Wino to nie tylko świetny dodatek do potraw, ale też jeden z ważniejszych składników wielu z nich. Warto wiedzieć, jak dobrać je w taki sposób, aby nie zdominowało smaku potrawy, ale perfekcyjnie go podkreśliło. Czas na podróż przez kulinarne przysmaki z dodatkiem wina!
Każdy kucharz to potwierdzi: są takie potrawy, których nie sposób wyobrazić sobie bez wina. Włoskie risotto, tradycyjny boeuf bourguignon czy cielęcina pieczona w czerwonym winie – to dania, w których wino jest obowiązkowym składnikiem. Składnikiem, który nadaje daniu ostateczny smak, głębię, a czasem także kolor.
Jak wykorzystać wino w gotowaniu?
Sposobów na użycie wina w kuchni jest wiele. Każda receptura jest inna, a wino może pełnić w niej całkowicie odmienne role, które wpływają na ostateczny efekt. Jeśli więc planujesz przygotowywać potrawy z winem, wczytaj się w przepis, bo nie zawsze chodzi tylko o „dolanie kilku kropli” pod koniec gotowania.
Potrawy z winem można przygotowywać, wykorzystując trunek:
- jako marynatę do mięs, dzięki której skruszeją i nabiorą smaku,
- do deglasowania, czyli zbierania smaku z patelni po smażeniu składników,
- jako baza nasyconego smakiem, mocno zredukowanego sosu,
- do podkreślenia smaku dań np. jednogarnkowych typu gulasz.
Wino do gotowania. Jaki rodzaj wybrać?
Niestety nie ma jednej odpowiedzi na pytanie, jakie wino wybrać do gotowania. Wiele zależy od tego, jaką potrawę planujemy wykonać. Do risotto zdecydowanie bardziej pasuje wino białe, o delikatniejszym smaku. Z kolei do mięs takich jak wołowina i dziczyzna, konieczne jest sięgnięcie po wino czerwone o dużo bardziej wyrazistych nutach. Jeśli nie wiesz, do jakich potraw pasuje dane wino, na https://rafa-wino.pl znajdziesz wszystkie niezbędne informacje.
Najpopularniejsze potrawy z winem
Arrosto Di Vitello Al Vino Rosso
Jedną z najpopularniejszych potraw z winem jest cielęcina pieczona po włosku w czerwonym winie. Przesmażoną wcześniej cielęcinę piecze przez 2 godziny z odrobiną soli, pieprzu i rozmarynu, oczywiście po uprzednim zalaniu winem. Jakie wino pasuje do cielęciny? Czerwone wino wytrawne. Najlepiej włoskie takie jak Casabella Cabernet Sauvignon Dongione czy Battifarano Toccacielo Basilicata Rosso, ale sprawdzi się też hiszpańskie Castillo Las Veras Tempranillo czy polskie Cuvee Rouge z Winnicy Gródek.
Boeuf Bourguignon
Nie sposób nie wspomnieć też o wołowinie po burgundzku! To klasyk, jeśli chodzi o potrawy z winem, bo nic tak dobrze nie podkreśla smaku tego mięsa i nie nadaje mu miękkości jak czerwone, wytrawne wino. Gulasz przygotowuje się z dodatkiem marchwi, cebuli, pieczarek i dużej ilości przypraw. Najważniejsze jest jednak wino. Może to być francuskie wino L’Archange de Mermoz Bordeaux Superieur, ale sprawdzi się też coś węgierskiego. Odpowiednie wina znajdziesz na https://rafa-wino.pl/18-wina-z-wegier – do czerwonych mięs i gulaszy perfekcyjnie pasuje np. Egri Bikaver Borgundi Gold.
Lapin À La Moutarde Et Au Vin Blanc
Delikatne mięso królika to opcja idealna na uroczysty świąteczny obiad. Warto przygotować je według tradycyjnej francuskiej receptury, czyli z dodatkiem musztardy i oczywiście wina. W tym przypadku białego, najlepiej wytrawnego np. Bodegas Franco-Espanolas Rioja Bordon Blanco lub półwytrawnego typu Tokaj Furmint.
Risotto Ai Finferli
Bez wina nie obejdzie się też klasyka kuchni włoskiej, czyli risotto. Tutaj również sięgniemy po wino białe wytrawne. Może to być włoskie Varvaglione Moi Verdeca del Salento, węgierskie Istvan Csernyik Olaszrizling albo hiszpańskie Bodegas Mocen Sauvignon Blanc. Właściwie wszystkie białe wina wytrawne doskonale wyostrzają i podbijają smak kremowego risotto z kurkami.
U mnie co ciekawe do królika pieczonego ląduje, ale czerwone wino, nadaje mu zdecydowanie lepszy smak z kilkoma innymi dodatkami, między innymi z dużymi kawałkami jabłka 😉
[…] A jeśli nie chcemy serwować wina w kieliszku, możemy wykorzystać je w kuchni, przyrządzając najpopularniejsze potrawy z winem. Tu jednak lepiej niż wino półsłodkie sprawdzi się wino wytrawne, które perfekcyjnie […]
Wino potrafi wiele zdziałać w smaku potraw. Lubię je dodawać zwłaszcza do risotto z krewetkami.
U nas do potraw również dodaje wina oraz wódkę.
Bardzo dobrze, że wymieniasz konkretne potrawy. Nigdy nie gotowałam nic w winem.
Lubię wino i potrawy z winem. Wytrawne i słodkie. Właściwie zawsze towarzyszy nam wino przy posiłkach.
U nas właśnie na świąteczny stół przyjęło się podawać królika z Tokajem, generalnie cenimy walory smakowe tego wina, samo w sobie jest pyszne, ale też świetnie wydobywa smak mięsa. 🙂
kiedyś mój teść zrobił sos pomidorowy z dodatkiem wina, to był najlepszy sos jaki jadłam w życiu, do tej pory wspominam ten smak <3