Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Halloween, Okazje, Przepisy, Wypieki wytrawne  /  31 października, 2013

Mumie

Wędrówki po kuchni
W naszym kraju wiele osób uważa, że to całe Halloween to śmieszna, bezwartościowa zabawa, która umniejsza „nasze” polskie piękne święta listopadowe. Rozumiem takie komentarze w Polsce, ale kompletnie nie przyjmuję takich głosów od Polaków w UK. Każdy emigrant decydujący się żyć czy to w Anglii, Irlandii, czy Ameryce musi zdawać sobie sprawę, że przekraczając granice nie tylko wchodzi na obcy teren, ale także na całą paletę zasad, praw i tradycji, które obowiązują w danym państwie. Jeśli ktoś nie jest tego świadomy i tego nie akceptuje i nie szanuje, powinien podróżować co najwyżej palcem po mapie. Ja szanuję każdy sposób celebrowania Święta Zmarłych. Mieszkam w Irlandii, przed domem powiewają czarownice, nietoperze i inne ozdoby. W ten wieczór drzwi się nie zamykają - przebrane dzieciaki co chwilę pukają do drzwi oczekując mnóstwa cukierków. Nie przeszkadza mi to jednak w tym, aby w tym dniu znaleźć czas na zadumę nad przemijaniem i refleksji nad sensem życia. Powracając do przepisu: na Halloween'owy wieczór proponuję Wam szybką, prostą i smaczną przekąskę, która z pewnością zasmakuje nie tylko dzieciom. Dobrej jakości parówki otulone delikatnym ciastem francuskim.
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie15 min., min.
Czas całkowity25 min., min.
Drukuj
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 12 cienkich parówek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ziarenka pieprzu do dekoracji

Przygotowanie

  • Parówki osuszamy ręcznikiem papierowym. Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy na blacie, odcinamy wzdłuż ciasta wąskie,półcentymetrowe paski ciasta. Ciastem owijamy parówki. Metoda owijania jest zupełnie dowolna, zdajmy się na własną wyobraźnię. Można się bawić i tworzyć różne mumie. Świetna zabawa dla dorosłych jak i dzieci. Gotowe mumie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200’C około 12-15 minut. Podajemy z ketchupem lub ulubionymi sosami.
    Smacznego!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 głos
Ocena artykułu

Tagi

  • Ciasto francuskie
  • Halloween

Nawigacja wpisu

Pieczone jabłka pod cynamonową kruszonką
Delikatny krem z selera

Podobne wpisy

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  18 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską
Na ciepło, Przekąski i przystawki, Przepisy, Śniadania, Wypieki wytrawne  /  12 kwietnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską

Wytrawne francuskie ciastka z chorizo
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  30 czerwca, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 41

Wytrawne francuskie ciastka z chorizo

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
0 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
0
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz