Nalewka cytrynowa to prawdziwa kwintesencja domowych trunków - świeża, aromatyczna i pełna naturalnego smaku. Jest idealna na każdą porę roku! Gdy za oknem chłodne, zimowe wieczory, jej delikatna cytrusowa nuta otula swym aromatem i cudownie rozgrzewa. Latem zaś, dobrze schłodzona, staje się orzeźwiającym napojem. Jej przygotowanie to prawdziwa uczta dla zmysłów – od momentu obierania soczystych cytryn, przez ich intensywny, świeży aromat, aż po obserwowanie, jak słońce zamknięte w owocach przenika do szklanego naczynia. Sama degustacja nalewki cytrynowej to zaskakująca przyjemność. Już pierwszy łyk przynosi świeżość i lekkość cytrusów, które harmonijnie łączą się z delikatną słodyczą, otulając podniebienie przyjemnym ciepłem. Cytrynowa miłość zamknięta w butelce – na zdrowie!
Składniki
- Składniki
- 2 litry spirytusu nalewkowego 60-70% *
- 20 dużych cytryn bio
- 1 kg cukru **
- Wybierając cytryny na nalewkę, należy zwrócić uwagę, aby były dojrzałe, bez skaz oraz oznak nadpsucia.
Przygotowanie
Maceracja
- Cytryny dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przy pomocy ostrego noża obieramy skórki tak, aby maksymalnie oddzielić żółtą skórkę od albedo. Musimy pozyskać tylko żółtą skórkę, bez białego. Skórki zalewamy spirytusem w takiej ilości, aby w całości je zakrywał. Odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 3-4 dni. Z cytryn dokładnie usuwamy pozostałości albedo, kroimy je w plastry i przekładamy do słoja. Całość zalewamy alkoholem i zakręcamy słoik. Po 3-4 dniach odcedzamy skórki cytryn, które moczyły się w alkoholu. Skórki wyrzucamy, a alkohol, dodajemy do słoja z owocami.
- Po tym czasie owoce odcedzamy przez gazę, aby pozbyć się pierwszego osadu. Alkohol przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Plasterki cytryn z powrotem przekładamy do słoja i zasypujemy warstwowo cukrem. Cukier wydobędzie z owoców resztę aromatu i wyciągnie też znajdujący się w owocach alkohol. Słoik zakręcamy i odstawiamy na kilka dni.
- Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru owoce odcedzamy. Powstały płyn łączymy z wcześniej zlanym alkoholem.
Filtracja
- Jeśli chcecie otrzymać całkowicie czysty, klarowny wyrób cytrynówkę należy przefiltrować 3-4 razy. Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
- Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.
Klarowanie
- Nalewkę odstawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelki. Proces ten można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu np. lodówce. Można także użyć kilku kropel pektoenzymu, który znacznie skróci proces klarowania, nawet do tygodnia. Po tym czasie nalewkę bardzo ostrożnie przenosimy na blat tak, aby nie naruszyć zebranego na dnie osadu.
Maturacja
- Gotową cytrynówkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum 3 miesiące, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu.
Serwowanie
- Nalewki cytrynowej raczej nie pija w temperaturze pokojowej. Przed podaniem warto ją schłodzić lub zmrozić.
Odnośniki
- * lub 700 ml spirytusu 96% i 1,3 l wódki 40%** cukru dodajemy tyle, aby osiągnąć balans między kwaśnym, a słodkim. Lepiej dodać mniej, dosłodzić zawsze zdążycie! Jeżeli uznacie, że po zlaniu nalewka jest zbyt mało słodka, owoce można ponownie zasypać odpowiednią ilością cukru, a powstały sok połączyć z alkoholem
Właściwości nalewki cytrynowej
- Nalewka cytrynowa, oprócz walorów smakowych, posiada również szereg właściwości zdrowotnych, które mogą przynieść korzyści dla naszego organizmu, jeśli spożywana jest z umiarem. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C nalewka wspiera układ odpornościowy, pomagając w walce z infekcjami i przeziębieniami. Cytryny zawierają flawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne i mogą wspomagać zdrowie serca, regulując ciśnienie krwi i obniżając poziom cholesterolu. Cytrynówka działa również korzystnie na układ trawienny, pobudzając wydzielanie soków żołądkowych i wspomagając trawienie. Może być stosowana jako naturalny środek na niestrawność czy uczucie ciężkości po posiłku. Ponadto, dzięki swoim właściwościom oczyszczającym, pomaga w detoksykacji organizmu, wspierając pracę wątroby i nerek. Mimo swoich korzyści zdrowotnych pamiętajmy, że należy stosować ją z umiarem!
Uwaga
- Zamieszczone powyżej informacje o działaniu cytrynówki mają wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny. Nie zastąpią wizyty u lekarza, nie są również receptą na występujące dolegliwości. Stosowanie ich w praktyce powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. Nie ponoszę odpowiedzialności za złe zastosowanie i ewentualne nieprawidłowe działanie.
Uwagi dodatkowe
- nalewka doskonale sprawdzi się zarówno jako aperitif, by rozpocząć wieczór w towarzystwie, jak i digestif, by zakończyć go w relaksującym stylu.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
To musi być naprawdę niesamowity smak.
Cytrynowa nalewka to samo zdrowie. Praktycznie zawsze mam ją w domowym barku.
Wygląda pysznie!
Jaki piękny kolor! Chętnie bym spróbowała 🙂
Przepyszna nalewka. Warto ją zrobić i cieszyć się kieliszeczkiem w zimowy wieczór
Nie miałam okazji próbować jeszcze, ale z chęcią sprawdzę ten przepis.
Nie przepadam za alkoholem, ale ta nalewka wygląda ciekawie.
Zawsze oglądam dokładnie cytryny, aby nie były podpsute. Z cytryn nalewki jeszcze nie robiłam.
Nigdy nie próbowałam, brzmi i wygląda zachęcająco. 🙂
Warto jej spróbować 🙂
Przepis jest świetny, ale jakoś trudno mi się przekonać do stwierdzeń, że alkohol ma właściwości zdrowotne.
Sekret tkwi w dawce – potwierdzono naukowo 🙂
Nalewka ma cudny kolor i wierzę, że jest pyszna
Tak, to jedna z lepszych nalewek 🙂
Zabrzmiało pysznie i muszę zrobić taką nalewkę, tylko najpierw znajdę cytryny bio, a będzie z tym trudno, bo jakoś nie widuję…
Przeważnie są w dużych marketach, warto poszukać 🙂