Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Desery, Karnawał, Kuchnia francuska, Okazje, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wypieki  /  27 stycznia, 2013

Mus czekoladowy

Wędrówki po kuchni
Dziś zabieram Was w podróż do Francji, która słynie z bogactwa wysublimowanych smaków. Kuchnia francuska kojarzy się przede wszystkim z pachnącą bagietką, croissant’em czy pysznym deserem crème brûlée. Jednym ze sztandarowych deserów Francuzów jest również mus czekoladowy - prosty i elegancki deser. Jest delikatny, puszysty i ekstremalnie czekoladowy. Zapraszam Was w czekoladową podróż.
Przygotowanie20 min., min.
Drukuj
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady 65%
  • 250 g śmietanki kremówki 36 %
  • 4 jajka
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Do śmietany dodajemy pastę z wanilii i ubijamy. Śmietanę dodajemy do żółtek i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając sól. Połowę piany dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy płynną czekoladę i mieszamy, aby składniki się połączyły.
  • Dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Mus powinien mieć gładką i puszystą konsystencję. Przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki, aby mus zastygł. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy każdy pucharek.
    Bon appétit !

Uwagi dodatkowe

  • mus można podać ze świeżymi owocami
  • do musu polecam użyć dobrej jakości czekoladę
  • mus jest bardzo sycący, dlatego proponuję podać niewielkie porcje

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.7 3 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Desery
  • Kuchnia francuska

Nawigacja wpisu

Surówka z marchewki z pomarańczą
Quiche z łososiem i gruszką

Podobne wpisy

Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową
Dania bezmięsne, Desery, Kuchnia dla najmłodszych, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wypieki  /  22 lipca, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 35

Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową

Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami
Dania bezmięsne, Dania z ryżem, Desery, Kuchnia dla najmłodszych, Kuchnia polska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne, Wypieki  /  17 czerwca, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 34

Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami

Galette z cukinią i ricottą
Dania bezmięsne, Kuchnia francuska, Obiady, Pizza, tarty, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wypieki wytrawne  /  6 sierpnia, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 34

Galette z cukinią i ricottą

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
37 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Irek
Irek
4 lata temu

Oj kusisz, kusisz, a mnie naprawdę nie wolno. Ale jak sie bardzo chce to trochę wolno, w niedzielę spróbuję powtórzyć twój przepis

1
Odpowiedz
Świat karinki
Świat karinki
4 lata temu

Zamarzyłam właśnie o nim 🙈

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
4 lata temu

A jest coś, czym można zastąpić jajka?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  blogierka

W tym przypadki, chyba nie

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
4 lata temu

Idealny deser na niedzielne popołudnie 🙂

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
4 lata temu

Uwielbiam wszystko co czekoladowe. Ostatnio jadlam z bialej czekolady ♡♡

0
Odpowiedz
Danuta
Danuta
4 lata temu

Dziękuję za super przepis, muszę wykorzystać. 🙂 Wygląda smakowicie!

0
Odpowiedz
Marta zywicielka
Marta zywicielka
5 lata temu

Zupełnie zapomniałam o tym deserze, zrobię jutro chłopakom. Ucieszą się.

0
Odpowiedz
Małgosia
Małgosia
5 lata temu

Wygląda pysznie. muszę wypróbować.

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

Jadłabym 😀 I do tego taki przepis prosty, że chyba jutro skoczę po składniki 😀

0
Odpowiedz
Rafał
Rafał
5 lata temu

Wygląda wyśmienicie 🙂

0
Odpowiedz
Donna
Donna
5 lata temu

Takie pyszności, a ja ograniczam słodycze 😀

0
Odpowiedz
Mokka
Mokka
5 lata temu

Francja elegancja…Mus czekoladowy powiadasz! Super zastrzyk energii na taką słotną pogodę! Wyprubuję napewno!

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
5 lata temu

Szkoda, że jestem na diecie 😛 ale pewnie niedługo i skuszę się na ten przepis!

0
Odpowiedz
Klaudia
Klaudia
5 lata temu

Smaka narobiłaś 🙂 Chyba w weekend się skuszę 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna Hryniewicz
Katarzyna Hryniewicz
5 lata temu

Ten mus wygląda tak apetycznie, że tylko podziwiać, a potem zatopić ręce i oblizywać palce 🙂 Dobrego 2020 roku!

0
Odpowiedz
Sylwia z Młoda mama pisze
Sylwia z Młoda mama pisze
5 lata temu

Wydaje się szybki i prosty do wykonania, więc idealny na szybką zachciankę. Pracuję w firmie produkującej wyroby czekoladowe, więc już wiem do czego mogę wykorzystać czekoladę.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Sylwia z Młoda mama pisze

Tak, jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lata temu

Wygląda na łatwy przepis 🙂 Chyba spróbuję zrobić taki deser 🙂

0
Odpowiedz
Beata Herbata
Beata Herbata
5 lata temu

Ja myślę, że taki mus mógłby w moim domu zostać zaaprobowany 🙂 Sama też chętnie bym polizała więc z racji prostego przepisu nie pozostaje nic innego, jak zrobić 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Beata Herbata

Przepis prosty, więc zachęcam do spróbowania 🙂

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
5 lata temu

Wygląda mega apetycznie, ale fanem czekolady nie jestem a tym bardziej gorzkiej

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
5 lata temu

Śmietanka, czekolada…. mmmm… to musi być pyszne <3

0
Odpowiedz
Agata
Agata
6 lata temu

Fajny przepis, ostatnio wzięło mnie na czekoladowe desery z chia ?

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
6 lata temu

Damm, nie mam miksera :(.

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
6 lata temu

Ależ bym takie cudo zjadła! Aż mi się czekolady zachciało! 😉

0
Odpowiedz
Magda
Magda
6 lata temu

Idealny po ciężki dniu! Powinnam taki zrobić jeszcze dziś 😉

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
6 lata temu

Piękny smaczny i łatwy do zrobienia…
To coś akurat dla mnie 🙂
Pychota ! 🙂

0
Odpowiedz
Bea
Bea
6 lata temu

Tak jak pisałam na fejsie – z czekoladą zjem wszystko 🙂

0
Odpowiedz
Beata
Beata
6 lata temu

Ale pycha

0
Odpowiedz
erepetitio
erepetitio
6 lata temu

sobota zapowiada się słodko 🙂 zrobię to!

0
Odpowiedz
Just Food Therapy
Just Food Therapy
7 lata temu

Bardzo ładnie wygląda. Jednak zdecydowanie bym go „odchudziła” 🙂

0
Odpowiedz
Anetaa
Anetaa
7 lata temu

Wygląda super 🙂

0
Odpowiedz
Angelika F
Angelika F
7 lata temu

Czy jest ktoś, kto nie lubi czekolady? ? robię dosyć podobnie mus.

0
Odpowiedz
Jull Krajewska
Jull Krajewska
7 lata temu

Wygląda naprawdę zjawiskowo! Zdjęcie super , naprawdę zachęca 😀 Karolii – miliard 😛 Ale warto grzeszyć 😀

0
Odpowiedz
Anna
Anna
7 lata temu

Ale pyszności! Zjadłabym z chęcią. 🙂

0
Odpowiedz
Asia
Asia
7 lata temu

Deser wygląda przecudownie!

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
37
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz