Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Nalewki, Napoje i alkohole, Przepisy  /  13 czerwca, 2025

Nalewka czereśniowa

Wędrówki po kuchni

 

Są takie smaki, które najlepiej smakują wtedy, gdy zamknie się je w butelce i pozwoli dojrzewać w spokoju. Jednym z nich jest nalewka czereśniowa — pachnąca latem, słodka, z delikatną nutą pestki i promieniami słońca, które gdzieś między owocami przemykają do środka. U nas w domu co roku, pod koniec czerwca, na stole pojawia się wielka misa czereśni, a część z nich trafia właśnie do słoja z alkoholem i cukrem. To taki mały rytuał, który sprawia, że nawet w środku zimy można poczuć smak czerwocowego popołudnia.
Jeśli masz pod ręką koszyk dojrzałych czereśni — koniecznie spróbuj! Nie wymaga wiele pracy, a odwdzięcza się pięknym kolorem i bogatym smakiem, który z każdym miesiącem zyskuje na głębi.
Drukuj
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 kg dojrzałych czereśni *
  • 2 litry spirytusu nalewkowego 60-70% **
  • 750 g cukru ***

Przygotowanie

    Maceracja

    • Czereśnie myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy ogonki i drylujemy. Około 10% owoców pozostawiamy z pestkami. Tak przygotowane owoce przekładamy do dużego słoja. Zalewamy je alkoholem, szczelnie zakręcamy słój i odstawiamy na minimum 3 miesiące. Proces maceracji można wydłużyć do 6 miesięcy — do czego serdecznie zachęcam, ponieważ nalewka zyska wtedy pełniejszy, bardziej intensywny smak.
    • Po upływie czasu maceracji owoce odcedzamy przez gazę, aby pozbyć się pierwszego osadu. Alkohol przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czereśnie z powrotem przekładamy do słoja, przesypując je warstwowo cukrem. Cukier wydobędzie z owoców resztę aromatu i wyciągnie też znajdujący się w owocach alkohol. Słoik zakręcamy i ponownie odstawiamy na kilka dni. Codziennie postrząsamy słojem z owocami, aby by cukier się rozpuścił.
    • Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru owoce odcedzamy na sicie. Delikatnie odciskamy je w dłoniach tak, aby nie rozgnieść owoców. Powstały płyn łączymy z wcześniej zlanym alkoholem.

    Klarowanie

    • Nalewkę odstawiamy na około 2–3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelki. Proces ten można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu np. lodówce. Można także użyć kilku kropel pektoenzymu, który znacznie skróci proces klarowania, nawet do tygodnia. Po tym czasie nalewkę bardzo ostrożnie przenosimy na blat, tak aby nie naruszyć zebranego na dnie osadu.

    Filtracja

    • Istnieje kilka sposobów filtracji: filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
    • Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.
    • Maturacja
    • Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum 6 miesięcy, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu.

    Odnośniki

    • * najlepiej sprawdzi się ciemno czerwona odmiana czereśni
      ** lub 700 ml spirytusu 96% i 1,3 l wódki 40%
      *** cukru można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od słodkości owoców i Waszego smaku. Lepiej dodać mniej, dosłodzić zawsze zdążycie!

    Uwagi dodatkowe

    • owoce do nalewki powinny być dojrzałe, świeże bez uszkodzeń i oznak nadpsucia
    • owoce z nalewki możemy przechowywać w zamkniętym słoiku. Skąpane, najpierw w spirytusie potem w cukrze, szybko się nie popsują. Stanowić mogą pyszny dodatek do deserów lub jako wkład do ciasta
    • jeżeli uznacie, że po zlaniu nalewka jest zbyt mało słodka, owoce można ponownie zasypać odpowiednią ilością cukru, a powstały sok połączyć z alkoholem.
    • nalewka z czereśni znakomicie pasuje do pieczonej kaczki, deski serów a także do deserów

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis, zostaw proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mnie bardzo ucieszy! Możesz także ocenić przepis i dodać zdjęcie swojego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na Facebooku – każde polubienie daje mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    5 1 głos
    Ocena artykułu

    Nawigacja wpisu

    Szaszłyki z wątróbki z sosem borówkowym na bazie czerwonego wina
    Nalewka z kwiatów lipy
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    25 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    KrystynaBS
    KrystynaBS
    10 dni temu

    Pyszności i taki dokładny przepis…Trzeba wypróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    10 dni temu
    Odpowiedź do  KrystynaBS

    A no trzeba 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    11 dni temu

    Ważne, aby odczekać , bo nalewka musi poleżakować i nabrać smaku

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    10 dni temu
    Odpowiedź do  Anna

    Oczywiście. Każda nalewka potrzebuje czasu

    0
    Odpowiedz
    Artur Hert
    Artur Hert
    12 dni temu

    Smakuje fantastycznie, polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    11 dni temu
    Odpowiedź do  Artur Hert

    Jestem tego pewna i na pewno sprobuje, tylko musze znalezc czas na przygotowanie 😉

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    14 dni temu

    Czereśnie właśnie mają swój czas, więc warto pomyśleć o takiej nalewce.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    10 dni temu
    Odpowiedź do  Anna

    Tak, to idealny moment na przygotowanie tej owocowej nalewki

    0
    Odpowiedz
    Karolina/Nasze Bąbelkowo
    Karolina/Nasze Bąbelkowo
    17 dni temu

    Czereśnie są ostatnio moim topowym owocem i mogłabym jeść je na wszystkie posiłki – a naleweczką też bym z pewnością nie pogardziła 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    10 dni temu
    Odpowiedź do  Karolina/Nasze Bąbelkowo

    O tej porze roku chyba każdy z nas lubi zajadać się czereśniami. Ten smak na szczęście można zachowac na dłużej 🙂

    0
    Odpowiedz
    mangomania
    mangomania
    18 dni temu

    Z czeresni jeszcze nie kosztowałam, warto zrobić.

    0
    Odpowiedz
    czerwona filizanka
    czerwona filizanka
    21 dni temu

    Uwielbiam czereśnie to jedne z moich ulubionych owoców. Alkoholi nie pijany.

    0
    Odpowiedz
    Krystyna
    Krystyna
    21 dni temu

    Pysznie brzmi ta nalewka, akurat zaczyna się u mnie sezon na czereśnie, które bardzo lubię 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    21 dni temu
    Odpowiedź do  Krystyna

    Tym bardziej polecam nastawić naleweczkę 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anszpi
    Anszpi
    21 dni temu

    Najbardziej mi smakuje czereśnie prosto z drzewa, nalewki nigdy nie robiłam bo nie pije alkoholu

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    21 dni temu
    Odpowiedź do  Anszpi

    Świeże są wspaniałe, ale w naleweczce też smakują świetnie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    16 dni temu
    Odpowiedź do  Anszpi

    Niestety ostatnio takie prosto z drzewa – nie pryskane – miały bardzo dużo robali. :/

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    23 dni temu

    Jaki piękny, przejrzysty kolor! Zachęca do spróbowania!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    21 dni temu
    Odpowiedź do  Miye

    Dziękuję i bardzo polecam

    0
    Odpowiedz
    Bilingual kid
    Bilingual kid
    23 dni temu

    Po raz kolejny widzę na Twoim blogu pyszną nalewkę

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    10 dni temu
    Odpowiedź do  Bilingual kid

    Tak, jest ich całkiem sporo tu

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    23 dni temu

    Pyszna. Dopiero sezon czereśniowy u nas startuje, więc może ją zrobię.

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    23 dni temu
    Odpowiedź do  Anna

    U nas ostatnio wszystkie czereśnie robaczywe i chyba będę musiała kupić na nalewkę pryskane :/

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    23 dni temu

    Marzy mi się taka nalewka, na pewno wypróbuję

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    23 dni temu
    Odpowiedź do  Ania

    Dla mnie również wygląda kusząco 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    25
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz