Musztarda z jabłek - brzmi niezwykle ciekawie i apetycznie, nieprawdaż? Osobiście zaskoczyła mnie swoją oryginalnością i wyrafinowanym smakiem! Kwintesencja jabłkowej musztardy polega na balansie smaków – ostrości, słodyczy i lekkiej kwasowości jabłek. To połączenie tworzy harmonijną i niezwykle interesującą kompozycję smaków. Owocowe nuty jabłek dodają jej świeżości i lekkiej słodyczy, co sprawia, że musztarda jest doskonałym dodatkiem niemalże do wszystkiego. Dajcie się zaskoczyć!
Składniki
- 800 g jabłek
- 70 ml octu spirytusowego 10% *
- 60 g cukru **
- 120-150 g gorczycy żółłtej ***
- 2-3 łyżeczki soli
- 2 goździki
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego
Przygotowanie
- Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Do garnka wlewamy odrobinę wody (tyle, aby dno było lekko przykryte), wrzucamy pokrojone jabłka i dodajemy cukier. Na początku ustawiamy małą moc palnika. Kiedy jabłka zaczną puszczać sok, stopniowo zwiększamy moc palnika i prażymy jabłka, aż prawie całkowicie się rozpadną. Podczas prażenia należy dość często mieszać jabłka, aby nie przywarły do dna. Czas gotowania jabłek zależy od odmiany jabłek. Uprażone jabłka dokładnie blendujemy na gładki mus.
- Gorczycę oraz goździki mielimy i łączymy z pozostałymi przyprawami. Mieszankę przypraw dodajemy do musu jabłkowego i ponownie podgrzewamy na średnim ogniu przez 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ocet i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną musztardę przekładamy do czystych i wyparzonych słoików.
Pasteryzacja
- Dno szerokiego garnka wkładamy ściereczką. Układamy słoiki tak, aby nie stykały się ze sobą. Garnek uzupełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i pasteryzujemy około 8 minut. Po tym czasie słoiki ostrożnie wyjmujemy na blat i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Musztardę przechowujemy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.Smacznego!
Odnośniki
- * można zastąpić octem jabłkowym (120 ml) ** jeżeli jabłka są bardzo kwaśne, należy dodać więcej cukru*** jeśli chcecie otrzymać ostrzejszą musztardę, należy dodać więcej gorczycy. Warto dodawać ją stopniowo i próbować
Uwagi dodatkowe
- do przygotowania musztardy sprawdzą najlepiej sprawdzą się kwaśne jabłka, takie jak na szarlotkę
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
No myślałam że już mnie niewiele zaskoczy a tu musztarda z jabłek. Przy mojej diecie jak znalazl
Bardzo polecam, jest zaskakująco pyszna 🙂
Ciekawy przepis. Jeszcze takiego zastosowania jabłek to nie widziałam. Muszę spróbować.
Polecam i to bardzo 🙂
Musztarda z jabłek brzmi smacznie, muszę spróbować 😋
Bardzo polecam, jest ciekawa w smaku
Musztardy owocowe znam z Włoch. Tylko tam są to raczej kawałki owoców. Twoja jabłkowa brzmi ciekawie.
Musztarda z reguły jest gładka, bez kawałków
A ja z ciekawości poszukam, czy są u nas, we Francji, bo jeśli są we Włoszech 😍
Nawet nie wpadłabym na to, że można zrobić musztardę z jabłek! To dla mnie całkowita nowość.
A no można i smakuje całkiem fajnie 🙂
Ja też nie wiedziałam, pytałam znajomych, przepis ich zaskoczył. Polecam go.
Lubie takie eksperymenty w kuchni i bardzo chętnie wykorzystam ten przepis, szczególnie, że mam trochę swoich jabłek.
No to tym bardziej warto ją zrobić, jak masz swoje jabłuszka 🙂
Swietny pomysl! Nie mialam pojecia, ze z jablek mozna zrobic musztarde, chetnie sprobuje 🙂
Polecam, bo jest naprawdę ciekawa 🙂
Jak tylko znajdę chwilę, na pewno zrobię, bo mam ogromną ochotę 😊
Ciekawy przepis
Przyznam że jadłam kiedyś i musztarda była zaskakująco pyszna, dzięki za przepis moze skorzystam
Mnie też ten smak zaskoczył 🙂
To prawda smak zaskakuje, ta musztarda to fajny pomysł, zwłaszcza jak ktoś ma sporo jabłek