Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Nalewki, Napoje i alkohole, Przepisy  /  2 czerwca, 2022

Nalewka truskawkowa

Wędrówki po kuchni
Czerwone, słodkie i pachnące truskawki - z utęsknieniem wyczekujemy tych owoców, które niezaprzeczalnie są zwiastunem nadchodzącego lata. Sezon na truskawki trwa bardzo krótko – pojawiają się szybko i równie szybko znikają, a my stajemy przed wyzwaniem jak przechować ten niebiański smak na dłużej. Jedną z bardziej efektywnych metod zachowania smaku lata jest nalewka. Nie wiem czy wiecie, ale alkohol dodatkowo podbija smak truskawek, wzmacnia go. Jeśli coś jest truskawkowe, to z dodatkiem alkoholu będzie jeszcze bardziej truskawkowe! Uwierzcie mi, że w chłodne, zimowe wieczory nie ma nic lepszego niż kieliszek domowej nalewki truskawkowej. Ma cudowny smak i pachnie wciąż świeżymi jakby dopiero zebranymi w ogrodzie truskawkami. Muszę jednak być szczera - bywa zdradliwa. Pije się ją jak kompot, a potem trudno wstać z kanapy. Ta nalewka jest kwintesencja truskawkowego smaku. Warto choć raz pokusić się o zrobienie tego trunku. Zwłaszcza że nie jest to trudne, a efekty potrafią przerosnąć oczekiwania.
Drukuj
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 kg dojrzałych truskawek *
  • 2 litry spirytusu nalewkowego 60% **
  • 600 g cukru ***
  • 160 ml soku z cytryny

Przygotowanie

    Maceracja

    • Z umytych truskawek usuwamy szypułki. Truskawki w całości przekładamy do dużego słoja. Owoce zalewamy alkoholem, zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 7 dni. Mój słój stał na parapecie w kuchni. Już po 2-3 dniach zauważycie, jak truskawki zmieniają kolor, stają się blade. To znak, że maceracja przebiega idealnie.
    • Po siedmiu dniach owoce odcedzamy przez gazę, aby pozbyć się pierwszego osadu. Alkohol przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Truskawki z powrotem przekładamy do słoja, dodajemy sok z cytryny, który mocno podobija smak truskawki i zasypujemy cukrem. Cukier wydobędzie z owoców resztę aromatu i wyciągnie też znajdujący się w truskawkach alkohol. Słoik zakręcamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Codziennie postrząsamy słojem z owocami, aby by cukier się rozpuścił.
    • Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru owoce odcedzamy. Delikatnie odciskamy je w dłoniach tak, aby nie rozgnieść owoców. Powstały płyn łączymy z wcześniej zlanym alkoholem.

    Klarowanie

    • Nalewkę odstawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelki. Proces ten można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu np. lodówce. Można także użyć kilku kropel pektoenzymu, który znacznie skróci proces klarowania, nawet do tygodnia. Po tym czasie nalewkę bardzo ostrożnie przenosimy na blat tak, aby nie naruszyć zebranego na dnie osadu.

    Filtracja

    • Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
      Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.

    Maturacja

    • Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum 3 miesiące, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu.

    Odnośniki

    • * można użyć mrożonych owoców. Nie należy ich wcześniej rozmrażać
      ** lub 700 ml spirytusu 96% i 1,3 l wódki 40%
      *** cukru można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od słodkości owoców i Waszego smaku. Lepiej dodać mniej, dosłodzić zawsze zdążycie!

    Uwagi dodatkowe

    • owoce do nalewki powinny być dojrzałe, świeże bez uszkodzeń i oznak nadpsucia
    • truskawki z nalewki możemy przechowywać w zamkniętym słoiku. Skąpane, najpierw w spirytusie potem w cukrze, szybko się nie popsują. Stanowić mogą pyszny dodatek do deserów lub jako wkład do ciasta.
    • jeżeli uznacie, że po zlaniu nalewka jest zbyt mało słodka, owoce można ponownie zasypać odpowiednią ilością cukru, a powstały sok połączyć z alkoholem
    • mocno schłodzona nalewka truskawkowa fantastycznie smakuje także latem

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4 2 votes
    Article Rating

    Tagi

    • Truskawki

    Nawigacja wpisu

    Impreza w stylu hawajskim: hawajskie przekąski, desery i napoje
    Kawa nie tylko w filiżance

    Podobne wpisy

    Sernik z sera warzonego z truskawkami
    Ponadczasowe przepisy, Przepisy, Serniki na zimno, Serniki pieczone, Wypieki  /  30 lipca, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

    Sernik z sera warzonego z truskawkami

    Sernik cytrynowy z musem truskawkowym
    Przepisy, Serniki pieczone, Wypieki  /  26 maja, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

    Sernik cytrynowy z musem truskawkowym

    Scones z truskawkami
    Kuchnia angielska, Przepisy, Słodkie bułki, Śniadania, Wędrówki kulinarne, Wypieki  /  22 maja, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

    Scones z truskawkami

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    28 komentarzy
    najnowszy
    najstarszy oceniany
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Patrycja
    Patrycja
    2 lat temu

    Oj dawno nie piłam takiej nalewki, ale z wielka chęcią sobie wypróbuję 😀

    0
    Odpowiedz
    M. Kwiatkowska
    M. Kwiatkowska
    2 lat temu

    Rodzice właśnie kupili truskawki i przetwarzają je na nalewkę.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lat temu
    Reply to  M. Kwiatkowska

    Fantastycznie!

    0
    Odpowiedz
    Irena
    Irena
    2 lat temu

    Nie przepadam za nalewkami, ale moja mama lubi sprawdzać ciekawe smaki i ta by ją chyba zainteresowała.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    2 lat temu
    Reply to  Irena

    Czasem lubię mały kieliszeczek dla wieczornego wyciszenia. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aga
    Aga
    2 lat temu

    To musi być przepyszne. Jestem fanką tego typu napojów i trunków, ale truskawki nie miałam okazji chyba nigdy próbować.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lat temu
    Reply to  Aga

    No to koniecznie musisz spróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    2 lat temu
    Reply to  Aga

    Mam nadzieję, że rozkocham się z umiarem w tym truskawkowym nalewkowym smaku. 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lat temu
    Reply to  Bookendorfina

    Umiar wskazany, choć przyznam, że jest na tyle kusząca, że ciężko się od niej oderwać 🙂

    -1
    Odpowiedz
    Aleksandra Załęska
    Aleksandra Załęska
    2 lat temu

    U nas nalewek owocowych robimy w dużych ilościach, ale głównie rozdajemy po rodzinie 🙂 Muszę spróbować z Twojego przepisu zrobić nalewkę 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lat temu
    Reply to  Aleksandra Załęska

    U mnie też spore ilości, bardzo polecam tą truskawkową 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pojedztam
    Pojedztam
    2 lat temu
    Reply to  Wędrówki po kuchni

    My też bardzo dużo, rodzice rozdają znajomym.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    2 lat temu
    Reply to  Aleksandra Załęska

    O nie, moja rodzina nie zasługuje na tak wspaniałe trunki, nie dzielę się nimi. 😉

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    2 lat temu

    Chętnie zdecyduję się na jej przygotowanie, będzie się czym raczyć w truskawkowym klimacie. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lat temu
    Reply to  Bookendorfina

    Bardzo polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pojedztam
    Pojedztam
    2 lat temu

    Truskawkowy smak tej nalewki na pewno jest super.

    0
    Odpowiedz
    Paula
    Paula
    2 lat temu

    U nas robi się dość sporo nalewek, dużo osób je lubi.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lat temu
    Reply to  Paula

    Truskawkową również robicie?

    0
    Odpowiedz
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    2 lat temu

    Z taką nalewką jeszcze nie miałem przyjemności, a dość często zdarza mi się je robić w domu 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lat temu
    Reply to  Bielecki.es

    Koniecznie spróbuj 🙂

    0
    Odpowiedz
    Edyta
    Edyta
    2 lat temu

    Uwielbiam truskawki. Już myślę co z nich zrobię w tym roku

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    2 lat temu
    Reply to  Edyta

    U mnie truskawki to owoc do knedli i na deser z bitą śmietaną.

    0
    Odpowiedz
    Martyna i Paulina
    Martyna i Paulina
    2 lat temu

    Truskawki to przepyszne owoce. Nalewka też na pewno znajdzie swoich odbiorców.

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    2 lat temu

    Co to jest spirytus nalewkowy? Nigdy nie spotkałam się z takim pojęciem.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lat temu
    Reply to  Miye

    Spirytus, który ma 60% 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    2 lat temu
    Reply to  Wędrówki po kuchni

    Procenty jak najbardziej słuszne w nalewkowych sprawach. 😉

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    2 lat temu

    U nas nalewki się nie sprawdzają. Wolimy wina i tych robię sporo.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    2 lat temu
    Reply to  Akacja

    A ja im starsza, tym bardziej cenię sobie kieliszek nalewki, a kiedyś faktycznie preferowałam wina. 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    28
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    | Odpowiedz