• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Śniadania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  18 września, 2018

Omlet Caprese

Wędrówki po kuchni
Omlet na śniadanie? Czemu nie! Wystarczy kilka prostych składników i pożywne, zdrowe śniadanie gotowe. Przedstawiam Wam kolorowe fit śniadanie inspirowane włoską kuchnią i znaną wszystkim sałatką Caprese. Świeże i pożywne jajka, kilka skąpanych w letnim słońcu pomidorków, śnieżnobiała mozzarella i cudownie pachnąca bazylia. Wspaniałe śniadanie w pięknych kolorach mijającego lata jak i rozpoczynającej się barwnej jesieni. Voilà!
Przygotowanie5 min.
Gotowanie5 min.
Czas całkowity10 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 1
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2 jajka
  • 6 sztuk kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 6 sztuk mini kulek mozzarelli
  • 4 liski świeżej bazylii
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • sól do smaku

Przygotowanie

  • Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i układamy na wierzchu pokrojone pomidorki i mozzarellę.
  • Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Pod koniec smażenia układamy na wierzchu listki bazylii. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.3 3 votes
Article Rating

Tagi

  • Jajka
  • Śniadania

Nawigacja wpisu

Mini serniczki z owocami lata
Rolada z boczku

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 94

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
32 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewelina
Ewelina
2 lat temu

Kolejny fantastyczny przepis, wygląda przepysznie jeszcze nigdy nie łączyłam jajek z mozzarellą. Pora to nadrobić i zrobić taki omlecik któregoś dnia. 🙂 Pozdrawiam

1
Odpowiedz
Sara
Sara
2 lat temu

Lubię omleciki. Ale ostatnio stawiam na jajka sadzone zże świeża sałatka!

0
Odpowiedz
Monika Monime.pl
Monika Monime.pl
2 lat temu

Z nieba mi zleciałaś z tym przepisem. Zaczynam dietę wegetariańską i takie właśnie potrawy są jak najbardziej dla mnie.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Monika Monime.pl

Cieszę się, że mogłam pomóc 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
2 lat temu

Wygląda bardzo smacznie. Ja jednak lubię śniadania na słodko i od lat wierna jestem owsiance białkowej :).

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
2 lat temu

Uwielbiam omlety. Wczoraj na obiad mieliśmy omlet z kurkami.

0
Odpowiedz
Aga Mylifestyle
Aga Mylifestyle
2 lat temu

Mmmmm… pyszny pomysł na kolejne niedzielne śniadanie, które może potrwać ciut dłużej ❤️

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
2 lat temu

U nas omlet na śniadanie to już niemalże weekendowa tradycja 😉 Na zmianę z jajecznicą. Tylko jakoś strasznie nie mogę się przekonać do połączenia smaku jaj i pomidorów. Z serem i bazylią za to bardzo!

0
Odpowiedz
Caroline Softfashion
Caroline Softfashion
2 lat temu

Jestem fanką omletów! <3
Ten przepis z pewnością też wypróbuję 🙂
Swietny!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Caroline Softfashion

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
2 lat temu

Na pewno pyszne. Ja dzisiaj zrobiłam coś nowego z przepisu i wyszły zwykłe, pieczone ziemniaki :(.

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
2 lat temu

Dobre i na kolację, może nawet dziś sobie zrobię?

0
Odpowiedz
Anka
Anka
2 lat temu

Hej, lubię omlety i robię je czasami, ale nie spotkałam się z dodawanie łyżki wody. Czy wiesz może, po co ten składnik?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Anka

Odrobina mleka lub śmietanki daje efekt bardziej kremowy. Woda czyni jajecznicę lżejszą.

0
Odpowiedz
Marta
Marta
2 lat temu

Uwielbiam caprese, zrobię jutro na śniadanie 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lat temu

ale pychotka <3

0
Odpowiedz
ragus.pl
ragus.pl
3 lat temu

Chętnie wypróbuję. Wygląda bardzo ciekawie i myślę że nieźle smakuje.

0
Odpowiedz
Dietetyczka
Dietetyczka
3 lat temu

fajny pomysł na śniadanie albo kolację 🙂

0
Odpowiedz
Zaneta
Zaneta
3 lat temu

Kusisz A ja na diecie 🙁

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Zaneta

A omlet jest fit 🙂

0
Odpowiedz
Wesellerka
Wesellerka
3 lat temu

Mam tak ogromną ochotę na omlet! Co prawda wolę na słodko 😉 Pracowałam w naleśnikarni przez 3 lata i wytrawne już mi się chyba przejadły 🙂

0
Odpowiedz
damazprowincji
damazprowincji
3 lat temu

super lubię takie śniadania

0
Odpowiedz
Kinga Kulczycka
Kinga Kulczycka
3 lat temu

Jadłam bardzo podobny dziś na śniadanie! 🙂

0
Odpowiedz
Bea
Bea
3 lat temu

Klasyczny i smaczny zestaw 🙂

0
Odpowiedz
life by Marcelka
life by Marcelka
3 lat temu

chętnie bym go spróbowała
wygląda bardzo apetycznie

0
Odpowiedz
Bartusiowy Blog / Dorota Ziołkowska
Bartusiowy Blog / Dorota Ziołkowska
3 lat temu

Dawno nie robiłam omletu… Skorzystam z Twojego przepisu i zrobię sobie w weekend 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Bartusiowy Blog / Dorota Ziołkowska

Polecam i życzę smacznego 🙂

0
Odpowiedz
Sikoreczka
Sikoreczka
3 lat temu

Wygląda bardzo apetycznie. Nie myslałam jeszcze o tym aby robić omleta na śniadanie.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Sikoreczka

Polecam gdyż omlet to świetna zabawa, gdyż do omletu można dodawać różne sezonowe dodatki 🙂

0
Odpowiedz
repetitio
repetitio
3 lat temu

pyszne!

0
Odpowiedz
Madka roku
Madka roku
3 lat temu

Wygląda przepysznie i bardzo zdrowo! Zrobię w weekend na śniadanie 🙂

0
Odpowiedz
teresa
teresa
1 rok temu
Reply to  Madka roku

5 stars
Wspqniale

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich soczysty, słodki smak z lekką nutą kwasowości. Zanurzone w gęstym, delikatnym, wiśniowym żelu smakują nieziemsko. Frużelina wiśniowa jest wspaniałym, owocowym dodatkiem do kremowego sernika, chrupiących gofrów, lodów i do czego jeszcze tylko zapragniecie. Choć przyznam, że lubię wyjadać ją łyżeczką wprost ze słoiczka. No cóż, trudno się powstrzymać. Wyjątkowo smakuje zimową porą, kiedy mróz na szybach maluje piękne wzory. Jest, jak pachnące wspomnienie lata. Nie może zabraknąć jej w mojej słoiczkowej spiżarni! Frużelina wiśniowa

Link do przepisu w komentarzu #wiśnie #pysznie #cherry #przetworydomowe #delicious #frużelina
Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe barwy. Na tyczkach niespiesznie dojrzewają mięsiste pomidory. Ogórki wiją się po spragnionej deszczu ziemi. Obok malinowego zagajnika dojrzewają soczyste wiśnie i morele. Trzeba korzystaćz tych sezonowych pyszności ile się da! Co powiecie na sałatkę pachnącą latem, pełną owocowego smaku? Na jednym talerzu przeplata się tyle wspaniałych barw, tekstur i kontrastujących ze sobą smaków. To lekka, kolorowa i orzeźwiająca bomba witaminowa. Podana z dobrze schłodzonym dressingiem, wspaniale orzeźwia i fantastycznie smakuje. Zasmakuj lata, póki trwa! Letnia sałatka z dressingiem brzoskwiniowym

Link do przepisu w konentarzu #salad #fruit #fresh #sałatka #owoce #jestpysznie #jestpysznieizdrowo #delucious
Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że zachwycają swoim dziwacznym wyglądem. Są one mniejszą i zdecydowanie bardziej uroczą wersją powszechnie znanej dyni. Trochę nawet przypomina ją w smaku, choć ich struktura jest bardziej zwarta i jędrna. Zerwane w bardzo wczesnej fazie wzrostu idealnie nadają się do marynowania. Nabierają wspaniałego smaku swojego słoikowego towarzystwa, czyli zalewy oraz aromatycznych przypraw. Są niezwykle delikatne, zdrowe i wspaniale chrupią! Stanowią świetną alternatywę dla powszechnie znanych konserwowych ogórków. Wprowadzą do Twojej kuchni oryginalną i wyborną przekąskę. Chrup na zdrowie! Marynowane patisony

Link do przepisu w pierwszym komentarzu #marynujemy #przetworydomowe #pysznie #słoiki #przetwory #patison
Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek o ciekawym, ba nawet magicznym smaku. Bo owoce czarnej porzeczki są magiczne! Przeplatają się w nich nuty słodyczy z odrobiną kwaśno-cierpkiego smaku, dzięki czemu finalnie nalewka ma wielowarstwowy smak. Wciąż zachwycam się jej kolorem, bogatym smakiem i wspaniałym aromatem. Nalewka z czarnej porzeczki ma moc i wcale nie chodzi tu o procenty. To przede wszystkim niezłe combo witaminowe, które z pewnością Was rozgrzeje w jesienną słotę, gdy za oknem siąpi deszczem! W każdej kropli można poczuć smak wakacji i ciepłych, słonecznych dni. Wyjątkowy, letni rarytas zamknięty w butelce!  Nalewka z czarnej porzeczki  Link do przepisu w komentarzu #nalewka
#alkohol #owoce #czarnaporzeczka
#blackcurrant #fruit #alcohol
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
32
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz