Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania bezmięsne, Desery, Kuchnia dla najmłodszych, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wypieki  /  22 lipca, 2016

Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową

Wędrówki po kuchni
Są takie dni, kiedy człowiek ma ochotę na coś wyjątkowego — słodkiego, kremowego i z nutą egzotyki. Dziś przychodzę do Was z przepisem, który skradł moje serce od pierwszego kęsa. Delikatne naleśniki wypełnione puszystym serem kokosowym, do tego frużelina z soczystych truskawek i garść chrupiących chipsów kokosowych tworzą deser, który smakuje jak wakacje na talerzu. Idealny na leniwe popołudnie, rodzinny brunch lub słodkie danie. Koniecznie spróbujcie!
Przygotowanie30 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas całkowity50 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Naleśniki

  • 500 ml mleka
  • 100 ml wody gazowanej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Ser

  • 500 g sera białego trzykrotnie mielonego
  • 100 ml jogurtu naturalnego *
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 25 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego

Frużelina truskawkowa

  • 500 g truskawek
  • 60 g cukru
  • sok z ½ limonki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 ½ łyżeczki żelatyny spożywczej

Dodatkowo

  • chipsy kokosowe

Przygotowanie

    Naleśniki

    • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
    • Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.

    Ser

    • Do sera dodajemy jogurt naturalny, cukier i ekstrakt kokosowy. Wiórki kokosowe rozdrabniamy przy pomocy blendera i dodajemy do sera. Mieszamy do połączenia się składników.

    Frużelina truskawkowa

    • Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i sok z limonki. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż całkowicie cukier się rozpuści. Mąkę ziemniaczana rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i dodajemy do truskawek, mieszamy i chwilę gotujemy. Truskawki zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach gorącej wody i dodajemy do truskawek. Dokładnie mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce.
    • Naleśniki smarujemy kokosowym serem, składamy w trójkąty i polewamy sosem truskawkowym. Wierzch posypujemy chipsami kokosowymi. Dekorujemy świeżymi truskawkami.

    Odnośniki

    • * jogurtu dodajemy tyle, aby ser nie był zbyt suchy

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis, zostaw proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mnie bardzo ucieszy! Możesz także ocenić przepis i dodać zdjęcie swojego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na Facebooku – każde polubienie daje mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    5 1 głos
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Dania bezmięsne
    • Desery
    • Kokos
    • Kuchnia polska
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Truskawki

    Nawigacja wpisu

    Pasztet z cukinii
    Domowe przetwory

    Podobne wpisy

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Tort Rafaello
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  25 października, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

    Tort Rafaello

    Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
    Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

    Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    35 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Irena -Hooltaye w podróży
    Irena -Hooltaye w podróży
    5 lata temu

    5 stars
    Naczelna kusicielko!!!
    Przez Ciebie będę musiała zmienić rozmiar ubrania!
    Tak kusić to grzech!!!!
    Kocham naleśniki, zdjęcie obłędne, a naleśniki jeszcze bardziej.
    Jeszcze trochę i robię kwarantannę od Twojego bloga! Amen.
    Ale najpierw zjem naleśniki według Twojego przepisu 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Irena -Hooltaye w podróży

    Dziękuję bardzo za tak miłe słowa. Naleśniki oczywiście polecam 🙂

    1
    Odpowiedz
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    5 lata temu

    Omg zdecydowanie nie powinnam do was zaglądać w nocy hi

    0
    Odpowiedz
    Wiewiórka w okularach
    Wiewiórka w okularach
    5 lata temu

    Zapisuję na przyszłość – kokos + naleśniki to dla mnie danie-marzenie! *.*”

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    5 lata temu

    5 stars
    Wow, jaki piękny i smaczny przepis…Zjadłabym, oj zjadła 🙂

    0
    Odpowiedz
    Tomek
    Tomek
    6 lata temu

    Co to jest frużelina?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Tomek

    W przepisie wyżej jest podane

    0
    Odpowiedz
    Miye's Imaginations
    Miye's Imaginations
    6 lata temu

    Frużelinie mówię zdecydowanie nie, ale same naleśniki z przyjemnością bym zjadła 🙂

    0
    Odpowiedz
    SAWKA
    SAWKA
    6 lata temu

    ta tajemnica frużelina to elegancko nazwany kisiel?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  SAWKA

    Nie, frużelina to nie zdecydowanie nie jest kisiel 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra Załęska
    Aleksandra Załęska
    6 lata temu

    Ciekawy przepis, zwłaszcza na ser kokosowy i frużeline. Muszę koniecznie wypróbować, bo lubię wszystko, co z kokosem ma związek 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

    Dziękuję i polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    6 lata temu

    Po tytule myślałam, że udało Ci się zrobić naleśniki z mąki kokosowej. Ja miałam do niej kilka podejść i za każdym razem poległam. Ciężka materia.

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    6 lata temu

    Ależ mi smaka narobiłaś tymi naleśnikami 🙂 Będą i u mnie dziś

    0
    Odpowiedz
    Galaktyka Muzyki
    Galaktyka Muzyki
    6 lata temu

    Jak zwykle wyglądają obłędnie. Piękna sprawa, z chęcią by się skosztowało.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Galaktyka Muzyki

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Emilia Teofila
    Emilia Teofila
    6 lata temu

    Wspaniały przepis, ale u mnie i bez frużeliny by się obeszło. Sama truskawka jest wystarczająca, prosto z krzaczka i od razu umyta. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    6 lata temu

    Pomysł z zestwieniem kokosu i truskawek jest ekstra.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Akacja

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    6 lata temu

    Nalesniki to jedno z dań, które naprawdę trudno zepsuć – i pewnie dlatego tak bardzo je lubię 😉

    0
    Odpowiedz
    Instytutdesignu
    Instytutdesignu
    6 lata temu

    Nalesniki lubie bardziej wytrawne

    0
    Odpowiedz
    Panimanager
    Panimanager
    7 lata temu

    A wiec tak się robi frużelinę, prościzna jutro zrobię ?

    0
    Odpowiedz
    Lazyweekend.pl
    Lazyweekend.pl
    7 lata temu

    Fajny pomysł;) jak zwykle smaczna wędrówka;)

    0
    Odpowiedz
    Dominika
    Dominika
    7 lata temu

    już wiem co jutro będzie na obiad

    0
    Odpowiedz
    jak muffinki
    jak muffinki
    8 lata temu

    Wygląda ok. Trudno się je robi?
    Świetnie wygląda! Czy długo się je robi?

    0
    Odpowiedz
    Emaliowany Czajnik
    Emaliowany Czajnik
    9 lata temu

    Zwykłe mleko warto zastąpić mlekiem kokosowym.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    9 lata temu
    Odpowiedź do  Emaliowany Czajnik

    No owszem można 🙂

    0
    Odpowiedz
    PAULA LUDWICZUK
    PAULA LUDWICZUK
    9 lata temu

    Naleśniki wyglądają mega! Nie wpadłabym, że można zrobić kokosowe, a to mój ulubiony smak <3

    0
    Odpowiedz
    Kobiecemysli
    Kobiecemysli
    9 lata temu

    Ależ cudne połączenie!
    I wygląda super, najpierw myślałam, że to moja ulubiona mozzarella z pomidorami 😉

    pozdrawiam ciepło

    0
    Odpowiedz
    rabarbarowo
    rabarbarowo
    9 lata temu

    Naleśniczki to mnie zawsze skuszą. Uwielbiam na śniadanie weekendowe 🙂
    Twoje wyglądają na prawdę pięknie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    9 lata temu
    Odpowiedź do  rabarbarowo

    Dziękuję bardzo 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra - Cooking Monster
    Aleksandra - Cooking Monster
    9 lata temu

    Naleśniki, truskawki, kokos – wszystko kocham! Wspaniałe połączenie i musi cudownie smakować! Chętnie wypróbuję <3

    0
    Odpowiedz
    https://zawszenaobcasach.blogspot.com/
    https://zawszenaobcasach.blogspot.com/
    9 lata temu

    Masz rację, naleśniki to tak uniwersalne danie, ze można je podać o każdej porze dnia. Pięknie podane! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    9 lata temu
    Odpowiedź do  https://zawszenaobcasach.blogspot.com/

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Endżi
    Endżi
    9 lata temu

    Kokos i truskawki to dla mnie połączenie idealne. Robiłam podobne naleśniki ale ze świeżymi truskawkami, były mega smaczne ?

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    35
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz