• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Alkohole, Napoje i alkohole, Przepisy  /  18 października, 2023

Nalewka z owoców tarniny

Wędrówki po kuchni
Śliwa tarnina jest wspaniałą dziką śliwą, pramatką naszej domowej śliwy. Jej owoce są niesamowite! Mają wspaniałe właściwoci lecznicze, ale o tym napiszę kilka słów na koniec postu. Nalewka z tarniny została trochę zapomniana, gdyż długie kolce krzewów zniechęcają do jej zbiorów, a surowe owoce są cierpkie w smaku. Sztuką jest wydobyć z owoców tarniny słodki bukiet niespotykanych aromatów, gdyż nigdy do końca nie tracą swojej cierpkości. Jednak właśnie ta minimalna nuta cierpkości stanowi niepowtarzalny walor tego owocu i powoduje, że nalewka staje się szlachetna i niepowtarzalna w smaku. Ten wspaniały trunek z tarniny ma bardzo ciekawy i złożony smak, który oscyluje pomiędzy śliwką a wiśnią i posiada przepiękną, czerwoną barwę. Smak układa się bardzo długo. Wiele osób uważa, że pełnię smaku uzyskujemy nawet po 5 latach maturacji więc najlepiej zapomnieć o niej...na jakiś czas!
Drukuj
5 from 2 votes
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 kg dojrzałej tarniny
  • 2 litry spirytusu nalewkowego 60-70% *
  • 800 g cukru **

Przygotowanie

  • Tarninę najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach. Owoce wtedy tracą charakterystyczną cierpkość i stają się bardziej słodsze. Trudno jednak wychwycić ten moment, czasem ptaki bywają szybsze. Warto więc zerwać owoce trochę wcześniej i przemrozić.

Maceracja

  • Owoce tarniny myjemy, przebieramy i usuwamy wszystkie uszkodzone owoce. Przekładamy do foliowego woreczka i wkładamy do zamrażarki na minimum 48 godzin. Po upływie tego czasu owoce przekładamy do dużego słoja, zalewamy alkoholem, zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy na minimum rok. Tak, rok! Tarnina jest twardym owocem i potrzebuje sporo czasu. Długa maceracja to znacznie lepsza i intensywniejsza w smaku nalewka.
  • Po tym czasie owoce odcedzamy przez gazę, aby pozbyć się pierwszego osadu. Alkohol przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Owoce tarniny z powrotem przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Cukier wydobędzie z owoców resztę aromatu i wyciągnie też znajdujący się w owocach alkohol. Słoik zakręcamy i ponownie odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na kilka dni. Codziennie postrząsamy słojem z owocami, aby by cukier się rozpuścił.
  • Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru owoce odcedzamy. Powstały płyn łączymy z wcześniej zlanym alkoholem.

Klarowanie

  • Nalewkę odstawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelki. Proces ten można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu np. lodówce. Można także użyć kilku kropel pektoenzymu, który znacznie skróci proces klarowania, nawet do tygodnia. Po tym czasie nalewkę bardzo ostrożnie przenosimy na blat tak, aby nie naruszyć zebranego na dnie osadu.

Filtracja

  • Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
  • Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.

Maturacja

  • Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum rok, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu. Wiele osób twierdzi, że nalewka pełnię smaku uzyskuje po 3, a nawet 5 latach maturacji.

Odnośniki

  • ** lub 700 ml spirytusu 96% i 1,3 l wódki 40%
    ** cukru można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od słodkości owoców i Waszego smaku. Lepiej dodać mniej, dosłodzić zawsze zdążycie!

Właściwości nalewki z tarniny

  • Nalewka z tarniny ma nieocenione właściwości zdrowotne. Polecana jest w przypadku niestrawności, bólu brzucha (zwłaszcza na tle skurczowym) i biegunki. Pomaga także ograniczyć zatrzymywanie płynów w organizmie, niedokrwienie kończyn i procesy miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Pozytywnie działa w przypadku kamicy moczowej, zapalenia pęcherza albo stanem zapalnym nerek. Co więcej, usprawnia przemianę energii oraz materii, a także poprawia mechanizm oczyszczania organizmu. Na tym nie koniec, ponieważ nalewka z tarniny okazuje się nieoceniona, w walce ze złym cholesterolem czy wysokim ciśnieniem krwi. W związku z tym poleca się ją wszystkim osobom, które cierpią na rozmaite schorzenia serca. Po rozcieńczeniu tarninówka jest dobra do płukania jamy ustnej i gardła w przypadku stanów zapalnych, aft, zapalenia migdałków, a także nieświeżego oddechu. Związki aktywne z tarniny mogą też pomóc w walce z próchnicą, ponieważ hamują namnażanie się wywołujących tę chorobę bakterii Streptococcus mutans.

Dawkowanie

  • Lecznicza dawka nalewki to 25-50 ml dziennie.

Uwaga!

  • Zamieszczone powyżej informacje o działaniu nalewki mają wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny. Nie zastąpią wizyty u lekarza, nie są również receptą na występujące dolegliwości. Stosowanie ich w praktyce powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. Nie ponoszę odpowiedzialności za złe zastosowanie i ewentualne nieprawidłowe działanie.

Uwagi dodatkowe

  • owoce do nalewki powinny być dojrzałe, świeże bez uszkodzeń i oznak nadpsucia
  • jeżeli uznacie, że po zlaniu nalewka jest zbyt mało słodka, owoce można ponownie zasypać odpowiednią ilością cukru, a powstały sok połączyć zalkoholem

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 vote
Article Rating

Nawigacja wpisu

Ręczna szatkownica do kapusty – doskonała pomoc w przygotowaniu kiszonek
Pieczony dorsz w parmezanie

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 116

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty, Wypieki  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty, Wypieki  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
23 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Bożenka
Bożenka
18 dni temu

Niesamowita ta tarninówka, tylko robić, chociaż trzeba chyba znać się na owocach, bo ja akurat nie znam tarniny, a może znam??

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Reply to  Bożenka

Myślę, że z pewnością gdzieś się z nimi zetknęłaś, tylko o tym nie wiesz 🙂

0
Odpowiedz
Irena
Irena
21 dni temu

Muszę przyznać, że o tej odmianie śliwki słyszę pierwszy raz. Może skuszę mamę do zrobienia 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Reply to  Irena

Wspaniała śliwa i bardzo zdrowa 🙂

0
Odpowiedz
P. K.
P. K.
21 dni temu

Wspomnę mamie o tej propozycji, może kiedyś się skusi.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
21 dni temu

Chetnie sprobuje, na takie chlodne jesienne wieczory w sam raz 🙂

0
Odpowiedz
Anna - kobietyprzykawie.pl
Anna - kobietyprzykawie.pl
1 miesiąc temu

Nawet nie słyszałam o takich owocach! Tym bardziej chciałabym spróbować. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Reply to  Anna - kobietyprzykawie.pl

Oj warto spróbować, to delicja wśród nalewek

0
Odpowiedz
Anna
Anna
11 dni temu
Reply to  Wędrówki po kuchni

W takim razie koniecznie muszę to sprawdzić. 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 miesiąc temu

Pierwszy raz spotykam sie z nazwą tego owocu, cierpka nalewka napewno znajdzie amatorów

0
Odpowiedz
P. K.
P. K.
1 miesiąc temu

5 stars
Takiej nalewki jeszcze u nas nie było, a robimy różne.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 miesiąc temu

Nalewka wyjątkowa. Tarnina to rzadkość i warto postarać się o nią, aby pić taką ambrozję.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Reply to  Anna

O tak! I jakie ma właściwości 🙂

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
1 miesiąc temu

pięknie klarowna ta twoja nalewka. A jak wyglądają owoce tarniny

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Reply to  Edyta

Wystarczy wpisać w google 🙂

0
Odpowiedz
Alicya
Alicya
1 miesiąc temu

5 stars
Czuję się mocno zainspirowana. Zrobię to!

0
Odpowiedz
Alicya
Alicya
1 miesiąc temu

Czuję się zainspirowana. Coś takiego zrobię 😁

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
1 miesiąc temu

Z wrażenia zamiast kliknąć, że mam skończone 18ście lat, kliknęłam, że nie, nie spodziewałam się. Ogólnie lubię nalewki. Nie dużo i nie mega słodkie, ale wieczorem dla zdrowia czemu nie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Reply to  Kinga

Też nie przepadam za tymi przesłodzonymi 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
1 miesiąc temu

Kolejna smakowita nalewka, dziękuję za inspirację !

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 miesiąc temu

Brzmi jak idealny napój na jesienny wieczór.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Reply to  Miye

O tak!

0
Odpowiedz
Aga
Aga
1 miesiąc temu

Zupełnie obcy mi smak…

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Śledzie

Facebook

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
23
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz