Naleśniki - to chyba jedno z najprostszych, najtańszych i najszybszych dań do wykonania. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Mogą stanowić zarówno pyszny deser jak i danie obiadowe. Na słodko najczęściej podaje się z białym serem, domowym dżemem, marmoladą czy owocami z bitą śmietaną. Wytrawne cieszą się również wielką popularnością i można podawać je na wiele sposobów. Może to być wytrawny farsz mięsny, szpinakowy, czy kremowy serek z dodatkiem łososia. W naszym domu popularne są zarówno naleśniki na słodko jak i te wytrawne.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 100 ml wody gazowanej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Przygotowanie
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany.
- Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie ciasto nieco zgęstnieje, więc należy dolać odrobinę wody lub mleka. Patelnię do naleśników nagrzewamy, wlewamy odrobinę oleju i przy pomocy ręcznika papierowego rozprowadzamy po całej patelni.
- Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę i chwilę smażymy. Usmażony naleśnik przekładamy na talerz i smażymy kolejne, aż do wykorzystania całego ciasta. Jeśli naleśniki smażycie na zwykłej patelni, trzeba przed każdym kolejnym naleśnikiem natłuścić patelnię.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
neat article post.Really thank you! Fantastic. fiverrr23Jz Castellan