Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
ABC kuchni  /  28 marca, 2020

Odmiany daktyli oraz warunki ich przechowywania

Materiał zewnętrzny

Daktyle to owoce palmy daktylowej rosnącej głównie w krajach arabskich i w Północnej Afryce. Były podstawą żywienia na Bliskim Wschodzie i w Dolinie Indusu już od tysięcy lat. Są świetną przekąska, mogą być podawane nadziewane serem lub orzechami, doskonale pasują jako dodatek do dań słodkich i wytrawnych. Z powodzeniem można użyć je jako słodzika do potraw. Świetnie dosładzają wszelkie wypieki, koktajle, desery. Zawierają dużą ilość cukru, ale są zdecydowanie zdrowsze od tradycyjnego cukru, ponieważ mają stosunkowo niski indeks glikemiczny.

Skąd się biorą daktyle?

Daktyle rosną na drzewach daktylowych, które osiągają nawet 25 metrów wysokości. Uprawiane są w Północnej Afryce, na Bliskim Wschodzie i w Azji południowej. Owoce osiągają do 7 cm długości. Daktyle wiszą na palmach w dużych skupiskach i różnią się fakturą od twardych, suchych odmian, takich jak Thoor zwany „daktylowym chlebem”, do półsuchych rodzajów, takich jak daktyle Dayri, Zahdi oraz najpopularniejsze – Deglet Noor, aż do dużych, miękkich daktyli, takich jak daktyle Medjool (inaczej „królowa daktyli”). Daktyle Medjool są znacznie większe niż inne odmiany (bez pestki daktyl Medjool waży średnio 24 g).

Świeże, całe daktyle zawierają tylko 30% wilgoci. Aby przedłużyć okres przydatności do spożycia, wiele daktyli pozostawia się na palmie aż do osiągnięcia pełnej dojrzałości. Chociaż są nieco suche przed zbiorem, daktyle te, dostępne w wielu sklepach, supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością, są nadal uważane za świeże.

Daktyle bez pestek można kupić w całości, posiekane lub wytłaczane. Wytłaczane daktyle, pokrywane mąką owsianą, mąką ryżową lub dekstrozą, przeznaczone są do stosowania w pieczeniu. Dostępny jest również sok z daktyli, który można wykorzystać do wyrobu wypieków lub koktajli.

Wartości odżywcze

Daktyle, w zależności od rodzaju, różnią się trochę składnikami odżywczymi lub ich ilością w owocach. W owocach możemy znaleźć witaminy z grupy B, witaminę K, minerały takie jak wapń, miedź, mangan, magnez i żelazo. Zawierają dużo potasu, związków o działaniu przeciwutleniającym i błonnika. Wspierają układ nerwowy, zdrowie kości, krzepnięcie krwi i wspomagają trawienie.

Przechowywanie i bezpieczeństwo żywności

Daktyle powinny być pulchne, błyszczące i wilgotne. Mogą być lekko pomarszczone, ale nie powinny być połamane, popękane, suche, twarde lub zbyt pomarszczone. Dobre daktyle mają lepko-słodką, niemal kandyzowaną teksturę i bogaty smak.

Aby zapewnić najdłuższy okres spożycia owoców, przechowuj miękkie i półmiękkie odmiany, takie jak Deglet Noor, w lodówce, gdzie mogą być przechowywane do 18 miesięcy. Przechowywane w temperaturze pokojowej mogą być dobre do spożycia nawet do roku. Suszone daktyle są pasteryzowane w celu zahamowania wzrostu pleśni. Możesz przechowywać je w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu przez około 6 miesięcy. W lodówce przetrwają do roku.

Jak przygotować

Jeśli twoje daktyle mają pestki, po prostu pokrój je wzdłuż, aby je usunąć. Pamiętaj, że daktyle oznaczone jako bezpestkowe mogą czasami zawierać pestki lub ich części.

Daktyle dostarczają wilgoci i naturalnej słodyczy wypiekom, takim jak pieczywo, babeczki, ciastka i tarty. Można je również podawać nadziewane mięsem, serem lub orzechami jako przystawkę lub przekąskę. Dodaj posiekane daktyle do jogurtu, gorących płatków, koktajli, surówek i sałatek. Spróbuj dodawać je do dań obiadowych, takich jak pieczeń lub gulasz, lub dodaj je do marynat, aby dodać słodyczy i zrównoważyć inne smaki. Idąc w góry lub na długi spacer warto mieć kilka daktyli w kieszeni, w chwilach zmęczenia posłużą jako zastrzyk energii.

5 1 głos
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Weganizm, a wegetarianizm – różnice i podobieństwa
Kurczak słodko-kwaśny
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
6 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Joanna
Joanna
1 rok temu

Uwielbiam daktyle świeże. Ostatnio mój przebój to bigos wegetariański z daktylami,rodzynkami i przyprawami. Można dodać śliwkę suszona ale ona zabija wszystkie smaki. Robię pastę do pieczywa czy rolady biszkoptowej.

0
Odpowiedz
Recenzje Kiti
Recenzje Kiti
2 lata temu

Nigdy nie interesowałam się tym dokładnie, więc dla mnie to nowa i bardzo przydatna wiedza.

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
5 lata temu

co można robić z daktyli? chociaż nie, nie ważne co, chętnie bym po prostu spróbowała 😉

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

Zawsze myślałam, że daktyl to daktyl, a tu niespodzianka 🙂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
5 lata temu

Lubię daktyle, ale a dużo ich nie idzie zjeść, bo są strasznie słodkie. Ciekawy artykuł

0
Odpowiedz
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
5 lata temu

Daktyle – post dla mnie! Ciekawe, w sumie nigdy nie zastanawiałam się nad ich rodzajami. To chyba wynika z tego, że zazwyczaj dostępny jest jeden 😉 Tam gdzie ja robię zakupy:)

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
6
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz