Smak dziko rosnących owoców jest nie do porównania z ich wersjami hodowlanymi czy nawet ogrodowymi. Są o wiele smaczniejsze i bogatsze w składniki odżywcze. W dodatku ich niezaprzeczalną zaletą jest to, że są zupełnie za darmo! Co roku zbieram ich naprawdę dużo. Wykorzystuję do ciast, deserów i tortów. Część zamrażam, aby zimą cieszyć się ich smakiem. Zanim jednak zamrożę te wspaniałe owoce, zaproszę Was na pyszne naleśniki z serem, pachnącym wanilią i cudownym sosem jeżynowym.
Składniki
Naleśniki
- 500 ml mleka
- 100 ml wody gazowanej
- 250 g mąki pszennej
- 1 całe jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Ser
- 400 g sera białego trzykrotnie mielonego
- 250 g mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Sos jeżynowy
- 400 g jeżyn
- 100 ml wody
- 2½ łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru*
Przygotowanie
Naleśniki
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
- Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.
Ser
- Ser biały mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy pastę waniliową i cukier. Mieszamy do połączenia się składników.
Sos jeżynowy
- Jeżyny przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie w niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Ugotowane jeżyny blendujemy na mus. Sos jeżynowy przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Do sosu dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aż sos zgęstnieje.
- Naleśniki smarujemy serem, składamy i polewamy sosem jeżynowym. Dekorujemy świeżą miętą i owocami jeżyn.
Odnośniki
- * ilość cukru zależy od tego, jak kwaśne są jeżyny
Uwagi dodatkowe
- do sosu można wykorzystać mrożone owoce
- naleśniki w tej wersji możemy podać na deser lub jako danie obiadowe
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Wyglądają bajecznie 🙂 czekam na sezon jeżynowy i z pewnością spróbuje
Brzmi przepysznie! Chętnie spróbuję zrobić taki jeżynowy sos!
Akurat wyczailam w pobliżu mojego domu sporą kępę jeżyn;) już mam na nie pomysł! Dzięki za inspirację
Złapałam smaka na te naleśniki…:) Zapisze sobie przepis i je zrobię któregoś dnia 🙂
Super, polecam 🙂
takie naleśniki muszą być pyszne, chętnie spróbuję
Mniam 🙂 My właśnie na śniadanie zaraz będziemy jeść naleśniki z owocami. Uwielbiam takie śniadania 🙂
Pysznie 🙂
Wyglądają apetycznie 🙂
Sos muszę zrobić córka uwielbia jeżyny.
Ja nie mogę czytać tego bloga, bo zawsze dostaję ślinotoku. 😀 Żeby ktoś mi chciał takie pyszności gotować. 😀
Wyglądają smakowicie
umarłam z zazdrości! masz własny ogródek?! Ja owoce znam tylko z bazarków 😛
Kasiu namiastkę ogródka mam, ale jeżyny co roku zbieramy dzikie, bo u nas w Irlandii Półn. rosną niemalże wszędzie 🙂
Sos jeżynowy prosty w przygotowaniu, a sądziłam, że to wyższa szkoła jazdy.
Naleśniki wyglądają spektakularnie. Jeszcze nie jadłem tej potrawy z jeżynami. Bardzo interesująca propozycja! Pozdrawiam i zapraszam do siebie. 🙂
Zaczęłam czytać o jesieni i aż się zakręciłam 😀 ale fakt, że w tym roku jeżyny są już dostępne 🙂
U nas w Irlandiijeżyny7 są późno 🙂
Wow. Aż ślinka cieknie. Musiały być pyszne.
Pyszności! Jak zawsze! Smaka robisz i niezwykle inspirujesz!
Jeżyny to akurat wyjątkowo szybko w tym roku się pojawiły… Podobnie jak np. czarny bez 🙂 A naleśniki bardzo lubimy i rzeczywiście z sosem jeżynowym mogą być pyszne 🙂
Uwielbiam naleśniki z serem, a do tego sos jeżynowy – to musi być wyjątkowo pyszne. 🙂
Narobiłaś mi tym wpisem apetytu na naleśniki – dawno nie jadłam, a uwielbiam. Muszę zrobić w weekend 🙂
Fantastyczne naleśniki. Ten sos… coś cudownego 🙂
Matko… Głodna się zrobiłam 🙂 Nie mam jeżyn, ale mam maliny. I pomysł na obiad na dziś 🙂
Naleśniki z serem to jedyna opcja naleśników którą wcinam i mogłabym to robić co dzień zmieniając jedynie dodatki.
Wspaniały przepis, chętnie wykorzystam 🙂
Może zadań głupie pytanie, ale co to jest pasta waniliowa? Nalesniki Wyglądają przepysznie <3
Pasta waniliowa to coś jak ekstrakt z wanilii. Można zastąpić po prostu laską wanilii. Więcej o paście tu:https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/pasta-waniliowa-hansells/
Wygląda fantastycznie. Ciężko je zrobić?
Świetnie wygląda! Jak długo się je robi?
To proste danie, przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu
Smaki dzieciństwa 🙂 Uwielbiam takie kolorowe potrawy 🙂
Oczami już zjadłam 😉