Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Sekrety zdrowia  /  29 marca, 2021

Nadmiar soli w diecie i jej przedawkowanie – sygnały, które wysyła organizm, świadczące o nadmiarze

Materiał Zewnętrzny

Wbrew pozorom sód jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla silnych mięśni, prawidłowego funkcjonowania nerwów i równowagi płynów. Nasz organizm potrzebuje go każdego dnia. Występuje naturalnie w niektórych zdrowych produktach, takich jak kurczak, nabiał, a nawet buraki. Większość z nas spożywa więcej chlorku sodu niż w rzeczywistości potrzebuje. Sprawdź, jak rozpoznać sygnały nadmiaru soli w diecie!

Problemy z trawieniem

Dieta bogata w sól może podwyższyć ciśnienie krwi, zwiększając ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Nadciśnienie często nie daje żadnych objawów, dlatego wiele osób o nim nie wie. Dorośli powinni spożywać nie więcej niż 6 g soli dziennie (2,4 g sodu), czyli około 1 łyżeczki. Jeśli chcesz rozpocząć przygodę ze zdrowym odżywianiem i uniknąć nadmiaru soli, zapoznaj się z asortymentem produktów na wapteka.pl.

Efekty uboczne nadmiaru chlorku sodu są dość nieprzyjemne. Możesz być pewny, że przekroczysz zalecaną ilość, gdy wybierzesz wieczór z pizzą lub zamówisz duży pojemnik popcornu w kinie. Warto jednak zaznaczyć, że dużo soli znajduje się w tych produktach, których byś o to nie podejrzewał. Do tej grupy zaliczamy m.in. chleb, musli i płatki zbożowe. Sprawdź, jakie sygnały wysyła organizm, gdy w Twojej diecie znajduje się zbyt dużo soli.

Problemy z cerą

Sód przyczynia się do odwodnienia, które może objawiać się spierzchniętymi ustami. Pij dużo wody i unikaj słonych potraw, aby uniknąć uczucia suchości i pękania.

Wypryski są trudne do przewidzenia i w wielu przypadkach nie można ich całkowicie uniknąć. Jeżeli jednak chcesz skutecznie walczyć z trądzikiem, powinieneś wprowadzić pewne nawyki żywieniowe. Przejdź na zdrową, zbilansowaną, niskosodową dietę.

Problemy z trawieniem

Jeśli przesadzisz z solą, możesz odczuwać wzdęcia. Aby złagodzić objawy, wypij wodę lub herbatkę ziołową. Możesz też zjeść jogurt, maślankę lub kefir. Oprócz tego ulgę przyniesie żucie liścia mięty lub plasterka imbiru.

Zdrowie jelit zależy w dużej mierze od równowagi dobrych i złych bakterii w układzie pokarmowym. Spożywanie większej ilości soli sprzyja rozwojowi złych bakterii jelitowych, zwanych Helicobacter pylori. Jeżeli ciągle chce Ci się pić, najprawdopodobniej w Twojej diecie znajduje się zbyt dużo chlorku sodu.

Gorsze samopoczucie

Nierównowaga płynów może naprawdę pogorszyć jakość życia. Odwodnienie prowadzi do silnego bólu głowy. Zastanawiasz się, jak uniknąć migreny? Jedz codziennie przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców. Przejdź też na zdrową, zbilansowaną dietę. Nadmiar soli może wpłynąć negatywnie na jakość snu. Zatrzymywanie płynów zazwyczaj powoduje dyskomfort podczas leżenia w nocy, szczególnie u osób z bezdechem sennym. Zapotrzebowanie na sól uzależnione jest od wieku. Pamiętaj, aby stosować ją z umiarem. Zastanawiasz się, jak ograniczyć sól w diecie – wapteka.pl jest nieocenionym źródłem wiedzy.

Zatrzymanie wody w organizmie

Zauważyłeś kiedyś, że od czasu do czasu puchną Ci palce? Takie obrzęki mogą mieć dużo wspólnego z tym, co zjadłeś. Spożywanie słonych pokarmów uwalnia nadmiar sodu do krwiobiegu. Twój organizm lubi utrzymywać równowagę płynów i sodu. Jeśli jednak przedawkujesz sól, zacznie wyciągać wodę z komórek do krwiobiegu. Może doprowadzić to do obrzęków i zatrzymywania wody.

Nadmiar sodu może z czasem uszkodzić wyściółkę naczyń krwionośnych, powodując skrzepy. Zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Może też prowadzić do hipernatremii, o której świadczy ciągłe uczucie pragnienia. Z biegiem czasu wywołuje następujące objawy: dezorientacja, drżenie mięśni, drgawki. Nieleczona hipernatremia może prowadzić do śpiączki, a nawet śmierci, dlatego nie lekceważ objawów.

Sięgnij po nawadniające produkty bogate w błonnik, takie jak arbuz, fasola i jabłka, aby przywrócić równowagę wodną organizmu i poprawić perystaltykę jelit. Ogranicz też wysoko przetworzoną żywność, która zawiera  dużo tłuszczu, cukru i soli.

5 2 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne
Jak przygotować najlepsze naleśniki?
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
15 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Anna
Anna
3 lata temu

Nigdy nie używaliśmy dużo soli. Kiedy zapraszam gości na przyjęcie, zawsze sobie dosalają…

0
Odpowiedz
Anna z Bilingual kid
Anna z Bilingual kid
3 lata temu

Bardzo przydatny wpis. Coraz czesciej jednak lapie sie na tym, ze polska kuchnia zawiera duzo soli, a im bardziej jestesmy do niej przyzwyczajenie, tym trudniej z niej zrezygnowac…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Anna z Bilingual kid

Tak, sól jest wszędzie i to niestety w nadmiarze

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
4 lata temu

moja mama stosuje bardzo dużo soli w swojej diecie, może jak zobaczy Twój artykuł to uświadomi sobie, że ma już pewne objawy przedawkowania.

0
Odpowiedz
Kudłata
Kudłata
4 lata temu

Super! Fajnie napisane i sporo konkretnych informacji 🙂

0
Odpowiedz
Kate
Kate
4 lata temu

solidna porcja wiedzy – odkąd ograniczam użycie soli dużo lepiej czujemy smaki potraw, wiec warto to rozważyć nie tylko dla zdrowia

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
4 lata temu

Ja chyba przesalam, ale tez z tego co widzę, mój organizm domaga sie soli.

0
Odpowiedz
Happy Books
Happy Books
4 lata temu

Do wszystkiego trzeba podchodzić w rozsądnych dawkach 😊

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
4 lata temu

Od dawna bardzo ograniczam spożycie soli.
Właściwie nie solę, a wiele produktów unikam jak ognia.
Wolę już popieprzyć, niż posolić 🙂

0
Odpowiedz
Anna z Bilingual kid
Anna z Bilingual kid
4 lata temu

Dziekuje za ten artykul, tak wiele osób nadużywa soli i nie zdaje sobie sprawy o ryzyku, jakie to za sobą niesie… Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Dorota
Dorota
4 lata temu

A ja słyszałam o leczniczych właściwościach soli

0
Odpowiedz
Patrycja
Patrycja
4 lata temu

Interesujący blog! Ciekawe i ważne informacje. Myślę, ze coraz ważniejsza wiedza dla ciała i ducha:)

0
Odpowiedz
Skucinskaart
Skucinskaart
4 lata temu

Niestety teraz w każdym daniu jest sól , to samo dotyczy cukru. Ja staram się ograniczać.

0
Odpowiedz
NaturalnieAndzia
NaturalnieAndzia
4 lata temu

A jak tak bardzo lubię sól 😅

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

Ten artykuł jakbyś dla mnie opublikowała 😀 Jestem miłośniczką niezdrowego spożywania soli. Uwielbiam wyraziste smaki. Stąd też paluchy dość często wyglądają u mnie jak paróweczki 😀

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
15
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz