Niewątpliwie najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia jest śniadanie. To od niego zależy, jaki będzie nasz dzień. A po takim śniadaniu na pewno będzie udany. Dziś zapraszam Was na wykwintne śniadanie w stylu francuskim. Proste, szybkie i eleganckie. Pomysł podejrzałam w programie Rachel Khoo. Pominęłam jednak sos beszamelowy, który jest zbyt ciężki jak dla mnie na śniadanie.
Porcje: 4
Składniki
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 plasterki sera cheddar
- 4 plasterki boczku wędzonego *
- 4 małe jajka
- 1 łyżka masła
- sól morska
Dodatkowo
- rukola
Przygotowanie
- Foremkę do muffinek smarujemy masłem. Z chleba tostowego odcinamy z każdej strony skórkę. Każdą kromkę wałkujemy tak, aby powstała cienka kromka. Tak przygotowanym chlebem wykładamy foremkę do muffinek.
- Do środka wkładamy pokrojony w kostkę boczek, plasterek sera, wybijamy jajko i posypujemy delikatnie solą morską. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180′C. Zapiekamy przez 8-10 minut. Jajko powinno być ścięte, ale wciąż płynne. Podajemy gorące na rukoli.Bon appétit!!!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Naprawdę zaostrzyłaś mój apetyt, chętnie bym się poczęstował już teraz!! haha
te muffiny wyglądają obłędnie! muszę je wypróbować!
Już kiedyś widziałam ten przepis i stwierdziłam, że jest łatwy i pyszny więc muszę go wypróbować. Dobrze, że go sobie przypomniałam 🙂
Polecam 🙂
Wyglada super ja jednak bez foto -relacji mam mentlik jak to wykonać.
O Boże, ale mi narobiłaś smaka, najchętniej zrobiłabym od razu.
Polecam 🙂