Naleśniki to tradycyjna potrawa, o wiekowej recepturze, uwielbiana za smak oraz prostotę wykonania. To jedno z dań, popularnych niemal na całym świecie, choć pod różnymi nazwami. To bardzo proste w przygotowaniu danie może być zarówno smakowitym deserem, jak i propozycją pełnowartościowego obiadu. Sposobów jedzenia naleśników jest bowiem bezliku. Można je podawać na słodko z dodatkiem dżemu, owoców czy bitej śmietany lub na sposób wytrawny. Dziś zapraszam na słodką wersję: z kokosowym serem, gęstą frużeliną truskawkową i chrupiącymi chipsami z kokosa. Danie idealne na ciepłe, letnie dni i z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym.
Składniki
Naleśniki
- 500 ml mleka
- 100 ml wody gazowanej
- 250 g mąki pszennej
- 1 całe jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Ser
- 500 g sera białego trzykrotnie mielonego
- 100 ml jogurtu naturalnego *
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 25 g wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
Frużelina truskawkowa
- 500 g truskawek
- 60 g cukru
- sok z ½ limonki
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 ½ łyżeczki żelatyny spożywczej
Dodatkowo
- chipsy kokosowe
Przygotowanie
Naleśniki
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
- Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.
Ser
- Do sera dodajemy jogurt naturalny, cukier i ekstrakt kokosowy. Wiórki kokosowe rozdrabniamy przy pomocy blendera i dodajemy do sera. Mieszamy do połączenia się składników.
Frużelina truskawkowa
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i sok z limonki. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż całkowicie cukier się rozpuści. Mąkę ziemniaczana rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i dodajemy do truskawek, mieszamy i chwilę gotujemy. Truskawki zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach gorącej wody i dodajemy do truskawek. Dokładnie mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce.
- Naleśniki smarujemy kokosowym serem, składamy w trójkąty i polewamy sosem truskawkowym. Wierzch posypujemy chipsami kokosowymi. Dekorujemy świeżymi truskawkami.
Odnośniki
- * jogurtu dodajemy tyle, aby ser nie był zbyt suchy
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Naczelna kusicielko!!!
Przez Ciebie będę musiała zmienić rozmiar ubrania!
Tak kusić to grzech!!!!
Kocham naleśniki, zdjęcie obłędne, a naleśniki jeszcze bardziej.
Jeszcze trochę i robię kwarantannę od Twojego bloga! Amen.
Ale najpierw zjem naleśniki według Twojego przepisu 🙂
Dziękuję bardzo za tak miłe słowa. Naleśniki oczywiście polecam 🙂
Omg zdecydowanie nie powinnam do was zaglądać w nocy hi
Zapisuję na przyszłość – kokos + naleśniki to dla mnie danie-marzenie! *.*”
Wow, jaki piękny i smaczny przepis…Zjadłabym, oj zjadła 🙂
Co to jest frużelina?
W przepisie wyżej jest podane
Frużelinie mówię zdecydowanie nie, ale same naleśniki z przyjemnością bym zjadła 🙂
ta tajemnica frużelina to elegancko nazwany kisiel?
Nie, frużelina to nie zdecydowanie nie jest kisiel 🙂
Ciekawy przepis, zwłaszcza na ser kokosowy i frużeline. Muszę koniecznie wypróbować, bo lubię wszystko, co z kokosem ma związek 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Po tytule myślałam, że udało Ci się zrobić naleśniki z mąki kokosowej. Ja miałam do niej kilka podejść i za każdym razem poległam. Ciężka materia.
Ależ mi smaka narobiłaś tymi naleśnikami 🙂 Będą i u mnie dziś
Jak zwykle wyglądają obłędnie. Piękna sprawa, z chęcią by się skosztowało.
Dziękuję 🙂
Wspaniały przepis, ale u mnie i bez frużeliny by się obeszło. Sama truskawka jest wystarczająca, prosto z krzaczka i od razu umyta. 🙂
Pomysł z zestwieniem kokosu i truskawek jest ekstra.
Dziękuję
Nalesniki to jedno z dań, które naprawdę trudno zepsuć – i pewnie dlatego tak bardzo je lubię 😉
Nalesniki lubie bardziej wytrawne
A wiec tak się robi frużelinę, prościzna jutro zrobię ?
Fajny pomysł;) jak zwykle smaczna wędrówka;)
już wiem co jutro będzie na obiad
Wygląda ok. Trudno się je robi?
Świetnie wygląda! Czy długo się je robi?
Zwykłe mleko warto zastąpić mlekiem kokosowym.
No owszem można 🙂
Naleśniki wyglądają mega! Nie wpadłabym, że można zrobić kokosowe, a to mój ulubiony smak <3
Ależ cudne połączenie!
I wygląda super, najpierw myślałam, że to moja ulubiona mozzarella z pomidorami 😉
pozdrawiam ciepło
Naleśniczki to mnie zawsze skuszą. Uwielbiam na śniadanie weekendowe 🙂
Twoje wyglądają na prawdę pięknie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Naleśniki, truskawki, kokos – wszystko kocham! Wspaniałe połączenie i musi cudownie smakować! Chętnie wypróbuję <3
Masz rację, naleśniki to tak uniwersalne danie, ze można je podać o każdej porze dnia. Pięknie podane! 🙂
Dziękuję 🙂
Kokos i truskawki to dla mnie połączenie idealne. Robiłam podobne naleśniki ale ze świeżymi truskawkami, były mega smaczne ?