Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z owoców  /  7 lipca, 2015

Nutella biała z jabłek

Wędrówki po kuchni
Znane są od starożytności. Współcześnie uprawiane w ponad pięciu tysiącach najpopularniejszych odmian! Statystyczny Polak zjada ich 13 kg rocznie. Jabłko - bo o nim mowa, będzie bohaterem tego wpisu. A wpis dotyczy pysznego kremu z jabłek z dodatkiem białej czekolady i wanilii. Z nutellą oczywiście nie ma nic wspólnego po za tym, że tym kremem można również posmarować kromkę chleba, ale i nie tylko. Świetnie nadaje się do naleśników, deserów, ciast lub tak jak najbardziej lubię - wyjadania wprost ze słoiczka.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie1 hour godz. 30 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 50 min., min.
Drukuj
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2½ kg jabłek *
  • 400 g cukru **
  • 8 tabliczek białej czekolady
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej

Przygotowanie

  • Jabłka obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze części. Na dno rondla wlewamy odrobinę wody tak, aby dno było przykryte. Wrzucamy pokrojone jabłka i smażymy na średnim ogniu około 60 minut. Jabłka powinny się niemalże całkowicie rozpaść. Następnie przy pomocy blendera miksujemy jabłka na gładki mus. Dodajemy pastę z wanilii, cukier i połamaną czekoladę.
  • Mieszając, podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki połączą się. Gotową, gorącą nutellę przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Słoiczki pasteryzujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Jeśli słoiki z nutellą są zimne, pasteryzację wydłużamy o 10 minut. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.

Odnośniki

  • * waga po obraniu
  • ** można zmniejszyć ilość cukru do 300 g

Uwagi dodatkowe

  • czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików
  • nutella świetnie nadaje się do naleśników, ciast, deserów, pancakes'ów, pieczywa czy bułek maślanych
  • porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.9 26 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Jabłka
  • Przetwory z owoców

Nawigacja wpisu

Beszamel – Béchamel
Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiem

Podobne wpisy

Śledzie z porem i jabłkiem
Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  16 grudnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

Śledzie z porem i jabłkiem

Dżem ananasowy
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z owoców  /  11 sierpnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

Dżem ananasowy

Nalewka jabłkowa
Domowa spiżarnia, Nalewki, Napoje i alkohole, Przepisy  /  5 października, 2022
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 33

Nalewka jabłkowa

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
32 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
trackback
Jabłkowy krem - kroolinaria
3 lata temu

[…] źródło inspiracji https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/nutella-biala-z-jablek/ […]

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
4 lata temu

Wow!! Nie wpadłybyśmy na takie połączenie 😀 Extra, musimy spróbować 😀

0
Odpowiedz
Krystyna M.
Krystyna M.
4 lata temu

No cóż, myślę, że w takiej postaci i biała czekolada, której nie lubię, może mieć swój urok!

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Chętnie przekonam się, czy u nas się sprawdzi takie połączenie smaków. 🙂

0
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
4 lata temu

No to już wiem, co w najbliższym czasie będę wypróbowywać. 😀

0
Odpowiedz
Dorota
Dorota
5 lata temu

Brzmi obłędnie!

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
5 lata temu

Wygląda ciekawie, muszę wypróbować przepis by skosztować.

0
Odpowiedz
kaasilka
kaasilka
5 lata temu

Nigdy bym nie pomyślała o połączeniu jabłek z białą czekoladą. Czy ktoś już to robił? jestem bardzo ciekawa smaku tego połączenia

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  kaasilka

Jest uzależniająca 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
5 lata temu

Zaskoczyłaś mnie tą nutellą 🙂 Będę musiała ją przetesować.

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
5 lata temu

O mamo- jakie to musi być pysze! <3

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
5 lata temu

Nawet nie przypuszczałam, że taki smakołyk jest możliwy. 🙂

1
Odpowiedz
Patrycja Sobolewska
Patrycja Sobolewska
5 lata temu

Muszę spróbować, bo ja swoją robię z avokado, kakao, banana ;))

0
Odpowiedz
Agnieszka Wleciał
Agnieszka Wleciał
6 lata temu

Pierwszy raz słyszę o takim kremie, bardzo jestem ciekawa jego smaku.

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
6 lata temu

Jejku, pychota w sam raz dla mnie!

0
Odpowiedz
Webska
Webska
6 lata temu

Zaintrygował mnie smak. Przepis na miarę moich możliwości, więc na pewno wypróbuję jeszcze tej jesieni.

0
Odpowiedz
Misskejtes
Misskejtes
6 lata temu

Wow ale mnie tym skusiłaś, uwielbiam słodkości ciekawa jestem jak smakuje tak „nutella” 🙂

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
6 lata temu

Ja to chyba jednak wolę klasyczną wersję nutelli 😉

0
Odpowiedz
Ptyś
Ptyś
6 lata temu

Strasznie ciekawa jestem smaku 😀

0
Odpowiedz
Kornel Tomicki/Trener relacji
Kornel Tomicki/Trener relacji
6 lata temu

Ale mi smaka zrobiłaś! 🙂

0
Odpowiedz
renata
renata
6 lata temu

WOW! Pyszności!

0
Odpowiedz
Kinga Kulczycka
Kinga Kulczycka
6 lata temu

Genialny!!!! 🙂 Muszę znaleźć chwilę i go przetestować 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Kinga Kulczycka

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

Ależ to jest pomysłowe, podziwaim 🙂

0
Odpowiedz
1journey1life2people
1journey1life2people
7 lata temu

Uwielbiam jablka, mam wrażenie ze są owocową podtawa mojej diety! A w takim wydaniu? Musi być niebo w gębie:)

0
Odpowiedz
Marzena Sak
Marzena Sak
7 lata temu

O matko jaka bomba 🙂 ale musi byc pyszna !

0
Odpowiedz
marta
marta
8 lata temu

A skąd pasta waniliowa?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  marta

Pasta waniliowa, bądź ekstrakt z wanilii można zakupić w większych marketach lub sklepach wysyłkowych. Można zastąpić laską wanilii.

0
Odpowiedz
ania
ania
6 lata temu
Odpowiedź do  admin

jesli laska wanili to ile sztuk w zamian pasty?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  ania

Sądzę, że dwie w zupełności wystarczy

0
Odpowiedz
Kokokos
Kokokos
8 lata temu

8 tabliczek czekolady czy 8 kostek?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  Kokokos

Tabliczek 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
32
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz