Uwielbiam omlety! To niezwykle proste i uniwersalne śniadanie, które można przygotować zaledwie w kilka chwil. Dodatkową zaletą omletów jest to, że codziennie możemy przygotować inną wersję na śniadanie i rozkoszować się nowym smakiem. A to takie proste, kiedy mamy tak ogromny wybór sezonowych warzyw. Wystarczy kilka jajek, garść młodego bobu, plasterek szynki parmeńskiej o subtelnym i bogatym smaku oraz odrobina pachnącego świeżością kopru. Letnie, pożywne śniadanie gotowe!
Porcje: 1
Składniki
- 2 jajka
- 1-2 plasterki szynki parmeńskiej
- 2 łyżki ugotowanego, młodego bobu
- 1 gałązka świeżego kopru
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżka masła klarowanego
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- sól do smaku
Przygotowanie
- Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i układamy na wierzchu kawałki szynki parmeńskiej oraz bób.
- Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Pod koniec smażenia układamy na wierzchu świeże gałązki koperku. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Kocham omlety, a ten jawi sie wspaniale, suszona szynka, bób . Jadłbym
Bób to zdecydowanie moje smaki. Zastanawiam się skąd w Tobie tyle pasji, bo aranżacje kulinarne to jak kartki. Dobrej książki kucharskiej.
Bardzo pyszne połączenie składników. Letnia odsłona omletu!
Tak, to zdecydowanie propozycja dla mnie! Omlety uwielbiam, podobnie jak parmeńską i bób, który mam w ogrodzie. Jutro będzie a śniadanie!
Świetnie 🙂
Małgosiu wspaniale się prezentuje ten omlet. Muszę znów zacząć chcieć pichcić, bo ostatnio osiadłam na laurach hahahaa
Pyszne! Mam bob, wiec nie mam wymowki. Bede musiala zrobic. Pozdrawiam
Zrobię ale bez szynki 😀
Na omlecik to ja biegnę do Ciebie 🙂
Szyneczka i młody bób.
No poezja, znakomite danie na śniadanie.
Ja akurat bób uwielbiam i z takim połączeniem nie jadłam.
No to koniecznie spróbuj 🙂
zamieniłabym tylko szynkę, reszta jest super, ale to musi mieć smak!
Uwielbiam omlet! Polecam dodać jeszcze troszkę parmezanu, rewelacyjny smak 🙂
Omlety uwielbiam, a ten wygląda obłędnie, chętnie wypróbuję przepis
Akurat trwa sezon na bób, więc na pewno wypróbuje 😉
Ciekawe danie… tylko nie wiem, czy odpowiedni do mojego gustu smakowego 🙂
Jakos nie lubie omletow, ale ten wygląda wyjątkowo apetycznie:). Pozdrawiam serdecznie!
hmm, aż zgłodniałam a ten bób? Ciekawe, nawet bym nie wpadła na taki pomysł.
Ten omlet wygląda naprawdę smakowicie! Od razu zrobiłam się głodna 😉
Ja tylko czekam, aż w ogródku będzie bób i wypróbuję ten przepis. Wygląda obłędnie!
Dziękuję i polecam 🙂
Szynka parmeńską i bób, ciekawe połączenie.
Jak to jest możliwe,że u ciebie jest taki piękny, nie przypalony?
Smażony na maśle klarowanym 🙂
Z bobem omletu jeszcze nigdy nie jadłam 🙂
ale omleciki bardo lubię z szynką parmeńską 🙂
rozgladałam się ostatnio za bobem w sklepie i nie było go u mnie, musze wybrac sie na jakis targ, tam predzej go znajdę
Tym razem raczej się nie skuszę, połączenie omletu i bobu zbyt nowatorskie dla mnie. 😉
Ja tez uwielbiam omlety, ale z bobem nie próbowałam. Bób uwielbiam sam! Mniam.
Bardzo lubię omlety na wszelkie sposoby; bób kojarzy się mnie z jednym ;):
Ja tylko w przygotowaniu zrezygnowałabym z bobu.
Można dorzucić co się lubi 🙂
Bób jak najbardziej dla mnie i cieszę się, ze to ten czas kiedy można go kupić. Jednak wszystko inne co w przepisie już nie dla mnie ;(
Super propozycja na wykorzystanie bobu 🙂 Właśnie jedziemy do rodzinnej wsi, z której na pewno wrócimy z workami pełnymi bobu i takie inspiracje na pewno się przydadzą 🙂
Jajko samo w sobie ma tę zaletę, że można codziennie jeść je inaczej 😀 Super pomysł na taki omlet
Kocham omlety w każdej postaci ♥ będę tu zaglądać!
Cieszę się niezmiernie i zapraszam 🙂