Letnie warzywa są tak wyjątkowe! Bo cóż może być lepszego niż pomidor czy ogórek zerwany prosto z krzaka? Skąpane w letnim słońcu, muśnięte ciepłym deszczem, pachnące świeżością smakują fenomenalnie. Można je zajadać do woli. Kiedy już nasycimy się tym letnim smakiem, warto zachować trochę pyszności na zimowe miesiące. Krokodylki to jedna z najsmaczniejszych propozycji na zamknięcie ogórków w słoikach. Przyjemnie chrupią, a jak smakują! Papryczki chili nadają im wyrazistego, pikantnego charakteru, a dodatek czosnku wprowadza głębię smaku i aromatu, tworząc harmonijną kompozycję. To pyszny dodatek do deski serów, koreczków czy zwykłych, codziennych kanapek. Świetnie sprawdzają się też jako przekąska - idealne do wyjadania prosto ze słoiczka!
Składniki
- 2½ kg małych ogórków gruntowych
- 4 łyżki soli kamiennej niejodowanej
Zalewa
- 375 ml octu spirytusowego 10% *
- 125 ml wody
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 380 g cukru
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka płatków chili **
Przygotowanie
- Ogórki dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie na ćwiartki. Zasypujemy solą i dokładnie mieszamy, aby sól pokryła wszystkie kawałki. Odstawiamy na około 4-6 godzin, aż ogórki puszczą sok. Po tym czasie ogórki odsączamy i przekładamy do miski. Sok nie będzie już potrzebny.
Zalewa
- Czosnek obieramy i drobno siekamy. Do garnka wlewamy ocet, dodajemy cukier, czosnek, płatki chili oraz olej. Całość doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną zalewą zalewamy ogórki i odstawiamy na 4–8 godzin.
- Ogórki układamy ciasno w czystych, wyparzonych słoikach, pozostawiając około 2-3 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi. Każdy słoik uzupełniamy zalewą, w której moczyły się ogórki. W trakcie napełniania mogą tworzyć się pęcherzyki powietrza. Warto delikatnie potrząsnąć słoikiem, aby umożliwić ich ujście na powierzchnię. Gotowe słoiki szczelnie zakręcamy.
Pasteryzacja
- Słoiki ustawiamy w dużym garnku i zalewamy wodą do 3/4 ich wysokości. Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie ostrożnie wyjmujemy słoiki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotowe ogórki przechowujemy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Odnośniki
- * można użyć octu jabłkowego zamiast spirytusowego (przelicznik znajdziecie poniżej) ** w wersji mniej ostrej polecam dodać ½ łyżki płatków chili
Przelicznik 10% octu na ocet jabłkowy
- Ocet jabłkowy najczęściej można spotkać w stężeniu 6 %150 ml octu 10% = 250 ml octu 6%300 ml octu 10% = 500 ml octu 6%600 ml octu 10% = 1000 ml octu 6%
Uwagi dodatkowe
- porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis, zostaw proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mnie bardzo ucieszy! Możesz także ocenić przepis i dodać zdjęcie swojego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na Facebooku – każde polubienie daje mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Krokodylki brzmią wyjątkowo smakowicie idealne połączenie chrupkości, pikantności i aromatu czosnku.
Na pewno skorzystam z tego przepisu bo lubimy wszelkie tego typu przetwory ogórkowe.
Super, bardzo polecam 🙂
O tak, to pewniak w mojej domowej spiżarni co roku!
I u mnie też 🙂
Przepis zapisany. W weekend będę robić 🙂
Świetnie. Daj znać jak smakowały 🙂
Przepis już pokazałam mężowi, on jest u nas specem od ogórków, ale jest otwarty na nowości więc pewnie jedna porcja krokodylkow będzie
Świetnie. Zawsze warto spróbować czegoś nowego 🙂
Minusem mieszkania w bloku jest brak spiżarni i wystarczającej ilości miejsca, by móc porobić sobie spory zapas tego typu pysznych przetworów.
Ja znowu mieszkam w kraju, gdzie nie ma piwnic. Przetwory trzymam w szafie w pokoju 🙂
Pyszne, chrupiące i lekko pikantne. Jedne z moich ulubionych
Moich również! 🙂
Uwielbiam ten balans między słodyczą a ostrością!
Pyszne i idealne do wszystkiego.
Zdecydowanie tak!