Każdy zna olej rzepakowy. To jeden z najchętniej używanych produktów w kuchni, zaraz obok oleju słonecznikowego. Jednak niewiele osób wie, że olej rzepakowy może nie tylko służyć do smażenia, ale też wspierać nasz organizm od wewnątrz. Zaskoczony? Przeczytaj poniższy artykuł!
Olej rzepakowy nierafinowany – czym się różni od tradycyjnego oleju?
Proces obróbki wyraźnie wpływa na właściwości surowców. Dotyczy to nie tylko smaku i zapachu, ale też właściwości. Z rzepaku może powstać olej o mdłym smaku, jak również wysokiej jakości produkt o leczniczym działaniu. Wszystko zależy od tego, jakiej obróbce zostanie poddany surowiec. Olej rzepakowy nierafinowany, niefiltrowany i tłoczony na zimno to bogactwo składników odżywczych. Zawiera kwasy tłuszczowe z grupy Omega, sterole oraz witaminy K i A. Do tego nie jest mdły, tylko ma charakterystyczny orzechowo-słonecznikowy smak. Dzięki temu, że jest nierafinowany, ma także jaśniejszy kolor. Z łatwością odróżnisz go od klasycznej wersji oleju.
Do jakich dań pasuje olej rzepakowy nierafinowany?
Olej rzepakowy nierafinowany ma orzechowo-słonecznikowy smak, który świetnie uzupełnia walory smakowe wielu potraw. Idealnie nadaje się do ryb, takich jak śledź, pstrąg, karp czy łosoś. Co ciekawe, zmniejsza ich kaloryczność nawet o 10%. Można używać go do pieczenia i gotowania, ale najlepiej sprawdzi się stosowany na zimno. Jest idealny do sałatek, gdzie służy jako alternatywa oliwy z oliwek. Wykorzystamy go także do kapusty czy domowych dressingów. Inne ciekawe zastosowania nierafinowanego oleju rzepakowego znajdziesz między innymi pod tym linkiem https://sklep.olejewielkierychnowo.pl/produkt/olej-rzepakowy-tloczony-na-zimno/. Pamiętaj, że kupując wysokiej jakości produkt, zyskujesz doskonały dodatek do wielu dań. To prosty sposób na zaskoczenie swoich znajomych odświeżoną wersją ulubionych potraw. Olej rzepakowy wykorzystasz też do pielęgnacji skóry. Świetnie sprawdzi się jako naturalny kosmetyk. To uniwersalny produkt, który zdecydowanie warto mieć w swoim domu.
W mojej kuchni również często gości olej rzepakowy. Jest nie tylko fajny w smaku, ale przede wszystkim ma sporo zdrowych właściwości 🙂
Olej rzepakowy używam ale również używam oliwy z oliwek
Olej rzepakowy bardzo często gości w mojej kuchni 🙂
Też tak myślę, że warto go mieć w domu. Cudne zdjęcie. Uwielbiam takie pejzaże.
Przyznam,ze nie mialam pojecia,ale tersz jestem madrzejsza i musze poczynic zakupy 🙂
Oleje potrafią podbić smak potrawy, u mnie na stałe jest kilka jego odmian i zawsze któryś ląduje na co dzień w menu.
Polecam spróbować oleju lnianego, do dawna go dodaję do sałatek i kilku innych dań w kuchni 😉
Znam i również go stosuję 🙂
Ciekawy temat, warto zgłębiać takie informacje, żeby wiedzieć, co się je.
Nie wiedziałam takich rzeczy o oleju, dzięki za wiedzę
Jeśli chodzi o ten olej na pewno nie warto przechodzić obok niego obojętnie.
Nie używałam nigdy takiego oleju, ale chętnie to zmienię.
Każdy olej ma swoje cenne właściwości. Przydatny wpis o oleju rzepakowym 🙂 Dobrze. ze można go też wykorzystywać w kosmetyce.
to chyba przychodzi z wiekiem, ale doceniam dobre produkty i jestem skłonna zapłacić za nie więcej
Tego typu inwestycja w zdrowie zawsze się opłaca. 🙂