Znane są od starożytności. Współcześnie uprawiane w ponad pięciu tysiącach najpopularniejszych odmian! Statystyczny Polak zjada ich 13 kg rocznie. Jabłko - bo o nim mowa, będzie bohaterem tego wpisu. A wpis dotyczy pysznego kremu z jabłek z dodatkiem białej czekolady i wanilii. Z nutellą oczywiście nie ma nic wspólnego po za tym, że tym kremem można również posmarować kromkę chleba, ale i nie tylko. Świetnie nadaje się do naleśników, deserów, ciast lub tak jak najbardziej lubię - wyjadania wprost ze słoiczka.
Składniki
- 2½ kg jabłek *
- 400 g cukru **
- 8 tabliczek białej czekolady
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
Przygotowanie
- Jabłka obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze części. Na dno rondla wlewamy odrobinę wody tak, aby dno było przykryte. Wrzucamy pokrojone jabłka i smażymy na średnim ogniu około 60 minut. Jabłka powinny się niemalże całkowicie rozpaść. Następnie przy pomocy blendera miksujemy jabłka na gładki mus. Dodajemy pastę z wanilii, cukier i połamaną czekoladę.
- Mieszając, podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki połączą się. Gotową, gorącą nutellę przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Słoiczki pasteryzujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Jeśli słoiki z nutellą są zimne, pasteryzację wydłużamy o 10 minut. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.
Odnośniki
- * waga po obraniu
- ** można zmniejszyć ilość cukru do 300 g
Uwagi dodatkowe
- czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików
- nutella świetnie nadaje się do naleśników, ciast, deserów, pancakes'ów, pieczywa czy bułek maślanych
- porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
[…] źródło inspiracji https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/nutella-biala-z-jablek/ […]
Wow!! Nie wpadłybyśmy na takie połączenie 😀 Extra, musimy spróbować 😀
No cóż, myślę, że w takiej postaci i biała czekolada, której nie lubię, może mieć swój urok!
Chętnie przekonam się, czy u nas się sprawdzi takie połączenie smaków. 🙂
No to już wiem, co w najbliższym czasie będę wypróbowywać. 😀
Brzmi obłędnie!
Wygląda ciekawie, muszę wypróbować przepis by skosztować.
Nigdy bym nie pomyślała o połączeniu jabłek z białą czekoladą. Czy ktoś już to robił? jestem bardzo ciekawa smaku tego połączenia
Jest uzależniająca 🙂
Zaskoczyłaś mnie tą nutellą 🙂 Będę musiała ją przetesować.
O mamo- jakie to musi być pysze! <3
Nawet nie przypuszczałam, że taki smakołyk jest możliwy. 🙂
Muszę spróbować, bo ja swoją robię z avokado, kakao, banana ;))
Pierwszy raz słyszę o takim kremie, bardzo jestem ciekawa jego smaku.
Jejku, pychota w sam raz dla mnie!
Zaintrygował mnie smak. Przepis na miarę moich możliwości, więc na pewno wypróbuję jeszcze tej jesieni.
Wow ale mnie tym skusiłaś, uwielbiam słodkości ciekawa jestem jak smakuje tak „nutella” 🙂
Ja to chyba jednak wolę klasyczną wersję nutelli 😉
Strasznie ciekawa jestem smaku 😀
Ale mi smaka zrobiłaś! 🙂
WOW! Pyszności!
Genialny!!!! 🙂 Muszę znaleźć chwilę i go przetestować 🙂
Polecam 🙂
Ależ to jest pomysłowe, podziwaim 🙂
Uwielbiam jablka, mam wrażenie ze są owocową podtawa mojej diety! A w takim wydaniu? Musi być niebo w gębie:)
O matko jaka bomba 🙂 ale musi byc pyszna !
A skąd pasta waniliowa?
Pasta waniliowa, bądź ekstrakt z wanilii można zakupić w większych marketach lub sklepach wysyłkowych. Można zastąpić laską wanilii.
jesli laska wanili to ile sztuk w zamian pasty?
Sądzę, że dwie w zupełności wystarczy
8 tabliczek czekolady czy 8 kostek?
Tabliczek 🙂