Nic nie pachnie tak pięknie jak świeżo upieczone domowe pieczywo. Dlatego serdecznie zachęcam Was, aby choć raz na jakiś czas wyczarować w kuchni coś prostego, a jednocześnie wyjątkowego. Ten przepis nie wymaga wielu składników ani czasu — wieczorem kilka chwil na przygotowanie, a rano rozkoszujemy się ciepłymi, chrupiącymi bułeczkami. Efekt? Cudownie świeże, chrupiące i domowe pieczywo, które smakuje lepiej niż z piekarni.
Porcje: 12
Składniki
Zaczyn drożdżowy
- 40 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki wody
Ciasto właściwe
- 520 g mąki pszennej typu 650
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- 75 ml oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- siemię lniane
- czarnuszka
- sezam
- mak
Przygotowanie
Wieczorem
Zaczyn drożdżowy
- Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłą wodę, cukier i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej, ciepłe mleko, ciepłą wodę i sól. Soli nie sypiemy bezpośrednio na zaczyn, gdyż zakłóci pracę drożdży. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.
- Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką na 5 minut, następnie ponownie zagniatamy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto powinno podwoić objętość.
Rano
- Ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 12 równych części. Z każdej formujemy dowolny kształt bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem połączonym z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 20-25 minut. Upieczone pieczywo studzimy na kratce.Smacznego!
Uwagi dodatkowe
- do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Tak sobie pichcę
Nigdy nie robiłam taki sama, na pewno są pyszne 🙂
Robiłam takie kiedyś. Dobre są.
Ładnie wyglądają, niestety jako osoba na diecie bezglutenowej mogę jedynie popatrzeć 🙂
Przepis zapisany!😘 W wolny weekend wypróbuję! Dziękuję i pozdrawiam!😘
Dobre pieczywo jest w cenie. Jeszcze mi się nie zdarzyło przygotowywać je samemu. Może pora to zmienić 🙂
Na pewno jest spora satysfakcja z upieczenia takich bułeczek.
Niestety spora ilość piekarni tak działa, ja na szczęście zaopatruje się w takiej, która piecze na bieżąco 😉
Bułeczki wyglądają apetycznie. U mnie też sprawdza się domowe pieczywo.
Wyglądają naprawdę smakowicie 😉 Będę musiała wypróbować ten przepis!
Świetny pomysł na super rozpoczęcie dnia:) szczególnie dla tych, którzy tylko jedzą;))))
Wizualnie wyglądają przepięknie:)
Kiedyś takie zrobiłam – w mgnieniu okaz zniknęły 😀
Fajny przepis, może być nawet zdążyła rano je upiec 😉
ale mi smaka narobiłaś <3
Na ten moment nie mam piekarnika, więc ratuję się chlebem z piekarni. Bardzo chętnie postawilabym na swoje wypieki 🙂
Kurczę! W supermarkecie to znają wiele trików, żeby klienta nabrać! Swoje pieczywo zrobić to coś cudownego!
Na zdjęciu wyglądają przepysznie 🙂 Ale znając moje umiejętności z zakresu pieczenia, trudno byłoby mi je upiec
Może warto spróbować? 🙂
Jadłabym! Mniam!
Ojeeej wyglądają przepysznie! Przepis jak dla mnie trochę trudny (nie jestem najlepsza w pieczeniu) ale spróbuje! Może nikt się nie zatruje 😉
nie wiedziałam, że te „świeże” bułeczki ze sklepu miesiącami leżą w magazynach, że jest używany azot do ich konserwacji… Fuj!!! A tak lubiłam zjeść czasem takie pieczywo… Chyba czas na naukę samodzielnego pieczenia…
Jak to smakowicie wygląda. Na pewno wypróbuję 🙂
Tytuł mnie zaintrygował, wszedłem a tu takie pysznosci 🙂 Przepis dodany do zaplanowanych 😉
wyglądają pysznie! 🙂
o! zabieram się za pieczenie dzięki:)
Dzięki za przepis, nie ma nic lepszego niż świeże bułeczki z rana 🙂 Pozdrawiam !!!
Wyglądają fantastycznie! Lepiej niż z najlepszej piekarni 🙂 bardzo cenię domowe pieczywo, smakuje o niebo lepiej niż to z supermarketów, a czasami wystarczy na jego zrobienie dosłownie kilka chwil 🙂
Dziękuję 🙂
Wyglądają smakowicie! Nigdy sama nie piekłam pieczywa, ale noszę się z tym zamiarem już od jakiegoś czasu. Jak długo takie bułeczki pozostają świeże?