Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Nalewki, Napoje i alkohole, Przepisy  /  6 lipca, 2022

Nalewka morelowa

Wędrówki po kuchni
Lato w pełni! Morele na drzewach mienią się słonecznym kolorem. Te drobne, żółtopomarańczowe owoce są wyjątkowo słodkie i soczyste. Wspaniale orzeźwiają i pachną tak obłędnie! Jeśli chcecie poczuć ich smak w chłodne, jesienne wieczory zamknijcie je w butelce, to takie proste. Wystarczy wrzucić do słoja kilka skąpanych w letnim słońcu moreli, zalać alkoholem i cierpliwie poczekać. Smak układa się dość długo, ale po kilku miesiącach, kiedy otworzycie butelkę, poczujecie zapach dojrzałych moreli. Intensywna pomarańczowa barwa ze złotymi refleksami z pewnością przywoła letnie promienie słońca i cudowanie Was rozgrzeje. Pyszne morelowe love!
Drukuj
5 from 2 votes
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 kg dojrzałych moreli
  • 5 pestek moreli
  • 2 litry spirytusu nalewkowego 60%*
  • 800 g cukru **
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie

    Maceracja

    • Owoce myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki, 5 pestek zachowujemy. Tak przygotowane morele przekładamy do dużego słoja, dodajemy pestki, laskę wanilii przekrojoną wzdłuż na pół. Całość zalewamy alkoholem i mocno zakręcamy słój. Odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 2-3 miesiące.
    • Po tym czasie owoce odcedzamy przez gazę, aby pozbyć się pierwszego osadu. Alkohol przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Morele z powrotem przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Słoik zakręcamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Codziennie postrząsamy słojem z owocami, aby cukier się rozpuścił. Cukier wydobędzie z owoców resztkę aromatu i wyciągnie też znajdujący się w morelach alkohol.
    • Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru owoce odcedzamy. Delikatnie odciskamy je w dłoniach tak, aby nie rozgnieść owoców. Powstały płyn łączymy z wcześniej zlanym alkoholem.

    Klarowanie

    • Nalewkę odstawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelki. Proces ten można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu np. lodówce. Można także użyć kilku kropel pektoenzymu, który znacznie skróci proces klarowania, nawet do tygodnia. Po tym czasie nalewkę bardzo ostrożnie przenosimy na blat tak, aby nie naruszyć zebranego na dnie osadu.

    Filtracja

    • Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, cienki wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
    • Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.

    Maturacja

    • Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum 6 miesięcy, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Nalewka morelowa zachwyciła nas swoim smakiem dopiero po 12 miesiącach. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu.

    Odnośniki

    • * lub 700 ml spirytusu 96% i 1,3 l wódki 40%
      ** cukru można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od słodkości owoców i Waszego smaku. Lepiej dodać mniej, dosłodzić zawsze zdążycie!

    Uwagi dodatkowe

    •  owoce do nalewki powinny być dojrzałe, świeże bez uszkodzeń i oznak nadpsucia
    • jeżeli uznacie, że po zlaniu nalewka jest zbyt mało słodka, owoce można ponownie zasypać odpowiednią ilością cukru, a powstały sok połączyć z alkoholem
    • z morelami świetnie komponuje się także niewielka ilość cynamonu, anyżu bądź goździków
    • morele z nalewki możemy przechowywać w zamkniętym słoiku. Skąpane, najpierw w spirytusie potem w cukrze, szybko się nie popsują. Stanowić mogą pyszny dodatek do deserów lub jako wkład do ciasta.
    • kolor nalewki w dużej mierze zależy od odmiany owoców oraz okresu starzenia się nalewki. Jednak największy wpływ na późniejszy kolor nalewki ma przechowywanie. Dlatego ważne jest, aby nalewkę przechowywać w ciemnym miejscu, aby zachować jej piękny, pomarańczowy kolor

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.3 4 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Morele

    Nawigacja wpisu

    Grillowane pieczarki faszerowane kremowym serkiem
    Grillowana cebula BBQ

    Podobne wpisy

    Sernik na zimno z morelową żelką
    Przepisy, Serniki na zimno, Wypieki  /  28 czerwca, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

    Sernik na zimno z morelową żelką

    Kokosowe ciasto ucierane z morelami
    Ciasta ucierane, Ciasta z owocami, Przepisy, Wypieki  /  24 sierpnia, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 36

    Kokosowe ciasto ucierane z morelami

    Serowa tarta z morelami
    Ciasta z owocami, Przepisy, Tarty słodkie, Wypieki, Wypieki kruche  /  15 lipca, 2014
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 35

    Serowa tarta z morelami

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    27 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Miye
    Miye
    1 rok temu

    Chętnie bym się takiej napiła, ale nie wiem czy bym potrafiła zrobić 🙂

    0
    Odpowiedz
    P. K.
    P. K.
    1 rok temu

    5 stars
    Mamy zbyt mało własnych moreli, żeby robić taką nalewkę.

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    1 rok temu

    O! Dziękuję za pomysł, jutro idę na ryneczek może kupię morele:)

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    1 rok temu

    Apetyczny trunek. Masz rację, czas w przypadku nalewek owocowych ma duże znaczenie.

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra Załęska
    Aleksandra Załęska
    2 lata temu

    Taka nalewka w jesienne wieczory przypomni słoneczne dni 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

    Oj tak 🙂

    0
    Odpowiedz
    Piotr
    Piotr
    2 lata temu

    Wygląda wspaniale, piękne zdjęcie. Chętnie bym spróbował

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Piotr

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Marcik
    Marcik
    2 lata temu

    Taką, słoneczną nalewką delektować można się bez końca ❤️

    1
    Odpowiedz
    Martyna K
    Martyna K
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Marcik

    Bez wątpienia właśnie tak jest.

    0
    Odpowiedz
    Joanna
    Joanna
    2 lata temu

    Proste w przygotowaniu i wyglada zachęcająco

    0
    Odpowiedz
    Agaman
    Agaman
    2 lata temu

    Morelki uwielbiam, a to idealny alkohol na lato 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Agaman

    O tak! I smakuje wyjątkowo 🙂

    0
    Odpowiedz
    AdriannA
    AdriannA
    2 lata temu

    5 stars
    Uwielbiam te nalewkę! Jest rewelacyjna i polecam spróbować!

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    2 lata temu

    Dawno nie jadłam moreli, może to znak by kupić. Nalewka pewnie dobra rzecz, ale ja nie pijam alhokolu, przepis fajny

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    2 lata temu

    Ta nalewka jest pyszna. Czekam na krajowe morele. Uwielbiam te owoce.

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    2 lata temu

    Świetny pomysł na lato. Wypróbuje w najbliższy weekend.

    1
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Anna

    Świetnie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paulina
    Paulina
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Anna

    Jestem przekonana, że jest bardzo smaczna.

    0
    Odpowiedz
    Olka
    Olka
    2 lata temu

    Aż czuję ten zapach! Chętnie bym jej skosztowała 🙂

    0
    Odpowiedz
    P. K.
    P. K.
    2 lata temu

    Może uda nam się zrobić nalewkę z moreli.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    2 lata temu

    Już sobie wyobrażam, jak bardzo będzie smakować mi taka nalewka, przepis natychmiast przygarniam. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Bookendorfina

    Super, daj znać jak samkowało 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paula
    Paula
    2 lata temu

    Owoce moreli są pyszne, pewnie jak i ta nalewka.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Paula

    Oj tak, nalewka jest mniam

    0
    Odpowiedz
    Recenzje Kiti
    Recenzje Kiti
    2 lata temu

    Nalewka morelowa również musi być snaczna.

    0
    Odpowiedz
    Zołza z kitką
    Zołza z kitką
    2 lata temu

    Uwielbiam takie słodkie, owocowe nalewki!

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    27
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz