Potrawy z makaronu to częsty gość nie tylko na włoskim stole. Proste i szybkie w przygotowaniu, sycące danie sprawdzi się zarówno po ciężkim dniu w pracy jak i na proszoną kolację. Ogromną zaletą makaronów jest to, że pozwalają się przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów, zarówno wegetariańskich, jak i tych, które zadowolą mięsożerców. Dania włoskie to wymarzony partner dla wina, i makarony nie są tutaj wyjątkiem. Wino dobiera się najczęściej do rodzaju sosu.
Polecane wino do makaronu z sosem carbonara
Śmietanowe sosy skorzystają na sąsiedztwie białych orzeźwiających win. Garganega ma wystarczająco bogatą kompozycję, by poradzić sobie nawet z najbardziej kremowym sosem. Z kolei włoskie Trebbiano ma subtelny, ale doskonale skomponowany bukiet. Nuty jabłka oraz suszonych owoców zapewnią smak o długim finiszu.
Polecane wino do makaronu z sosem pomidorowym
Do tradycyjnego sosu pomidorowego wybierz młode czerwone wino. Przeciwwagę dla kwaśnego pomidora zapewni wino o owocowych aromatach, o niewysokiej zawartości garbników. Owocowe Nero d’Avola, oraz Valpolicella to idealne typy do tej potrawy.
Polecane wino do makaronu ze szpinakiem
Makaron z sosem szpinakowym dobrze współgra z białymi kwasowymi winami. Prosty Sauvignon Blanc o cytrusowo-ziołowych nutach podkreśli to, co w szpinaku najlepsze, a jednocześnie pozostawi długotrwałe uczucie orzeźwienia. Jeśli jednak do makaronu ze szpinakiem dodajesz boczku, postaw raczej na Castannove Montepulciano D’abruzzo.
Polecane wino do makaronu z mięsem
Mięsne makarony najlepiej komponują się z czerwonymi winami o zdecydowanym charakterze. W przypadku dań mięsnych warto sięgnąć po propozycje argentyńskie, szczególnie kultowy Malbec. Aromaty śliwki, wiśni i pieprzu są wymarzone do wydobycie niuansów z tego dania. Popularnym szczepem do dań mięsnych jest też świeży Cabernet Sauvignon.
Polecane wino do makaronu z pesto
Chociaż pesto zawiera tylko parę składników, to wyrazisty smak tej kombinacji domaga się wina o pełnym ciele. Takie kryteria spełnia świeże i kwaśne Sauvignon Blanc o świetnie tu pasujących nutach ziół i grejpfruta. Wariantem tej opcji jest też Sancerre, czyli Sauvignon Blanc w wersji dla purystów.
Uniwersalizm makaronu sprawia, że choć jadamy go na co dzień, bez obaw można go także przyrządzić na specjalną okazję. Aby wydobyć z niego niuanse smaków i zamienić tę dobrze znaną potrawę w wyjątkową kolację, wystarczy właśnie jakościowe, starannie dobrane wino.
nie pijam wina, strasznie boli mnie po nim głowa, ale może odpowiednio dobrane byłoby lepsze i smaczniejsze, spróbuję 🙂
Nie przepadam za winem, ale dobrze wiedzieć jakie smakuje z makaronami.
Wino jest bardzo ważnym dodatkiem do wszystkich potraw. Fajnie, że zrobiłaś zestawienie z makaronami. Na pewno warto wiedzieć jakie wino do danego przysmaku.
Przydatny post, zapewne skorzystam z kilku podpowiedzi, przyznaje, że czasem miewam problemy z doborem wina do jedzenia…
Wino jest dobre ale nie myślę i nim jak widzę te pyszności na stole
Dzięki za ciekawe wskazówki. Zwykle używam białego wytrawnego, nic wyszukanego Carlo Rossi 🙂
Odpowiednio dobrane wino, podkreśla smak każdego dania z makaronem 🙂
Makaron fantastycznie współgra z winem, Włosi doskonale wiedzą, jak je łączyć. 🙂
Doborem win do potraw zajmuje się mąż, zawsze perfekcyjnie dobiera. 🙂
Dobór wina do potraw jest bardzo ważny. Świetny i pomocny post
Wino to jakby ukoronowanie potrawy, lekka zmiana smakowego klimatu, aby podkreślić odczucia degustacji.
Rewelacyjny temat! Zawsze mam dylemat jak dobierać wino, jakie pasuje do danego dania. Warto zapisać te wskazówki. Jeszcze raz dziękuję 😍