Sezon na ogórki gruntowe rozpoczął się na dobre. To najlepszy czas na przetwory. Spiżarnia pełna już ogórków konserwowych i kiszonych - teraz czas na ogórki kanapkowe. Miękkie, a jednocześnie chrupiące. W łagodnej i aromatycznej zalewie octowej, przepełnionej delikatną słodyczą. Najlepsze do kanapek! Warto zatrzymać ten smak lata. Zimową porą wystarczy otworzyć słoik i cieszyć się ich wspaniałym smakiem!
Porcje: 10
Składniki
- 3 kg ogórków gruntowych *
Zalewa
- 1 litr wody
- 700 g cukru
- 330 ml octu spirytusowego 10 %
- 20 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżki ziaren gorczycy
- 2 płaskie łyżka soli kamiennej **
- 2 płaskie łyżki kurkumy
Przygotowanie
- Słoiki oraz nakrętki myjemy i wyparzamy. Zakrętki dodatkowo osuszamy. Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy z obu stron końcówki. Przy pomocy mandoliny kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Jeśli nie posiadacie mandoliny, można pokroić nożem. W każdym słoiku ciasno układamy plasterki ogórków.
Zalewa
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól i wszystkie przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 5 minut. zalewę zdejmujemy z palnika, dodajemy ocet i mieszamy. Słoiki z ogórkami zalewamy gorącą zalewą. Ogórki w słoiku powinny być całkowicie przykryte zalewą. Każdy słoik mocno zakręcamy.
Pasteryzacja
- Dno szerokiego garnka wkładamy ściereczką. Układamy słoiki z ogórkami tak, aby się nie stykały ze sobą. Garnek uzupełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i pasteryzujemy około 8 minut.
- Po tym czasie słoiki ostrożnie wyjmujemy z garnka i odwracamy do góry dnem. To najlepszy sposób na sprawdzenie, czy słoiki są szczelnie zamknięte. Pozostawiamy je tak do całkowitego wystudzenia. Ogórki przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Odnośniki
- * kupując ogórki, starajcie się wybierać takie, które będą miały długość zbliżoną do wysokości słoika** można użyć zwykłej soli jodowanej, choć polecam jednak sól kamienną, która ma najwięcej cennych minerałów i pierwiastków śladowych
Uwagi dodatkowe
- ogórki na przetwory powinny być świeże, jędrne bez przebarwień i uszkodzeń. Najlepsze są oczywiście takie nienawożone
- długość ogórków warto dopasować do rozmiaru słoika
- przed rozpoczęciem przygotowywania przetworów z ogórków, dobrze jest je namoczyć w zimnej wodzie przez całą noc
- z podanej ilości składników otrzymujemy 10 słoików o pojemności 500 ml
- po otwarciu słoik przechowujemy w lodówce
- porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Ciekawy przepis nigdy nie pzygotowywałam ogórków w takiej formie.
Polecam spróbować, smakują fantastycznie 🙂
U nas goszczą od kilku lat i zdecydowanie mamy ich spory zapas, bo często po nie sięgam.
O uwielbiam! Zapisuje przepis 😀
Ogórki chyba najbardziej lubię w wydaniu świeżym. Aczkolwiek marynowane najbardziej lubię w musztardzie albo z chili. 🙂
U mnie zapasy ogórkowe (różne rodzaje) na zimę już zrobione 🙂
Super, zimową porą będzie co pojeść 🙂
U mnie w domu również robimy przetwory w tym ogórki . Twój przepis tez jest fajny .
Kurkuma może dać tutaj niezwykły smak.
Ja do swoich ogórków w occie dodałam za mało cukru 🙁 wczoraj otwarliśmy pierwszy słoik na próbę.
I co nadają się do jedzenia, czy nie?
Moja mama lubi kisić ogórki w sloikach, ale takich krojonych jeszcze nei robiła, może spróbuję skorzystać z Twojego przepisu….
Bardzo polecam 🙂
Bardzo lubię tak przyrządzone ogórki, idealnie nadają się jako dodatek do obiadów.
oj tak kanapeczka z ogórkiem i odrobiną majonezu ma swój smak, mniam!
Osobiście bardziej wolę kiszone lub konserwowe, ale reszta rodziny się nimi zajada.
Pyszności, których nie można sobie odmówić, wspaniale smakują przez cały rok. 🙂
Jak dla mnie te ogórki to sztos! mogą być i na kanapki jak nazwa wskazuje, ale do obiadku jako dodatek też pasują <3
Co więcej, fantastycznie podkręcają smak innych warzyw, które pakuję do słoików by cieszyć się nimi jesienią i zimą. 🙂
Takie ogórki bardzo lubię, ale jeszcze nigdy sam ich nie robiłam
Kiedyś mnóstwo słoików takich ogórków robiłam, obdarowywałam całą rodzinę, dziś już nie mam tyle siły, dlatego tylko dla naszej czwórki robię. 🙂
My czasem wydajemy sąsiadce, jak za dużo nam się zrobi.
Uwielbiam te ogórki, są bardzo smaczne. Robimy je od kilku lat.