Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Nalewki, Napoje i alkohole, Przepisy  /  11 sierpnia, 2022

Nalewka jeżynowa

Wędrówki po kuchni
Domowe nalewki od wieków cieszą się niesłabnącą popularnością. Ten staropolski trunek jest wytwarzany po dziś dzień, by cieszyć podniebienia koneserów swoim wyrafinowanym smakiem. Kto raz rozsmakował się w domowej nalewce, ten wie, że to rarytas z najwyższej półki. Jeśli jednak jakimś cudem jeszcze ktoś nie próbował, to z całego serca polecam, szczególnie nalewkę z dzikich jeżyn, potocznie zwaną smoczą krwią. Nalewka ma piękną burgundową barwę, bogaty smak i pachnie wciąż świeżymi jakby dopiero zebranymi jeżynami w lesie! Jeżynówka poza znakomitymi walorami smakowymi posiada również wspaniałe właściwości prozdrowotne. Zawiera sporo witamin i minerałów, wspomaga pracę układu pokarmowego, działa przeciwgorączkowo i uspokajająco. Jej smak i zapach zdecydowanie łagodzą złe nastroje, a zawarte w niej antyoksydanty są skutecznym wsparciem w profilaktyce nowotworowej. To jak chętni na kieliszek nalewki?
Drukuj
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 kg dojrzałych jeżyn *
  • 2 litry spirytusu nalewkowego 60% **
  • 800 g cukru ***

Przygotowanie

    Maceracja

    • Jeżyny przekładamy do dużego słoja. Owoce zalewamy alkoholem, zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy w ciepłe, miejsce na 14 dni. Mój słój stał na parapecie w kuchni. Już po 2-3 dniach zauważycie, jak jeżyny zmieniają kolor, stają się blade. To znak, że maceracja przebiega idealnie.
    • Po dwóch tygodniach owoce odcedzamy przez gazę, aby pozbyć się pierwszego osadu. Alkohol przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Jeżyny z powrotem przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Cukier wydobędzie z owoców resztę aromatu i wyciągnie też znajdujący się w jeżynach alkohol. Słoik zakręcamy i ponownie odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na kilka dni. Codziennie postrząsamy słojem z owocami, aby by cukier się rozpuścił.
    • Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru owoce odcedzamy. Delikatnie odciskamy sok z owoców. Powstały płyn łączymy z wcześniej zlanym alkoholem.

    Klarowanie

    • Nalewkę odstawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelki. Proces ten można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu np. lodówce. Można także użyć kilku kropel pektoenzymu, który znacznie skróci proces klarowania, nawet do tygodnia. Po tym czasie nalewkę bardzo ostrożnie przenosimy na blat tak, aby nie naruszyć zebranego na dnie osadu.

    Filtracja

    • Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
    • Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.

    Maturacja

    • Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum 6 miesięcy, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu.

    Odnośniki

    • * można użyć mrożonych owoców. Nie należy ich wcześniej rozmrażać
      ** lub 700 ml spirytusu 96% i 1,3 l wódki 40%
      *** cukru można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od słodkości owoców i Waszego smaku. Lepiej dodać mniej, dosłodzić zawsze zdążycie!

    Właściwości nalewki jeżynowej

    • Nalewka z jeżyn należy do najbardziej cenionych kordiałów, czyli szlachetnych trunków o prozdrowotnym działaniu na organizm. To z powodu jej ciemnego koloru, który wynika z bogactwa antocyjanów. Antyoksydanty z tej grupy wspierają zwłaszcza krążenie krwi i układ odpornościowy, choć jeżynówka ma także inne cenne właściwości.Bogactwem jeżyn są też związki śluzowe i pektyny, które wspierają pasaż jelitowy, mikroflorę jelitową i usuwanie z organizmu toksyn czy nadmiaru cholesterolu. Nalewkę z jeżyn, stosuje się w przypadku przeziębienia i innych infekcji oddechowych. Celem jest łagodzenie objawów takich jak gorączka, kaszel i osłabienie, głównie poprzez działanie przeciwzapalne i odżywcze. Antocyjany zawarte w jeżynach wspierają wzrok, funkcjonowanie mózgu, mają też działanie hamujące rozwój drobnoustrojów i obniżające poziom glukozy we krwi oraz jej ciśnienie. Wykazano także ich właściwości antyrakowe w stosunku do białaczki, nowotworów jajnika czy skóry. Warto też wiedzieć, że zawarte w jeżynach składniki, takie jak witamina K, wapń, magnez, potas i miedź i mangan, wspierają układ kostny, a co za tym idzie – profilaktykę osteoporozy.

    Dawkowanie

    • Nalewka z jeżyn działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i napotnie, dlatego w tradycyjnej medycynie ludowej to sprawdzony sposób na grypę i przeziębienie. Osoby zmagające się z katarem, bólem gardła i gorączką, mogą dodać 1-2 łyżeczki nalewki do herbaty.

    Uwaga!

    • Zamieszczone powyżej informacje o działaniu nalewki mają wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny. Nie zastąpią wizyty u lekarza, nie są również receptą na występujące dolegliwości. Stosowanie ich w praktyce powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. Nie ponoszę odpowiedzialności za złe zastosowanie i ewentualne nieprawidłowe działanie.

    Uwagi dodatkowe

    • owoce do nalewki powinny być dojrzałe, świeże bez uszkodzeń i oznak nadpsucia
    • jeżyny z nalewki możemy przechowywać w zamkniętym słoiku. Skąpane, najpierw w spirytusie potem w cukrze, szybko się nie popsują. Stanowić mogą pyszny dodatek do deserów lub jako wkład do ciasta
    • jeżeli uznacie, że po zlaniu nalewka jest zbyt mało słodka, owoce można ponownie zasypać odpowiednią ilością cukru, a powstały sok połączyć z alkoholem

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

    5 2 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Jeżyny

    Nawigacja wpisu

    Podróże ze smakiem, czyli gdzie warto polecieć, aby dobrze zjeść?
    Domowy koncentrat pomidorowy

    Podobne wpisy

    Tort jeżynowy w stylu Drip Cake
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  20 lutego, 2017
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 51

    Tort jeżynowy w stylu Drip Cake

    Sałatka z panierowanym serem kozim i dressingiem jeżynowym
    Przekąski i przystawki, Sałatki, Zdrowo i Fit  /  25 sierpnia, 2021
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

    Sałatka z panierowanym serem kozim i dressingiem jeżynowym

    Dżem jabłkowo – jeżynowy
    Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z owoców  /  30 lipca, 2021
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

    Dżem jabłkowo – jeżynowy

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    29 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Joanna
    Joanna
    3 lata temu

    Widzę, że to nie jest takie łatwe jakby się wydawało. Cierpliwość i czas to największe wyzwania. Znam takich, u których taka nalewka nie mogłaby doczekać końca leżakowania 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Joanna

    Tak cierpliwość jest tu zdecydowanie wskazana 🙂

    0
    Odpowiedz
    Magdalena
    Magdalena
    3 lata temu

    Ja widzę, że Wy jesteście przygotowani na wszystko. Sezon jesienno-zimowy przed nami więc ten napój na pewno rozgrzeje zziębniętych i przemoczonych.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Magdalena

    O tak. Zapas nalewek jest 🙂

    0
    Odpowiedz
    Edyta
    Edyta
    3 lata temu

    nalewki uwielbiam do kawusi

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    3 lata temu

    Nalewka na leśnych jeżynach jest przepyszna. Aromatyczna i bardzo wartościowa zdrowotnie.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Anna

    Dokładnie tak 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    3 lata temu

    I na tę nalewkę z ogromną przyjemnością się skuszę, jakże smakować będzie jesienią i zimą. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Bookendorfina

    Kiedy za oknem wieje, smakuje bosko 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    3 lata temu

    Widzę masz podobne podejście do mojego jeśli chodzi o tę nalewkę. A dobrze zrobiona jeżynówka to jedna z najlepszych domowych nalewek. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Bielecki.es

    Tak, szczególnie ta z dzikich jeżyn 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    3 lata temu

    Widzę masz podobne podejście do mojego jeśli chodzi o tę nalewkę, kiedyś stosowałem wersję spirytus plus wódka do owoców, „dedykowany” spirytus do nalewek mocno ułatwia temat. A sama jeżynówka jedna z lepszych opcji na domowa nalewkę 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    23 dni temu
    Odpowiedź do  Bielecki.es

    Tak, jeżynówka jest bajeczna

    0
    Odpowiedz
    Zbigniew
    Zbigniew
    3 lata temu

    Z mojego doświadczenia wiem, że zbyt długie przetrzymywanie owoców w alkoholu powoduje powstanie goryczki (maliny, jeżyny) itp. Dlatego proponował bym skrócenie czasu maceracji.
    Jeśli chodzi o klarowanie to nie stosuję żadnych wężyków ani filtrów, a jedynie zlewam sklarowaną nalewkę zostawiając ten osad z dna i przelewam to do mniejszego słoja o węższym dnie. Ta nalewka ponownie się sklaruje pozostawiając na dnie osad. Zlewam to ponownie i mieszam z poprzednią nalewką. Osad tylko źle wygląda ale smakiem niewiele ustępuje sklarowanej nalewce, więc można go skonsumować nieoficjalnie w zaciszu domowym.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Zbigniew

    Dziękuję za podzielenie się swoim doświadczeniem. Ja jednak pozostanę przy swojej, sprawdzonej metodzie. Nalewkę z jeżyn robię tak od lat i niegdy nie ma goryczy

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    3 lata temu

    U nas malin i jeżyn jest dostatek. Dziękuję za inspirację na nalewkę

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    3 lata temu

    To pyszny i zdrowy domowy trunek. Z jeżyn leśnych najlepszy.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    23 dni temu
    Odpowiedź do  Anna

    U mnie własnie z dzikich jeżyn 🙂

    0
    Odpowiedz
    Artur
    Artur
    3 lata temu

    Taka nalewka z dzikich jeżyn jest najlepsza!

    1
    Odpowiedz
    Pojedztam
    Pojedztam
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Artur

    My jeżyny mamy na działce.

    0
    Odpowiedz
    Kiti
    Kiti
    3 lata temu

    Jeżyny to przepyszne owoce, bardzo je lubię.

    0
    Odpowiedz
    Mangomania
    Mangomania
    3 lata temu

    Z jeżyn nie robiłam jeszcze nalewki, może w przyszłym roku się zdecyduję bo teraz narobiłam wiśniowej.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    23 dni temu
    Odpowiedź do  Mangomania

    Wiśniowa jest boska 🙂

    0
    Odpowiedz
    Agaman
    Agaman
    3 lata temu

    U babci na ogrodzie krzaki uginają się od jeżyn, wiec wiem co z nich zrobie:)

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    23 dni temu
    Odpowiedź do  Agaman

    Tym bardziej zanurzyłabym je w alkoholu 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paweł
    Paweł
    3 lata temu

    Nalewki jeżynowej jeszcze nie robiłem. Chyba muszę wybrać się do lasu na jeżyny…

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    23 dni temu
    Odpowiedź do  Paweł

    Dobry pomysł

    0
    Odpowiedz
    Paulina
    Paulina
    3 lata temu

    U nas w domu rodzice robią sporo nalewek z owoców.

    0
    Odpowiedz
    Pojedztam.pl
    Pojedztam.pl
    3 lata temu

    Jeżyny są przepyszne i zapewne taka jest też ta nalewka.

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    29
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz