Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  29 lipca, 2025

Ogórki krokodylki

Wędrówki po kuchni

 

Letnie warzywa są tak wyjątkowe! Bo cóż może być lepszego niż pomidor czy ogórek zerwany prosto z krzaka? Skąpane w letnim słońcu, muśnięte ciepłym deszczem, pachnące świeżością smakują fenomenalnie. Można je zajadać do woli. Kiedy już nasycimy się tym letnim smakiem, warto zachować trochę pyszności na zimowe miesiące. Krokodylki to jedna z najsmaczniejszych propozycji na zamknięcie ogórków w słoikach. Przyjemnie chrupią, a jak smakują! Papryczki chili nadają im wyrazistego, pikantnego charakteru, a dodatek czosnku wprowadza głębię smaku i aromatu, tworząc harmonijną kompozycję. To pyszny dodatek do deski serów, koreczków czy zwykłych, codziennych kanapek. Świetnie sprawdzają się też jako przekąska - idealne do wyjadania prosto ze słoiczka!
Drukuj
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2½ kg małych ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Zalewa

  • 375 ml octu spirytusowego 10% *
  • 125 ml wody
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 380 g cukru
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka płatków chili **

Przygotowanie

  • Ogórki dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie na ćwiartki. Zasypujemy solą i dokładnie mieszamy, aby sól pokryła wszystkie kawałki. Odstawiamy na około 4-6 godzin, aż ogórki puszczą sok. Po tym czasie ogórki odsączamy i przekładamy do miski. Sok nie będzie już potrzebny.

Zalewa

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy. Do garnka wlewamy ocet, dodajemy cukier, czosnek, płatki chili oraz olej. Całość doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną zalewą zalewamy ogórki i odstawiamy na 4–8 godzin.
  • Ogórki układamy ciasno w czystych, wyparzonych słoikach, pozostawiając około 2-3 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi. Każdy słoik uzupełniamy zalewą, w której moczyły się ogórki. W trakcie napełniania mogą tworzyć się pęcherzyki powietrza. Warto delikatnie potrząsnąć słoikiem, aby umożliwić ich ujście na powierzchnię. Gotowe słoiki szczelnie zakręcamy.

Pasteryzacja

  • Słoiki ustawiamy w dużym garnku i zalewamy wodą do 3/4 ich wysokości. Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie ostrożnie wyjmujemy słoiki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotowe ogórki przechowujemy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Odnośniki

  • * można użyć octu jabłkowego zamiast spirytusowego (przelicznik znajdziecie poniżej)
    ** w wersji mniej ostrej polecam dodać ½ łyżki płatków chili

Przelicznik 10% octu na ocet jabłkowy

  • Ocet jabłkowy najczęściej można spotkać w stężeniu 6 %
    150 ml octu 10% = 250 ml octu 6%
    300 ml octu 10% = 500 ml octu 6%
    600 ml octu 10% = 1000 ml octu 6%

Uwagi dodatkowe

  • porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis, zostaw proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mnie bardzo ucieszy! Możesz także ocenić przepis i dodać zdjęcie swojego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na Facebooku – każde polubienie daje mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 2 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Ogórki

Nawigacja wpisu

Racuszki z morelami
Dlaczego warto brać probiotyki nie tylko po antybiotyku?

Podobne wpisy

Grecka sałatka z ogórków
Dodatki do obiadu, Grill, Kuchnia grecka, Okazje, Przepisy, Surówki i warzywa, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  21 czerwca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Grecka sałatka z ogórków

Ogórki konserwowe
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  27 lipca, 2021
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 36

Ogórki konserwowe

Chłodnik ogórkowy
Bezmięsne, Klasyczne, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  7 sierpnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 34

Chłodnik ogórkowy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
16 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
zaczytanamarzycielka8
zaczytanamarzycielka8
9 dni temu

Krokodylki brzmią wyjątkowo smakowicie idealne połączenie chrupkości, pikantności i aromatu czosnku.

0
Odpowiedz
mangomania
mangomania
2 miesiące temu

Na pewno skorzystam z tego przepisu bo lubimy wszelkie tego typu przetwory ogórkowe.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 miesiące temu
Odpowiedź do  mangomania

Super, bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Lidka
Lidka
2 miesiące temu

O tak, to pewniak w mojej domowej spiżarni co roku!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 miesiące temu
Odpowiedź do  Lidka

I u mnie też 🙂

0
Odpowiedz
Marlena Kajetanowicz
Marlena Kajetanowicz
2 miesiące temu

Przepis zapisany. W weekend będę robić 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 miesiące temu
Odpowiedź do  Marlena Kajetanowicz

Świetnie. Daj znać jak smakowały 🙂

0
Odpowiedz
Maria K
Maria K
3 miesiące temu

Przepis już pokazałam mężowi, on jest u nas specem od ogórków, ale jest otwarty na nowości więc pewnie jedna porcja krokodylkow będzie

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesiące temu
Odpowiedź do  Maria K

Świetnie. Zawsze warto spróbować czegoś nowego 🙂

0
Odpowiedz
Izabela
Izabela
3 miesiące temu

Minusem mieszkania w bloku jest brak spiżarni i wystarczającej ilości miejsca, by móc porobić sobie spory zapas tego typu pysznych przetworów.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesiące temu
Odpowiedź do  Izabela

Ja znowu mieszkam w kraju, gdzie nie ma piwnic. Przetwory trzymam w szafie w pokoju 🙂

0
Odpowiedz
Artur Hert
Artur Hert
3 miesiące temu

Pyszne, chrupiące i lekko pikantne. Jedne z moich ulubionych

0
Odpowiedz
Miye
Miye
3 miesiące temu
Odpowiedź do  Artur Hert

Moich również! 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
3 miesiące temu

Uwielbiam ten balans między słodyczą a ostrością!

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 miesiące temu

Pyszne i idealne do wszystkiego.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
3 miesiące temu
Odpowiedź do  Anna

Zdecydowanie tak!

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
16
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz