Dziś zabieram Was w daleką podróż do kraju położonego na pograniczu Azji i Europy. Turcja - barwny kraj o wyrazistych kontrastach, różnorodności smaków i przypraw. Kuchnia turecka przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Zajmuje również wysoką pozycję jeśli chodzi o jej popularność, bo któż nie słyszał o tureckim kebabie czy o słodkiej chałwie? Bogactwo aromatów i składników jest tu wręcz ogromne. Dziś przepis na bardzo proste i pyszne, wegetariańskie danie. Przypomina nie co nasze placki ziemniaczane z tym, że placuszki mücver zrobione są z cukinii. Podawane zazwyczaj z sosem jogurtowym. U mnie jednak gęstsza i bogatsza wersja sosu na bazie serka cottage z dodatkiem czosnku i ziół.
Porcje: 4
Składniki
Placuszki
- 4 cukinie
- 150 g sera feta
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 1 mały pęczek koperku
- 1 mały pęczek szczypiorku
- ½ pęczka natki pietruszki
- 4-5 łyżek mąki
- pieprz czarny
- sól
Sos serowo-czosnkowy
- 300 g serka typu cottage
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego *
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- olej do smażenia
Przygotowanie
Placuszki
- Cukinię, marchew oraz cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Koperek, szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy, ser feta kruszymy. Do startych warzyw dodajemy posiekane zioła, jajka i mąkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pamiętajmy, aby z solą uważać gdyż feta jest słony.
- Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy łyżki kładziemy niewielkie porcje masy i formujemy okrągłe placuszki. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki przekładamy na chwilę na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Sos serowo - czosnkowy
- Serek przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane drobno zioła. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Usmażone placuszki podajemy na gorąco.Afiyet olsun!!!
Odnośniki
- * jogurt dodajemy tylko wtedy, jeśli serek jest bardzo gęsty
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
To musi być mega smaczne, dzięki za przepis będę pichcić 🙂
Odkąd mój mąż zaczął pracę w tureckiej firmie stałe przychodzi z jakimiś nowinkami
Robiłam kiedyś placki z cukinii i ziemniaków. Wyszły pyszne, chętnie więc wypróbuję i ten przepis 😀
Pyszności, lubię placuszki różnego rodzaju , ale z cukinii chętnie bym wypróbowała 🙂
I chyba zrobię je, ponieważ ostatnio, gdy skorzystałam z przepisu na sałatkę z serem fetą wyszło doskonale. Mniam! Wasze przepisy są proste,łatwe w wykonaniu, z normalnych składników i mega, mega dobre!
Bardzo dziękuję za tak miłe słowa. Cieszę się, że sałatka smakowała 🙂
Super przepis. Moja rodzinka też uwielbia placki z cukinii bardzo często serwuje je córce na śniadanie 🙂
Już wiem co dziś bedę robić!
Bardzo ciekawy przepis na placuszki z cukini, chociaż widzę ,że inne produkty też są.
Muszę wypróbować przy okazji 🙂
Uwielbiam placuszki z cukinii 😉
Newet nie wiedziałam że to sie tak nazywa, moja siostra była w Turcji:)
Moja mama robi takie placuszki, bardzo lubi cukinie.
Cukinia na czasie, pełno jej w sklepach.
Placuszki wyglądają przepysznie i wypróbuję ten przepis!
Pozdrawiam-)
Polecam 🙂
Podoba mi się ten przepis. Wersja z warzywami to coś dla mnie. Chętnie wypróbuję 🙂
Polecam 🙂
Przepis wydaje się bardzo łatwy i w dodatku łączy w sobie moje ulubione składniki! Myślę, że w najbliższym czasie go wypróbuje:)
Cukinia, feta i moje ulubione zioła – to musi być przepyszne!
Już zapisuję do wypróbowania 🙂
Dziękuję super pomysł na kolację 🙂
Dawno takich placuszków nie robiłam! Zachęciłaś mnie! 🙂
Latem robię podobne, choć bez marchewki.
Zastanawiałam się co zrobić dzisiaj na obiad. Świetny przepis, lecę do sklepu po składniki.
Wyglądają pysznie. Przepis zapisuję 🙂
Bardzo lubię placuszki cukiniowe chociaż w troszkę lżejszej wersji 🙂
Przepis prosty (takie lubię), a danie brzmi smakowicie. Na pewno wypróbuję. 🙂
Akeż bym zjadła takie placuszki! Chyba spróbuję je zrobić – bo składniki bardzo trafiają w mój kulinarny gust 🙂
Ciekawy pomysł na placki, muszę wypróbować przepis 🙂
Podobne placuszki zrobiła kiedyś moja ciocia. Były naprawdę pyszne, chociaż nie zdawałam sobie sprawy, że inspiracja pochodziła z kuchni tureckiej 🙂
Bardzo ciekawa propozycja 🙂 Często robię placki z cukinii, ale nie tak bogate składnikami 😉 Muszę wypróbować
Ojeju, to musi byc pycha :)) Dziś za późno, nie zrobię ale jutro? na pewno 🙂
I mam pomysł na dzisiejszy obiad! Dzięki za inspirację! 🙂
Namówiłaś mnie! Robię to dzisiaj!
Ale bym zjadła …