Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Azjatycka, Dania jednogarnkowe, Dania z ryżem, Drób, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne, Zdrowo i Fit  /  17 lutego, 2024

Nasi Goreng – smażony indonezyjski ryż z warzywami

Wędrówki po kuchni
Zabieram Was w podróż pełną smaku, do słonecznej Indonezji, która przyciąga wyjątkowym i magicznym pięknem natury. Pola ryżowe ścielące się po horyzont, budzące postrach wulkany, fantastyczne plaże i rajskie wyspy. Ciepły wiatr pachnie mieszaniną wielu przypraw – chili, wanilią, cynamonem, imbirem. Stragany w miasteczkach pełne ulicznego jedzenia oferującego smaki lokalnej kuchni. To prawdziwe doświadczenie i raj dla kubków smakowych! Indonezyjczycy bezwarunkowo kochają ryż i jest on podstawowym pożywieniem na wyspach. Jednym z najbardziej popularnych dań jest Nasi Goreng. Ile wysp w Indonezji, tyle jest chyba rodzajów tego dania z użyciem różnych składników. Niezmiennym składnikiem jest oczywiście smażony ryż oraz jajko i kecap manis, który nadaje potrawie słodkawy smak. Niezwykle bogate w smaku danie, które rozpieszcza i dostarcza niebiańskiej przyjemności kulinarnej!
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas całkowity30 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 140 świeżych mini kolb kukurydzy
  • 100 g ryżu jaśminowego/basmati *
  • 60 g pasty Nasi Goreng **
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • ½ brokuła
  • 3-4 sztuki cebuli dymki
  • 2 łyżki Kecap Manis ***
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego

Dodatkowo

  • 1 jajko L
  • sos sambal oelek lub sriracha

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Można wykorzystać wcześniej ugotowany ryż, pozostały z obiadu. Brokuła oczyszczamy i dzielimy na różyczki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki. Kurczaka kroimy niedużą kostkę. Szalotki oraz czosnek drobno siekamy.
  • W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka i smażymy do momentu, aż mięso uzyska lekko złoty kolor. Następnie dodajemy brokuła oraz kolby kukurydzy pokrojone na mniejsze kawałki. Smażymy kolejne 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy paprykę, szalotkę i czosnek. Smażymy kolejne 2 minuty na średniej mocy palnika.
  • Następnie dodajemy pastę Nasi Goreng, sos sojowy oraz kecap manis (indonezyjski sos sojowy). Całość dokładnie mieszamy, dodajemy ryż, całe jajko oraz połowę posiekanej dymki. Smażymy przez 2-3 minuty, mieszając dość często potrawę.
  • Przed podaniem posypujemy resztą posiekanej dymki. Danie podajemy z ostrym sosem : sambal oelek albo sriracha
    Smacznego! Selamat makan!

Odnośniki

  • * w Polsce na chwilę obecną nie można jeszcze dostać białego ryżu z Indonezji. Dostępne są jednak odmiany z innych regionów Azji, które świetnie zastąpią ten indonezyjski.
    ** pasta jest dostępna w dużych marketach, sklepach z azjatycką żywnością bądź sklepach on-line
    ** indyonezyjski sos sojowy dostępny w sklepach z azjatycką żywnością, sklepach on-line bądź dużych marketach

Uwagi dodatkowe

  • do przygotowania tego dania można wykorzystać różne warzywa: cukinię, fasolkę szparagową, pak choi czy boczniaki
  • danie serwuje się na dwa sposoby. Ten przedstawiony przeze mnie zawiera jajko wmieszane do ryżu podczas smażenia. Zabieg ten sprawia, że ryż jest bardziej kleisty. Jeśli chcecie, aby ryż był bardziej sypki, wtedy jajko dodajcie tylko na wierzch w postaci jajka sadzonego

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 głos
Ocena artykułu

Tagi

  • Drób

Nawigacja wpisu

Zapiekana feta w cieście francuskim z miodem
Jak dobrać dietę dla siebie?

Podobne wpisy

Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim
Drób, Obiady, Przepisy  /  30 lipca, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem
Klasyczne, Kuchnia azjatycka, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  28 października, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 38

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Paella z chorizo i kurczakiem
Dania jednogarnkowe, Dania z ryżem, Drób, Kuchnia hiszpańska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  25 lipca, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Paella z chorizo i kurczakiem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
25 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
gosia B
gosia B
1 rok temu

Taki „Chińczyk” przygotowany w oryginalny sposób. Fajny wariant do wypróbowania i zrobienia samodzielnie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  gosia B

Do ”chińczyka” to temu daniu daleko 🙂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
1 rok temu

Uwielbiamy dania z ryżem. Często łączymy go z warzywami i mięsem. Zapewne również ta propozycja przypadłaby nam do gustu i zachwyciłaby nas kulinarnie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Aneta

Skoro lubicie takie połączenia, to z pewnością to danie by Wam zasmakowało 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
1 rok temu

Zdecydowanie taki ryż wpada w me gusta smakowe

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Ciekawska Magdalena

Fantastycznie 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 rok temu

Fajny pomysł na kolacje na ciepło smaczną i zdrowszą. Sama czasem jadam takie warzywne dania

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

To raczej pożywne danie obiadowe, ale i na kolację może być – jak kto woli!

0
Odpowiedz
KonfabulaPL
KonfabulaPL
1 rok temu

Często robię podobne dania, ale nigdy z tymi sosami. Muszę przetestować indonezyjską kuchnię.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  KonfabulaPL

Koniecznie spróbuj, smakuje genialnie!

0
Odpowiedz
Ania
Ania
1 rok temu

Ciekawy przepis, chetnie sprobuje, choc nie przepadam za smazonym ryzem. Moze w Twoim wydaniu polubie go?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Ania

No mam nadzieję, że posmakuje 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
1 rok temu

Muszę sprawdzić tę indonezyjską pastę, bo ryż kocham, to danie będzie pyszne i bez kurczaka.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Akacja

Bez kurczaka również będzie smaczne, polecam 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu

Przepis brzmi smacznie i autentycznie, idealnie oddając ducha indonezyjskiej kuchni. Z pewnością to danie rozgrzeje i zaskoczy bogactwem smaków każdego, kto pragnie wprowadzić do swojego menu odrobinę egzotyki.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Miye

Dziękuję. Trochę egzotyki na talerzu zpewnością warto wprowadzić do swojego menu

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Mój mąż jest fanem takich dań 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Bardzo lubię ten smażony ryż z tofu i jajkiem. Dodaję często boczniaki i pak choi.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Anna

Boczniaki są również fajnym dodatkiem do tego dania

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Ryż indonezyjski trzeba poszukać w sklepach z azjatycką żywnością. Danie brzmi smacznie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Anna

Prawdziwy ryż indonezyjski raczej trudny do zdobycia, inny azjatycki i owszem 🙂

0
Odpowiedz
Maturo
Maturo
1 rok temu

Przepis na Nasi Goreng, który został przedstawiony, jest prawdziwym kulinarnym mostem łączącym nas z egzotyczną Indonezją. Przedstawienie kontekstu kulturowego i naturalnego piękna Indonezji jest inspirującym wstępem, który nie tylko zachęca do wypróbowania przepisu, ale również pozwala poczuć klimat i tradycję tego miejsca. Sam przepis jest dobrze zorganizowany, podział na składniki i dokładne instrukcje przygotowania czynią go przystępnym nawet dla początkujących kucharzy. Wykorzystanie szerokiej gamy składników, takich jak filet z kurczaka, różnorodne warzywa (mini kolby kukurydzy, brokuła, czerwona papryka) oraz charakterystyczne dla indonezyjskiej kuchni elementy jak pasta Nasi Goreng, kecap manis i sos sojowy, podkreśla autentyczność dania. Dodatkowe informacje na temat… Dowiedz się więcej »

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Maturo

Dziękuję za miły komentarz. To prawda, że to danie pozwala na wszelkie eksperymenty!

0
Odpowiedz
Zaczytanamarzycielka8
Zaczytanamarzycielka8
1 rok temu

Bardzo lubię takie smaki uwielbiam różnego rodzaju azjatyckie jedzenie, chińskie itd.
To też chętnie jak spotkam w jakiej restauracji to zjem

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Zaczytanamarzycielka8

No masz dobry gust! Te kuchnie są wyjątkowe 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
25
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz