Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Nalewki, Napoje i alkohole, Przepisy  /  5 października, 2022

Nalewka jabłkowa

Wędrówki po kuchni

 

Jesień rozgościła się na dobre. Można zobaczyć ją na drzewach, poczuć w powietrzu oraz posmakować w ogrodach i sadach. O tej porze roku zwykle odwiedzamy stary, opuszczony sad, w którym promienie słońca przebijające się przez burzę kolorowych, jesiennych liści otulają owoce jabłoni. Ten dziki sad wyróżnia wyjątkowo orzeźwiający, mocny smak jabłek, w którym kwaskowatość jest idealnie zrównoważona nutą słodkości. Żal byłoby nie skorzystać z tych ekologicznych owoców, które są zupełnie za darmo! Jeśli tylko macie dostęp do dobrych jabłek prosto z sadu, to koniecznie zróbcie nalewkę. Jest przepyszna! Cudownie rozgrzewająca, o bogatym smaku i wspaniałym aromacie. Smakuje dosłownie jak szarlotka, tylko że w płynie. W towarzystwie tak zacnego trunku nawet jesień da się lubić!
Drukuj
5 from 1 vote
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 kg jabłek *
  • 2 litry spirytusu nalewkowego 60% **
  • 800 g cukru ***
  • 2 laski wanilii
  • 12 goździków
  • 16 cm kory cynamonu
  • 3-4 cytryny

Przygotowanie

    Maceracja

    • Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy i wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi kroimy na ósemki. Jabłka przekładamy do dużego słoja, dodajemy gożdziki, wanilię oraz korę cynamonu. Zalewamy alkoholem, zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy w ciemne, suche miejsce na rok. Maceracja jabłka przebiega dość długo, bo jest to twardy owoc. Oczywiście można skrócić czas maceracji do pół roku, ale zapewniam Was, że dłuższa maceracja znacząco wpływa na efekt końcowy.
    • Po tym czasie odcedzamy owoce przez gazę, aby pozbyć się pierwszego osadu. Alkohol przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Jabłka z powrotem przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Cukier wydobędzie z owoców resztę aromatu i wyciągnie też znajdujący się w owocach alkohol. Słoik zakręcamy i ponownie odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na kilka dni. Codziennie postrząsamy słojem z owocami, aby by cukier się rozpuścił.
    • Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru odcedzamy jabłka. Delikatnie odciskamy sok z owoców. Powstały płyn łączymy z wcześniej zlanym alkoholem i dodajemy wyciśnięty sok z cytryn. Ilość soku, jaką należy dodać do nalewki, uzależniona jest od odmiany jabłek i ich kwasowości.

    Klarowanie

    • Nalewkę odstawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelki. Proces ten można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu np. lodówce. Można także użyć kilku kropel pektoenzymu, który znacznie skróci proces klarowania, nawet do tygodnia. Po tym czasie nalewkę bardzo ostrożnie przenosimy na blat tak, aby nie naruszyć zebranego na dnie osadu.

    Filtracja

    • Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
    • Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.

    Maturacja

    • Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum 6 miesięcy, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu.

    Odnośniki

    • * do nalewki najlepiej wybrać jabłka lekko kwaśne, nie pryskane
      ** lub 700 ml spirytusu 96% i 1,3 l wódki 40%
      *** cukru można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od słodkości owoców i Waszego smaku. Lepiej dodać mniej, dosłodzić zawsze zdążycie!

    Uwagi dodatkowe

    • owoce do nalewki powinny być dojrzałe, świeże bez uszkodzeń i oznak nadpsucia
    • jeżeli uznacie, że po zlaniu nalewka jest zbyt mało słodka, owoce można ponownie zasypać odpowiednią ilością cukru, a powstały sok połączyć z alkoholem
    • z każdej odmiany jabłek wyjdzie inna nalewka, o nieco innym kolorze, smaku i aromacie
    • do nalewki najlepsze będą jabłka z własnego ogrodu bądź dzikiego sadu, nie pryskane
    • użyłam jabłek angielskiej odmiany Bramley

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.5 6 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Jabłka

    Nawigacja wpisu

    Zupa grzybowa z makaronem
    Bakalie – poradnik zakupowy

    Podobne wpisy

    Śledzie z porem i jabłkiem
    Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  16 grudnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

    Śledzie z porem i jabłkiem

    Dżem jabłkowo – jeżynowy
    Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z owoców  /  30 lipca, 2021
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

    Dżem jabłkowo – jeżynowy

    Pieczone jabłka pod cynamonową kruszonką
    Desery, Kuchnia dla najmłodszych, Przepisy, Wypieki  /  26 października, 2013
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 33

    Pieczone jabłka pod cynamonową kruszonką

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    40 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Julita
    Julita
    1 rok temu

    Nalewka doskonała, zrobiłam 2 lata temu, w tym roku problem z jabłkami, ale udało mi się zdobyć takie niepryskane. Jutro powtórka. Tylko nie znalazłam w przepisie, w którym momencie dodać przyprawy. Dodałam razem z cytryną i zostawiłam na kilka tygodni

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Julita

    Bardzo sie cieszę, że nalewka smakuje. Przyprawy dodajemy na samym początku razem z jabłkami – jest napisane w opisie maceracji, pozdrawiam.

    0
    Odpowiedz
    Julita
    Julita
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    dziękuję, nie zauważyłam , wczoraj nastawiłam z 3 kg jabłek –

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Julita

    No to będzie sporo pysznej nalewki 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    2 lata temu

    Pigwówka, jarzynówka, czereśniówka, ale z jabłek jeszcze nie kombinowałem nalewki. Jakąś konkretną odmianę polecasz do tego trunku, czy można zaryzykować z dowolnymi?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  Bielecki.es

    Polecam bardziej kwaśne jabłka

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    3 lata temu

    NA chwilę obecną aromatycznych jabłuszek to u nas dostatek, przemyślę zrobienie naleweczki:)

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  czerwonafilizanka

    Bardzo polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Żyć nie umierać
    Żyć nie umierać
    3 lata temu

    Wiem, że niektórzy produkują cydr z jabłek domowymi sposobami, ale o nalewce jeszcze nie słyszałam. Sam kolor w tych kieliszkach już zachęca do wypróbowania tego smakołyku 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  Żyć nie umierać

    Cydr jest przepyszny i też kiedys próbowałam robić

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    3 lata temu

    o proszę kolejna odsłona nalewkowa, u nas jabłuszek aromatycznych dostatek. Od jabłek wolę gruszki chociaż z naszych jabłek też mogła by być pyszna

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  czerwonafilizanka

    Z gruszek też wychodzi przepyszna nalewka 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra Załęska
    Aleksandra Załęska
    3 lata temu

    Nalewki jabłkowej nie robiłam, wino owszem mąż robił, ale nalewki nie, musimy spróbować!

    1
    Odpowiedz
    Paula
    Paula
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

    Na pewno jest się czym zainteresować, jeśli chodzi o tę nalewkę.

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

    No właśnie, my też raczej wina robimy, może warto to zmienić?

    0
    Odpowiedz
    kasiakk
    kasiakk
    3 lata temu

    Z pewnością dla amatorów trunków wysokoprocentowych ta nalewka będzie super 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aldona Zakrzewska
    Aldona Zakrzewska
    3 lata temu

    Prawdę mówiąc nie słyszałam o nalewce jabłkowej. Ale jeśli ma smak szarlotku, na pewno spróbuję, mniam

    1
    Odpowiedz
    Paula
    Paula
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Aldona Zakrzewska

    Ja też wcześniej nie zetknęłam się z tym przepisem, więc to dla mnie nowość.

    0
    Odpowiedz
    Mangomania
    Mangomania
    3 lata temu

    Podałam ten przepis mamie, miała na dniach z niego skorzystać, ciekawe jak jej wyjdzie ta nalewka.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  Mangomania

    Też jestem ciekawa

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    3 lata temu

    Przyznam szczerze, że nie wpadłam na to, żeby nalewkę robić również z jabłek. Ciekawy pomysł.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  Miye

    Nalewki można robić praktycznie ze wszystkiego, co jadalne 🙂

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    3 lata temu

    Dotychczas robiłam wino z jabłek i dzikiej róży. Może czas na nalewkę?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  Akacja

    Może 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    3 lata temu

    Bardzo ciekawy przepis. Nigdy nie robiłam nalewki na jabłkach. Spróbuję.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Anna

    Polecam, jest świetna 🙂

    0
    Odpowiedz
    Recenzje Kiti
    Recenzje Kiti
    3 lata temu

    Rodzice robią nalewki z różnych owoców, ale z jabłek nie było u nas jeszcze nigdy.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Recenzje Kiti

    Polecam spróbować, jest znakomita 🙂

    1
    Odpowiedz
    Recenzje Kiti
    Recenzje Kiti
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Polecę im ten przepis, może kiedyś nadarzy się okazja, by z niego skorzystać.

    0
    Odpowiedz
    Pojedztam.pl
    Pojedztam.pl
    3 lata temu

    Nalewki z jabłek jeszcze nigdy nie robiłam, choć mamy w domu z różnych owoców.

    0
    Odpowiedz
    Marina
    Marina
    3 lata temu

    5 stars
    Naleweczka z pewnością jest przepyszna. Ja bardziej wole jabłka w ich werski naturalnej w postaci szarlotki, czy musu jabłkowego. Ale na okres przeziębień taka naleweczka jest jak znalazł 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Marina

    Ostatnio podałam tą nalewkę do szarlotki – to połączenie było genialne!

    0
    Odpowiedz
    Edyta
    Edyta
    3 lata temu

    Zawsze podziwiałam i zazdrościłam osobom potrafiącym robić nalewki. Ja w tym roku jabłek tylko soki i słoiki na szarlotkę

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Edyta

    Nalewka to nic trudnego, warto spróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Katarzyna
    Katarzyna
    3 lata temu

    Podeślę ten przepis mojemu tacie 🙂 Będzie na pewno próbował zrobić taki napitek,

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Katarzyna

    Świetnie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pojedztam
    Pojedztam
    3 lata temu

    Z jabłek jeszcze nigdy nie robiliśmy, ale na pewno jest smaczna.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  Pojedztam

    I to bardzo 🙂

    0
    Odpowiedz
    Mangomania
    Mangomania
    3 lata temu

    Dzięki za kolejny przepis na nalewkę, nie sądziłam, że może być tyle możliwości na ten trunek.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Mangomania

    Proszę bardzo 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    40
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz