Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania bezmięsne, Desery, Kuchnia dla najmłodszych, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wypieki  /  14 października, 2015

Naleśniki z serem i sosem jeżynowym

Wędrówki po kuchni
Smak dziko rosnących owoców jest nie do porównania z ich wersjami hodowlanymi czy nawet ogrodowymi. Są o wiele smaczniejsze i bogatsze w składniki odżywcze. W dodatku ich niezaprzeczalną zaletą jest to, że są zupełnie za darmo! Co roku zbieram ich naprawdę dużo. Wykorzystuję do ciast, deserów i tortów. Część zamrażam, aby zimą cieszyć się ich smakiem. Zanim jednak zamrożę te wspaniałe owoce, zaproszę Was na pyszne naleśniki z serem, pachnącym wanilią i cudownym sosem jeżynowym.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie40 min., min.
Czas całkowity1 hour godz.
Drukuj
5 from 1 vote
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Naleśniki

  • 500 ml mleka
  • 100 ml wody gazowanej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Ser

  • 400 g sera białego trzykrotnie mielonego
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Sos jeżynowy

  • 400 g jeżyn
  • 100 ml wody
  • 2½ łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru*

Przygotowanie

    Naleśniki

    • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
    • Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.

    Ser

    • Ser biały mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy pastę waniliową i cukier. Mieszamy do połączenia się składników.

    Sos jeżynowy

    • Jeżyny przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie w niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Ugotowane jeżyny blendujemy na mus. Sos jeżynowy przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Do sosu dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aż sos zgęstnieje.
    • Naleśniki smarujemy serem, składamy i polewamy sosem jeżynowym. Dekorujemy świeżą miętą i owocami jeżyn.

    Odnośniki

    • * ilość cukru zależy od tego, jak kwaśne są jeżyny

    Uwagi dodatkowe

    • do sosu można wykorzystać mrożone owoce
    • naleśniki w tej wersji możemy podać na deser lub jako danie obiadowe

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    5 2 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Dania bezmięsne
    • Desery
    • Jeżyny
    • Kuchnia polska
    • Pierogi kluski naleśniki

    Nawigacja wpisu

    Sernik jeżynowy
    Krem z dyni i batatów

    Podobne wpisy

    Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
    Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 64

    Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

    Tort jeżynowy w stylu Drip Cake
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  20 lutego, 2017
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 49

    Tort jeżynowy w stylu Drip Cake

    Pierogi ruskie
    Dania bezmięsne, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  3 marca, 2013
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

    Pierogi ruskie

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    33 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Magda
    Magda
    4 lata temu

    5 stars
    Wyglądają bajecznie 🙂 czekam na sezon jeżynowy i z pewnością spróbuje

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    5 lata temu

    Brzmi przepysznie! Chętnie spróbuję zrobić taki jeżynowy sos!

    0
    Odpowiedz
    Ola
    Ola
    5 lata temu

    Akurat wyczailam w pobliżu mojego domu sporą kępę jeżyn;) już mam na nie pomysł! Dzięki za inspirację

    0
    Odpowiedz
    Ewelina
    Ewelina
    5 lata temu

    Złapałam smaka na te naleśniki…:) Zapisze sobie przepis i je zrobię któregoś dnia 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Ewelina

    Super, polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    damazprowincji
    damazprowincji
    5 lata temu

    takie naleśniki muszą być pyszne, chętnie spróbuję

    0
    Odpowiedz
    Roksana www.kopanina.pl
    Roksana www.kopanina.pl
    5 lata temu

    Mniam 🙂 My właśnie na śniadanie zaraz będziemy jeść naleśniki z owocami. Uwielbiam takie śniadania 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Roksana www.kopanina.pl

    Pysznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kinga Ł
    Kinga Ł
    6 lata temu

    Wyglądają apetycznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Gocha
    Gocha
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Kinga Ł

    Sos muszę zrobić córka uwielbia jeżyny.

    0
    Odpowiedz
    Cah
    Cah
    6 lata temu

    Ja nie mogę czytać tego bloga, bo zawsze dostaję ślinotoku. 😀 Żeby ktoś mi chciał takie pyszności gotować. 😀

    0
    Odpowiedz
    Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
    Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
    6 lata temu

    Wyglądają smakowicie

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    6 lata temu

    umarłam z zazdrości! masz własny ogródek?! Ja owoce znam tylko z bazarków 😛

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Kasia

    Kasiu namiastkę ogródka mam, ale jeżyny co roku zbieramy dzikie, bo u nas w Irlandii Półn. rosną niemalże wszędzie 🙂

    0
    Odpowiedz
    MangoMania
    MangoMania
    6 lata temu

    Sos jeżynowy prosty w przygotowaniu, a sądziłam, że to wyższa szkoła jazdy.

    0
    Odpowiedz
    Olek
    Olek
    6 lata temu

    Naleśniki wyglądają spektakularnie. Jeszcze nie jadłem tej potrawy z jeżynami. Bardzo interesująca propozycja! Pozdrawiam i zapraszam do siebie. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bea
    Bea
    6 lata temu

    Zaczęłam czytać o jesieni i aż się zakręciłam 😀 ale fakt, że w tym roku jeżyny są już dostępne 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Bea

    U nas w Irlandiijeżyny7 są późno 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pat
    Pat
    6 lata temu

    Wow. Aż ślinka cieknie. Musiały być pyszne.

    0
    Odpowiedz
    Wiola
    Wiola
    6 lata temu

    Pyszności! Jak zawsze! Smaka robisz i niezwykle inspirujesz!

    0
    Odpowiedz
    Beata Herbata
    Beata Herbata
    6 lata temu

    Jeżyny to akurat wyjątkowo szybko w tym roku się pojawiły… Podobnie jak np. czarny bez 🙂 A naleśniki bardzo lubimy i rzeczywiście z sosem jeżynowym mogą być pyszne 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aneta
    Aneta
    6 lata temu

    Uwielbiam naleśniki z serem, a do tego sos jeżynowy – to musi być wyjątkowo pyszne. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kinga
    Kinga
    6 lata temu

    Narobiłaś mi tym wpisem apetytu na naleśniki – dawno nie jadłam, a uwielbiam. Muszę zrobić w weekend 🙂

    0
    Odpowiedz
    Słodkie okruszki
    Słodkie okruszki
    6 lata temu

    Fantastyczne naleśniki. Ten sos… coś cudownego 🙂

    0
    Odpowiedz
    Biegnąc pod wiatr
    Biegnąc pod wiatr
    7 lata temu

    Matko… Głodna się zrobiłam 🙂 Nie mam jeżyn, ale mam maliny. I pomysł na obiad na dziś 🙂

    0
    Odpowiedz
    JoAsia
    JoAsia
    7 lata temu

    Naleśniki z serem to jedyna opcja naleśników którą wcinam i mogłabym to robić co dzień zmieniając jedynie dodatki.

    0
    Odpowiedz
    Radosna Chata
    Radosna Chata
    7 lata temu

    Wspaniały przepis, chętnie wykorzystam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bykarolinaen
    Bykarolinaen
    7 lata temu

    Może zadań głupie pytanie, ale co to jest pasta waniliowa? Nalesniki Wyglądają przepysznie <3

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Bykarolinaen

    Pasta waniliowa to coś jak ekstrakt z wanilii. Można zastąpić po prostu laską wanilii. Więcej o paście tu:https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/pasta-waniliowa-hansells/

    0
    Odpowiedz
    jak muffinki
    jak muffinki
    8 lata temu

    Wygląda fantastycznie. Ciężko je zrobić?
    Świetnie wygląda! Jak długo się je robi?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 lata temu
    Odpowiedź do  jak muffinki

    To proste danie, przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu

    0
    Odpowiedz
    Edyta Mój kawałek podłogi
    Edyta Mój kawałek podłogi
    8 lata temu

    Smaki dzieciństwa 🙂 Uwielbiam takie kolorowe potrawy 🙂

    0
    Odpowiedz
    jogosfera
    jogosfera
    8 lata temu

    Oczami już zjadłam 😉

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    33
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz