Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
ABC kuchni  /  24 marca, 2021

Najpopularniejsze potrawy z winem

Materiał zewnętrzny

Wino to nie tylko świetny dodatek do potraw, ale też jeden z ważniejszych składników wielu z nich. Warto wiedzieć, jak dobrać je w taki sposób, aby nie zdominowało smaku potrawy, ale perfekcyjnie go podkreśliło. Czas na podróż przez kulinarne przysmaki z dodatkiem wina!

Każdy kucharz to potwierdzi: są takie potrawy, których nie sposób wyobrazić sobie bez wina. Włoskie risotto, tradycyjny boeuf bourguignon czy cielęcina pieczona w czerwonym winie – to dania, w których wino jest obowiązkowym składnikiem. Składnikiem, który nadaje daniu ostateczny smak, głębię, a czasem także kolor.

Jak wykorzystać wino w gotowaniu?

Sposobów na użycie wina w kuchni jest wiele. Każda receptura jest inna, a wino może pełnić w niej całkowicie odmienne role, które wpływają na ostateczny efekt. Jeśli więc planujesz przygotowywać potrawy z winem, wczytaj się w przepis, bo nie zawsze chodzi tylko o „dolanie kilku kropli” pod koniec gotowania.

Potrawy z winem można przygotowywać, wykorzystując trunek:

  • jako marynatę do mięs, dzięki której skruszeją i nabiorą smaku,
  • do deglasowania, czyli zbierania smaku z patelni po smażeniu składników,
  • jako baza nasyconego smakiem, mocno zredukowanego sosu,
  • do podkreślenia smaku dań np. jednogarnkowych typu gulasz.

Wino do gotowania. Jaki rodzaj wybrać?

Niestety nie ma jednej odpowiedzi na pytanie, jakie wino wybrać do gotowania. Wiele zależy od tego, jaką potrawę planujemy wykonać. Do risotto zdecydowanie bardziej pasuje wino białe, o delikatniejszym smaku. Z kolei do mięs takich jak wołowina i dziczyzna, konieczne jest sięgnięcie po wino czerwone o dużo bardziej wyrazistych nutach. Jeśli nie wiesz, do jakich potraw pasuje dane wino, na https://rafa-wino.pl znajdziesz wszystkie niezbędne informacje.

Najpopularniejsze potrawy z winem

Arrosto Di Vitello Al Vino Rosso

Jedną z najpopularniejszych potraw z winem jest cielęcina pieczona po włosku w czerwonym winie. Przesmażoną wcześniej cielęcinę piecze przez 2 godziny z odrobiną soli, pieprzu i rozmarynu, oczywiście po uprzednim zalaniu winem. Jakie wino pasuje do cielęciny? Czerwone wino wytrawne. Najlepiej włoskie takie jak Casabella Cabernet Sauvignon Dongione czy Battifarano Toccacielo Basilicata Rosso, ale sprawdzi się też hiszpańskie Castillo Las Veras Tempranillo czy polskie Cuvee Rouge z Winnicy Gródek.

Boeuf Bourguignon

Nie sposób nie wspomnieć też o wołowinie po burgundzku! To klasyk, jeśli chodzi o potrawy z winem, bo nic tak dobrze nie podkreśla smaku tego mięsa i nie nadaje mu miękkości jak czerwone, wytrawne wino. Gulasz przygotowuje się z dodatkiem marchwi, cebuli, pieczarek i dużej ilości przypraw. Najważniejsze jest jednak wino. Może to być francuskie wino L’Archange de Mermoz Bordeaux Superieur, ale sprawdzi się też coś węgierskiego. Odpowiednie wina znajdziesz na https://rafa-wino.pl/18-wina-z-wegier – do czerwonych mięs i gulaszy perfekcyjnie pasuje np. Egri Bikaver Borgundi Gold.

Lapin À La Moutarde Et Au Vin Blanc

Delikatne mięso królika to opcja idealna na uroczysty świąteczny obiad. Warto przygotować je według tradycyjnej francuskiej receptury, czyli z dodatkiem musztardy i oczywiście wina. W tym przypadku białego, najlepiej wytrawnego np. Bodegas Franco-Espanolas Rioja Bordon Blanco lub półwytrawnego typu Tokaj Furmint.

Risotto Ai Finferli

Bez wina nie obejdzie się też klasyka kuchni włoskiej, czyli risotto. Tutaj również sięgniemy po wino białe wytrawne. Może to być włoskie Varvaglione Moi Verdeca del Salento, węgierskie Istvan Csernyik Olaszrizling albo hiszpańskie Bodegas Mocen Sauvignon Blanc. Właściwie wszystkie białe wina wytrawne doskonale wyostrzają i podbijają smak kremowego risotto z kurkami.

0 0 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

7 przepisów na proste i zdrowe przekąski w góry
Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
8 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Bielecki.es
Bielecki.es
3 lata temu

U mnie co ciekawe do królika pieczonego ląduje, ale czerwone wino, nadaje mu zdecydowanie lepszy smak z kilkoma innymi dodatkami, między innymi z dużymi kawałkami jabłka 😉

0
Odpowiedz
trackback
Jakie wino półsłodkie? 9 ciekawych propozycji - KobietaMag.pl
4 lata temu

[…] A jeśli nie chcemy serwować wina w kieliszku, możemy wykorzystać je w kuchni, przyrządzając najpopularniejsze potrawy z winem. Tu jednak lepiej niż wino półsłodkie sprawdzi się wino wytrawne, które perfekcyjnie […]

0
Odpowiedz
Szlak Za Szlakiem
Szlak Za Szlakiem
4 lata temu

Wino potrafi wiele zdziałać w smaku potraw. Lubię je dodawać zwłaszcza do risotto z krewetkami.

0
Odpowiedz
Skucinskaart
Skucinskaart
4 lata temu

U nas do potraw również dodaje wina oraz wódkę.

0
Odpowiedz
Paulina K
Paulina K
4 lata temu

Bardzo dobrze, że wymieniasz konkretne potrawy. Nigdy nie gotowałam nic w winem.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Lubię wino i potrawy z winem. Wytrawne i słodkie. Właściwie zawsze towarzyszy nam wino przy posiłkach.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

U nas właśnie na świąteczny stół przyjęło się podawać królika z Tokajem, generalnie cenimy walory smakowe tego wina, samo w sobie jest pyszne, ale też świetnie wydobywa smak mięsa. 🙂

1
Odpowiedz
Koralina
Koralina
4 lata temu

kiedyś mój teść zrobił sos pomidorowy z dodatkiem wina, to był najlepszy sos jaki jadłam w życiu, do tej pory wspominam ten smak <3

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
8
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz