Zwykle kojarzą się ze słodkim deserem, jednak warto spróbować ich w nieco innej odsłonie. Zapewniam Was, że w wytrawnej wersji smakują znakomicie! Są mięciutkie, delikatne i pyszne. Delikatna i świeża nuta czosnku niedźwiedziego, przełamana kruchą i miękką fetą. Idealne na śniadanie, świetne na przekąskę w ciągu dnia. Doskonale sprawdzą się na lunch i kolację. Można je zabrać ze sobą wszędzie! Na piknik, wycieczkę czy do pracy. Poza tym są niezwykle proste do zrobienia. Wystarczy wymieszać składniki łyżką, a resztę zrobi za nas piekarnik. Prawda, że proste?
Porcje: 8
Składniki
- 340 g mąki pszennej
- 100 g sera feta
- 80 g masła
- 40 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
- 300 ml mleka
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka M
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pieprz biały
- sól
Przygotowanie
- Mąkę łączymy w jednej misce z proszkiem do pieczenia, koperkiem oraz przyprawami. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, roztopione masło, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokruszoną fetę. Mieszamy lekko do połączenia się składników. Dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi i łączymy z suchymi składnikami. Całość mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Nie ma potrzeby używać miksera, można to zrobić za pomocą drewnianej łyżki.
- Papilotki układamy w formie do muffinek i napełniamy je ciastem prawie do wysokości papilotek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez około 20-25 minut. Muffinki powinny być lekko rumiane. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
Uwagi dodatkowe
- z dodawaniem soli należy być ostrożnym. Należy pamiętać, że feta jest lekko słona
- muffiny smakują świetnie zarówno na ciepło jak i zimno. Można je odgrzać w mikrofali
To jest mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz – podaj źródło!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Fantastyczne!
DO takiej muffiny można wrzucić wiele rzeczy sam już testowałem choćby sery pleśniowe 😉
Nie posiadam czosnku ale reszta składnikow jest hi może spróbuje
Skorzystaliśmy już z przepisu, są super
Twoje przepisy z czosnkiem niedźwiedzim są zaskakujące 🙂 nie pomyślałabym, że można z nim przyrządzić muffiny 🙂
Uwielbiam takie połączenia! Dodałabym jeszcze suszone pomidory! <3
myślę, że mój mąż by się zakochał, ze słodyczy to tylko śledzie, więc taka słodkość jest dla niego idealna 🙂
Takie wytrawne mufiny smakowałyby mojemu mężowi.
Bułeczki wyglądają rewelacyjnie, na pewno też tak smakują
Myślę, że takie muffiny trafiłyby w moje smaki, na zdjęciu wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Przepis wydaje się prosty, muszę się przymierzyć, nabrać weny i zrobić 🙂
Tak, są szybkie i proste do zrobienia ni=o i smaczne 🙂
Ech ty kusicielko , zbieram się i zbieram, czas wykonać 🙂
Jak składniki lubię, tak niestety muffinów w wersji wytrawnej nie trawię. Ale to dobry pomysł na przekąskę np. na grilla!
Mufinki na wytrawnie to też fajna propozycja na przekąskę solo czy do sałatki, mniam!
Przepis świetny i na pewno są smaczne. Jednak ja wolę muffiny na słodko!
Życzę miłego dnia i pozdrawiam! 🙂
Nigdy nie słyszałam o muffinach z czosnkiem i nawet nie sądziłam ze takie połączenie może być smaczne. Jednak wyglada to przepysznie i chętnie sama spróbuje takie upiec.
Polecam, są wyjątkowo pyszne
Nie wiem, czy kiedykolwiek jadłam wytrawne muffinki, ale to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych
Ja niestety nie lubię piec, ale takie z chęcią bym zjadła 😀 Może namówię kogoś z domowników, żeby je zrobił 😀
Próbuj 🙂
Muffiny w takiej odsłonie muszą wyśmienicie smakować, pomysł na atrakcyjną przekąskę. 🙂
Ciekawy przepis, ale niestety nie lubię czosnku i nie zrobię tych pięknych mufinek
A ja właśnie szukam fajnego przepisu na muffiny i proszę… 😀
Skąd wsiąść czosnek niedźwiedzi? Może mogłabym zastąpić np szpinakiem, lub jarmużem i do ciasta dodać odrobinę rozgniecionego czosnku ?
My czosnek zbieramy w lesie, ale u nas nie ma zakazów 🙂 Można sobie również go wyhodować w ogrodzie 🙂 Szpinakiem można oczywiście zastąpić, jednak tego aromatu nie zastąpi nawet dodatek klasycznego czosnku
Bardzo lubię muffiny na słono. Szkoda, że w Polsce tak trudno dostać czosnek niedźwiedzi…
Nigdy nie miał okazji jeść muffinek czosnkowych bardzo oryginalny pomysł na przepis
Ja zawsze stawiam na muffinki na słodko, takich jeszcze nie robiłam.
Jakież to proste 🙂 Musi smakować cudownie 🙂
Do tej pory raz robiłam muffiny na słono i nie wyszły zbyt dobre, ale chętnie wypróbuję ten przepis 🙂 Może tym razem wyjdą pyszne.