• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Desery, Kuchnia francuska, Przepisy  /  27 stycznia, 2013

Mus czekoladowy

Wędrówki po kuchni
Dziś zabieram Was w podróż do Francji, która słynie z bogactwa wysublimowanych smaków. Kuchnia francuska kojarzy się przede wszystkim z pachnącą bagietką, croissant’em czy pysznym deserem crème brûlée. Jednym ze sztandarowych deserów Francuzów jest również mus czekoladowy - prosty i elegancki deser. Jest delikatny, puszysty i ekstremalnie czekoladowy. Zapraszam Was w czekoladową podróż.
Przygotowanie20 min.
Drukuj
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady 65%
  • 250 g śmietanki kremówki 36 %
  • 4 jajka
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Do śmietany dodajemy pastę z wanilii i ubijamy. Śmietanę dodajemy do żółtek i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając sól. Połowę piany dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy płynną czekoladę i mieszamy, aby składniki się połączyły.
  • Dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Mus powinien mieć gładką i puszystą konsystencję. Przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki, aby mus zastygł. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy każdy pucharek.
    Bon appétit !

Uwagi dodatkowe

  • mus można podać ze świeżymi owocami
  • do musu polecam użyć dobrej jakości czekoladę
  • mus jest bardzo sycący, dlatego proponuję podać niewielkie porcje
0 0 vote
Article Rating

Tagi

  • Desery
  • Kuchnia francuska

Zobacz wpisy

Ajvar
Quiche z łososiem i gruszką

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
30 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta zywicielka
Marta zywicielka
1 rok temu

Zupełnie zapomniałam o tym deserze, zrobię jutro chłopakom. Ucieszą się.

0
Odpowiedz
Małgosia
Małgosia
1 rok temu

Wygląda pysznie. muszę wypróbować.

0
Odpowiedz
Marta
Marta
1 rok temu

Jadłabym 😀 I do tego taki przepis prosty, że chyba jutro skoczę po składniki 😀

0
Odpowiedz
Rafał
Rafał
1 rok temu

Wygląda wyśmienicie 🙂

0
Odpowiedz
Donna
Donna
1 rok temu

Takie pyszności, a ja ograniczam słodycze 😀

0
Odpowiedz
Mokka
Mokka
1 rok temu

Francja elegancja…Mus czekoladowy powiadasz! Super zastrzyk energii na taką słotną pogodę! Wyprubuję napewno!

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
1 rok temu

Szkoda, że jestem na diecie 😛 ale pewnie niedługo i skuszę się na ten przepis!

0
Odpowiedz
Klaudia
Klaudia
1 rok temu

Smaka narobiłaś 🙂 Chyba w weekend się skuszę 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna Hryniewicz
Katarzyna Hryniewicz
1 rok temu

Ten mus wygląda tak apetycznie, że tylko podziwiać, a potem zatopić ręce i oblizywać palce 🙂 Dobrego 2020 roku!

0
Odpowiedz
Sylwia z Młoda mama pisze
Sylwia z Młoda mama pisze
1 rok temu

Wydaje się szybki i prosty do wykonania, więc idealny na szybką zachciankę. Pracuję w firmie produkującej wyroby czekoladowe, więc już wiem do czego mogę wykorzystać czekoladę.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Sylwia z Młoda mama pisze

Tak, jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
1 rok temu

Wygląda na łatwy przepis 🙂 Chyba spróbuję zrobić taki deser 🙂

0
Odpowiedz
Beata Herbata
Beata Herbata
1 rok temu

Ja myślę, że taki mus mógłby w moim domu zostać zaaprobowany 🙂 Sama też chętnie bym polizała więc z racji prostego przepisu nie pozostaje nic innego, jak zrobić 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Beata Herbata

Przepis prosty, więc zachęcam do spróbowania 🙂

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
1 rok temu

Wygląda mega apetycznie, ale fanem czekolady nie jestem a tym bardziej gorzkiej

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 rok temu

Śmietanka, czekolada…. mmmm… to musi być pyszne <3

0
Odpowiedz
Agata
Agata
1 rok temu

Fajny przepis, ostatnio wzięło mnie na czekoladowe desery z chia ?

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
2 lat temu

Damm, nie mam miksera :(.

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
2 lat temu

Ależ bym takie cudo zjadła! Aż mi się czekolady zachciało! 😉

0
Odpowiedz
Magda
Magda
2 lat temu

Idealny po ciężki dniu! Powinnam taki zrobić jeszcze dziś 😉

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
2 lat temu

Piękny smaczny i łatwy do zrobienia…
To coś akurat dla mnie 🙂
Pychota ! 🙂

0
Odpowiedz
Bea
Bea
2 lat temu

Tak jak pisałam na fejsie – z czekoladą zjem wszystko 🙂

0
Odpowiedz
Beata
Beata
2 lat temu

Ale pycha

0
Odpowiedz
erepetitio
erepetitio
2 lat temu

sobota zapowiada się słodko 🙂 zrobię to!

0
Odpowiedz
Just Food Therapy
Just Food Therapy
2 lat temu

Bardzo ładnie wygląda. Jednak zdecydowanie bym go “odchudziła” 🙂

0
Odpowiedz
Anetaa
Anetaa
2 lat temu

Wygląda super 🙂

0
Odpowiedz
Angelika F
Angelika F
2 lat temu

Czy jest ktoś, kto nie lubi czekolady? ? robię dosyć podobnie mus.

0
Odpowiedz
Jull Krajewska
Jull Krajewska
3 lat temu

Wygląda naprawdę zjawiskowo! Zdjęcie super , naprawdę zachęca 😀 Karolii – miliard 😛 Ale warto grzeszyć 😀

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lat temu

Ale pyszności! Zjadłabym z chęcią. 🙂

0
Odpowiedz
Asia
Asia
3 lat temu

Deser wygląda przecudownie!

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
30
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply