Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Śniadania, Wytrawnie  /  20 czerwca, 2018

Omlet francuski ze szparagami i kozim serem

Wędrówki po kuchni
Pyszne, proste, zdrowe i sycące śniadanie? Omlet to zawsze dobre rozwiązanie! Przygotujesz go zaledwie w kilka minut. Dodatkową jego zaletą jest to, że codziennie możemy przygotować inną wersję tego śniadania. Dziś stawiam na wersję wegetariańską: wspaniałe szparagi w połączeniu z delikatnym serem kozim - jednym z najstarszych serów na świecie. Takie śniadanie to dawka energii na cały poranek.
Przygotowanie5 min., min.
Gotowanie5 min., min.
Czas całkowity10 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 1
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2 jajka
  • 6-8 sztuk zielonych szparagów
  • 20 g sera koziego *
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • sól do smaku

Przygotowanie

  • Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Szparagi powinny pozostać jędrne. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i układamy na wierzchu szparagi i kawałki sera koziego. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
  • Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.

Odnośniki

  • * użyłam miękkiego sera koziego

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Jajka
  • Szparagi

Nawigacja wpisu

Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami
Sałatka Waldorf

Podobne wpisy

Sałatka z kaszą sorgo, pieczoną fetą i malinami
Przekąski i przystawki, Sałatki, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  3 czerwca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 56

Sałatka z kaszą sorgo, pieczoną fetą i malinami

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  18 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym
Na ciepło, Przekąski i przystawki, Przepisy, Śniadania, Wytrawnie  /  9 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
32 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina
Paulina
3 lat temu

Omlet francuski zapowiada kulinarną ucztę, do której z przyjemnością zasiądę.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lat temu

5 stars
Jaki ten omlet wyszedł ci piękny i nie jest spalony od spodu??

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  krystynabozenna

Jak widać nie 🙂

0
Odpowiedz
Dominika D.
Dominika D.
5 lat temu

Wygląda naprawdę smakowicie 😉
Będę musiała go pokazać mojej mamie

0
Odpowiedz
AgaMan
AgaMan
5 lat temu

Uwielbiam wszystko, co ma szparagi, więc na pewno spróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lat temu

Propozycja, która raczej się nie znudzi, codziennie w nieco innej scenerii dodatków, koniecznie z sokiem pomarańczowym. 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lat temu

Właśnie mi przypomniałaś, że dawno nie jadłam omletu 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka
Agnieszka
5 lat temu

Majstersztyk dekoracji, naleśnik zawsze dobry, w tej postaci z dodatkami nie próbowałam. Dlaczego nie drukować przepisów?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Agnieszka

Dziękuję

0
Odpowiedz
Honorata
Honorata
5 lat temu

Gdyby ktoś mnie poczęstował to na pewno bym spróbowała. ?

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
5 lat temu

Uwielbiam omlety, ale lubię je jeść na słodko. Ciekawa jestem tego połączenia smakowego

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
5 lat temu

Omlety uwielbiam, jednak takiej wersji nie jadlam. W ogóle nigdy nie jadłam szparagów, ale może kiedyś się do nich przekonam. Narobiłaś mi apetytu. ?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Marlena H.

Musisz spróbować – szparagi są nie tylko smaczne, ale i zdrowe 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka
Agnieszka
6 lat temu

mmniammm coś dla mnie.. uwielbiam szparagi! <3

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
6 lat temu

połączenie szparagów z kozim serem zdecydowanie znajduje się wśród moich ulubionych!

0
Odpowiedz
Pomysłowa
Pomysłowa
6 lat temu

A powiedz mi, gdzie polecasz kupować szparagi? Pytam, bo sama chciałam ostatnio kupić w markecie i dobrze, że mam nawyk sprawdzania dokładnie, jak wyglądają, bo zapłaciłabym 9 zł za pęczek, który kompletnie nie nadawał się do spożycia, bo spleśniał 🙁

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lat temu
Reply to  Pomysłowa

Nie mieszkam w PL, ale szparagi kupuję przeważnie w Tesco lub Asda 🙂

0
Odpowiedz
Warsztat Podróży
Warsztat Podróży
6 lat temu

Koziego jeszcze nie dodawałam

0
Odpowiedz
AnWuWu
AnWuWu
6 lat temu

Pyyycha! Świetne przepisy i piękne zdjęcia! Naprawdę zachęcający jest ten blog! Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lat temu
Reply to  AnWuWu

Dziękuję i zapraszam częściej w moje smaczne progi 🙂

0
Odpowiedz
www.NaturalnieAndzia.pl
www.NaturalnieAndzia.pl
6 lat temu

To musi być pyszne.

0
Odpowiedz
Ania, Kęsy Codzienności
Ania, Kęsy Codzienności
6 lat temu

W ten sposób omletu jeszcze nie robiłam, zresztą tylko na słodko dotąd i z mąką. Smakowicie wygląda ?

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
6 lat temu

Skorzystam, nigdy w ten sposób nie przygotowywałam omleta:)

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
6 lat temu

Idealna propozycja śniadaniowa 😀

0
Odpowiedz
GOSIA
GOSIA
6 lat temu

Szparagi są unas w każdej wersi pochłaniane wiec jutro zrobimy omlet dzięki

0
Odpowiedz
mariadoeseverything
mariadoeseverything
6 lat temu

Świetny przepis, skorzystam!

0
Odpowiedz
Bea
Bea
6 lat temu

Omletów nie jadam, ale podziwiam Twoje wykonanie 🙂

0
Odpowiedz
LIFESTYLERKA - Żyj zdrowo & Aktywnie
LIFESTYLERKA - Żyj zdrowo & Aktywnie
6 lat temu

To jest wymarzone danie dla mnie! Uwielbiam omlety, szparagi i kozi ser. O Francji, to już nawet nie wspominam ;). Miłego dnia!

0
Odpowiedz
aldia.arcadia
aldia.arcadia
6 lat temu

Dasz wiare, jeszcze nigdy nie jadłam szparagów. Twój omlet wygląda apetycznie :))

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lat temu
Reply to  aldia.arcadia

No to czas to nadrobić 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Bohojło / Esencja
Aleksandra Bohojło / Esencja
6 lat temu

Omlet ze szparagami, ale bez koziego to nasz weekendowy przysmak na śniadanie w wykonaniu mojego męża. Omlety to jego specjalność. Mi jakoś nie wychodzą.

0
Odpowiedz
Aina
Aina
6 lat temu

Omlet spoko, ale ten kozi ser to nie dla mnie xD

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
32
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz