Omlet na śniadanie? Czemu nie! Wystarczy kilka prostych składników i pożywne, zdrowe śniadanie gotowe. Przedstawiam Wam kolorowe fit śniadanie inspirowane włoską kuchnią i znaną wszystkim sałatką Caprese. Świeże i pożywne jajka, kilka skąpanych w letnim słońcu pomidorków, śnieżnobiała mozzarella i cudownie pachnąca bazylia. Wspaniałe śniadanie w pięknych kolorach mijającego lata jak i rozpoczynającej się barwnej jesieni. Voilà!
Porcje: 1
Składniki
- 2 jajka
- 6 sztuk kolorowych pomidorków koktajlowych
- 6 sztuk mini kulek mozzarelli
- 4 liski świeżej bazylii
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżka masła klarowanego
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- sól do smaku
Przygotowanie
- Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i układamy na wierzchu pokrojone pomidorki i mozzarellę.
- Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Pod koniec smażenia układamy na wierzchu listki bazylii. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Kolejny fantastyczny przepis, wygląda przepysznie jeszcze nigdy nie łączyłam jajek z mozzarellą. Pora to nadrobić i zrobić taki omlecik któregoś dnia. 🙂 Pozdrawiam
Lubię omleciki. Ale ostatnio stawiam na jajka sadzone zże świeża sałatka!
Z nieba mi zleciałaś z tym przepisem. Zaczynam dietę wegetariańską i takie właśnie potrawy są jak najbardziej dla mnie.
Cieszę się, że mogłam pomóc 🙂
Wygląda bardzo smacznie. Ja jednak lubię śniadania na słodko i od lat wierna jestem owsiance białkowej :).
Uwielbiam omlety. Wczoraj na obiad mieliśmy omlet z kurkami.
Mmmmm… pyszny pomysł na kolejne niedzielne śniadanie, które może potrwać ciut dłużej ❤️
U nas omlet na śniadanie to już niemalże weekendowa tradycja 😉 Na zmianę z jajecznicą. Tylko jakoś strasznie nie mogę się przekonać do połączenia smaku jaj i pomidorów. Z serem i bazylią za to bardzo!
Jestem fanką omletów! <3
Ten przepis z pewnością też wypróbuję 🙂
Swietny!
Polecam 🙂
Na pewno pyszne. Ja dzisiaj zrobiłam coś nowego z przepisu i wyszły zwykłe, pieczone ziemniaki :(.
Dobre i na kolację, może nawet dziś sobie zrobię?
Hej, lubię omlety i robię je czasami, ale nie spotkałam się z dodawanie łyżki wody. Czy wiesz może, po co ten składnik?
Odrobina mleka lub śmietanki daje efekt bardziej kremowy. Woda czyni jajecznicę lżejszą.
Uwielbiam caprese, zrobię jutro na śniadanie 🙂
ale pychotka <3
Chętnie wypróbuję. Wygląda bardzo ciekawie i myślę że nieźle smakuje.
fajny pomysł na śniadanie albo kolację 🙂
Kusisz A ja na diecie 🙁
A omlet jest fit 🙂
Mam tak ogromną ochotę na omlet! Co prawda wolę na słodko 😉 Pracowałam w naleśnikarni przez 3 lata i wytrawne już mi się chyba przejadły 🙂
super lubię takie śniadania
Jadłam bardzo podobny dziś na śniadanie! 🙂
Klasyczny i smaczny zestaw 🙂
chętnie bym go spróbowała
wygląda bardzo apetycznie
Dawno nie robiłam omletu… Skorzystam z Twojego przepisu i zrobię sobie w weekend 🙂
Polecam i życzę smacznego 🙂
Wygląda bardzo apetycznie. Nie myslałam jeszcze o tym aby robić omleta na śniadanie.
Polecam gdyż omlet to świetna zabawa, gdyż do omletu można dodawać różne sezonowe dodatki 🙂
pyszne!
Wygląda przepysznie i bardzo zdrowo! Zrobię w weekend na śniadanie 🙂
Wspqniale