• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Na zimno, Przepisy, Śniadania, Wypieki wytrawne  /  28 kwietnia, 2020

Muffiny z czosnkiem niedźwiedzim i fetą

Wędrówki po kuchni
Zwykle kojarzą się ze słodkim deserem, jednak warto spróbować ich w nieco innej odsłonie. Zapewniam Was, że w wytrawnej wersji smakują znakomicie! Są mięciutkie, delikatne i pyszne. Delikatna i świeża nuta czosnku niedźwiedziego, przełamana kruchą i miękką fetą. Idealne na śniadanie, świetne na przekąskę w ciągu dnia. Doskonale sprawdzą się na lunch i kolację. Można je zabrać ze sobą wszędzie! Na piknik, wycieczkę czy do pracy. Poza tym są niezwykle proste do zrobienia. Wystarczy wymieszać składniki łyżką, a resztę zrobi za nas piekarnik. Prawda, że proste?
Przygotowanie10 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity35 min.
Drukuj
4.5 from 6 votes
Porcje: 8
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 340 g mąki pszennej
  • 100 g sera feta
  • 80 g masła
  • 40 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 300 ml mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka M
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie

  • Mąkę łączymy w jednej misce z proszkiem do pieczenia, koperkiem oraz przyprawami. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, roztopione masło, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokruszoną fetę. Mieszamy lekko do połączenia się składników. Dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi i łączymy z suchymi składnikami. Całość mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Nie ma potrzeby używać miksera, można to zrobić za pomocą drewnianej łyżki.
  • Papilotki układamy w formie do muffinek i napełniamy je ciastem prawie do wysokości papilotek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez około 20-25 minut. Muffinki powinny być lekko rumiane. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
    Smacznego!

Uwagi dodatkowe

- z dodawaniem soli należy być ostrożnym. Należy pamiętać, że feta jest lekko słona
- muffiny smakują świetnie zarówno na ciepło jak i zimno. Można je odgrzać w mikrofali

To jest mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz – podaj źródło!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.8 4 votes
Article Rating

Tagi

  • Czosnek niedźwiedzi
  • Wypieki wytrawne

Nawigacja wpisu

Lodówka do zabudowy – na co zwrócić uwagę podczas zakupów?
Szybki chleb bez wyrastania

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 73

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
31 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja Reszko
Patrycja Reszko
2 lat temu

Fantastyczne!

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
2 lat temu

DO takiej muffiny można wrzucić wiele rzeczy sam już testowałem choćby sery pleśniowe 😉

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
2 lat temu

Nie posiadam czosnku ale reszta składnikow jest hi może spróbuje

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
2 lat temu

Skorzystaliśmy już z przepisu, są super

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
2 lat temu

Twoje przepisy z czosnkiem niedźwiedzim są zaskakujące 🙂 nie pomyślałabym, że można z nim przyrządzić muffiny 🙂

0
Odpowiedz
ladymamma.pl
ladymamma.pl
2 lat temu

Uwielbiam takie połączenia! Dodałabym jeszcze suszone pomidory! <3

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
2 lat temu

5 stars
myślę, że mój mąż by się zakochał, ze słodyczy to tylko śledzie, więc taka słodkość jest dla niego idealna 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
2 lat temu

Takie wytrawne mufiny smakowałyby mojemu mężowi.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
2 lat temu

Bułeczki wyglądają rewelacyjnie, na pewno też tak smakują

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
2 lat temu

Myślę, że takie muffiny trafiłyby w moje smaki, na zdjęciu wyglądają bardzo apetycznie 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
2 lat temu

5 stars
Przepis wydaje się prosty, muszę się przymierzyć, nabrać weny i zrobić 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  krystynabozenna

Tak, są szybkie i proste do zrobienia ni=o i smaczne 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
2 lat temu
Reply to  Wędrówki po kuchni

5 stars
Ech ty kusicielko , zbieram się i zbieram, czas wykonać 🙂

0
Odpowiedz
Monika MonimePL
Monika MonimePL
2 lat temu

Jak składniki lubię, tak niestety muffinów w wersji wytrawnej nie trawię. Ale to dobry pomysł na przekąskę np. na grilla!

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
2 lat temu

Mufinki na wytrawnie to też fajna propozycja na przekąskę solo czy do sałatki, mniam!

0
Odpowiedz
Renata
Renata
2 lat temu

Przepis świetny i na pewno są smaczne. Jednak ja wolę muffiny na słodko!

Życzę miłego dnia i pozdrawiam! 🙂

0
Odpowiedz
Natalia
Natalia
2 lat temu

Nigdy nie słyszałam o muffinach z czosnkiem i nawet nie sądziłam ze takie połączenie może być smaczne. Jednak wyglada to przepysznie i chętnie sama spróbuje takie upiec.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Natalia

Polecam, są wyjątkowo pyszne

0
Odpowiedz
Ewa Smaś
Ewa Smaś
2 lat temu

Nie wiem, czy kiedykolwiek jadłam wytrawne muffinki, ale to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych

0
Odpowiedz
AMN
AMN
2 lat temu

Ja niestety nie lubię piec, ale takie z chęcią bym zjadła 😀 Może namówię kogoś z domowników, żeby je zrobił 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  AMN

Próbuj 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
2 lat temu

Muffiny w takiej odsłonie muszą wyśmienicie smakować, pomysł na atrakcyjną przekąskę. 🙂

0
Odpowiedz
Mariusz
Mariusz
2 lat temu

2 stars
Ciekawy przepis, ale niestety nie lubię czosnku i nie zrobię tych pięknych mufinek

0
Odpowiedz
Sandra
Sandra
2 lat temu

A ja właśnie szukam fajnego przepisu na muffiny i proszę… 😀

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
2 lat temu

Skąd wsiąść czosnek niedźwiedzi? Może mogłabym zastąpić np szpinakiem, lub jarmużem i do ciasta dodać odrobinę rozgniecionego czosnku ?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Paulina

My czosnek zbieramy w lesie, ale u nas nie ma zakazów 🙂 Można sobie również go wyhodować w ogrodzie 🙂 Szpinakiem można oczywiście zastąpić, jednak tego aromatu nie zastąpi nawet dodatek klasycznego czosnku

0
Odpowiedz
Roksana
Roksana
2 lat temu

Bardzo lubię muffiny na słono. Szkoda, że w Polsce tak trudno dostać czosnek niedźwiedzi…

0
Odpowiedz
Justyna Nadine
Justyna Nadine
2 lat temu

5 stars
Nigdy nie miał okazji jeść muffinek czosnkowych bardzo oryginalny pomysł na przepis

0
Odpowiedz
Vademecum Mamy
Vademecum Mamy
2 lat temu

Ja zawsze stawiam na muffinki na słodko, takich jeszcze nie robiłam.

0
Odpowiedz
Marta
Marta
2 lat temu

Jakież to proste 🙂 Musi smakować cudownie 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
2 lat temu

5 stars
Do tej pory raz robiłam muffiny na słono i nie wyszły zbyt dobre, ale chętnie wypróbuję ten przepis 🙂 Może tym razem wyjdą pyszne.

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Chorizo
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
31
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply