Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Śniadania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  24 kwietnia, 2018

Omlet francuski z czosnkiem niedźwiedzim i fetą

Wędrówki po kuchni
Śniadanie idealne. Śniadanie proste, szybkie, pożywne i zdrowe. Czy istniej takie śniadanie? Moja odpowiedź jest subiektywna. Omlet to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych na śniadanie. Nie dość, że syci na długi czas, to za każdym razem możemy przygotować inną wersję. Dziś stawiam na typowo wiosenny omlet, gdyż świeżym czosnkiem niedźwiedzim możemy się cieszyć tylko wiosną. O tej porze roku takie śniadania jadam niemalże codziennie, a i kolacja w tej wersji bardzo przypadła mi do gustu. Prostota tego przepisu jest jego największym atutem. Kilka jaj prosto z fermy od szczęśliwych kurek z wolnego wybiegu i odrobina świeżej nuty czosnku niedźwiedziego, przełamanej zdecydowanym smakiem fety. Na koniec potrzebny jest tylko czas. Czas na niespieszne delektowanie się jego wspaniałym smakiem. Voilà! Omlet gotowy!
Przygotowanie5 min., min.
Gotowanie2 min., min.
Czas całkowity7 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 1
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżka sera feta
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 5 liści czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Jajka wbijamy do miski, dodajemy wodę, odrobinę soli do smaku. Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z ilością soli, gdyż ser feta jest dość słony. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy.
  • Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i na wierzchu układamy dodatki: posiekany czosnek niedźwiedzi i pokruszony ser feta. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
  • Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.

Uwagi dodatkowe

  • czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate

To jest mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz – podaj źródło!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku– każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Czosnek niedźwiedzi
  • Jajka

Nawigacja wpisu

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego
Gołąbki zawijane w liście czosnku niedźwiedziego

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 64

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!
ABC kuchni, Sekrety zdrowia  /  5 marca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 58

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku
Bezmięsne, Kremy, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  25 kwietnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
33 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lat temu

Nie przepadam za omletem, ale w takiej wersji może mieć ciekawy smak 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Aleksandra Załęska

Warto spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka Ciemińska
Agnieszka Ciemińska
5 lat temu

Pysznie wygląda, produkty nie są jakieś wyszukane, zawsze to jakaś innowacja od oklepanych kanapek co ranka..

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Agnieszka Ciemińska

Prosto i smacznie 🙂

0
Odpowiedz
alexxia_pe
alexxia_pe
5 lat temu

od samego czytania i oglądania zrobiłam się głodna!
na pewno wypróbuję ten przepis 🙂

0
Odpowiedz
toksycznakosmetyczka
toksycznakosmetyczka
5 lat temu

Po zdjęciach stwierdzam, że musi nieziemsko smakować 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lat temu

5 stars
Ty to potrafisz narobić apetytu…
I ten czosnek niedźwiedzi, ech…pycha…

0
Odpowiedz
Dominika D.
Dominika D.
5 lat temu

Wygląda naprawdę smakowicie. Będę musiała niedługo wypróbować ten przepis.

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
5 lat temu

Wygląda przepysznie!!! W moim przypadku pomysł z serem feta trafiony w 100% 🙂 Podejrzewam że danie jest nie tylko smaczne, ale też bardzo syte 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Katarzyna

Tak, to dobra porcja energii 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
5 lat temu

5 stars
U mnie omlety cieszą się ogromną popularnością 🙂 Zwłaszcza jedna osoba uwielbia moje omlety. Może następnym razem zaserwuję jej takiego? 😀

0
Odpowiedz
Ola
Ola
6 lat temu

Mój ulubiony i jeszcze z czosnkiem. A ja teraz w pracy i mogę o nim tylko pomarzyć

0
Odpowiedz
Holly
Holly
6 lat temu

Smakowicie wygląda.

0
Odpowiedz
Irena-Hooltayewpodrozy
Irena-Hooltayewpodrozy
6 lat temu

Ale kusisz!
Pysznie to wygląda i pewnie pysznie smakuje.
Osobiście lubię omlety, z czosnkiem nie próbowałam.
Jadam tylko chlebek z niedźwiedzim czosnkiem.
Wypróbuję.
Bardzo smakowity przepis zaserwowałaś!
Pozdrawiam-)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lat temu
Reply to  Irena-Hooltayewpodrozy

Dziękuje bardzo 🙂

0
Odpowiedz
MamAsia
MamAsia
6 lat temu

Czosnek niedźwiedzi? Hm muszę się jeszcze wiele nauczyć!

0
Odpowiedz
Bartusiowy Blog / Dorota Ziołkowska
Bartusiowy Blog / Dorota Ziołkowska
7 lat temu

Muszę spróbować! Uwielbiam czosnek niedźwiedzi 🙂

0
Odpowiedz
dominika
dominika
7 lat temu

Uwielbiam omlety! Całą sobą! I również większość moich śniadań to właśnie omlet 🙂 zapisuję przepis i jutro próbuję!

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Karolina / Nasze Bąbelkowo
7 lat temu

Takie puszyste, żółciutkie omlety mogłabym jeść dosłownie codziennie ! 🙂

0
Odpowiedz
NewEnglandBlog
NewEnglandBlog
7 lat temu

Kolejny świetny przepis

0
Odpowiedz
Magdalena
Magdalena
7 lat temu

Super przepis 🙂 Ale nie wiedziałam że taki omlet nazywa się francuski 🙂

0
Odpowiedz
Milena ZDROWIWLODZI
Milena ZDROWIWLODZI
7 lat temu

Klasyka gatunku. Super! Dokładnie, u mnie też czosnek niedźwiedzi w tygodniu serwuję, co by nie tylko mnie przypominał, że go zjadłam. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lat temu
Reply to  Milena ZDROWIWLODZI

On zupełnie po zjedzeniu go o sobie nie przypomina, nie jest tak intensywny jak zwykły czosnek 😉

0
Odpowiedz
Anetaa
Anetaa
7 lat temu

często jadam omlety, ale bardziej w wersji słodkiej 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
7 lat temu

Bardziej wersja na weekend – zionąć czosnkiem w pracy? 😀

A tak na serio ja polecę omlet z serem wędzonym i czerwoną cebulką. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lat temu
Reply to  Marta

Czosnek niedźwiedzi nie jest intensywny tak jak zwykły. Z powodzeniem można jeść 🙂

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
7 lat temu

Mniam. Pyszne śniadanko. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Lubię czosnek niedźwiedzi ?

0
Odpowiedz
Magda Jasińska
Magda Jasińska
7 lat temu

Ale wygląda obłędnie! Z chęcią bym zjadła 🙂

0
Odpowiedz
Ania W
Ania W
7 lat temu

Wygląda przepysznie! Aż zglodnialam 🙂

0
Odpowiedz
Pomysłowa
Pomysłowa
7 lat temu

Zgłodniałam na widok tego omletu. Musi być pyszny – sprawdzę jeszcze w tym tygodniu, bo jajka plus ser to jedno z moich ulubionych połączeń 🙂

0
Odpowiedz
green goodies
green goodies
7 lat temu

Bardzo fajny pomysł 🙂 Mam jeszcze trochę czosnku więc wykorzystam go do takiego pysznego śniadania 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lat temu
Reply to  green goodies

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Justi
Justi
7 lat temu

Omleta w takim wydaniu jeszcze nie jadłam – chętnie się skuszę 😛

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
33
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz