Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Nalewki, Napoje i alkohole, Przepisy  /  8 sierpnia, 2024

Nalewka z jarzębiny

Wędrówki po kuchni
W ciepłym słońcu późnego lata dojrzewa jarzębina. Jej małe, pomarańczowe koraliki mienią się, tworząc malowniczy kontrast z otaczającą zielenią. Te niepozorne owoce mają moc! To całe bogactwo prozdrowotnych witamin i minerałów, które mamy na wyciągnięcie ręki i zupełnie za darmo! Niezwykły dar natury, z którego można przygotować wspaniałą nalewkę. Cudownie smakuje, a jak rozgrzewa! Nalewka z jarzębiny dzięki długiemu procesowi maceracji, ma głęboki, wyważony smak, który z czasem staje się coraz bardziej harmonijny i łagodny. Jej charakterystyczna, lekko cierpka nuta łączy się z delikatną słodyczą, tworząc złożony bukiet smakowy. Moc smaku i zdrowia!
Drukuj
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 litry spirytusu nalewkowego 60-70% *
  • 2 kg jarzębiny
  • 550 g cukru **
  • 1 cytryna bio

Przygotowanie

    Kilka słów o jarzębinie

    • W Polsce rosną cztery gatunki jarzębiny. Różnią się smakiem, kolorem, a przede wszystkim zawartością kwasu parasorbowego i goryczki. Najbardziej poszukiwanym gatunkiem na nalewkę jest jarząb szwedzki. Jest to jeden z najrzadszych gatunków jarzębiny w Polsce. Figuruje jednak w Polskiej Czerwonej Księdze Roślin i jest pod ścisłą ochroną! Jarząb mączny oraz jarząb brekinia jest także objęty ścisłą ochroną! Do gatunków nieobjętych ochroną należy tylko najbardziej nam znany jarząb pospolity.

    Maceracja

    • Cytrynę dokładnie myjemy, sparzamy skórkę wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przy pomocy ostrego noża obieramy skórki tak, aby maksymalnie oddzielić skórkę od albedo. Musimy pozyskać tylko skórkę, bez białego miąższu. Z cytryny wyciskamy sok.
    • Owoce jarzębiny myjemy, przebieramy i usuwamy wszystkie uszkodzone owoce. Przekładamy do foliowego woreczka i wkładamy do zamrażarki na minimum 48 godzin. Po upływie tego czasu owoce przekładamy do dużego słoja, dodajemy skorki oraz sok z cytryny. Zalewamy alkoholem, zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy na minimum pół roku. Jarzębina jest twardym owocem i potrzebuje sporo czasu. Długa maceracja to znacznie lepsza i intensywniejsza w smaku nalewka.
    • Po tym czasie owoce odcedzamy przez gazę, aby pozbyć się pierwszego osadu. Alkohol przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Owoce jarzębiny z powrotem przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Cukier wydobędzie z owoców resztę aromatu i wyciągnie też znajdujący się w owocach alkohol. Słoik zakręcamy i odstawiamy na kilka dni. Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru owoce odcedzamy. Powstały płyn łączymy z wcześniej zlanym alkoholem.

    Klarowanie

    • Nalewkę odstawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelki. Proces ten można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu np. lodówce. Można także użyć kilku kropel pektoenzymu, który znacznie skróci proces klarowania, nawet do tygodnia. Po tym czasie nalewkę bardzo ostrożnie przenosimy na blat tak, aby nie naruszyć zebranego na dnie osadu.

    Filtracja

    • Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
    • Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.

    Maturacja

    • Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum pół roku, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu.

    Odnośniki

    • ** lub 700 ml spirytusu 96% i 1,3 l wódki 40%
      ** cukru można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od słodkości owoców i Waszego smaku. Lepiej dodać mniej, dosłodzić zawsze zdążycie!

    Właściwości nalewki z jarzębiny

    • Jarzębina zawiera dwukrotnie więcej karotenu niż marchew. Uważana jest za kopalnię związku, odpowiedzialnego za wytwarzanie witaminy A w naszym organizmie. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy (beta-karoten, witamina C, E i liczne flawonoidy), nalewka z jarzębiny ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybiotyczne. Wzmacniając i uszczelniając system immunologiczny, poprawia odporność. Obecność flawonidów wspomaga serce i uszczelnia naczynia krwionośne. Zapobiega powstawaniu infekcji dróg moczowych i ma działanie moczopędne. Nalewka z jarzębiny polecana jest osobom borykającym się z problemami żołądkowymi, w tym przede wszystkim z częstymi biegunkami. Wspomniany już wcześniej kwas parasorbowy posiada właściwości przeczyszczające, dlatego nie należy przesadzać z ilością nalewki.

    Stosowanie

    • Należy pamiętać, że nalewka, zawiera sporą ilość alkoholu, więc nie należy jej nadużywać. Zalecana dawka prozdrowotna to około 30 ml na dzień.

    Uwaga!

    • Zamieszczone powyżej informacje o działaniu nalewki mają wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny. Nie zastąpią wizyty u lekarza, nie są również receptą na występujące dolegliwości. Stosowanie ich w praktyce powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. Nie ponoszę odpowiedzialności za złe zastosowanie i ewentualne nieprawidłowe działanie.

    Uwagi dodatkowe

    • owoce jarzębiny należy zbierać z drzew rosnących z dala od uczęszczanych dróg czy fabryk
    • owoce do nalewki powinny być dojrzałe, świeże bez uszkodzeń i oznak nadpsucia
    • jeżeli uznacie, że po zlaniu nalewka jest zbyt mało słodka, owoce można ponownie zasypać odpowiednią ilością cukru, a powstały sok połączyć zalkoholem
    • nalewka z jarzębiny jest świetnym dodatkiem do aromatyzowania sosów i dań mięsnych, zwłaszcza dziczyzny

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

    5 1 głos
    Ocena artykułu

    Nawigacja wpisu

    Domowa passata pomidorowa
    Kiszony kalafior
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    19 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Malwina
    Malwina
    1 rok temu

    Takiego smaku nalewki jeszcze nie piłam, muszę tacie podsunąć pomysł 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Malwina

    Świetnie! To wspaniała nalewka 🙂

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    1 rok temu

    Nie wiedziałam że jarzębina zawiera dwukrotnie więcej karotenu niż marchew i ma tyle składników odżywczych

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  czerwonafilizanka

    Tak, to prawdziwa bomba witaminowa 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    1 rok temu

    Jarzębina dojrzewa w intensywnym słońcu, więc kto wie…Lubię te nalewki pełne aromatów.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  Anna

    To może się skusisz?

    0
    Odpowiedz
    zaczytanamarzycielka8
    zaczytanamarzycielka8
    1 rok temu

    W końcu muszę się skusić, mam już pomysł jak zrobić z tego fajne prezenty 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  zaczytanamarzycielka8

    I na prezenty będzie świetna 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    1 rok temu

    Nigdy nie robiłam, ale w końcu skuszę się na zrobienie nalewki

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Anna

    Zapewniam, że warto 🙂

    0
    Odpowiedz
    Angela
    Angela
    1 rok temu

    O nalewce z jarzębiny nie słyszałam, ale z chęcią wypróbuję ten przepis. Jestem ciekawa czy nam posmakuje.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Angela

    Polecam, to naprawdę świetna nalewka

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    1 rok temu

    Zarówno brzmi, jak i wygląda wspaniale!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Miye

    Bardzo dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    1 rok temu

    W moim rodzinnym domu była wytrawna jarzębinówka. Nalewkę będę zrobić w tym roku.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Anna

    Można robić wedle własnych upodobań

    0
    Odpowiedz
    Artur Hert
    Artur Hert
    1 rok temu

    Smak wspaniały. Polecam bardzo!

    0
    Odpowiedz
    Ewa
    Ewa
    1 rok temu

    Spróbuję zrobić w tym roku

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Ewa

    Wspaniale!

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    19
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz