Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Nalewki, Napoje i alkohole, Przepisy  /  23 czerwca, 2025

Nalewka z kwiatów lipy

Wędrówki po kuchni

 

Kiedy lipowe drzewa otulają powietrze słodkim, miodowym zapachem, a słońce łagodnie opada na zielone korony — to najlepsza pora, aby zrobić nalewkę pełną letniej magii. Kiedyś mówiło się, że lipa koi serce i uspokaja duszę — i coś w tym jest, bo jej aromat zawsze przywołuje spokój, beztroskie wakacyjne popołudnia i śpiew świerszczy za oknem.
Dziś podzielę się z Wami przepisem na nalewkę z kwiatów lipy — prostą, a jednocześnie niezwykle subtelną w smaku i zapachu. To domowy eliksir zamykający w szkle letni dzień, który zimą przypomni o ciepłych chwilach i pozwoli na moment wyciszenia przy kieliszku pachnącego trunku. Jeśli macie pod ręką lipowe drzewa i odrobinę czasu, koniecznie spróbujcie. To prawdziwa poezja natury zamknięta w butelce.
Drukuj
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 150-200 g kwiatów lipy
  • 2 litry alkoholu 50% *
  • 600-800 g cukru **
  • ½ laski wanilii

Przygotowanie

  • Kwiaty lipy zbieramy rankiem, w suchy, słoneczny dzień. Najlepiej wczesnym rankiem, gdy rosa już wyschnie, ale kwiaty nie są jeszcze przegrzane słońcem. Zbieraj całe kwiatostany wraz z małymi listkami (przysadkami), które również mają właściwości lecznicze. Staraj się unikać drzew rosnących przy drogach lub w miejscach zanieczyszczonych. Najbardziej pożądane są kwiaty mocno rozwinięte, z dużą ilością żółtego pyłku. To właśnie w nim znajduje się najwięcej aromatu oraz prozdrowotnych substancji.

Maceracja

  • Kwiaty delikatnie przekładamy do słoja, dodajemy laskę wanilii przekrojoną wzdłóż na pół i zalewamy alkoholem. Zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy na 7 dni.
    Zakręcamy szczelnie i odstawiamy na 7 dni. Po tym czasie odcedzamy kwiaty przez gazę, a alkohol przelewamy z powrotem do słoja. Następnie dodajemy cukier i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Codziennie delikatnie potrząsajcie słojem, aby cukier szybciej się rozpuścił.

Klarowanie

  • Nalewkę odstawiamy na 2–3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelki. Proces można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu, np. w lodówce, lub dodając kilka kropel pektoenzymu, który skraca klarowanie nawet do tygodnia. Po tym czasie nalewkę ostrożnie przelewamy, unikając zmącenia osadu na dnie.

Filtracja

  • Istnieje kilka sposobów filtracji: filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
  • Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.

Maturacja

  • Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek. Czas leżakowania to minimum pół roku, choć warto pozostawić ją na dłużej. Kwiaty lipy zawierają delikatne olejki eteryczne, flawonoidy i aromatyczne związki, które potrzebują czasu, aby dobrze połączyć się z alkoholem. Najlepiej nalewka dojrzewa w ciemnym, chłodnym miejscu, np. w piwnicy lub spiżarni, w szczelnie zamkniętych butelkach. Dłuższe leżakowanie pozwala uzyskać pełnię smaku i aromatu. Nalewka z kwiatów lipy na początku dojrzewania ma jasnożółty kolor, który z każdym kolejnym rokiem zmienia się na bardziej intensywny, bursztynowy.

Odnośniki

  • * lub 1 litr spirytusu 96% i 900 ml wody
    365 ml spirytusu i 1640 ml wódki 40% z tych proporcji otrzymamy alkohol o mocy 50%
    ** cukru można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od słodkości owoców i Waszego smaku. Lepiej dodać mniej, dosłodzić zawsze zdążycie!

Właściwości nalewki z kwiatów lipy

  • Kwiaty lipy od wieków są cenione za swoje właściwości lecznicze, a nalewka to jedna z form ich konserwacji i stosowania. Działa uspokajająco i relaksująco — pomaga wyciszyć się po stresującym dniu i ułatwia zasypianie.
    🌿 Wspomaga leczenie przeziębień — rozgrzewa, działa napotnie i wspiera naturalną odporność organizmu.
    🌿 Łagodzi stany zapalne i delikatnie działa przeciwbakteryjnie, szczególnie przy infekcjach górnych dróg oddechowych.
    🌿 Wspiera trawienie — pomaga przy wzdęciach i lekkich skurczach żołądka.
    🌿 Działa moczopędnie, wspomagając usuwanie nadmiaru wody z organizmu.

Jak stosować?

  • Wystarczy 1–2 łyżki nalewki, najlepiej rozcieńczone wodą lub ciepłą herbatą. Świetnie sprawdza się wieczorem przed snem lub przy pierwszych objawach przeziębienia.

Uwaga!

  • Zamieszczone powyżej informacje o działaniu nalewki mają wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny. Nie zastąpią wizyty u lekarza, nie są również receptą na występujące dolegliwości. Stosowanie ich w praktyce powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. Nie ponoszę odpowiedzialności za złe zastosowanie i ewentualne nieprawidłowe działanie.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis, zostaw proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mnie bardzo ucieszy! Możesz także ocenić przepis i dodać zdjęcie swojego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na Facebooku – każde polubienie daje mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 głos
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Nalewka czereśniowa
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
14 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
czerwona filizanka
czerwona filizanka
8 dni temu

Na pewno miło w zimowy wieczór raczyć się napojem przypominającym letnie dni.

0
Odpowiedz
KrystynaBS
KrystynaBS
10 dni temu

Piękny kolor nalewki, piękne zdjęcie i pewnie smakuje wybornie 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 dni temu
Odpowiedź do  KrystynaBS

O tak. Ta nalewka to petarda!

0
Odpowiedz
KrystynaBS
KrystynaBS
10 dni temu

Piękny kolor, chyba ze wszystkiego można zrobić nalewkę, jak widzę co ty robisz…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 dni temu
Odpowiedź do  KrystynaBS

Praktycznie tak. Wszystko co jadalne nadaje się na nalewkę 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
11 dni temu

Kwiaty lipy są cudowne, warto więc zaplanować zrobienie tej nalewki.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 dni temu
Odpowiedź do  Anna

Tak, pachną niebiańsko !

0
Odpowiedz
Malwina
Malwina
12 dni temu

O z lipy jeszcze nie miałam okazji próbować nalewki 🙂 Muszę tacie powiedzieć 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 dni temu
Odpowiedź do  Malwina

Koniecznie spróbuj, jest boska 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
12 dni temu

Nie wpadłabym na to, że można zrobić lipową nalewkę. Będę musiała spróbować!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 dni temu
Odpowiedź do  Miye

Bardzo polecam, to jedna z lepszych nalewek 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
12 dni temu

Na pewno jest cudowna. Uwielbiam zapach kwiatów lipy.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 dni temu
Odpowiedź do  Anna

Tak, pachnie wyjątkowo pięknie 🙂

0
Odpowiedz
Artur Hert
Artur Hert
12 dni temu

Jedna z lepszych nalewek więc warto ją przygotować 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
14
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz