To od śniadania zależy, jak będzie wyglądał twój dzień. Ten pierwszy posiłek jest na prawdę ważny i zapewnia dawkę pozytywnej energii do pracy. Dobrze zatem go skomponuj! Omlet to świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Dziś podrzucam Wam kolejny, prosty przepis na to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych na śniadanie. Świeże jajka prosto z fermy, wspaniała szynka parmeńska o subtelnym i bogatym smaku i chrupiące zielone szparagi. Śniadanie mistrzów, spróbuj koniecznie!
Porcje: 1
Składniki
- 2 jajka
- 6-8 sztuk zielonych szparagów
- 1 plaster szynki parmeńskiej
- gałązki świeżego koperku
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżka masła klarowanego
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- sól do smaku
Przygotowanie
- Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Szparagi powinny pozostać jędrne. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i układamy na wierzchu szparagi i kawałki szynki parmeńskiej. Wierzch dekorujemy koperkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Przepyszny przepis! Dzięki za inspirację do przygotowania omletu francuskiego z szparagami. Na pewno wypróbuję ten smakowity pomysł na śniadanie!
pewno pycha, ale ja lubie omlet tresciwy z maka.
Zdecydowanie coś dla mnie. Może nie jutro, bo jutro wstaję o nieludzkiej porze, ale w niedzielę na śniadanko jak znalazł Proszę Pani 🙂
Z przyjemnością skuszę się na taki omlet ze szparagami. Na pewno jest smaczny.
Uwielbiam omlety w każdej postaci. 🙂
Uwielbiam szparagi ale z omletem nigdy nie jadłam.
Chętnie ten przepis wypróbuje:) Dzięki!
Polecam. Połączenie idealne ! 🙂
W ty roku nie zmarnuję sezonu na szparagi, czekam tylko na rozkładany zieleniak na osiedlu i kto wie… może nawet naleśniki będą 😀
W takiej wersji omletu jeszcze nie jadłam 🙂
Bardzo lubię omlety, niemal w każdym wydaniu. Chętnie wypróbuję szparagowy, może stanie się moim nowym numerem jeden 😉
Polecam, jest pyszny!
Szparagi przyjmę w każdej firmie!
Ten omlet wydaje się prosty do przyrządzenia i na pewno jest bardzo dobry 🙂
Za szparagami aż tak nie przepadamy ale takim omletem byśmy nie pogardziły 😀
Mój Maks wszystko co przypomina naleśniki wcina z uśmiechem, muszę spróbować podsunąć mu takiego omleta. Dla mnie bomba.
Koniecznie muszę zrobić dla mojego Chłopaka bo wygląda przepysznie ! 😉
Pożywne i zdrowe, a do tego fajnie wygląda.
Uwielbiam omlety, uwielbiam szparagi, więc już chyba wiem, co zjem w najbliższą niedzielę na śniadanie 🙂
Witaj. Gromadzę sobie ciekawe propozycje żywnościowe i Twój omlet musi się również w nich znaleźć. Pięknie zaprezentowany, gratuluję!
Dziękuję 🙂
Och tak! Szparagi to coś, czego nie potrafię sobie odmówić. Szkoda tylko, że sezon na nie trwa tak krótko. Niemniej omlet wygląda bardzo apetycznie i przy najbliższej okazji na pewno pokuszę się o taki pyszny obiad! 🙂
Tak, sezon jest zdecydowanie zbyt krótki 🙂
Dla mnie śniadanie to podstawa funkcjonowania przez cały dzień. Z przyjemnością w jakiś weekend wypróbuję ten przepis, bo wygląda przepysznie <3
Wygląda bardzo smacznie, choć za szparagami nie przepadam. Ale zjadłabym;-)
Wygląda przepysznie! 🙂
Ale mi narobiłaś smaka !
Dawno nie jadłam omletu… Szynkę odpuszczę bo nie przepadam ?
Kolejny super pomysł
Ze względu na bycie wege szynkę odrzuca, ale reszta trafia w me gusta :))
Muszę kiedyś zrobić omlet. Narobiłaś mi smaka. Zawsze tylko jajecznica i jajecznica.
Szparagi i szynka parmeńska to obłędne połączenie!
Wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam szparagi.
Uwielbiam omlet francuski. Szparagi i szynka parmeńska to moje ulubione składniki. Na pewno zrobię, również ten z kozim serem 🙂
Ja jeszcze nigdy nie robiłam. Choć kusi!