Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Nalewki, Napoje i alkohole, Przepisy  /  18 lipca, 2022

Nalewka malinowa

Wędrówki po kuchni
Lato pachnie! Pachnie soczystymi malinami, zerwanymi prosto z krzaka. Ileż w nich słodyczy! Przez cały sezon zajadamy je do woli. Jednak kiedy już nasycimy się tymi wspaniałymi owocami, warto odrobinę malinowego smaku zatrzymać na dłużej i przygotować z nich nalewkę. Nalewka malinowa to prawdziwy, prozdrowotny skarb! Sam sok z tych owoców znany jest wszystkich jako płynny antybiotyk, który pomaga walczyć z przeziębieniem i grypą. W nalewce ich efekt jest jeszcze bardziej spotęgowany, gdyż owoce nie są poddane żadnej obróbce termicznej. Jej działanie można porównać do aspiryny. Ten malinowy przysmak z pewnością sprawdzi się w chłodne, zimowe wieczory - działa jak termofor! Cudownie rozgrzewa niczym ciepły koc. Ma piękny, rubinowy kolor, bogaty smak i zapach lata, po który chce się sięgać!
Drukuj
5 from 1 vote
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 kg dojrzałych malin *
  • 2 litry spirytusu nalewkowego 60% **
  • 800 g cukru ***

Przygotowanie

    Maceracja

    • Maliny przekładamy do dużego słoja. Owoce zalewamy alkoholem, zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 7 dni. Mój słój stał na parapecie w kuchni. Już po 2-3 dniach zauważycie, jak maliny zmieniają kolor, stają się blade. To znak, że maceracja przebiega idealnie.
    • Po siedmiu dniach owoce odcedzamy przez gazę, aby pozbyć się pierwszego osadu. Alkohol przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Maliny z powrotem przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Cukier wydobędzie z owoców resztę aromatu i wyciągnie też znajdujący się w malinach alkohol. Słoik zakręcamy i ponownie odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na kilka dni. Codziennie postrząsamy słojem z owocami, aby by cukier się rozpuścił.
    • Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru owoce odcedzamy. Delikatnie odciskamy sok z owoców. Powstały płyn łączymy z wcześniej zlanym alkoholem.

    Klarowanie

    • Nalewkę odstawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelki. Proces ten można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu np. lodówce. Można także użyć kilku kropel pektoenzymu, który znacznie skróci proces klarowania, nawet do tygodnia. Po tym czasie nalewkę bardzo ostrożnie przenosimy na blat tak, aby nie naruszyć zebranego na dnie osadu.

    Filtracja

    • Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
    • Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.

    Maturacja

    • Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum 6 miesiący, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu.

    Odnośniki

    • * można użyć mrożonych owoców. Nie należy ich wcześniej rozmrażać
      ** lub 700 ml spirytusu 96% i 1,3 l wódki 40%
      *** cukru można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od słodkości owoców i Waszego smaku. Lepiej dodać mniej, dosłodzić zawsze zdążycie!

    Uwagi dodatkowe

    • owoce do nalewki powinny być dojrzałe, świeże bez uszkodzeń i oznak nadpsucia
    • maliny z nalewki możemy przechowywać w zamkniętym słoiku. Skąpane, najpierw w spirytusie potem w cukrze, szybko się nie popsują. Stanowić mogą pyszny dodatek do deserów lub jako wkład do ciasta
    • jeżeli uznacie, że po zlaniu nalewka jest zbyt mało słodka, owoce można ponownie zasypać odpowiednią ilością cukru, a powstały sok połączyć z alkoholem
    • nalewka z malin zgrany duet stworzy razem z ciepłą herbatą i odrobiną soku z cytryny
    • malinówka jest świetnym dodatkiem do drinków, deserów jak i dań wytrwnych. Najczęściej podaje się ją w towarzystwie ostrych dań i przekąsek

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

    4 3 głosy
    Ocena artykułu

    Nawigacja wpisu

    Nalewka z czarnej porzeczki
    Śródziemnomorskie rollsy z cukinii
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    25 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Angela
    Angela
    1 rok temu

    Takiej nalewki jeszcze nie piłam, ale z chęcią przetestuję ją u siebie.

    0
    Odpowiedz
    Agaman
    Agaman
    1 rok temu

    Sok z malin, tarta malinowa i do tego nalewka z malinowa. Idealnie 🥰

    0
    Odpowiedz
    Katarzyna
    Katarzyna
    2 lata temu

    Oj tak, malinówka to rarytas. Bardzo lubię, ale nigdy jeszcze sama jej nie robiłam

    0
    Odpowiedz
    Annastylefashion
    Annastylefashion
    2 lata temu

    Nigdy nie robiłam nalewki w domu bądź innego trunku, zazwyczaj raczę sie tymi ze sklepu. Przepis zachowam, może się kiedyś przyda. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Patrycja
    Patrycja
    2 lata temu

    Akurat nie wiem co zrobić z malinami, wiec będą idealne na nalewkę!

    0
    Odpowiedz
    Marysia K
    Marysia K
    2 lata temu

    Specem od nalewek jest mąż, ja raczej przerabiam owoce na sok. A że owoców mamy w ogrodzie sporo to zapasy są i nalewki i soku.

    0
    Odpowiedz
    Katia
    Katia
    2 lata temu

    5 stars
    Mój mąż obcokrajowiec bardzo pokochał polskie nalewki i to mnie zmotywowało do ich robienia. Od ok. 7 lat dbam o różnorodne zapasy w naszym domu, ale muszę się przyznać, że malinowej nie robiłam, bo po prostu nie szaleję za tymi owocami. Niemniej może z myślą o jego podniebieniu powinnam chociaż raz się przemóc…

    1
    Odpowiedz
    Recenzje Kiti
    Recenzje Kiti
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Katia

    Zawsze miło jest też zrobić dla innych domowników, czy gości.

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    2 lata temu

    Mnie niestety ceny malin dobijają w tym roku, za to zaskoczyły mnie naprawdę tanie porzeczki.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Miye

    W tym roku to chyba zeby większości produktów dobijają niestety

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Miye

    Zupełnie nie rozumiem, dlaczego maliny są takie drogie, ceny wzrosły na fali innych.

    0
    Odpowiedz
    apartament na wsi
    apartament na wsi
    2 lata temu

    lubie takie nalewki , szczególnie z malin , poziomek czy truskawek

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    2 lata temu
    Odpowiedź do  apartament na wsi

    Z poziomek kiedyś próbowałam, bardzo polubiłam, ale teraz w zasadzie nie mam dostępu do tych owoców, a szkoda.

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    2 lata temu

    Pachnie mi tu Twoja nalewka…U mnie jest jeszcze z ubiegłego sezonu. Dojrzała i aromatyczna.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    2 lata temu

    Koniecznie muszę zafundować sobie taką malinową nalewkę, przygotować zapasy zwłaszcza na jesień i zimę, przyjemnie będzie utrzymac kontakt z owocowymi nutami. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Bookendorfina

    O tak! Zimową porą fantastycznie rozgrzewa 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Naprzemiennie z ciepłym miodem, jeden dzień z nim, drugi z morelową, wiśniową lub malinową nalewką. 🙂

    1
    Odpowiedz
    Martyna K
    Martyna K
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Bookendorfina

    Ważne żeby nie przesadzić z ilością 😀

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Martyna K

    To jak z jednym kieliszkiem wina, ale jakiej objętości. 😉

    0
    Odpowiedz
    Paulina
    Paulina
    2 lata temu

    Nalewki z malin ma naprawdę fantastyczny smak.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Paulina

    Wyjątkowy <3

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    I jak wiele deserów mogą wzbogacić swoim smakiem. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Martyna K
    Martyna K
    2 lata temu

    Malinowa jest bardzo smaczna jak ktoś lubi słodkie.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    2 lata temu

    I kolejna nalewkowa propozycja, jak ja lubię różnorodność w tym zakresie. 🙂 Oczywiście, że chętnie się na nią skuszę. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pojedztam
    Pojedztam
    2 lata temu

    Na pewno jest się w czym rozsmakować 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    25
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz