Kiedy lipowe drzewa otulają powietrze słodkim, miodowym zapachem, a słońce łagodnie opada na zielone korony — to najlepsza pora, aby zrobić nalewkę pełną letniej magii. Kiedyś mówiło się, że lipa koi serce i uspokaja duszę — i coś w tym jest, bo jej aromat zawsze przywołuje spokój, beztroskie wakacyjne popołudnia i śpiew świerszczy za oknem.Dziś podzielę się z Wami przepisem na nalewkę z kwiatów lipy — prostą, a jednocześnie niezwykle subtelną w smaku i zapachu. To domowy eliksir zamykający w szkle letni dzień, który zimą przypomni o ciepłych chwilach i pozwoli na moment wyciszenia przy kieliszku pachnącego trunku. Jeśli macie pod ręką lipowe drzewa i odrobinę czasu, koniecznie spróbujcie. To prawdziwa poezja natury zamknięta w butelce.
Składniki
- 150-200 g kwiatów lipy
- 2 litry alkoholu 50% *
- 600-800 g cukru **
- ½ laski wanilii
Przygotowanie
- Kwiaty lipy zbieramy rankiem, w suchy, słoneczny dzień. Najlepiej wczesnym rankiem, gdy rosa już wyschnie, ale kwiaty nie są jeszcze przegrzane słońcem. Zbieraj całe kwiatostany wraz z małymi listkami (przysadkami), które również mają właściwości lecznicze. Staraj się unikać drzew rosnących przy drogach lub w miejscach zanieczyszczonych. Najbardziej pożądane są kwiaty mocno rozwinięte, z dużą ilością żółtego pyłku. To właśnie w nim znajduje się najwięcej aromatu oraz prozdrowotnych substancji.
Maceracja
- Kwiaty delikatnie przekładamy do słoja, dodajemy laskę wanilii przekrojoną wzdłóż na pół i zalewamy alkoholem. Zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy na 7 dni.Zakręcamy szczelnie i odstawiamy na 7 dni. Po tym czasie odcedzamy kwiaty przez gazę, a alkohol przelewamy z powrotem do słoja. Następnie dodajemy cukier i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Codziennie delikatnie potrząsajcie słojem, aby cukier szybciej się rozpuścił.
Klarowanie
- Nalewkę odstawiamy na 2–3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelki. Proces można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu, np. w lodówce, lub dodając kilka kropel pektoenzymu, który skraca klarowanie nawet do tygodnia. Po tym czasie nalewkę ostrożnie przelewamy, unikając zmącenia osadu na dnie.
Filtracja
- Istnieje kilka sposobów filtracji: filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
- Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.
Maturacja
- Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek. Czas leżakowania to minimum pół roku, choć warto pozostawić ją na dłużej. Kwiaty lipy zawierają delikatne olejki eteryczne, flawonoidy i aromatyczne związki, które potrzebują czasu, aby dobrze połączyć się z alkoholem. Najlepiej nalewka dojrzewa w ciemnym, chłodnym miejscu, np. w piwnicy lub spiżarni, w szczelnie zamkniętych butelkach. Dłuższe leżakowanie pozwala uzyskać pełnię smaku i aromatu. Nalewka z kwiatów lipy na początku dojrzewania ma jasnożółty kolor, który z każdym kolejnym rokiem zmienia się na bardziej intensywny, bursztynowy.
Odnośniki
- * lub 1 litr spirytusu 96% i 900 ml wody 365 ml spirytusu i 1640 ml wódki 40% z tych proporcji otrzymamy alkohol o mocy 50%** cukru można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od słodkości owoców i Waszego smaku. Lepiej dodać mniej, dosłodzić zawsze zdążycie!
Właściwości nalewki z kwiatów lipy
- Kwiaty lipy od wieków są cenione za swoje właściwości lecznicze, a nalewka to jedna z form ich konserwacji i stosowania. Działa uspokajająco i relaksująco — pomaga wyciszyć się po stresującym dniu i ułatwia zasypianie.🌿 Wspomaga leczenie przeziębień — rozgrzewa, działa napotnie i wspiera naturalną odporność organizmu.🌿 Łagodzi stany zapalne i delikatnie działa przeciwbakteryjnie, szczególnie przy infekcjach górnych dróg oddechowych.🌿 Wspiera trawienie — pomaga przy wzdęciach i lekkich skurczach żołądka.🌿 Działa moczopędnie, wspomagając usuwanie nadmiaru wody z organizmu.
Jak stosować?
- Wystarczy 1–2 łyżki nalewki, najlepiej rozcieńczone wodą lub ciepłą herbatą. Świetnie sprawdza się wieczorem przed snem lub przy pierwszych objawach przeziębienia.
Uwaga!
- Zamieszczone powyżej informacje o działaniu nalewki mają wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny. Nie zastąpią wizyty u lekarza, nie są również receptą na występujące dolegliwości. Stosowanie ich w praktyce powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. Nie ponoszę odpowiedzialności za złe zastosowanie i ewentualne nieprawidłowe działanie.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis, zostaw proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mnie bardzo ucieszy! Możesz także ocenić przepis i dodać zdjęcie swojego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na Facebooku – każde polubienie daje mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Na pewno miło w zimowy wieczór raczyć się napojem przypominającym letnie dni.
Piękny kolor nalewki, piękne zdjęcie i pewnie smakuje wybornie 🙂
O tak. Ta nalewka to petarda!
Piękny kolor, chyba ze wszystkiego można zrobić nalewkę, jak widzę co ty robisz…
Praktycznie tak. Wszystko co jadalne nadaje się na nalewkę 🙂
Kwiaty lipy są cudowne, warto więc zaplanować zrobienie tej nalewki.
Tak, pachną niebiańsko !
O z lipy jeszcze nie miałam okazji próbować nalewki 🙂 Muszę tacie powiedzieć 😀
Koniecznie spróbuj, jest boska 🙂
Nie wpadłabym na to, że można zrobić lipową nalewkę. Będę musiała spróbować!
Bardzo polecam, to jedna z lepszych nalewek 🙂
Na pewno jest cudowna. Uwielbiam zapach kwiatów lipy.
Tak, pachnie wyjątkowo pięknie 🙂
Jedna z lepszych nalewek więc warto ją przygotować 🙂