Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  27 lipca, 2021

Ogórki konserwowe

Wędrówki po kuchni
Ogórki konserwowe to chyba jedne z najbardziej klasycznych przetworów, które lubiane są przez większość z nas. Są bardzo proste w przygotowaniu, mają niepowtarzalny smak i bardzo szerokie zastosowanie. Jednak te sklepowe zdecydowanie nie mogą konkurować z tymi własnoręcznie przygotowanymi ogórkami w zaciszu domowej kuchni. Przygotowując ogórki w domu, mamy możliwość dopasowania smaku pod siebie tak, aby były idealne zbalansowane i niezbyt octowe. I moje ogórki właśnie takie są! Chrupiące, pachnące koprem i aromatycznymi przyprawami. Przepełnione delikatną słodyczą i lekko pikantnym smakiem. Po prostu pyszne!
Przygotowanie30 min., min.
Gotowanie5 min., min.
Czas całkowity35 min., min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 6
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 kg małych ogórków (im mniejsze, tym lepsze)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 duże baldachy kopru
  • kawałek chrzanu

Zalewa

  • 1½ litra wody
  • 380 ml octu spirytusowego 10%
  • 200 g cukru
  • 40 g soli kamiennej
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 płaskie łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 płaska łyżeczka ziaren pieprzu czarnego

Przygotowanie

  • Przygotowanie ogórków zaczynamy od dokładnego umycia i wyparzenia słoików oraz zakrętek. Najlepiej sprawdzą się tu słoiki o pojemności 900 ml. Do każdego słoika wrzucamy mały kawałek chrzanu, czosnku oraz koper. Każdy słoik wypełniamy ciasto ogórkami.

Zalewa

  • Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy liście laurowe, gorczycę, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu czarnego. Kiedy woda zagotuje się, dodajemy sól oraz cukier. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez 5-8 minut. Gotową zalewę zdejmujemy z palnika, dodajemy ocet i mieszamy. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Słoiki z ogórkami zalewamy gorącą zalewą. Ogórki w słoiku powinny być całkowicie przykryte zalewą. Zakręcamy mocno każdy słoik i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy tak słoiki do całkowitego wystudzenia. Jeśli ogórki są zalane gorącą zalewą, nie ma potrzeby ich pasteryzować. Jeśli jednak macie obawy poniżej podaję proces pasteryzacji.

Pasteryzacja

  • Na dno szerokiego garnka wkładamy ściereczkę. Układamy słoiki z ogórkami tak, aby się nie stykały ze sobą. Garnek uzupełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i pasteryzujemy słoiki z ogórkami około 5 minut. Nie sugerujcie się jednak podanym czasem. Warto jest obserwować kolor ogórków podczas pasteryzacji. Jeśli ich kolor zaczyna się zmieniać, należy przerwać pasteryzację. Wtedy ogórki pozostaną chrupiące.
  • Po tym czasie słoiki ostrożnie wyjmujemy z garnka i odwracamy do góry dnem. To najlepszy sposób na sprawdzenie, czy słoiki są szczelnie zamknięte. Pozostawiamy je tak do całkowitego wystudzenia. Ogórki przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Uwagi dodatkowe

  • ogórki na przetwory powinny być świeże, jędrne bez przebarwień i uszkodzeń. Najlepsze są oczywiście takie nienawożone
  • przed rozpoczęciem przygotowywania przetworów z ogórków, dobrze jest je namoczyć w zimnej wodzie przez całą noc
  • z podanej ilości składników otrzymujemy 6 słoików ogórków o pojemności 900 ml
  • ogórki nadają się do spożycia już po tygodniu, jednak warto poczekać przynajmniej miesiąc
  • po otwarciu słoik przechowujemy w lodówce. Może stać otwarty nawet kilka tygodni
  • porady dotyczące udanych przetworów znajdziecie tu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 2 votes
Article Rating

Tagi

  • Ogórek

Nawigacja wpisu

Tanie zakupy na obiad przez internet
Dżem jabłkowo – jeżynowy

Podobne wpisy

Grecka sałatka z ogórków
Dodatki do obiadu, Grill, Kuchnia grecka, Okazje, Przepisy, Surówki i warzywa, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  21 czerwca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 35

Grecka sałatka z ogórków

Chłodnik ogórkowy
Bezmięsne, Klasyczne, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  7 sierpnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 34

Chłodnik ogórkowy

Dżem z ogórka – Confiture de concombre à la vanille
Domowa spiżarnia, Kuchnia hiszpańska, Przepisy, Przetwory z warzyw, Wędrówki kulinarne  /  9 września, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 33

Dżem z ogórka – Confiture de concombre à la vanille

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
29 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marta
Marta
3 lat temu

5 stars
Za konserwowymi ogórkami nie przepadam, ale mój narzeczony je uwielbia

0
Odpowiedz
Irek
Irek
3 lat temu

Od jakiegoś czasu w domu jedynie kisimy ogórki, już nie robimy konserwowych, głównie z powodu olbrzymiego ich wyboru w śmiesznych cenach w każdym markecie. Ale musze przyznać, ze lubię i kiedyś robiliśmy według bardzo podobnego przepisu

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Irek

Dla mnie te w sklepie są zbyt octowe, więc wolę domowe 🙂

0
Odpowiedz
P. Kwiatkowska
P. Kwiatkowska
3 lat temu

W tym roku zrobiliśmy już dość spory zapas, zawsze też dzielimy się z sąsiadką.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lat temu

Właśnie jutro będę robiła ogórki, część zrobię według Twojego przepisu, a pozostałe według mojego przepisu z papryczką chilli. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Bookendorfina

Świetnie. Ja będę również robiła z papryczką 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lat temu
Reply to  Wędrówki po kuchni

Narobiłam się tych ogórków jak diabli, ale one jesienią i zimą znikają w tempie błyskawicznym, zatem warto było działać. 🙂 Teraz jeszcze sałatki z udziałem ogórków czekają na zrobienie. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Bookendorfina

Tak, zimową porą jest co podjadać 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
3 lat temu

Nie ma to jak dobre ogóreczki do obiadu 😀 chociaż małosolne to nasza miłość <3

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
3 lat temu

Uwielbiam i chętnie skorzytam z przepisu 🙂

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
3 lat temu

5 stars
jak już pisałam na Facebooku, przepis koniecznie wykorzystam, ale w tym roku już się chyba spóźniłam na ogórki 😉

0
Odpowiedz
Martynosia
Martynosia
3 lat temu

Jakos nie przepadam za przetworami. Z jednej strony bym sprobowala, ale z drugiej w Szkocji ciezko kupic niektore produkty. Poza tym sporo z tym pracy, ale zjesc takie ogoreczki lubie 😉

0
Odpowiedz
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
3 lat temu

Robimy co roku ogromne ilości ogórków w słoikach. Wśród nich właśnie ogórki konserwowe i sałatkę Muminków

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  CzteryFajery.pl - blog kulinarny

Sałatka Muminków – brzmi ciekawie 🙂

0
Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska
Paulina Kwiatkowska
3 lat temu

Co tu dużo pisać – uwielbiam te ogórki, do sałatek, do chleba, mniam.

0
Odpowiedz
Parabloguje
Parabloguje
3 lat temu

U mnie w domy również robimy przetwory i chyba mam podobny przepis . Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Magdalena
Magdalena
3 lat temu

Domowe najlepsze 🙂

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
3 lat temu

Uwielbiam jeść te ogórki, choć, nie powiem, co za dużo to nie zdrowo 🙂

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
3 lat temu

Na pewno plusem takich ogórków jest to, że dobrze smakują przez cały rok.

0
Odpowiedz
Aga
Aga
3 lat temu

Super przepis na ogórki. U nas robi się podobnie, my to hurtem od razu kilkanaście słoików 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Aga

U mnie też hurtowo, ale przepis podaję w mniejszej ilości 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lat temu

Jakże nasza kuchnia byłaby uboga, gdyby ich nie było, takie smakowitości. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Bookendorfina

Zgadza się 🙂

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lat temu

Ogórki konserwowe goszczą u nas co roku, uwielbiam je jeść.

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
3 lat temu

Ja w przygotowaniu ogórków korzystam z sprawdzonego przepisu mojej mamy.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lat temu
Reply to  Radosna - Książki jak narkotyk

U mnie przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, sięga już praprababci, niczym rodzinny skarb. 🙂

0
Odpowiedz
Spirulina
Spirulina
3 lat temu

5 stars
Jak tylko mam okazję to jem ogórki konserwowe, bo bardzo je lubię, szczególnie na kanapki :)))

0
Odpowiedz
Renata
Renata
3 lat temu

Wypróbuję na pewno! Ciągle poszukuję dobrego przepisu na ogórki chrupiące i słodko-kwaśne…

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lat temu
Reply to  Renata

Słodko-kwaśnych jeszcze nie przygotowywałam, ale podejrzewam, że jednym ze składników będzie miód. 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
29
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz