Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Fusion, Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki, Wędrówki kulinarne, Zdrowo i Fit  /  11 sierpnia, 2021

Orzeźwiająca sałatka z arbuzem i halloumi

Wędrówki po kuchni
Lato, ach lato! Słońce, wakacje, cudowna pogoda. I te wszystkie soczyste owoce, karmione promieniami słońca, które wręcz eksplodują smakiem. Trzeba przyznać, że nie ma nic lepszego w upalny dzień, niż kawałek soczystego arbuza. A co powiecie na sałatkę z arbuza? Lekką, orzeźwiającą, inspirowaną cypryjskim smakiem. W jej każdym kęsie odnajdziecie słodycz arbuza, przełamaną lekko słonym smakiem sera halloumi. Do tego świeża sałata, chrupiące płatki migdałów i delikatna czerwona cebula. Smak podkręca odrobina płatków chili, dzięki którym sałatka nabiera charakteru. Plus ta różnorodność tekstur, smaków i kolorów na jednym talerzu. Wspaniała kompozycja smaków, którymi można delektować się bez końca!
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie5 min., min.
Czas całkowity15 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 2
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 300 g arbuza
  • 180 g sera halloumi
  • 2 garści sałaty *
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka nasion chia **

Dressing

  • 60 ml oliwy z oliwek Extra Vergine
  • 5-6 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • ⅓ łyżeczki płatków chili
  • pieprz biały

Przygotowanie

    Dressing

    • Do oliwy dodajemy sok z cytryny, sos sojowy, miód oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników.

    Sałatka

    • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pół plasterki. Schłodzonego arbuza dzielimy na plastry, oczyszczamy z pestek i odcinamy skórkę. Miąższ arbuza kroimy w małą kostkę. Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy na patelni grillowej z obu stron.
    • Na talerzu układamy sałatę, ser halloumi oraz cebulę. Polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Opcjonalnie można również posypać nasionami chia. Sałatkę podajemy od razu.
      Smacznego!

    Odnośniki

    • * można użyć dowolnej sałaty. Ja użyłam miksu sałat Baby Leaf
      ** opcjonalnie

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4 4 głosy
    Ocena artykułu

    Nawigacja wpisu

    Portavogie Bay Beach
    Surówka z kalarepy
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    34 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Irek
    Irek
    4 lata temu

    Świetna sałatka nie tylko na lato. Chętnie zjadłbym taka na imprezie z tańcami, właśnie na orzeźwienie po dłuższym seciku na parkiecie

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    20 dni temu
    Odpowiedź do  Irek

    To świetny pomysł 🙂

    0
    Odpowiedz
    blogierka
    blogierka
    4 lata temu

    Takie smaki lata! Fajne połączenie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    4 lata temu

    Połączenie halloumi z arbuzem brzmi super! Koniecznie muszę spróbować 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    20 dni temu
    Odpowiedź do  Kasia

    Koniecznie spróbuj 🙂

    0
    Odpowiedz
    Martyna
    Martyna
    4 lata temu

    Sałatka z arbuzem zapowiada prawdziwą ucztę dla podniebienia, chętnie się skuszę.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    4 lata temu

    Przyznam, że dotąd nie komponowałam arbuza jako składnika sałatek, a pomysł kuszący. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Bookendorfina

    I zapewniam, że bardzo smaczny 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Chętnie spróbuję, tym bardziej, że arbuz z dressingiem z nutą białego pieprzu może mnie przyjemnie smakowo zaskoczyć. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    4 lata temu

    Lubię arbuzy z różnymi serami. To pyszne połączenie.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    20 dni temu
    Odpowiedź do  Anna

    Tak, te dwa składniki niesamowicie do siebie pasują

    0
    Odpowiedz
    Maria Kasperczak
    Maria Kasperczak
    4 lata temu

    5 stars
    Idealna na przyjęcie w ogrodzie, i jak szybko się ją robi 👍🍉🍉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    20 dni temu
    Odpowiedź do  Maria Kasperczak

    Tak, wystarczy chwilka i gotowe

    0
    Odpowiedz
    toksyczna kosmetyczka
    toksyczna kosmetyczka
    4 lata temu

    Pyszna sałatka i wspaniałe zdjęcia Kochana 💖

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  toksyczna kosmetyczka

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Olka
    Olka
    4 lata temu

    Uwielbiam halloumi! A w połączeniu z arbuzem musi smakować cudownie i świeżo. Na lato świetna opcja.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    20 dni temu
    Odpowiedź do  Olka

    Tak, to świetne połączenie

    0
    Odpowiedz
    Aneta
    Aneta
    4 lata temu

    Jeszcze nigdy nie jadłam takiego połączenia sera i arbuza. Sałatka wygląda obłędnie mniam

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Aneta

    Dziękuję. Połączenie jest świetne, warto spróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    4 lata temu

    Ciekawe połączenie kontrastowych smaków. Na pewno świetna propozycja dla tych, co lubią kuchenne eksperymenty.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Aleksandra

    A jak wpasuje się w gust smakowy to na stałe zagości w menu. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Koralina
    Koralina
    4 lata temu

    5 stars
    zapowiada się naprawdę ciekawie, a że bardzo lubię arbuza to chętnie wypróbuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    20 dni temu
    Odpowiedź do  Koralina

    Świetnie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paulina
    Paulina
    4 lata temu

    Lubię różne propozycje sałatek, więc będę miała ją na uwadze.

    0
    Odpowiedz
    pojedztam.pl
    pojedztam.pl
    4 lata temu

    Uwielbiam arbuza, więc w połączeniu z innymi składnikami chętnie się skuszę.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    20 dni temu
    Odpowiedź do  pojedztam.pl

    🙂

    0
    Odpowiedz
    Agaman
    Agaman
    4 lata temu

    Niedawno w ogole zaczelam jest halloumi,ale jeatem w nim zakochana, uwielbiam z grilla 🙂 ta salatka na pewnonpojawi sie na moim stole

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Agaman

    Ja też go uwielbiam, uzależniłam się od niego 🙂

    0
    Odpowiedz
    Parabloguje
    Parabloguje
    4 lata temu

    Sałatki , arbuzem jeszcze nie jadłam, wygląda ona bardzo fajnie.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    20 dni temu
    Odpowiedź do  Parabloguje

    Polecam spróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    P. Kwiatkowska
    P. Kwiatkowska
    4 lata temu

    Nie dość że wygląda świetnie to arbuz w sałatce byłby dla mnie nowością.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    20 dni temu
    Odpowiedź do  P. Kwiatkowska

    🙂

    0
    Odpowiedz
    Pieprzyć z Fantazją
    Pieprzyć z Fantazją
    4 lata temu

    Sałatka wygląda obłędnie, zdecydowanie moje smaki!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    20 dni temu
    Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

    I moje też 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    34
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz