Stare, zakurzone przepisy mają w sobie coś więcej niż tylko smak – są nośnikiem wspomnień, tradycji rodzinnych, a także pewnego rodzaju spokoju, który płynie z ich przygotowywania. To sentymentalna podróż w głąb siebie, gdzie smak staje się wehikułem, który pozwala wrócić do miejsc i czasów, które są nam szczególnie bliskie. Od kilku tygodni nostalgicznie nuciłam słowa piosenki: Najłatwiejsze ciasto w świecie! Wiedziałam, że wybiorę się w tą sentymentalną, pełną smaku i wspomnień podróż. Czekałam jedynie na moment, gdy śliwki w pełni dojrzeją. Pamiętacie ten hit Radiowych Nutek z 1986 roku? Większośc z Was pewnie tak. Przepis na to kultowe ciasto w tamtych latach potrafił wyśpiewać każdy. Dziś zupełnie zapomniane, wyparte przez nowoczesne wypieki. A szkoda, bo ciasto jest przepyszne. Delikatne, pulchne i lekko maślane w smaku. A do tego banalnie proste!
Porcje: 12
Poniżej podaję oryginalny przepis z piosenki. Z podanej porcji wychodzi bardzo niskie ciasto, nawet jeśli upieczecie go w mniejszej tortownicy! Przygotowałam ciasto z 1½ porcji, ale śmiało, można zwiększyć proporcje ciasta nawet o 2 razy. Czas pieczenia wydłuży się wtedy o jakieś 10 minut. W oryginalnym przepisie do ciasta dodana jest margaryna. Nie używam margaryny, więc zastąpiłam ją masłem. Pozostała jeszcze kwestia cukru - dla mnie jest go stanowczo za dużo! Na 1½ porcji ciasta użyłam 150 g cukru.
Składniki
- 200 g śliwek
- 1 szklanka mąki pszennej (170 g)
- 1 szklanka cukru (220 g)
- 125 g masła
- 2 jajka M
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową|!
- Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Jeżeli śliwki są duże, należy pokroić je na ćwiartki. Masło rozpuszczamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia cukier oraz cukier wanilinowy (jeśli używamy). Wbijamy jajka i dodajemy przestudzone masło/margarynę. Całość krótko mieszamy tylko do połączenia się składników.
- Formę o wymiarach 26x18 cm (można także użyć tortownicy) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na wierzchu układamy śliwki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na grzanego do 180'C i pieczemy przez 30-40 minut. Smacznego!
Uwagi dodatkowe
- ciasto można również upiec w tortownicy o wymiarach 26 cm
- śliwki można ułożyć na spodzie formy lub na wierzchu ciasta
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
Dużo racji w tym sentymencie. Nie potrafię odtworzyć zupy ogórkowej babci. Pozostało mi wspomnienie smaku tylko. Szkoda, że nie zostawiła przepisu.
Takie smaki pozostają głęboko w sercu 🙂
Bardzo lubię ciasto ze śliwkami i na pewno wypróbuję Twój przepis, dziękuję
Bardzo polecam. Daj znać jak smakowało 🙂