Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Nalewki, Napoje i alkohole, Przepisy  /  20 czerwca, 2022

Nalewka z płatków róży

Wędrówki po kuchni
Ciepły, subtelny czerwcowy wiatr roznosi słodki i upojny zapach kwiatów róż. Nie można przejść obok nich obojętnie, zapach jest oszałamiający. To idealny moment, aby nazbierać pachnących płatków i zrobić z nich coś pysznego! Płatki róży pomarszczonej są doskonałym surowcem na nalewkę. Mają o wiele więcej aromatu niż płatki tej prawdziwej, dzikiej róży. Już samo ich zbieranie jest przyjemnością. Choć zapewniam Was, że jeszcze większą przyjemnością jest delektowanie się kwiatowym smakiem, gdy za oknem wieje i siąpi deszczem. Prawdziwa, różana esencja o niebywałym smaku!
Drukuj
5 from 5 votes
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 litry płatków róży Rosa rugosa (róża pomarszczona)
  • 1 litr alkoholu 60% *
  • 500 g cukru **
  • 1 laska wanilii
  • sok 3-4 cytryn

Przygotowanie

  • Płatki róż przebieramy i oczyszczamy z wszelkich zanieczyszczeń. W miarę możliwości pozbywamy się białych końcówek, które mogą wprowadzić do nalewki gorzki posmak. Przyznam, że ja nie usuwałam tych białych końcówek i nie wyczułam w nalewce posmaku goryczki. Płatki przekładamy do dużego słoja, lekko przyciskamy, aby weszło ich więcej. Dodajemy cukier, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i zalewamy alkoholem. Lekko mieszamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około 14 dni. Codziennie postrząsamy słojem z owocami, aby by cukier się rozpuścił.
    Po tym czasie odcedzamy na sicie płatki róż. Do alkoholu dodajemy wyciśnięty sok z cytryn, który zrównoważy smak i pozwoli uzyskać ładniejszy kolor.

Klarowanie

  • Nalewkę odstawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelki. Proces ten można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu np. lodówce. Można także użyć kilka kropel pektoenzymu, co znacznie przyspieszy klarowanie. Po tym czasie nalewkę bardzo ostrożnie przenosimy na blat tak, aby nie naruszyć zebranego na dnie osadu.

Filtracja

  • Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, cienki wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
    Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.

Maturacja

  • Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum 6 miesięcy, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * lub 350 ml spirytusu 96% i 650 ml wódki 40%
    ** cukru można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy Waszego smaku. Lepiej na wstępie dodać podaną ilość, dosłodzić zawsze zdążycie!

Właściwości zdrowotne nalewki

  • Nalewka z płatków róż to bogactwo antocyjanów oraz flawonoidów, które mają działanie antyoksydacyjne. Dzięki temu szybciej walczymy z wolnymi rodnikami. Płatki wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Zawarte w nich składniki pozwalają na lepszą regulację trawienia. Nie można zapomnieć także o witaminie C, której są bogatym źródłem - wspiera ona odporność oraz wspiera syntezę kolagenu.

Uwaga!

  • Zamieszczone powyżej informacje o działaniu nalewki mają wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny. Nie zastąpią wizyty u lekarza, nie są również receptą na występujące dolegliwości. Stosowanie ich w praktyce powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. Nie ponoszę odpowiedzialności za złe zastosowanie i ewentualne nieprawidłowe działanie.

Uwagi dodatkowe

  • płatki róż zbieramy rankiem w suchy, słoneczny dzień. Nie należy ich zbierać z krzaków rosnących blisko uczęszczanych dróg czy fabryk, gdyż ta roślina lubi kumulować wszelkie zanieczyszczenia i metale ciężkie
  • zbieramy zdrowe płatki, bez zbrązowiałych części. Im ciemniejsze płatki, tym lepsze, dlatego też warto zbierać je w pełnym rozkwicie, by móc to prawidłowo ocenić
  • nalewka początkowo ma ''perfumowany'' smak. Jednak przy dłuższej maturacji smak się układa i nalewka jest bardzo przyjemna w smaku
  • początkowo nalewka ma piękny, różowy kolor. Z czasem jednak zmienia się jej kolor od bladoróżowego, poprzez ciemniejsze odcienie, czasem aż do brązów. Kolor nalewki w dużej mierze zależy od ilości pigmentu znajdującego się w płatkach oraz od okresu starzenia nalewki. Jednak największy wpływ na późniejszy kolor nalewki ma przechowywanie. Dlatego ważne jest, aby nalewkę przechowywać w ciemnym miejscu i ciemnych butelkach.
  • na zdjęciu widoczna nalewka po roku maturacji
 
 
 

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.7 6 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Dieta, a kremy do smarowania bez cukru
Jaki wpływ ma odżywianie na nasze samopoczucie?
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
31 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Anna
Anna
2 lata temu

Jestem bardzo ciekawa jak smakuje. 🙂 Muszę wypróbować przepis.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Polecam, smakuje obłędnie 🙂

0
Odpowiedz
Maciek
Maciek
2 lata temu

Dzień dobry,
Próbuję pierwszy raz zrobić nalewkę według tego przepisu. Proszę mi powiedzieć, ile soku z cytryny dodać po odcedzeniu płatków? 3-4 łyżeczki?

Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Maciek

Chodzi o sok z 3-4 cytryn 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
2 lata temu

ni ejestem pewna czy dziś widziałam róże…. napewno taka nalewka smakuje neisamowicie, zwłaszcza zimą, to takie wspomnienie ciepłych dni

0
Odpowiedz
Malwina
Malwina
2 lata temu

Bardzo ładnie wyglądają te nalewki 🙂 Mój tata też robi ☺️

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lata temu

Też robię taką nalewkę. Różą właśnie zaczyna kwitnąć. Trzeba myśleć o nastawie.

0
Odpowiedz
Marysia K
Marysia K
2 lata temu

5 stars
Do kwitnięcia róży jeszcze trochę czasu a ja już wiem komu podrzucę ten przepis. Zapowiada się pyszne testowanie

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Marysia K

Róża już kwitnie 🙂

0
Odpowiedz
Paula
Paula
2 lata temu
Odpowiedź do  Marysia K

5 stars
Na pewno jest się czym zainteresować.

0
Odpowiedz
Paula
Paula
2 lata temu

5 stars
Myślę, że pokażę ten przepis rodzicom. Może będą zainteresowani.

0
Odpowiedz
P. Kwiatkowska
P. Kwiatkowska
2 lata temu

5 stars
Takiej jeszcze nie robiliśmy, a na pewno jest smaczna.

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
3 lata temu

Testując Twoje nalewkowe przepisy mogłabym zostać alkoholiczką…:D 😉

2
Odpowiedz
Martyna K
Martyna K
2 lata temu
Odpowiedź do  Zołza z kitką

Więc należy kosztować tylko co którąś, a robić można wszystkie 😀

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
3 lata temu

Nigdy nie robiłam takiej nalewki, nie jestem osobą, która lubi alkohol. Wiem, komu podrzucę ten przepis

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
3 lata temu

5 stars
Róża to wspomnienie lata, taki hm… napój pije się cudownie jesienią i zimą 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  krystynabozenna

Oj tak, przywołuje zapach wakacji 🙂

0
Odpowiedz
Alice
Alice
3 lata temu

Koleżanka poleciła mi nalewkę z płatków róż na trawienie. Zapisuję sobie Twój przepis i po zgromadzeniu niezbędnych produktów zabieram się do pracy! Mam nadzieję, że poradzę sobie z samodzielnym przygotowaniem naparu. Szkoda tylko, że tak długo trzeba czekać, aby go wypróbować. W sieci widziałam „gotowce”, ale uważam, że domowe produkty zawsze są lepsze. Lubię mieć kontrolę nad tym, co ląduje w butelce. Fajnie, że płatki róż pozytywnie oddziałują na skórę – szczerze mówiąc, to dopiero po 30 zaczęłam interesować się świadomą pielęgnacją.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Alice

Zapewniam, że warto poczekać 🙂 Smak układa się dość długo, ale zdecydowanie zaskakuje 🙂

0
Odpowiedz
Karolina/Nasze Bąbelkowo
Karolina/Nasze Bąbelkowo
3 lata temu

Nigdy nie robiłam takich nalewek, ale przekażę przepis moim rodzicom – im na pewno się przyda.

0
Odpowiedz
Donna
Donna
3 lata temu

Takiej nalewki jeszcze nie miałam okazji skosztować 🙂

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
3 lata temu

Ta różana esencja musi być naprawdę smaczna.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Martyna

Oj tak, jest wspaniała!

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
3 lata temu

Smak tej nalewki na pewno musi być wspaniały. Na pewno znajdzie swoich odbiorców.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Pojedztam.pl

To jedna z moich ulubionych nalewek 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lata temu

Bardzo lubię różane smaki i zapachy. Nalewka z płatków róż to wspaniały napój.

0
Odpowiedz
Aga
Aga
3 lata temu

Już myślałam, że napadnę róże u rodziców, ale oni mają krzak przy dość uczęszczanej drodze i to w środku miasta, więc się nie nada… Szkoda. Ale będę miała na uwadze ten przepis.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Aga

Tych blisko dróg nie polecam. Może uda się znaleźć gdzieś zdala od drogi 🙂

0
Odpowiedz
P. Kwiatkowska
P. Kwiatkowska
3 lata temu

Muszę polecić ją rodzicom. Takiej jeszcze nie robili.

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
3 lata temu

Ja nie jestem alkoholowa, ale ta naleweczka musi być pyszna!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

Oj tak, smakuje wspaniale!

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
31
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz