym wyborem niż kupowanie świeżych warzyw, które muszą przejść długą drogę od producenta do konsumenta, straty składników odżywczych są bardzo duże. Na niską jakość warzyw i owoców w okresie zimowym mają także warunki uprawy. Nawożenie, sztuczne doświetlanie powodują, że ich wartość odżywcza jest niższa niż mrożonek, dodatkowo też ich cena jest bardzo wysoka.

Jak przygotować produkty do mrożenia

O jakości mrożonek decyduje sposób ich przygotowania. Po pierwsze owoce i warzywa powinny być zbierane w okresie ich największego wysypu. Zawierają wtedy najwięcej witamin i składników odżywczych, po drugie ich cena jest najniższa.

Najważniejsze znaczenie dla jakości mrożonych warzyw i owoców ma czas ich przetworzenia. Powinien być on jak najkrótszy, wtedy straty witamin i składników mineralnych są najmniejsze. Pierwszym etapem obróbki jest pozbawienie warzyw i owoców zbędnych liści, skórki oraz szypułek. Czasami to nawet 40% wagi produktów. W następnej kolejności warzywa i owoce są myte i suszone lub blanszowane w celu przerwania procesu rozwoju bakterii i drobnoustrojów.

Najważniejszym etapem jest szybkie zamrażanie w bardzo niskich temperaturach. W zakładach przetwórczych używa się do tego lodowatego powietrza, które zamraża produkty w ciągu kilku minut, potem umieszczane są w komorach zamrażalniczych od -40 do -20 stopni Celsjusza.

Jak przechowywać mrożonki

Mrożonki zachowają swoją wartość odżywczą tylko wtedy, gdy będą odpowiednio przechowywane na każdym etapie między producentem a klientem. Muszą być przewożone w odpowiednich pojemnikach termicznych i na samochodach chłodniach z możliwością regulowania temperatury. W sklepie także muszą być wystawione w ladach chłodniczych zapewniających co najmniej temperaturę -18 stopni Celsjusza.

Niestety najsłabszym ogniwem w tym łańcuchu jest klient. Kupując mrożonki umieszcza je w zwykłej reklamówce i czasami upływa kilkadziesiąt minut nim dotrze do domu i schowa do zamrażarki. Niestety to wystarczający czas, by mrożone owoce lub warzywa częściowo się rozmroziły, to wtedy najwięcej tracą witaminy C i składników odżywczych. Do przewożenia mrożonek na krótkie odległości najlepiej używać toreb termicznych, które znajdują się w większości sklepów.

Jak rozmrażać warzywa

Nigdy mrożone owoce i warzywa nie powinny być po rozmrożeniu ponownie zamrażane. Przede wszystkim tracą swoją wartość odżywczą, ale także rozwijają się w nich drobnoustroje szkodliwe dla zdrowia.

Mrożonki przeznaczone do gotowania należy jeszcze zamrożone wrzucać na wrzątek. Co ciekawe, to podczas gotowania mrożonek strata składników mineralnych jest mniejsza niż w przypadku świeżych warzyw. Jeszcze mniejsze straty występują podczas gotowania na parze.

Owoce, z których chcemy przygotować desery bez gotowania można rozmrażać w lodówce lub zimnej wodzie.

Mrozić można w zasadzie wszystkie owoce, warzywa, zioła. Zachowują swój kolor, smak i wartości odżywcze. Zdecydowanie mają więcej zdrowych składników od świeżych nowalijek wczesną wiosną czy świeżych truskawek w zimie. Pamiętać jednak trzeba, że do mrożenia muszą być przeznaczone wyłącznie owoce zdrowe, najlepszej jakości i należy je przechowywać zgodnie z zaleceniami.

Niewątpliwą zaletą mrożonek jest ich różnorodność (mieszanki owocowe, mieszanki warzywne) oraz wygoda, produktów nie trzeba myć obierać i kroić. To najlepsza baza do przygotowania szybkiego posiłku.

 

0 0 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Catering dietetyczny – nie tylko dla zabieganych
Domowy ser koryciński z czosnkiem niedźwiedzim
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
12 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Asia/Lemur Podróżnik
Asia/Lemur Podróżnik
5 lata temu

Zapas mrożonek i kilka własnoręcznie przygotowanych słoików pozwala przetrwać każdy kataklizm!

-1
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
5 lata temu

Nie ma to jak solidne mrożonki i słoiczki na zimę. 🙂

-1
Odpowiedz
Agnieszka Ciemińska
Agnieszka Ciemińska
5 lata temu

Niby mroźenie najlepsze, ale dla mnie i tak nie jest juz ten smak, choćby pietruszki, smakuje mi trawiasto po zamrożeniu. Czytałam gdzieś , ze mrożenie pozbawia warzywa tej zyciowej energii.

1
Odpowiedz
Madka roku
Madka roku
5 lata temu

Muszę przyznać, że często korzystam z kupnych mrożonej. To dobrze, że mają sporo wartości odżywczych. Ciekawa informacja, że i świeże warzywa także dziennie tracą witaminy.

0
Odpowiedz
Damian
Damian
5 lata temu

Nie ukrywam jestem leko zdzwiony, wychodziłem z założenia że owoce, warzywa itp. Przy zarozeniu tracą praktycznie wszystkie witaminy. Coś w stylu gotowania ziemniaków, bez mundurku.

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lata temu

Ja najczęściej kiszę lub mrożę warzywa czy owoce z mojego ogródka 🙂 Dzięki temu mam pół zamrażalnika malin i truskawek do wykorzystania 🙂

0
Odpowiedz
toksycznakosmetyczka
toksycznakosmetyczka
5 lata temu

Słyszałam o tym już kilka razy, jednak prawdę powiedziawszy, nigdy nie drążyłam tematu z witaminami.

0
Odpowiedz
Toukie
Toukie
5 lata temu

Bardzo często korzystam z mrożonych warzyw. Ogólnie warzywna uwielbiam!

0
Odpowiedz
kobietywpewnymwieku
kobietywpewnymwieku
5 lata temu

Ja często mrożę, mając ogródek to nadmiar plonów trzeba przetworzyć 🙂

0
Odpowiedz
Olka
Olka
5 lata temu

Często sięgam po mrożonki, zarówno te sklepowe, jak i moje własne. W domu mamy specjalną, sporą zamrażarkę, gdzie lądują nasze ogródkowe owoce. Są później genialne na kompoty, do ciast, owsianek czy smoothies.

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
5 lata temu

Zimą czasem ratuję się mrożonkami, gdy kończą się piwniczne zapasy. A owoce wolę suszone lub zawekowane.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu

Jedną zamrażarkę mamy na mięso i pieczywo, a drugą na warzywa i owoce, komfortem jest móc w każdej chwili sięgnąć po potrzebne źródło witamin, przez cały rok. 🙂

-1
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
12
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz