Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Nalewki, Przepisy  /  5 stycznia, 2023

Nalewka z żurawiny

Wędrówki po kuchni
Po chłodnej i mroźnej nocy zimowe promienie słońca wstydliwie zaglądają przez okno. Płatki śniegu pokładają się niczym biały dywan między nagimi drzewami. Szturchane lekkim podmuchem wiatru wyglądają, jakby tańczyły. Jest biało, zimowo, przepięknie! Właśnie wróciliśmy ze spaceru, rozpaliliśmy drewno w kominku i rozgrzewamy się wspaniałą nalewką z żurawiny, którą przygotowałam wczesną jesienią. Jest cu-do-wna! Charakteryzuje się wyjątkowym bukietem smaków i zapachów oraz niepowtarzalną barwą. Jest słodka i kwaskowa jednocześnie, a jej głęboki, rubinowy kolor zachwyca wszystkich smakoszy nalewek. Wspaniale rozgrzewa, szczególnie po takim zimowym spacerze we dwoje!
Drukuj
5 from 1 vote
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 kg żurawiny *
  • 2 litry spirytusu nalewkowego 60% **
  • 500 g cukru ***

Przygotowanie

  • Owoce żurawiny zbieramy po pierwszych przymrozkach. Jeśli owoce są dojrzałe i zbieramy je wcześniej należy je przemrozić.

Maceracja

  • Żurawinę przekładamy do dużego słoja. Owoce zalewamy alkoholem, zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy na ninimum 6 miesięcy. Proces maceracji można wydłużyć do 12 miesięcy, do czego Was bardzo zachęcam. Żurawina jest dość twardym owocem i potrzebuje sporo czasu. Długa maceracja to znacznie lepsza i intensywniejsza w smaku nalewka.
  • Po tym czasie owoce odcedzamy przez gazę, aby pozbyć się pierwszego osadu. Alkohol przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Owoce żurawiny z powrotem przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Cukier wydobędzie z owoców resztę aromatu i wyciągnie też znajdujący się w malinach alkohol. Słoik zakręcamy i ponownie odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na kilka dni. Codziennie postrząsamy słojem z owocami, aby by cukier się rozpuścił.
  • Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru owoce odcedzamy. Delikatnie odciskamy sok z owoców. Powstały płyn łączymy z wcześniej zlanym alkoholem.

Klarowanie

  • Nalewkę odstawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelki. Proces ten można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu np. lodówce. Można także użyć kilku kropel pektoenzymu, który znacznie skróci proces klarowania, nawet do tygodnia. Po tym czasie nalewkę bardzo ostrożnie przenosimy na blat tak, aby nie naruszyć zebranego na dnie osadu.

Filtracja

  • Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
  • Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.

Maturacja

  • Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum 6 miesiący, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu.

Odnośniki

  • * można użyć mrożonych owoców. Nie należy ich wcześniej rozmrażać
    ** lub 700 ml spirytusu 96% i 1,3 l wódki 40%
    *** cukru można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od słodkości owoców i Waszego smaku. Lepiej dodać mniej, dosłodzić zawsze zdążycie!

Właściwości nalewki żurawinowej

  • Nalewka z żurawniny polecana jest szczególnie osobom, które mają problemy z układem moczowym. Zapobiega ona powstawaniu niektórych typów kamieni na nerkach, które są niezwykle bolesne. Co więcej, ułatwia oczyszczenie organizmu z wszelkich szkodliwych substancji, a także znacząco usprawnia działanie układu pokarmowego. Ponadto spowalnia proces starzenia się komórek oraz uaktywnia te, które działają w mózgu. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na rozmaite choroby, w których występuje gorączka, w grypie i dolegliwościach grypopodobnych. Jeśli wspomnimy jeszcze o działaniu przeciwzapalnym, antybakteryjnym oraz tonizującym, zauważysz, że żurawina okazuje się pomocna w leczeniu większości chorób cywilizacyjnych.

Stosowanie

  • Aby nalewka zachowała swoje lecznicze właściwości, nie powinno przekraczać się dziennej dawki, która maksymalnie wynosi 50 ml na dobę.

Uwaga!

  • Zamieszczone powyżej informacje o działaniu nalewki mają wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny. Nie zastąpią wizyty u lekarza, nie są również receptą na występujące dolegliwości. Stosowanie ich w praktyce powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. Nie ponoszę odpowiedzialności za złe zastosowanie i ewentualne nieprawidłowe działanie.

Uwagi dodatkowe

  • owoce do nalewki powinny być dojrzałe, świeże bez uszkodzeń i oznak nadpsucia
  • owoce z nalewki możemy przechowywać w zamkniętym słoiku. Skąpane, najpierw w spirytusie potem w cukrze, szybko się nie popsują. Stanowić mogą pyszny dodatek do deserów lub jako wkład do ciasta
  • jeżeli uznacie, że po zlaniu nalewka jest zbyt mało słodka, owoce można ponownie zasypać odpowiednią ilością cukru, a powstały sok połączyć z alkoholem
 

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

5 1 głos
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Suplementy diety – jak wzmocnić organizm?
Owsianka Bounty
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
20 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Miye
Miye
2 lata temu

Wygląda cudownie, z miłą chęcią bym się takiej napiła.

0
Odpowiedz
Paula
Paula
2 lata temu

Z żurawiny jeszcze nie miałam okazji robić nalewki.

0
Odpowiedz
Oskar
Oskar
2 lata temu

Ja już się biorę do roboty w kuchni. Jak skończę siadam do kolejnych Twoich postów. Dzięki

0
Odpowiedz
Mangomania
Mangomania
2 lata temu

Chcąc zrobić nalewkę warto jest skorzystać z twoich przepisów bo jak zauważyłam masz ich kilka i są sprawdzone.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Mangomania

Nalewkami zajmuje się od dłuższego czasu, mam ich trochę w swojej kolekcji. Przepisy są sprawdzone 🙂

1
Odpowiedz
Paula
Paula
2 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Takie właśnie są najlepsze i z tego też względu warto z nich korzystać.

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
2 lata temu

Wiele osób niewątpliwie skusi się na zrobienie takiej nalewki.

0
Odpowiedz
Paula
Paula
2 lata temu

Wygląda bosko i z pewnością tak smakuje 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
2 lata temu

Uwielbiam żurawinę w każdej postaci, ale o nalewce po raz pierwszy słyszę . Musi być wyjątkowa w smaku.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Joanna

Tak, smakuje bajecznie 🙂

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
2 lata temu

Wszystkie Twoje przepisy na nalewki są świetne, za moment braknie ki miejsca na te specjały:) byle nie skończyło się później na terapii 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Agaman

Mnie już brakuje miejsca mam około 30 gatunków różnych nalewek, a nastepne się macerują już 🙂

0
Odpowiedz
Krzysiek / idzemydalej.pl
Krzysiek / idzemydalej.pl
2 lata temu

Jakoś nigdy nie mogłem się przekonać do żurawiny po żadną postacią i chyba już się nie przekonam 🙁

0
Odpowiedz
NaturalnieAndzia
NaturalnieAndzia
2 lata temu

Ostatnio bardzo polubiłam żurawinę. Takiej naleweczki jeszcze nie miałam okazji pic.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  NaturalnieAndzia

Bardzo polecam, jest wspaniała

0
Odpowiedz
Aga
Aga
2 lata temu

5 stars
Ta nalewka jest pyszna! Uwielbiamy ja wszyscy 🤩

0
Odpowiedz
Anna - kobietyprzykawie.pl
Anna - kobietyprzykawie.pl
2 lata temu

Nie próbowałam, ale chyba się skuszę. 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lata temu

Dawno nie robiłam nalewki. Jesienną żurawinę przerobiłam na konfiturę i sos do mięs i serów.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Też robiłam sos do mięs 🙂

0
Odpowiedz
P. K.
P. K.
2 lata temu

Nalewka z żurawiny jeszcze nie miała okazji pojawić się w naszych zbiorach.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
20
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz