Śliwa tarnina jest wspaniałą dziką śliwą, pramatką naszej domowej śliwy. Jej owoce są niesamowite! Mają wspaniałe właściwoci lecznicze, ale o tym napiszę kilka słów na koniec postu. Nalewka z tarniny została trochę zapomniana, gdyż długie kolce krzewów zniechęcają do jej zbiorów, a surowe owoce są cierpkie w smaku. Sztuką jest wydobyć z owoców tarniny słodki bukiet niespotykanych aromatów, gdyż nigdy do końca nie tracą swojej cierpkości. Jednak właśnie ta minimalna nuta cierpkości stanowi niepowtarzalny walor tego owocu i powoduje, że nalewka staje się szlachetna i niepowtarzalna w smaku. Ten wspaniały trunek z tarniny ma bardzo ciekawy i złożony smak, który oscyluje pomiędzy śliwką a wiśnią i posiada przepiękną, czerwoną barwę. Smak układa się bardzo długo. Wiele osób uważa, że pełnię smaku uzyskujemy nawet po 5 latach maturacji więc najlepiej zapomnieć o niej...na jakiś czas!
Składniki
- 2 kg dojrzałej tarniny
- 2 litry spirytusu nalewkowego 60-70% *
- 800 g cukru **
Przygotowanie
- Tarninę najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach. Owoce wtedy tracą charakterystyczną cierpkość i stają się bardziej słodsze. Trudno jednak wychwycić ten moment, czasem ptaki bywają szybsze. Warto więc zerwać owoce trochę wcześniej i przemrozić.
Maceracja
- Owoce tarniny myjemy, przebieramy i usuwamy wszystkie uszkodzone owoce. Przekładamy do foliowego woreczka i wkładamy do zamrażarki na minimum 48 godzin. Po upływie tego czasu owoce przekładamy do dużego słoja, zalewamy alkoholem, zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy na minimum rok. Tak, rok! Tarnina jest twardym owocem i potrzebuje sporo czasu. Długa maceracja to znacznie lepsza i intensywniejsza w smaku nalewka.
- Po tym czasie owoce odcedzamy przez gazę, aby pozbyć się pierwszego osadu. Alkohol przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Owoce tarniny z powrotem przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Cukier wydobędzie z owoców resztę aromatu i wyciągnie też znajdujący się w owocach alkohol. Słoik zakręcamy i ponownie odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na kilka dni. Codziennie postrząsamy słojem z owocami, aby by cukier się rozpuścił.
- Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru owoce odcedzamy. Powstały płyn łączymy z wcześniej zlanym alkoholem.
Klarowanie
- Nalewkę odstawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelki. Proces ten można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu np. lodówce. Można także użyć kilku kropel pektoenzymu, który znacznie skróci proces klarowania, nawet do tygodnia. Po tym czasie nalewkę bardzo ostrożnie przenosimy na blat tak, aby nie naruszyć zebranego na dnie osadu.
Filtracja
- Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
- Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.
Maturacja
- Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum rok, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu. Wiele osób twierdzi, że nalewka pełnię smaku uzyskuje po 3, a nawet 5 latach maturacji.
Odnośniki
- ** lub 700 ml spirytusu 96% i 1,3 l wódki 40%** cukru można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od słodkości owoców i Waszego smaku. Lepiej dodać mniej, dosłodzić zawsze zdążycie!
Właściwości nalewki z tarniny
- Nalewka z tarniny ma nieocenione właściwości zdrowotne. Polecana jest w przypadku niestrawności, bólu brzucha (zwłaszcza na tle skurczowym) i biegunki. Pomaga także ograniczyć zatrzymywanie płynów w organizmie, niedokrwienie kończyn i procesy miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Pozytywnie działa w przypadku kamicy moczowej, zapalenia pęcherza albo stanem zapalnym nerek. Co więcej, usprawnia przemianę energii oraz materii, a także poprawia mechanizm oczyszczania organizmu. Na tym nie koniec, ponieważ nalewka z tarniny okazuje się nieoceniona, w walce ze złym cholesterolem czy wysokim ciśnieniem krwi. W związku z tym poleca się ją wszystkim osobom, które cierpią na rozmaite schorzenia serca. Po rozcieńczeniu tarninówka jest dobra do płukania jamy ustnej i gardła w przypadku stanów zapalnych, aft, zapalenia migdałków, a także nieświeżego oddechu. Związki aktywne z tarniny mogą też pomóc w walce z próchnicą, ponieważ hamują namnażanie się wywołujących tę chorobę bakterii Streptococcus mutans.
Dawkowanie
- Lecznicza dawka nalewki to 25-50 ml dziennie.
Uwaga!
- Zamieszczone powyżej informacje o działaniu nalewki mają wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny. Nie zastąpią wizyty u lekarza, nie są również receptą na występujące dolegliwości. Stosowanie ich w praktyce powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. Nie ponoszę odpowiedzialności za złe zastosowanie i ewentualne nieprawidłowe działanie.
Uwagi dodatkowe
- owoce do nalewki powinny być dojrzałe, świeże bez uszkodzeń i oznak nadpsucia
- jeżeli uznacie, że po zlaniu nalewka jest zbyt mało słodka, owoce można ponownie zasypać odpowiednią ilością cukru, a powstały sok połączyć zalkoholem
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Niesamowita ta tarninówka, tylko robić, chociaż trzeba chyba znać się na owocach, bo ja akurat nie znam tarniny, a może znam??
Myślę, że z pewnością gdzieś się z nimi zetknęłaś, tylko o tym nie wiesz 🙂
Muszę przyznać, że o tej odmianie śliwki słyszę pierwszy raz. Może skuszę mamę do zrobienia 😀
Wspaniała śliwa i bardzo zdrowa 🙂
Wspomnę mamie o tej propozycji, może kiedyś się skusi.
Chetnie sprobuje, na takie chlodne jesienne wieczory w sam raz 🙂
Nawet nie słyszałam o takich owocach! Tym bardziej chciałabym spróbować. 🙂
Oj warto spróbować, to delicja wśród nalewek
W takim razie koniecznie muszę to sprawdzić. 🙂
Pierwszy raz spotykam sie z nazwą tego owocu, cierpka nalewka napewno znajdzie amatorów
Takiej nalewki jeszcze u nas nie było, a robimy różne.
Nalewka wyjątkowa. Tarnina to rzadkość i warto postarać się o nią, aby pić taką ambrozję.
O tak! I jakie ma właściwości 🙂
pięknie klarowna ta twoja nalewka. A jak wyglądają owoce tarniny
Wystarczy wpisać w google 🙂
Czuję się mocno zainspirowana. Zrobię to!
Czuję się zainspirowana. Coś takiego zrobię 😁
Z wrażenia zamiast kliknąć, że mam skończone 18ście lat, kliknęłam, że nie, nie spodziewałam się. Ogólnie lubię nalewki. Nie dużo i nie mega słodkie, ale wieczorem dla zdrowia czemu nie.
Też nie przepadam za tymi przesłodzonymi 🙂
Kolejna smakowita nalewka, dziękuję za inspirację !
Brzmi jak idealny napój na jesienny wieczór.
O tak!
Zupełnie obcy mi smak…