Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Nalewki, Napoje i alkohole, Przepisy  /  22 stycznia, 2025

Nalewka cytrynowa

Wędrówki po kuchni

 

Nalewka cytrynowa to prawdziwa kwintesencja domowych trunków - świeża, aromatyczna i pełna naturalnego smaku. Jest idealna na każdą porę roku! Gdy za oknem chłodne, zimowe wieczory, jej delikatna cytrusowa nuta otula swym aromatem i cudownie rozgrzewa. Latem zaś, dobrze schłodzona, staje się orzeźwiającym napojem. Jej przygotowanie to prawdziwa uczta dla zmysłów – od momentu obierania soczystych cytryn, przez ich intensywny, świeży aromat, aż po obserwowanie, jak słońce zamknięte w owocach przenika do szklanego naczynia. Sama degustacja nalewki cytrynowej to zaskakująca przyjemność. Już pierwszy łyk przynosi świeżość i lekkość cytrusów, które harmonijnie łączą się z delikatną słodyczą, otulając podniebienie przyjemnym ciepłem. Cytrynowa miłość zamknięta w butelce – na zdrowie!
Drukuj
5 from 1 vote
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • Składniki
  • 2 litry spirytusu nalewkowego 60-70% *
  • 20 dużych cytryn bio
  • 1 kg cukru **
  • Wybierając cytryny na nalewkę, należy zwrócić uwagę, aby były dojrzałe, bez skaz oraz oznak nadpsucia.

Przygotowanie

    Maceracja

    • Cytryny dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przy pomocy ostrego noża obieramy skórki tak, aby maksymalnie oddzielić żółtą skórkę od albedo. Musimy pozyskać tylko żółtą skórkę, bez białego. Skórki zalewamy spirytusem w takiej ilości, aby w całości je zakrywał. Odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 3-4 dni. Z cytryn dokładnie usuwamy pozostałości albedo, kroimy je w plastry i przekładamy do słoja. Całość zalewamy alkoholem i zakręcamy słoik. Po 3-4 dniach odcedzamy skórki cytryn, które moczyły się w alkoholu. Skórki wyrzucamy, a alkohol, dodajemy do słoja z owocami.
    • Po tym czasie owoce odcedzamy przez gazę, aby pozbyć się pierwszego osadu. Alkohol przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Plasterki cytryn z powrotem przekładamy do słoja i zasypujemy warstwowo cukrem. Cukier wydobędzie z owoców resztę aromatu i wyciągnie też znajdujący się w owocach alkohol. Słoik zakręcamy i odstawiamy na kilka dni.
    • Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru owoce odcedzamy. Powstały płyn łączymy z wcześniej zlanym alkoholem.

    Filtracja

    • Jeśli chcecie otrzymać całkowicie czysty, klarowny wyrób cytrynówkę należy przefiltrować 3-4 razy. Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
    • Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.

    Klarowanie

    • Nalewkę odstawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelki. Proces ten można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu np. lodówce. Można także użyć kilku kropel pektoenzymu, który znacznie skróci proces klarowania, nawet do tygodnia. Po tym czasie nalewkę bardzo ostrożnie przenosimy na blat tak, aby nie naruszyć zebranego na dnie osadu.

    Maturacja

    • Gotową cytrynówkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum 3 miesiące, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu.

    Serwowanie

    • Nalewki cytrynowej raczej nie pija w temperaturze pokojowej. Przed podaniem warto ją schłodzić lub zmrozić.

    Odnośniki

    • * lub 700 ml spirytusu 96% i 1,3 l wódki 40%
      ** cukru dodajemy tyle, aby osiągnąć balans między kwaśnym, a słodkim. Lepiej dodać mniej, dosłodzić zawsze zdążycie! Jeżeli uznacie, że po zlaniu nalewka jest zbyt mało słodka, owoce można ponownie zasypać odpowiednią ilością cukru, a powstały sok połączyć z alkoholem

    Właściwości nalewki cytrynowej

    • Nalewka cytrynowa, oprócz walorów smakowych, posiada również szereg właściwości zdrowotnych, które mogą przynieść korzyści dla naszego organizmu, jeśli spożywana jest z umiarem. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C nalewka wspiera układ odpornościowy, pomagając w walce z infekcjami i przeziębieniami. Cytryny zawierają flawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne i mogą wspomagać zdrowie serca, regulując ciśnienie krwi i obniżając poziom cholesterolu. Cytrynówka działa również korzystnie na układ trawienny, pobudzając wydzielanie soków żołądkowych i wspomagając trawienie. Może być stosowana jako naturalny środek na niestrawność czy uczucie ciężkości po posiłku. Ponadto, dzięki swoim właściwościom oczyszczającym, pomaga w detoksykacji organizmu, wspierając pracę wątroby i nerek. Mimo swoich korzyści zdrowotnych pamiętajmy, że należy stosować ją z umiarem!

    Uwaga

    • Zamieszczone powyżej informacje o działaniu cytrynówki mają wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny. Nie zastąpią wizyty u lekarza, nie są również receptą na występujące dolegliwości. Stosowanie ich w praktyce powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. Nie ponoszę odpowiedzialności za złe zastosowanie i ewentualne nieprawidłowe działanie.

    Uwagi dodatkowe

    • nalewka doskonale sprawdzi się zarówno jako aperitif, by rozpocząć wieczór w towarzystwie, jak i digestif, by zakończyć go w relaksującym stylu.

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

    5 1 głos
    Ocena artykułu

    Nawigacja wpisu

    Krem sułtański
    Pierogi z chorizo i sosem chimichurri rojo
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    25 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Beti Z
    Beti Z
    4 miesiące temu

    Zrobiłam nalewkę tydzień temu i powiem tylko tyle-jest fantastyczna! Dzięki za przepis

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 miesiące temu
    Odpowiedź do  Beti Z

    Dziękuję za komentarz. Cieszę się, że nalewka przypadła do gustu 🙂

    0
    Odpowiedz
    Joanna - Pisane z uśmiechem
    Joanna - Pisane z uśmiechem
    4 miesiące temu

    Klasyka zawsze się sprawdzi! Nalewka cytrynowa to super smaczna sprawa. I zachwycam się kolorystyka zdjęcia, takie soczyste 😍

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 miesiące temu
    Odpowiedź do  Joanna - Pisane z uśmiechem

    Dziekuję

    0
    Odpowiedz
    mangomania
    mangomania
    4 miesiące temu

    To musi być naprawdę niesamowity smak.

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    4 miesiące temu

    Cytrynowa nalewka to samo zdrowie. Praktycznie zawsze mam ją w domowym barku.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 miesiące temu
    Odpowiedź do  Anna

    Wspaniale!

    0
    Odpowiedz
    Przemek
    Przemek
    4 miesiące temu

    Wygląda pysznie!

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    4 miesiące temu

    Jaki piękny kolor! Chętnie bym spróbowała 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 miesiące temu
    Odpowiedź do  Miye

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    4 miesiące temu

    Przepyszna nalewka. Warto ją zrobić i cieszyć się kieliszeczkiem w zimowy wieczór

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 miesiące temu
    Odpowiedź do  Anna

    I nie tylko w zimowy. Latem schłodzona smakuje bajecznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Angela
    Angela
    4 miesiące temu

    Nie miałam okazji próbować jeszcze, ale z chęcią sprawdzę ten przepis.

    0
    Odpowiedz
    Di bloguje
    Di bloguje
    4 miesiące temu

    Nie przepadam za alkoholem, ale ta nalewka wygląda ciekawie.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 miesiące temu
    Odpowiedź do  Di bloguje

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    mangomania
    mangomania
    5 miesiące temu

    Zawsze oglądam dokładnie cytryny, aby nie były podpsute. Z cytryn nalewki jeszcze nie robiłam.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 miesiące temu
    Odpowiedź do  mangomania

    Może się skusisz?

    0
    Odpowiedz
    Anna - kobietyprzykawie.pl
    Anna - kobietyprzykawie.pl
    5 miesiące temu

    Nigdy nie próbowałam, brzmi i wygląda zachęcająco. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 miesiące temu
    Odpowiedź do  Anna - kobietyprzykawie.pl

    Warto jej spróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Margaretkaw
    Margaretkaw
    5 miesiące temu

    Przepis jest świetny, ale jakoś trudno mi się przekonać do stwierdzeń, że alkohol ma właściwości zdrowotne.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 miesiące temu
    Odpowiedź do  Margaretkaw

    Sekret tkwi w dawce – potwierdzono naukowo 🙂

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    5 miesiące temu

    5 stars
    Nalewka ma cudny kolor i wierzę, że jest pyszna

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 miesiące temu
    Odpowiedź do  Akacja

    Tak, to jedna z lepszych nalewek 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bozenka
    Bozenka
    5 miesiące temu

    Zabrzmiało pysznie i muszę zrobić taką nalewkę, tylko najpierw znajdę cytryny bio, a będzie z tym trudno, bo jakoś nie widuję…

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 miesiące temu
    Odpowiedź do  Bozenka

    Przeważnie są w dużych marketach, warto poszukać 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    25
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz