Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
ABC kuchni  /  25 listopada, 2021

Olej rzepakowy nierafinowany – wykorzystaj go w kuchni

Materiał zewnętrzny

Każdy zna olej rzepakowy. To jeden z najchętniej używanych produktów w kuchni, zaraz obok oleju słonecznikowego. Jednak niewiele osób wie, że olej rzepakowy może nie tylko służyć do smażenia, ale też wspierać nasz organizm od wewnątrz. Zaskoczony? Przeczytaj poniższy artykuł!

Olej rzepakowy nierafinowany – czym się różni od tradycyjnego oleju?

Proces obróbki wyraźnie wpływa na właściwości surowców. Dotyczy to nie tylko smaku i zapachu, ale też właściwości. Z rzepaku może powstać olej o mdłym smaku, jak również wysokiej jakości produkt o leczniczym działaniu. Wszystko zależy od tego, jakiej obróbce zostanie poddany surowiec. Olej rzepakowy nierafinowany, niefiltrowany i tłoczony na zimno to bogactwo składników odżywczych. Zawiera kwasy tłuszczowe z grupy Omega, sterole oraz witaminy K i A. Do tego nie jest mdły, tylko ma charakterystyczny orzechowo-słonecznikowy smak. Dzięki temu, że jest nierafinowany, ma także jaśniejszy kolor. Z łatwością odróżnisz go od klasycznej wersji oleju.

​Do jakich dań pasuje olej rzepakowy nierafinowany?

Olej rzepakowy nierafinowany ma orzechowo-słonecznikowy smak, który świetnie uzupełnia walory smakowe wielu potraw. Idealnie nadaje się do ryb, takich jak śledź, pstrąg, karp czy łosoś. Co ciekawe, zmniejsza ich kaloryczność nawet o 10%. Można używać go do pieczenia i gotowania, ale najlepiej sprawdzi się stosowany na zimno. Jest idealny do sałatek, gdzie służy jako alternatywa oliwy z oliwek. Wykorzystamy go także do kapusty czy domowych dressingów. Inne ciekawe zastosowania nierafinowanego oleju rzepakowego znajdziesz między innymi pod tym linkiem https://sklep.olejewielkierychnowo.pl/produkt/olej-rzepakowy-tloczony-na-zimno/. Pamiętaj, że kupując wysokiej jakości produkt, zyskujesz doskonały dodatek do wielu dań. To prosty sposób na zaskoczenie swoich znajomych odświeżoną wersją ulubionych potraw. Olej rzepakowy wykorzystasz też do pielęgnacji skóry. Świetnie sprawdzi się jako naturalny kosmetyk. To uniwersalny produkt, który zdecydowanie warto mieć w swoim domu.

5 1 głos
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Makowiec na biszkopcie
Smak świątecznych tradycji na emigracji
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
15 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Katarzyna
Katarzyna
3 lata temu

W mojej kuchni również często gości olej rzepakowy. Jest nie tylko fajny w smaku, ale przede wszystkim ma sporo zdrowych właściwości 🙂

0
Odpowiedz
Parabloguje
Parabloguje
3 lata temu

Olej rzepakowy używam ale również używam oliwy z oliwek

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
3 lata temu

Olej rzepakowy bardzo często gości w mojej kuchni 🙂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
3 lata temu

Też tak myślę, że warto go mieć w domu. Cudne zdjęcie. Uwielbiam takie pejzaże.

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
3 lata temu

Przyznam,ze nie mialam pojecia,ale tersz jestem madrzejsza i musze poczynic zakupy 🙂

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
3 lata temu

Oleje potrafią podbić smak potrawy, u mnie na stałe jest kilka jego odmian i zawsze któryś ląduje na co dzień w menu.

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
3 lata temu

Polecam spróbować oleju lnianego, do dawna go dodaję do sałatek i kilku innych dań w kuchni 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Bielecki.es

Znam i również go stosuję 🙂

0
Odpowiedz
retromoderna
retromoderna
3 lata temu

Ciekawy temat, warto zgłębiać takie informacje, żeby wiedzieć, co się je.

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
3 lata temu

Nie wiedziałam takich rzeczy o oleju, dzięki za wiedzę

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
3 lata temu

Jeśli chodzi o ten olej na pewno nie warto przechodzić obok niego obojętnie.

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu

Nie używałam nigdy takiego oleju, ale chętnie to zmienię.

0
Odpowiedz
Donna
Donna
3 lata temu

Każdy olej ma swoje cenne właściwości. Przydatny wpis o oleju rzepakowym 🙂 Dobrze. ze można go też wykorzystywać w kosmetyce.

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
3 lata temu

to chyba przychodzi z wiekiem, ale doceniam dobre produkty i jestem skłonna zapłacić za nie więcej

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu
Odpowiedź do  Karolina

Tego typu inwestycja w zdrowie zawsze się opłaca. 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
15
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz