Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania bezmięsne, Kuchnia turecka, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne  /  2 czerwca, 2015

Mücver

Wędrówki po kuchni
Dziś zabieram Was w daleką podróż do kraju położonego na pograniczu Azji i Europy. Turcja - barwny kraj o wyrazistych kontrastach, różnorodności smaków i przypraw. Kuchnia turecka przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Zajmuje również wysoką pozycję jeśli chodzi o jej popularność, bo któż nie słyszał o tureckim kebabie czy o słodkiej chałwie? Bogactwo aromatów i składników jest tu wręcz ogromne. Dziś przepis na bardzo proste i pyszne, wegetariańskie danie. Przypomina nie co nasze placki ziemniaczane z tym, że placuszki mücver zrobione są z cukinii. Podawane zazwyczaj z sosem jogurtowym. U mnie jednak gęstsza i bogatsza wersja sosu na bazie serka cottage z dodatkiem czosnku i ziół.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie15 min., min.
Czas całkowity30 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Placuszki

  • 4 cukinie
  • 150 g sera feta
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 4-5 łyżek mąki
  • pieprz czarny
  • sól

Sos serowo-czosnkowy

  • 300 g serka typu cottage
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego *
  • pieprz biały
  • sól

Dodatkowo

  • olej do smażenia

Przygotowanie

    Placuszki

    • Cukinię, marchew oraz cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Koperek, szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy, ser feta kruszymy. Do startych warzyw dodajemy posiekane zioła, jajka i mąkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pamiętajmy, aby z solą uważać gdyż feta jest słony.
    • Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy łyżki kładziemy niewielkie porcje masy i formujemy okrągłe placuszki. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki przekładamy na chwilę na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Sos serowo - czosnkowy

    • Serek przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane drobno zioła. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Usmażone placuszki podajemy na gorąco.
      Afiyet olsun!!!

    Odnośniki

    • * jogurt dodajemy tylko wtedy, jeśli serek jest bardzo gęsty

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    3 4 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Cukinia
    • Dania bezmięsne
    • Kuchnia turecka

    Nawigacja wpisu

    Ciasto Latte Macchiato
    Sałatka pieczarkowa z zielonym groszkiem

    Podobne wpisy

    Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
    Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

    Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

    Sałatka cukiniowa z kurkumą
    Domowa spiżarnia, Przetwory z warzyw  /  9 września, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 48

    Sałatka cukiniowa z kurkumą

    Sos z cukinii i papryki na zimę
    Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  20 sierpnia, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

    Sos z cukinii i papryki na zimę

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    32 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    donna
    donna
    5 lata temu

    To musi być mega smaczne, dzięki za przepis będę pichcić 🙂

    0
    Odpowiedz
    Honorata
    Honorata
    5 lata temu

    Odkąd mój mąż zaczął pracę w tureckiej firmie stałe przychodzi z jakimiś nowinkami

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    5 lata temu

    Robiłam kiedyś placki z cukinii i ziemniaków. Wyszły pyszne, chętnie więc wypróbuję i ten przepis 😀

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    5 lata temu

    5 stars
    Pyszności, lubię placuszki różnego rodzaju , ale z cukinii chętnie bym wypróbowała 🙂

    0
    Odpowiedz
    Karolina
    Karolina
    5 lata temu

    I chyba zrobię je, ponieważ ostatnio, gdy skorzystałam z przepisu na sałatkę z serem fetą wyszło doskonale. Mniam! Wasze przepisy są proste,łatwe w wykonaniu, z normalnych składników i mega, mega dobre!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Karolina

    Bardzo dziękuję za tak miłe słowa. Cieszę się, że sałatka smakowała 🙂

    0
    Odpowiedz
    MamPrzepis.pl
    MamPrzepis.pl
    6 lata temu

    Super przepis. Moja rodzinka też uwielbia placki z cukinii bardzo często serwuje je córce na śniadanie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Zuzanaa
    Zuzanaa
    6 lata temu

    Już wiem co dziś bedę robić!

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    6 lata temu

    Bardzo ciekawy przepis na placuszki z cukini, chociaż widzę ,że inne produkty też są.
    Muszę wypróbować przy okazji 🙂

    0
    Odpowiedz
    Misskejtes
    Misskejtes
    6 lata temu

    Uwielbiam placuszki z cukinii 😉

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    6 lata temu

    Newet nie wiedziałam że to sie tak nazywa, moja siostra była w Turcji:)
    Moja mama robi takie placuszki, bardzo lubi cukinie.

    0
    Odpowiedz
    Irena-Hooltayewpodrozy
    Irena-Hooltayewpodrozy
    6 lata temu

    Cukinia na czasie, pełno jej w sklepach.
    Placuszki wyglądają przepysznie i wypróbuję ten przepis!
    Pozdrawiam-)

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Irena-Hooltayewpodrozy

    Polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pielęgnacyjny Zakątek
    Pielęgnacyjny Zakątek
    6 lata temu

    Podoba mi się ten przepis. Wersja z warzywami to coś dla mnie. Chętnie wypróbuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Pielęgnacyjny Zakątek

    Polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Asia
    Asia
    7 lata temu

    Przepis wydaje się bardzo łatwy i w dodatku łączy w sobie moje ulubione składniki! Myślę, że w najbliższym czasie go wypróbuje:)

    0
    Odpowiedz
    Anna Fit
    Anna Fit
    7 lata temu

    Cukinia, feta i moje ulubione zioła – to musi być przepyszne!
    Już zapisuję do wypróbowania 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kinga Ł
    Kinga Ł
    7 lata temu

    Dziękuję super pomysł na kolację 🙂

    0
    Odpowiedz
    TuKama
    TuKama
    7 lata temu

    Dawno takich placuszków nie robiłam! Zachęciłaś mnie! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Monika Kilijańska
    Monika Kilijańska
    7 lata temu

    Latem robię podobne, choć bez marchewki.

    0
    Odpowiedz
    New England
    New England
    7 lata temu

    Zastanawiałam się co zrobić dzisiaj na obiad. Świetny przepis, lecę do sklepu po składniki.

    0
    Odpowiedz
    Polskie Zdrowie
    Polskie Zdrowie
    7 lata temu

    Wyglądają pysznie. Przepis zapisuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Edyta Mój kawałek podłogi
    Edyta Mój kawałek podłogi
    7 lata temu

    Bardzo lubię placuszki cukiniowe chociaż w troszkę lżejszej wersji 🙂

    0
    Odpowiedz
    Mama pod prąd
    Mama pod prąd
    7 lata temu

    Przepis prosty (takie lubię), a danie brzmi smakowicie. Na pewno wypróbuję. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    7 lata temu

    Akeż bym zjadła takie placuszki! Chyba spróbuję je zrobić – bo składniki bardzo trafiają w mój kulinarny gust 🙂

    0
    Odpowiedz
    Jud
    Jud
    7 lata temu

    Ciekawy pomysł na placki, muszę wypróbować przepis 🙂

    0
    Odpowiedz
    Minimalistic Girl
    Minimalistic Girl
    7 lata temu

    Podobne placuszki zrobiła kiedyś moja ciocia. Były naprawdę pyszne, chociaż nie zdawałam sobie sprawy, że inspiracja pochodziła z kuchni tureckiej 🙂

    0
    Odpowiedz
    Katarzyna
    Katarzyna
    7 lata temu

    Bardzo ciekawa propozycja 🙂 Często robię placki z cukinii, ale nie tak bogate składnikami 😉 Muszę wypróbować

    0
    Odpowiedz
    Irena
    Irena
    7 lata temu

    Ojeju, to musi byc pycha :)) Dziś za późno, nie zrobię ale jutro? na pewno 🙂

    0
    Odpowiedz
    Sylwia
    Sylwia
    8 lata temu

    I mam pomysł na dzisiejszy obiad! Dzięki za inspirację! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Justyna
    Justyna
    8 lata temu

    Namówiłaś mnie! Robię to dzisiaj!

    0
    Odpowiedz
    jogosfera
    jogosfera
    9 lata temu

    Ale bym zjadła …

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    32
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz