Musztarda z jabłek - brzmi niezwykle ciekawie i apetycznie, nieprawdaż? Osobiście zaskoczyła mnie swoją oryginalnością i wyrafinowanym smakiem! Kwintesencja jabłkowej musztardy polega na balansie smaków – ostrości, słodyczy i lekkiej kwasowości jabłek. To połączenie tworzy harmonijną i niezwykle interesującą kompozycję smaków. Owocowe nuty jabłek dodają jej świeżości i lekkiej słodyczy, co sprawia, że musztarda jest doskonałym dodatkiem niemalże do wszystkiego. Dajcie się zaskoczyć!
Składniki
- 800 g jabłek
- 70 ml octu spirytusowego 10% *
- 60 g cukru **
- 120-150 g gorczycy żółłtej ***
- 2-3 łyżeczki soli
- 2 goździki
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego
Przygotowanie
- Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Do garnka wlewamy odrobinę wody (tyle, aby dno było lekko przykryte), wrzucamy pokrojone jabłka i dodajemy cukier. Na początku ustawiamy małą moc palnika. Kiedy jabłka zaczną puszczać sok, stopniowo zwiększamy moc palnika i prażymy jabłka, aż prawie całkowicie się rozpadną. Podczas prażenia należy dość często mieszać jabłka, aby nie przywarły do dna. Czas gotowania jabłek zależy od odmiany jabłek. Uprażone jabłka dokładnie blendujemy na gładki mus.
- Gorczycę oraz goździki mielimy i łączymy z pozostałymi przyprawami. Mieszankę przypraw dodajemy do musu jabłkowego i ponownie podgrzewamy na średnim ogniu przez 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ocet i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną musztardę przekładamy do czystych i wyparzonych słoików.
Pasteryzacja
- Dno szerokiego garnka wkładamy ściereczką. Układamy słoiki tak, aby nie stykały się ze sobą. Garnek uzupełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i pasteryzujemy około 8 minut. Po tym czasie słoiki ostrożnie wyjmujemy na blat i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Musztardę przechowujemy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.Smacznego!
Odnośniki
- * można zastąpić octem jabłkowym (120 ml) ** jeżeli jabłka są bardzo kwaśne, należy dodać więcej cukru*** jeśli chcecie otrzymać ostrzejszą musztardę, należy dodać więcej gorczycy. Warto dodawać ją stopniowo i próbować
Uwagi dodatkowe
- do przygotowania musztardy sprawdzą najlepiej sprawdzą się kwaśne jabłka, takie jak na szarlotkę
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
Swietny pomysl! Nie mialam pojecia, ze z jablek mozna zrobic musztarde, chetnie sprobuje 🙂
Polecam, bo jest naprawdę ciekawa 🙂
Ciekawy przepis
Przyznam że jadłam kiedyś i musztarda była zaskakująco pyszna, dzięki za przepis moze skorzystam
Mnie też ten smak zaskoczył 🙂