Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z owoców, Sosy, dipy  /  30 września, 2024

Musztarda z jabłek

Wędrówki po kuchni
Musztarda z jabłek - brzmi niezwykle ciekawie i apetycznie, nieprawdaż? Osobiście zaskoczyła mnie swoją oryginalnością i wyrafinowanym smakiem! Kwintesencja jabłkowej musztardy polega na balansie smaków – ostrości, słodyczy i lekkiej kwasowości jabłek. To połączenie tworzy harmonijną i niezwykle interesującą kompozycję smaków. Owocowe nuty jabłek dodają jej świeżości i lekkiej słodyczy, co sprawia, że musztarda jest doskonałym dodatkiem niemalże do wszystkiego. Dajcie się zaskoczyć!
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie40 min., min.
Czas całkowity50 min., min.
Drukuj
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 800 g jabłek
  • 70 ml octu spirytusowego 10% *
  • 60 g cukru **
  • 120-150 g gorczycy żółłtej ***
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego

Przygotowanie

  • Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Do garnka wlewamy odrobinę wody (tyle, aby dno było lekko przykryte), wrzucamy pokrojone jabłka i dodajemy cukier. Na początku ustawiamy małą moc palnika. Kiedy jabłka zaczną puszczać sok, stopniowo zwiększamy moc palnika i prażymy jabłka, aż prawie całkowicie się rozpadną. Podczas prażenia należy dość często mieszać jabłka, aby nie przywarły do dna. Czas gotowania jabłek zależy od odmiany jabłek. Uprażone jabłka dokładnie blendujemy na gładki mus.
  • Gorczycę oraz goździki mielimy i łączymy z pozostałymi przyprawami. Mieszankę przypraw dodajemy do musu jabłkowego i ponownie podgrzewamy na średnim ogniu przez 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ocet i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną musztardę przekładamy do czystych i wyparzonych słoików.

Pasteryzacja

  • Dno szerokiego garnka wkładamy ściereczką. Układamy słoiki tak, aby nie stykały się ze sobą. Garnek uzupełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i pasteryzujemy około 8 minut. Po tym czasie słoiki ostrożnie wyjmujemy na blat i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Musztardę przechowujemy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * można zastąpić octem jabłkowym (120 ml)
    ** jeżeli jabłka są bardzo kwaśne, należy dodać więcej cukru
    *** jeśli chcecie otrzymać ostrzejszą musztardę, należy dodać więcej gorczycy. Warto dodawać ją stopniowo i próbować

Uwagi dodatkowe

  • do przygotowania musztardy sprawdzą najlepiej sprawdzą się kwaśne jabłka, takie jak na szarlotkę

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

5 1 głos
Ocena artykułu

Tagi

  • Jabłka

Nawigacja wpisu

Dlaczego warto skorzystać z keto makro kalkulatora?
Psychologiczne aspekty korzystania z cateringu dietetycznego

Podobne wpisy

Śledzie z porem i jabłkiem
Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  16 grudnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

Śledzie z porem i jabłkiem

Nalewka jabłkowa
Domowa spiżarnia, Nalewki, Napoje i alkohole, Przepisy  /  5 października, 2022
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

Nalewka jabłkowa

Dżem jabłkowo – jeżynowy
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z owoców  /  30 lipca, 2021
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Dżem jabłkowo – jeżynowy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
22 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Edyta
Edyta
11 miesiące temu

No myślałam że już mnie niewiele zaskoczy a tu musztarda z jabłek. Przy mojej diecie jak znalazl

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
11 miesiące temu
Odpowiedź do  Edyta

Bardzo polecam, jest zaskakująco pyszna 🙂

0
Odpowiedz
KonfabulaPL
KonfabulaPL
1 rok temu

Ciekawy przepis. Jeszcze takiego zastosowania jabłek to nie widziałam. Muszę spróbować.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  KonfabulaPL

Polecam i to bardzo 🙂

0
Odpowiedz
Irena
Irena
1 rok temu

Musztarda z jabłek brzmi smacznie, muszę spróbować 😋

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Irena

Bardzo polecam, jest ciekawa w smaku

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Musztardy owocowe znam z Włoch. Tylko tam są to raczej kawałki owoców. Twoja jabłkowa brzmi ciekawie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Anna

Musztarda z reguły jest gładka, bez kawałków

0
Odpowiedz
Anka
Anka
1 rok temu
Odpowiedź do  Anna

A ja z ciekawości poszukam, czy są u nas, we Francji, bo jeśli są we Włoszech 😍

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
1 rok temu

Nawet nie wpadłabym na to, że można zrobić musztardę z jabłek! To dla mnie całkowita nowość.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Pojedztam

A no można i smakuje całkiem fajnie 🙂

0
Odpowiedz
Anka
Anka
1 rok temu
Odpowiedź do  Pojedztam

Ja też nie wiedziałam, pytałam znajomych, przepis ich zaskoczył. Polecam go.

0
Odpowiedz
Gosia B
Gosia B
1 rok temu

Lubie takie eksperymenty w kuchni i bardzo chętnie wykorzystam ten przepis, szczególnie, że mam trochę swoich jabłek.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Gosia B

No to tym bardziej warto ją zrobić, jak masz swoje jabłuszka 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Swietny pomysl! Nie mialam pojecia, ze z jablek mozna zrobic musztarde, chetnie sprobuje 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Anna

Polecam, bo jest naprawdę ciekawa 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Jak tylko znajdę chwilę, na pewno zrobię, bo mam ogromną ochotę 😊

0
Odpowiedz
Dominika
Dominika
1 rok temu

Ciekawy przepis

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
27 dni temu
Odpowiedź do  Dominika

Dzięki

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 rok temu

Przyznam że jadłam kiedyś i musztarda była zaskakująco pyszna, dzięki za przepis moze skorzystam

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

Mnie też ten smak zaskoczył 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 rok temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

To prawda smak zaskakuje, ta musztarda to fajny pomysł, zwłaszcza jak ktoś ma sporo jabłek

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
22
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz