Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Nalewki, Napoje i alkohole, Przepisy  /  1 września, 2022

Nalewka z owoców dzikiej róży

Wędrówki po kuchni
Lubię wrześniowe słońce. Słońce, przed którym nie uciekasz, a którym rozkoszujesz się. Ma zapach ciepłego wiatru, jest delikatne i ciepłe jak rumieńce na owocach róży, która właśnie dojrzewa. To idealny moment, aby wybrać się na spacer, nazbierać trochę czerwono-pomarańczowych owoców i zrobić wspaniały, prozdrowotny trunek. Zapewniam, że nie pożałujecie! Nalewka z dzikiej róży jest wyjątkowa i smakuje fantastycznie, ale przede wszystkim jest to rodzaj leku o długim terminie ważności, który warto mieć w swojej spiżarni. Poza niesamowitymi właściwościami zdrowotnymi ma piękny kolor i szlachetny, głęboki smak, który z pewnością ociepli chłodne, zimowe wieczory.
Drukuj
5 from 1 vote
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 kg owoców dzikiej róży
  • 800 g cukru *
  • 2 litry spirytusu nalewkowego 60% **

Przygotowanie

    Kiedy zbierać owoce na nalewkę?

    • Owoce dzikiej róży zbieramy wtedy, kiedy jest w pełni dojrzała, o pięknej, czerwonej barwie, napiętej, błyszczącej skórce, czyli na przełomie sierpnia i września. Wiele przepisów mówi o jej wcześniejszym przemrożeniu tak wcześnie zerwanych owocach róży. Z własnego doświadczenia jednak wiem, że w przypadku nalewki nie ma takiej potrzeby. Roża to nie kalina czy tarnina, na nalewkę jest najlepsza właśnie o tej porze roku! Co innego, gdy owoce wykorzystujemy np. na konfitury. Wtedy warto poczekać, aż róża zmięknie, lekko przefermentuje na krzakach, może się nawet troszkę przymrozi i podskoczy koncentracja cukrów.

    Maceracja

    • Owoce dzikiej róży płuczemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. Odcinamy suchą część po kielichu kwiatowym i przekładamy do dużego słoja. Wiele przepisów mówi o rozgniataniu, bądź nakłuwaniu ostrym narzędziem. Uważam, iż ta czynność jest zbędna. Alkohol zawsze doskonale sobie radzi z wyciąganiem tego, co najlepsze z każdego owocu. Poza tym po odcięciu suchej części automatycznie tworzy się dostęp do środka dla alkoholu. Owoce zalewamy alkoholem, zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy na minimum 6 miesięcy.
    • Po tym czasie odcedzamy owoce przez gazę, aby pozbyć się pierwszego osadu. Alkohol przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Owoce róży z powrotem przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Cukier wydobędzie resztę aromatu i wyciągnie też znajdujący się w owocach alkohol. Słoik zakręcamy i ponownie odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na kilka dni. Codziennie postrząsamy słojem z owocami, aby by cukier się rozpuścił.
    • Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru owoce odcedzamy. Delikatnie odciskamy sok z owoców. Powstały płyn łączymy z wcześniej zlanym alkoholem.

    Klarowanie

    • Nalewkę odstawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelki. Proces ten można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu np. lodówce. Można także użyć kilka kropel pektoenzymu, co znacznie przyspieszy klarowanie. Po tym czasie nalewkę bardzo ostrożnie przenosimy na blat tak, aby nie naruszyć zebranego na dnie osadu.

    Filtracja

    • Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
    • Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.

    Maturacja

    • Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum 6 miesięcy, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu.

    Odnośniki

    • *cukru można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od słodkości owoców i Waszego smaku. Lepiej dodać mniej, dosłodzić zawsze zdążycie!
      ** lub 700 ml spirytusu 96% i 1,3 l wódki 40%

    Właściwości zdrowotne nalewki

    • Ze względu na bogactwo składników odżywczych nalewka z dzikiej róży ma wspaniałe właściwości lecznicze. działa moczopędnie, przeciwwirusowo, antyhistaminowo (może zmniejszyć reakcje alergiczne) oraz rozkurczowo. Antyoksydanty z grupy polifenoli zawarte w owocach dzikiej róży: flawonoidy, proantocyjanidyny i fenolokwasy, wpływają na proces odnowy komórek, wspierają procesy odpornościowe i zwalczają wolne rodniki. Polifenole wzmacniają układ krwionośny i przeciwdziałają procesom nowotworowym, również chronią przed miażdżycą, nadciśnieniem i działają przeciwstarzeniowo. Wykazuje także działanie przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. Wspomaga leczenie grypy, infekcji górnych dróg oddechowych, chorób serca, wątroby, miażdżycy i osteoporozy.

    Uwaga!

    • Zamieszczone powyżej informacje o działaniu nalewki mają wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny. Nie zastąpią wizyty u lekarza, nie są również receptą na występujące dolegliwości. Stosowanie ich w praktyce powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. Nie ponoszę odpowiedzialności za złe zastosowanie i ewentualne nieprawidłowe działanie.

    Uwagi dodatkowe

    • owoce do nalewki powinny być dojrzałe, świeże bez uszkodzeń i oznak nadpsucia
    • jeżeli uznacie, że po zlaniu nalewka jest zbyt mało słodka, owoce można ponownie zasypać odpowiednią ilością cukru, a powstały sok połączyć z alkoholem
     
     
     

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

    4 5 głosy
    Ocena artykułu

    Nawigacja wpisu

    Carnlough harbour i Cranny Falls
    Carlingford
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    26 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    2 lata temu

    Oooo ta podpowiedź się przyda, niedawno zebrałem nieco owoców dzikiej róży, które trzeba „przerobić”. 😉

    0
    Odpowiedz
    Kinga
    Kinga
    2 lata temu

    Lubie smakować nalewki. Moja mama robi dobre. Nie miałam jeszcze okazji pić takwej. Muszę podsunąć jej pomysł.

    0
    Odpowiedz
    Marysia K
    Marysia K
    2 lata temu

    5 stars
    Wymagający przepis, ale walory smakowe i zdrowotne wynagrodzą wysiłek

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Marysia K

    Zapewniam, że to długie oczekiwanie z pewnością wynagrodzi smak 🙂

    0
    Odpowiedz
    Mangomania
    Mangomania
    2 lata temu

    Nigdy nie wpadłam na pomysł, aby zrobić nalewkę z dzikiej róży.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Mangomania

    Jest wspaniała, polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    marcjanna
    marcjanna
    2 lata temu

    piłam kiedyś nalewkę z malin i jeżyn, ale nigdy z dzikiej róży. nawet nie miałam pojecie ze jest:) choc przepis czasochłonny chętnie przetestuje, dzieki!:)

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  marcjanna

    Zapewniam, że warto spróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    2 lata temu

    Z dzikiej róży uwielbiam przetwory zarówno z płatków, jak i owoców 🙂

    0
    Odpowiedz
    Agaman
    Agaman
    2 lata temu

    Normalnie zamawiasz do picia 😛
    Lubie dzika Róże,wiec taka nalewkę chetnie bym posaczyla 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Agaman

    Namawiam do degustacji 😀

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra Załęska
    Aleksandra Załęska
    2 lata temu

    O to już wiem, co zrobię z owoców dzikiej róży, które mam na działce 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

    Fantastycznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    2 lata temu

    Napewno pyszna taka naleweczka aromayczna zimą jak znalazł na rozgrzewkę:)

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  czerwonafilizanka

    Rozgrzewa fantastycznie 🙂

    1
    Odpowiedz
    Recenzje Kiti
    Recenzje Kiti
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    No to tym bardziej taka nalewka znajdzie wielu odbiorców.

    0
    Odpowiedz
    Patrycja
    Patrycja
    2 lata temu

    W sumie nie odmówie zadnej nalewki, a takiej z owoców z dzikiej rozy to w ogóle 😀

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    2 lata temu

    Moja babcia dzielnie przez wiele lat robiła, odkąd jej nie ma, w zasadzie brakuje tej nalewkowej delicji.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Bookendorfina

    O proszę, babcia wiedziała co dobre 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Babcia generalnie wiedziała, co i jak, z owocami, warzywami i ziołami, żałuję, że uważniej nie przypatrywałam się temu, jak tworzyła smakowite cuda w kuchni. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Recenzje Kiti
    Recenzje Kiti
    2 lata temu

    Ciekawe jest to, że każda nalewka ma inne zdrowotne właściwości.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Recenzje Kiti

    Tak, dlatego warto kilka mieć w swojej apteczce

    1
    Odpowiedz
    Recenzje Kiti
    Recenzje Kiti
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    U nas rodzice robią nalewki z bardzo różnych owoców, więc wyboru nie brakuje 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pojedztam
    Pojedztam
    2 lata temu

    Warto korzystać właśnie z właściwości zdrowotnych tej nalewki.

    0
    Odpowiedz
    Sisters92
    Sisters92
    2 lata temu

    Bez wątpienia warto jest skusić się na skorzystanie z tego przepisu.

    0
    Odpowiedz
    Paula
    Paula
    2 lata temu

    Wydaje mi się, że rodzice skusili się na zrobienie też takiej nalewki.

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    26
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz