Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Nalewki, Napoje i alkohole, Przepisy  /  4 czerwca, 2024

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Wędrówki po kuchni
Kocham czerwcowe, rześkie poranki, gdy mogę przysiąść w ogrodzie z kubkiem świeżo zaparzonej kawy. Zapach rosy miesza się z poranną ciszą, a ciepłe słońce delikatnie muska skórę. W oddali kwitną wonne piwonie, dostojne róże i krzewy czarnego bzu. Białe baldachy, pełne malutkich, słodko pachnących kwiatuszków mienią się z już daleka. Czarny bez w stanie naturalnym rośnie niemalże wszędzie - na skrajach lasów i łąk, przy drogach, w parkach, zaroślach i nieużytkach. Nie przechodźcie koło niego obojętnie! To dar natury, z którego można przygotować świetną nalewkę. Zapewniam Was, że jest to jedna z lepszych nalewek. Ma bogaty smak, cudowny aromat i niezwykłe właściwości prozdrowotne. Bosko smakuje solo! Ale po dodaniu cytryny oraz lodu zamienia się niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki w trunek, idealny do letnich deserów. Zaś zimową porą pełni funkcję rozgrzewającego dodatku do herbaty. To jak, skusicie się na kieliszeczek?
Drukuj
5 from 1 vote
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 litry spirytusu nalewkowego 60% *
  • 60 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 4 duże cytryny bio
  • 600 g cukru **

Przygotowanie

  • Kwiaty czarnego bzu zbieramy rankiem w suchy, słoneczny dzień. Najbardziej pożądane są kwiaty mocno rozwinięte z dużą ilością żółtego pyłku. To właśnie w nim jest najwięcej aromatu oraz prozdrowotnych substancji. Zebrane kwiaty delikatnie rozkładamy na płaskiej powierzchni i pozostawiamy tak na około pół godziny, aby wszelkie stworzenia wyszły z kwiatów. Z każdego baldachu bardzo delikatnie obrywamy same białe kwiaty. Warto to robić nad słojem, w którym będziemy macerować kwiaty, aby nie tracić drogocennego pyłku kwiatowego.
  • Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy skórkę wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dwie cytryny kroimy w cienkie plasterki. Pozostałe cytryny odkładamy na bok, będą nam potrzebne później.

Maceracja

  • Kwiaty znajdujące się w słoju przekładamy plasterkami cytryn i zalewamy alkoholem. Zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy na 7 dni.
  • Po tym czasie kwiaty odcedzamy przez gazę, aby pozbyć się pierwszego osadu. Delikatnie odciskamy alkohol z kwiatów. Alkohol przelewamy z powrotem do słoja, dodajemy cukier i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Codziennie postrząsamy słojem, aby by cukier się rozpuścił. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z dwóch cytryn.

Klarowanie

  • Nalewkę odstawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelki. Proces ten można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu np. lodówce. Można także użyć kilku kropel pektoenzymu, który znacznie skróci proces klarowania, nawet do tygodnia. Po tym czasie nalewkę bardzo ostrożnie przenosimy na blat tak, aby nie naruszyć zebranego na dnie osadu.

Filtracja

  • Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
  • Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.

Maturacja

  • Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum pół roku, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu.

Odnośniki

  • * lub 700 ml spirytusu 96% i 1,3 l wódki 40%
    ** cukru można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od słodkości owoców i Waszego smaku. Lepiej dodać mniej, dosłodzić zawsze zdążycie!

Właściwości nalewki z kwiatów czarnego bzu

  • Nalewka z kwiatów czarnego bzu charakteryzuje się nie tylko pysznym smakiem. Ma wspaniałe właściwości prozdrowotne! Nalewka z kwiatów bzu wzmacnia pracę układu krwionośnego, obniża zły cholesterol, pomaga w leczeniu objawów niestrawności, a nawet działa wspomagająco w sytuacji zakażenia bakterią helicobacter pylori. Duża zawartość rutyny wspomaga leczenie objawów przeziębienia i grypy. Działa napotnie i moczopędnie. Ma także działanie wykrztuśne i rozgrzewające. Pomaga również w walce z uciążliwym katarem, a także w chorobie nerek.

Stosowanie

  • Należy pamiętać, że nalewka, zawiera sporą ilość alkoholu, więc nie należy jej nadużywać. Zalecana dawka prozdrowotna to około 30 ml na dzień.

Uwaga!

  • Zamieszczone powyżej informacje o działaniu nalewki mają wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny. Nie zastąpią wizyty u lekarza, nie są również receptą na występujące dolegliwości. Stosowanie ich w praktyce powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. Nie ponoszę odpowiedzialności za złe zastosowanie i ewentualne nieprawidłowe działanie.

Uwagi dodatkowe

  • kwiaty czarnego bzu należy zbierać z krzewów rosnących z dala od uczęszczanych dróg czy fabryk
  • obcinając baldachy, starajmy się nie ogołocić całkowicie krzewu czarnego bzu, ponieważ wtedy nie zaowocują
  • kolor jak i smak nalewki w dużej mierze zależy od tego, na jakim etapie kwitnienia był czarny bez, ilości dodanych kwiatów
  • na zdjęciu widoczna jest 3 -letnia nalewka

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

 

5 1 głos
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Sztuka wręczania prezentów – jak zrobić wrażenie na obdarowanym?
Linguine z młodym bobem i boczkiem
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
17 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Edyta
Edyta
1 rok temu

5 stars
Super klarownie opisane. Teraz już rozumiem skąd ten kolor

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Edyta

Dziekuję

0
Odpowiedz
Marcin Wolski
Marcin Wolski
1 rok temu

Świetne i bardzo apetyczne zdjęcie. Chętnie bym spróbował tego trunku

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Marcin Wolski

Dziękuję. Polecam spróbować, bo jest pyszna

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu

Uwielbiam czarny bez, nalewka musi być pyszna!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Miye

Oj tak, to jedna z lepszych nalewek!

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

NIgdy nie probowalam, ale jestem ciekawa smaku. W dodatku to sezon na bez 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Anna

Tak, sezon w pełni więc trzeba korzystać 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu
Odpowiedź do  Anna

Czarny bez ogólnie jest genialny i przepyszny!

0
Odpowiedz
Malwina
Malwina
1 rok temu

Mój tata lubi robić nalewki, chętnie mu podsunę twój pomysł 🙂 Wygląda apetycznie.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu
Odpowiedź do  Malwina

Fajnie, bo mozesz sprobowac… U mnie nikt nalewek nie robi, moze kiedys sama sprobuje 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Anna

To nic trudnego, więc warto spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Malwina

Dziękuje i polecam

0
Odpowiedz
bożenka
bożenka
1 rok temu

Piękne zdjęcie i takie kuszące, aż chce się spróbować tej dobroci 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu
Odpowiedź do  bożenka

Też bardzo chętnie bym spróbowała, najlepiej na świeżym powietrzu 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Uwielbiam. Mam zapasy, wiec w tym roku zrobiłam ocet.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu
Odpowiedź do  Anna

Zazdroszczę! u mnie wszystko się pokończyło 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Miye

Sezon w pełni więc warto uzupełnić zapasy:)

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
17
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz