Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Bułki, Przepisy, Weekendowa piekarnia  /  23 maja, 2013

Nocne bułeczki

Wędrówki po kuchni

 

Nic nie pachnie tak pięknie jak świeżo upieczone domowe pieczywo. Dlatego serdecznie zachęcam Was, aby choć raz na jakiś czas wyczarować w kuchni coś prostego, a jednocześnie wyjątkowego. Ten przepis nie wymaga wielu składników ani czasu — wieczorem kilka chwil na przygotowanie, a rano rozkoszujemy się ciepłymi, chrupiącymi bułeczkami. Efekt? Cudownie świeże, chrupiące i domowe pieczywo, które smakuje lepiej niż z piekarni.
Przygotowanie30 min., min.
Gotowanie25 min., min.
Czas całkowity55 min., min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Zaczyn drożdżowy

  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki wody

Ciasto właściwe

  • 520 g mąki pszennej typu 650
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 75 ml oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • siemię lniane
  • czarnuszka
  • sezam
  • mak

Przygotowanie

    Wieczorem

      Zaczyn drożdżowy

      • Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłą wodę, cukier i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.

      Ciasto właściwe

      • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej, ciepłe mleko, ciepłą wodę i sól. Soli nie sypiemy bezpośrednio na zaczyn, gdyż zakłóci pracę drożdży. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.
      • Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką na 5 minut, następnie ponownie zagniatamy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto powinno podwoić objętość.

      Rano

      • Ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 12 równych części. Z każdej formujemy dowolny kształt bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
      • Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem połączonym z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 20-25 minut. Upieczone pieczywo studzimy na kratce.
        Smacznego!

      Uwagi dodatkowe

      • do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      Adapted from Tak sobie pichcę

      3.8 13 głosy
      Ocena artykułu

      Tagi

      • Pieczywo
      • Śniadania

      Nawigacja wpisu

      Aromatyczny kurczak otulony boczkiem
      Kompot z rabarbaru

      Podobne wpisy

      Szybki chleb bez wyrastania
      Chleby, Przepisy, Weekendowa piekarnia  /  28 kwietnia, 2020
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 67

      Szybki chleb bez wyrastania

      Omlet francuski z szynką parmeńską i bobem
      Przepisy, Śniadania, Wytrawnie  /  9 lipca, 2020
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

      Omlet francuski z szynką parmeńską i bobem

      Zakwas żytni
      Bułki, Chleby, Przepisy, Weekendowa piekarnia  /  6 maja, 2020
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

      Zakwas żytni

      Subskrybuj
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      29 Komentarze
      Najnowsze
      Najstarsze Najwięcej głosów
      Opinie w linii
      Zobacz wszystkie komentarze
      Ewelina
      Ewelina
      5 lata temu

      Nigdy nie robiłam taki sama, na pewno są pyszne 🙂

      0
      Odpowiedz
      Sandra z Chrzasteksumienia
      Sandra z Chrzasteksumienia
      5 lata temu

      Robiłam takie kiedyś. Dobre są.

      0
      Odpowiedz
      Joanna | Organiczni
      Joanna | Organiczni
      5 lata temu

      Ładnie wyglądają, niestety jako osoba na diecie bezglutenowej mogę jedynie popatrzeć 🙂

      0
      Odpowiedz
      Sylwia R
      Sylwia R
      5 lata temu

      5 stars
      Przepis zapisany!😘 W wolny weekend wypróbuję! Dziękuję i pozdrawiam!😘

      0
      Odpowiedz
      Sylwia
      Sylwia
      5 lata temu

      Dobre pieczywo jest w cenie. Jeszcze mi się nie zdarzyło przygotowywać je samemu. Może pora to zmienić 🙂

      0
      Odpowiedz
      czerwonafilizanka
      czerwonafilizanka
      5 lata temu

      Na pewno jest spora satysfakcja z upieczenia takich bułeczek.

      0
      Odpowiedz
      booky.tramp
      booky.tramp
      5 lata temu

      Niestety spora ilość piekarni tak działa, ja na szczęście zaopatruje się w takiej, która piecze na bieżąco 😉

      0
      Odpowiedz
      Akacja
      Akacja
      5 lata temu

      5 stars
      Bułeczki wyglądają apetycznie. U mnie też sprawdza się domowe pieczywo.

      0
      Odpowiedz
      Dominika D.
      Dominika D.
      5 lata temu

      5 stars
      Wyglądają naprawdę smakowicie 😉 Będę musiała wypróbować ten przepis!

      0
      Odpowiedz
      Kas
      Kas
      7 lata temu

      Świetny pomysł na super rozpoczęcie dnia:) szczególnie dla tych, którzy tylko jedzą;))))

      -2
      Odpowiedz
      MangoMania
      MangoMania
      7 lata temu

      Wizualnie wyglądają przepięknie:)

      0
      Odpowiedz
      Monika Kilijańska
      Monika Kilijańska
      7 lata temu

      Kiedyś takie zrobiłam – w mgnieniu okaz zniknęły 😀

      0
      Odpowiedz
      Bea
      Bea
      7 lata temu

      Fajny przepis, może być nawet zdążyła rano je upiec 😉

      0
      Odpowiedz
      Anna
      Anna
      7 lata temu

      ale mi smaka narobiłaś <3

      0
      Odpowiedz
      Pokularna
      Pokularna
      7 lata temu

      Na ten moment nie mam piekarnika, więc ratuję się chlebem z piekarni. Bardzo chętnie postawilabym na swoje wypieki 🙂

      0
      Odpowiedz
      Wiola
      Wiola
      7 lata temu

      Kurczę! W supermarkecie to znają wiele trików, żeby klienta nabrać! Swoje pieczywo zrobić to coś cudownego!

      0
      Odpowiedz
      Paweł Stańczyk
      Paweł Stańczyk
      7 lata temu

      Na zdjęciu wyglądają przepysznie 🙂 Ale znając moje umiejętności z zakresu pieczenia, trudno byłoby mi je upiec

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      7 lata temu
      Odpowiedź do  Paweł Stańczyk

      Może warto spróbować? 🙂

      0
      Odpowiedz
      Kaja
      Kaja
      7 lata temu

      Jadłabym! Mniam!

      0
      Odpowiedz
      Weronika Leszczyńska
      Weronika Leszczyńska
      7 lata temu

      Ojeeej wyglądają przepysznie! Przepis jak dla mnie trochę trudny (nie jestem najlepsza w pieczeniu) ale spróbuje! Może nikt się nie zatruje 😉

      0
      Odpowiedz
      Anna Kołodziej
      Anna Kołodziej
      7 lata temu

      nie wiedziałam, że te „świeże” bułeczki ze sklepu miesiącami leżą w magazynach, że jest używany azot do ich konserwacji… Fuj!!! A tak lubiłam zjeść czasem takie pieczywo… Chyba czas na naukę samodzielnego pieczenia…

      0
      Odpowiedz
      Agnieszka
      Agnieszka
      7 lata temu

      Jak to smakowicie wygląda. Na pewno wypróbuję 🙂

      0
      Odpowiedz
      Przemek
      Przemek
      7 lata temu

      Tytuł mnie zaintrygował, wszedłem a tu takie pysznosci 🙂 Przepis dodany do zaplanowanych 😉

      0
      Odpowiedz
      Anna Kot
      Anna Kot
      8 lata temu

      wyglądają pysznie! 🙂

      0
      Odpowiedz
      Malwina
      Malwina
      8 lata temu

      o! zabieram się za pieczenie dzięki:)

      0
      Odpowiedz
      Agnieszka
      Agnieszka
      8 lata temu

      Dzięki za przepis, nie ma nic lepszego niż świeże bułeczki z rana 🙂 Pozdrawiam !!!

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra - Cooking Monster
      Aleksandra - Cooking Monster
      9 lata temu

      Wyglądają fantastycznie! Lepiej niż z najlepszej piekarni 🙂 bardzo cenię domowe pieczywo, smakuje o niebo lepiej niż to z supermarketów, a czasami wystarczy na jego zrobienie dosłownie kilka chwil 🙂

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      9 lata temu
      Odpowiedź do  Aleksandra - Cooking Monster

      Dziękuję 🙂

      0
      Odpowiedz
      Ramydada
      Ramydada
      9 lata temu

      Wyglądają smakowicie! Nigdy sama nie piekłam pieczywa, ale noszę się z tym zamiarem już od jakiegoś czasu. Jak długo takie bułeczki pozostają świeże?

      0
      Odpowiedz
      • Facebook
      • Pinterest
      • Instagram

      Tagi

      • Boże Narodzenie
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Grzyby
      • Jabłka
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy
      • Łosoś
      • Śliwki

      Facebook

      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
      Non-necessary
      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
      SAVE & ACCEPT
      wpDiscuz
      29
      0
      Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
      ()
      x
      | Odpowiedz